SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  DOPAJ

Cinci sportivi deja depistați dopați la JO de la Paris 2024! Alte 40 de încălcări ale procedurilor antidoping

Jocurile Olimpice de la Paris au fost atent monitorizate din perspectiva dopajului Foto: Imago Images
Jocurile Olimpice de la Paris au fost atent monitorizate din perspectiva dopajului Foto: Imago Images

Articol de - Publicat joi, 19 septembrie 2024 15:46 / Actualizat joi, 19 septembrie 2024 15:52

Cinci sportivi care au participat la Jocurile Olimpice de la Paris, în vara anului 2024, au fost depistați dopați. Programul antidoping al acestei ediții al Olimpiadei descoperise deja 40 de încălcări ale regimului substanțelor interzise în rândul mai multor sportivi care urmau să ia parte la întrecerile de la Paris.

Reprezentanții International Testing Agency (ITA), organismul care s-a ocupat de testarea participanților la Jocurile Olimpice franceze, au declarat că, în iulie și august, au fost prelevate 6.130 de probe de urină, sânge și frotiu sangvin periferic de la 4.150 de sportivi.

Aproximativ 39% dintre sportivii prezenți la cea mai mare competiție a lumii au fost testați antidoping, cu 4% mai mulți față de ediția anterioară a Jocurile Olimpice, cea de la Tokyo 2021 și cu 10% mai mulți decât la Rio de Janeiro, în 2016.

Cele mai testate delegații au fost și cele mai numeroase: SUA, Franța, China, Australia și Marea Britanie

ITA a mai anunțat că 90% dintre sportivii care au venit în Franța la Jocurile Olimpice mai fuseseră testați cel puțin o dată înainte de începerea competiției.

Probele biologice prelevate în timpul Jocurilor Olimpice și cele colectate înaintea începerii acestora vor fi puse la păstrare timp de 10 ani.

Ele pot fi deschise și reanalizate atunci când tehnologia medicală antidoping se va dezvolta și testele vor deveni mai precise și mai relevante.

Cei cinci sportivi depistați pozitiv la JO de la Paris provind de la judo (două cazuri), atletism, natație și box. Substanțele folosite de aceștia sunt steroizi anabolizanți și medicamente diuretice.

Sportivii respectivi, din Afghanistan, Bolivia, Congo, Irak și Nigeria, au fost scoși de pe lista de concurs înaintea începerii acestuia sau au fost descalificați ulterior. Fiecare dintre ei va fi judecat de reprezentanții federațiilor naționale de care aparțin.

ITA a fos înființată de Comitetul Internațional Olimpic din 2016, ca organism care să asigure mai multă independență testării antidoping și care să gestioneze programele de depistare a sportivilor care recurg la uzul de substanțe interzise în numele forurilor sportive de toate felurile.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Superliga
Primul chix pentru Rapid în mercato? „Sunt fericit aici, nu plec în altă parte”
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League
Tenis
Simona Halep a pierdut la dublu, în a treia zi a World Tennis League

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează