SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

AU MAI RĂMAS 119 ZILE Cum alege Franța portdrapelul pentru festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice » Metodă diferită de România

Robert Glință și Simona Radiș la festivitatea de deschidere de la Tokyo FOTO Raed Krishan
Robert Glință și Simona Radiș la festivitatea de deschidere de la Tokyo FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat vineri, 29 martie 2024 15:23 / Actualizat vineri, 29 martie 2024 16:05

Componenții delegației din Hexagon își vor alege reprezentanții pentru ceremonia de deschidere. România îi desemnează în urma unui vot al Comitetului Executiv al COSR.

Pentru prima oară în istorie, cei doi sportivi care vor purta steagul Franței la festivitatea de deschidere vor fi aleși în urma unui vot al celor calificați pentru întrecerea din capitala Franței, care va debuta pe 26 iulie. De la ediția trecută, CIO a introdus prevederea ca drapelul să fie purtat de o femeie și de un bărbat.

Cotidianul L'Equipe a detaliat cum decurge procesul în urma căruia vor fi selectați cei care vor purta steagul Franței la festivitatea de deschidere de pe Sena.

Cum alege Franța portdrapelul pentru festivitatea de deschidere a Jocurilor Olimpice » Metodă diferită de România
Judoka Clarisse Agbegnenou și gimnastul Samir Ait Said au dus steagul Franței la ceremonia de deschidere de la Tokyo. Ei au fost aleși atunci în urma votului reprezentanților federațiilor FOTO Guliver/GettyImages

Candidații trebuie să mai fi participat anterior la Jocurile Olimpice, dar să nu fi fost portdrapel la o ediție anterioară, de asemenea să nu aibă o suspendare de dopaj în carieră sau cazier judiciar.

Handbalistul Nikola Karabatic, triplu campion olimpic, aflat la ultima sa ediție de JO, a fost condamnat în 2017 la două luni de închisoare cu suspendare și amendat cu 10.000 de euro pentru implicarea în pariuri sportive, dar acesta va putea îndeplini rolul de portdrapel pentru că se ia în calcul buletinul numărul 3 din cazierul judiciar francez, unde sunt trecute doar pedepsele mai mari de doi ani fără suspendare.

De asemenea, nu vor fi luați în considerare sportivii care intră în concurs a doua zi sau a treia zi după ceremonia de deschidere, așa cum este cazul înotătorului Leon Marchand.

Sportivii își vor putea depune candidatura prin intermediul federațiilor de care aparțin, între 1 aprilie și 31 mai. Votul va fi electronic, se va desfășura după 8 iulie și va dura cel mult trei zile.

Cum desemnează România portdrapelul

De-a lungul istoriei olimpice a României, criteriile de desemnare a portdrapelului au fost diferite. Nu s-a ținut neapărat cont de participările anterioare sau de rezultate.

În plus, până în anul 2000, nicio sportivă tricoloră nu a fost în fruntea delegației. Un deficit recuperat la ultimele ediții, când Elisabeta Lipă, 2000 și 2004, Valeria Motogna, 2008, și Cătălina Ponor, 2016, au dus steagul la festivitatea de deschidere. Doar Horia Tecău s-a strecurat în 2012 în această dominație feminină.

„Eu am fost privilegiată pentru că am primit această onoare la două Olimpiade consecutive: la Sydney 2000 şi la Atena 2004. La prima am avut emoţii mari şi nu am putut face vreo deosebire între momentul ceremoniei şi cel în care am urcat pe podium. Poate pentru că sunt mai patrioată!

Știu doar că în momentul defilării mi-a tremurat tot timpul mâna cu care am dus drapelul. Și nu din cauză că mi-ar fi fost greu, ci pentru că am trăit momentul foarte intens!", a povestit Elisabeta Lipă.

La Tokyo, prima ediție de la care s-a decis ca drapelul fiecărei țări să poată fi dus de doi sportivi, o femeie și un bărbat, delegația României a fost condusă de Simona Radiș și Robert Glință.

Decizia se ia în Comitetul Executiv

Pentru ediția de la Paris, Comitetul Olimpic și Sportiv Român va lua o decizie, după ce se vor încheia toate calificările, într-un proces democratic în cadrul Comitetului Executiv, unde se vor înainta propuneri și se va vota.

