Articol de Remus Dinu - Publicat marti, 06 august 2024 20:42 / Actualizat marti, 06 august 2024 23:00
Jocurile Olimpice de la Paris 2024 au adus o inovație în probele de atletism, unde, pentru prima oară în istorie, se utilizează o pistă de culoare violet, în concordanță cu schema de culori a evenimentului, în locul clasicului roșu brun. Atleții se declară încântați de această alegere, atât pentru estetica oferită, cât și pentru rapiditatea pe care - spun ei - o oferă. Și Alina Rotaru-Kottmann a vorbit despre pista de pe Stade de France, după calificarea în finala probei de săritură în lungime.
Suprafața de tartan, instalată în luna aprilie a anului trecut și îmbunătățită tehnologic, prezintă un violet deschis pentru zonele de competiție și unul mai închis pentru zonele tehnice, având drept scop principal crearea unui contrast cu echipamentele atleților.
În plus, inițiatorii ideii susțin că violetul sporește atractivitatea transmisiunilor TV, notează cei de la de la RMC Sport.
Culoarea pistei schimbată, în ton cu identitatea vizuală a Paris 2024
„Aceste două nuanţe permit să avem contraste maxime ale imaginilor TV, pentru a pune în valoare sportivii”, spunea recent francezul Alain Blondel, campion olimpic la decatlon, cel care supervizează desfășurarea probelor de atletism de la Jocurile Olimpice.
Culoarea este în concordanță cu identitatea vizuală a Paris 2024, conceptul fiind ales cu mult timp în urmă. Totuși, ediția Jocurilor Olimpice de la Paris va fi singura în care culoarea violet va fi utilizată pentru pistele de atletism.
Atleții agreează culoarea, dar observă o tendință: „Mi-a luat ceva timp să mă obișnuiesc cu pista, e foarte rapidă”
Atleții par să fie unanim încântați de inovația organizatorilor, remarcând în același timp că suprafața de la Paris ar fi mult mai rapidă.
„Este foarte frumos acest violet, nu am mai văzut așa ceva și, în plus, este o pistă rapidă”, a afirmat Alice Finot, campioană europeană anul acesta, la Roma, la 3.000 de metri obstacole, potrivit sursei citate.
Marți, la scurt timp după ce și-a asigurat calificarea în finala probei de săritură în lungime, românca Alina Rotaru-Kottmann le-a vorbit jurnaliștilor români despre suprafața de pe Stade de France: „Mi-a luat ceva timp până să mă obișnuiesc cu pista. Nu știu... E foarte rapidă, contactul trebuie să fie foarte rapid, iar la primele două sărituri nu m-am înțeles cu ea”.
Nici sprinterele n-au avut ceva de obiectat în fața acestei schimbări.
Gemina Joseph, calificată în finală la 200 de metri, a observat „mai multe reflexii din cauza soarelui”, „dar asta nu schimbă cu adevărat nimic, este o pistă ca oricare alta. Ce-i drept, mai rapidă, dar în final, când alergi, nu te gândești prea mult la asta”.
La rândul ei, franțuzoaica Hélène Parisot spune că pista „e diferită față de ceea ce suntem obișnuiți să vedem, dar este o culoare foarte bună”.
„Sincer, nouă nu ne pasă de culoare”
După ce a luat startul la 110 metri garduri, francezul Wilhem Belocian a comentat la rândul său:
„Îmi amintește de Budapesta, unii spun că este puțin mai tare. Îmi place, mi se potrivește. Nu este deloc deranjant, pentru că, sincer, nouă nu ne pasă de culoare.
Vrem o pistă cu senzații bune, atât! Culoarea schimbă puțin față de ceea ce suntem obișnuiți să vedem, de roșu normal, dar este o culoare foarte bună și ne convine”.