  • Comitetul Executiv este format din Mihai Covaliu (președinte), Camelia Potec (vicepreședinte), Elisabeta Lipă (vicepreședinte), Octvanian Morariu (membru CIO pentru România), Dan Manolescu (trezorier), Cristina Vărzaru (președinte Comisia Sportivilor), Cristinel Romanescu (membru), Simona Amânar-Tabără (membru), Alin Cornel Larion (membru), Răzvan Pîrcălabu (membru), Marius Florea (membru), Alin Petrache (membru), Puiu Gașpar (membru), Alexandru Hălăucă (membru), Laura Badea (membru), Doina Melinte (membru), Georgeta Andrunache (membru), Amato Zaharia (membru).

Medaliații de la Tokyo intră repede în concurs

Din delegația României fac parte campioanele olimpice de la Tokyo, Simona Radiș și Ancuța Bodnar, vicecampionii Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă, Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc și Ștefan Berariu. Canotorii vor sta în afara Satului Olimpic și încep calificările de pe 27 iulie.

SPORTIVII ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (76)

  • ATLETISM (4): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andrea Mikloș (400 m), Joan Chelimo Melly (maraton)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc (cat. 54 kg)
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle (feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)
  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • POLO (12): naționala masculină
  • TENIS DE MASĂ (3): echipa feminină

David Popovici va intra în concurs și el pe 28 iulie. Cea mai experimentată componentă a delegației României este deocamdată Eliza Samara, cea care va bifa la Paris a cincea ediție din carieră. Rămâne de văzut ce sportivi se vor mai alătura delegației în perioada următoare și care va fi decizia COSR.

Portdrapelul României la JO de vară

  • 2020 Simona Radiș (canotaj), Robert Glință (înot)
  • 2016 Cătălina Ponor (gimnastică)
  • 2012 Horia Tecău (tenis)
  • 2008 Valeria Beșe (handbal)
  • 2004 Elisabeta Lipă (canotaj)
  • 2000 Elisabeta Lipă (canotaj)
  • 1996 Iulică Ruican (canotaj)
  • 1992 Costel Grasu (atletism)
  • 1988 Vasile Andrei (lupte)
  • 1984 Corneliu Ion (tir)
  • 1980 Vasile Andrei (lupte)
  • 1976 Nicolae Martinescu (lupte)
  • 1972 Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
  • 1968 Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
  • 1964 Aurel Vernescu (kaiac-canoe)
  • 1960 Alexandru Bizim (atletism)
  • 1956 Iosif Sîrbu (tir)
  • 1952 Dumitru Paraschivescu (atletism)
  • 1936 Şerban Mănciulescu (tir)

Citește și:

Secretele și obiectivul singurei naționale a României calificate la Jocurile Olimpice » Președintele Federației dezvăluie pentru GSP: „Nu mergem să facem figurație!” + Perspective unice de la ultimul turneu olimpic
POLO
Secretele și obiectivul singurei naționale a României calificate la Jocurile Olimpice » Președintele Federației dezvăluie pentru GSP: „Nu mergem să facem figurație!” + Perspective unice de la ultimul turneu olimpic
Medaliile şi torţele pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris vor fi transportate în valize Louis Vuitton
PARIS 2024
Medaliile şi torţele pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Paris vor fi transportate în valize Louis Vuitton
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Șase meciuri din Liga 2 s-au jucat azi » Show TOTAL la FCU Craiova - Ceahlăul: goluri de poveste și gafe incredibile în meciul zilei din Liga 2 + Clasamentul ACUM
Liga 2
Șase meciuri din Liga 2 s-au jucat azi » Show TOTAL la FCU Craiova - Ceahlăul: goluri de poveste și gafe incredibile în meciul zilei din Liga 2 + Clasamentul ACUM
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?
Superliga
Delegare curioasă la Craiova - FCSB. Are doar două meciuri în acest campionat + MM Stoica îl critica acum un an: „Cum facem să nu mai arbitreze?"
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (2)
berlicot
berlicot  •  29 Martie 2024, 20:23

***

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

demostene1
demostene1  •  29 Martie 2024, 17:20

ah, da, regulament ca si un barbat si o femeie sa poarte steagul. alta lege sexista. de ce nu si un copil? si un trans? si un gay?

Vezi toate comentariile (2)
Comentează
Close