SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS Cum e văzut Antonio Colamonici de ceilalți antrenori: „Răspunsul are nevoie de o serie întreagă de podcast-uri” + „A venit cu o libertate de exprimare și de înțelegere pe care am adaptat-o, am adoptat-o și suntem ceea ce suntem”

Antrenorul Antonio Colamonici - Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda
Antrenorul Antonio Colamonici - Snagov - Antrenament lot olimpic de canotaj Foto: Cristi Preda

Articol de - Publicat marti, 06 august 2024 17:06 / Actualizat marti, 06 august 2024 18:06

Antrenorul coordonator al lotului național de canotaj, Antonio Colamonici, apare des în discursurile și conversațiile sportivilor, mereu cu câte o pildă, un îndemn, un citat. Ce cred însă ceilalți antrenori despre el și despre schimbările pe care le-a adus?

Antonio Colamonici și-a încheiat misiunea olimpică odată cu terminarea concursului de la Vaires-sur-Marne și s-a îndreptat spre Italia, să-și vadă familia. De puțină vreme are și cetățenie română, ceea ce îl aduce și mai aproape de sportivi și de colegii din colectivul tehnic.

Asupra tuturor a lăsat o amprentă aparte. A venit la lot în 2016, după ce România cucerise o medalie de bronz, prin barca feminină de 8 plus 1, la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Treptat, fără bruschețe, ci folosind un discurs clar și senin, și-a impus filozofia. Sau ceilalți au înțeles-o și au adoptat-o pentru că i-a făcut și pe ei să se simtă mai bine. Sportivi și antrenori.

Cum îl văd trei dintre tehnicienii care au pregătit bărci medaliate la Paris?

Sorin Băhnărel: „Antonio a schimbat mentalitatea post-comunistă”

„Antonio, pentru noi, și mă refer pentru noi, antrenorii români, a venit într-adevăr cu o filozofie nouă. A întâlnit un grup de antrenori tineri care s-a adaptat și împreună cu filozofia lui și filozofia noastră, cred că am făcut un un întreg destul de puternic”, spune Sorin Băhnărel, cel care lucrează cu barca feminină de dublu rame, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel.

„Am avut nevoie de o schimbare. Chiar mai devreme vorbeam cu colegii și exact asta a fost tema. Ce a făcut Antonio pentru noi? Antonio a schimbat mentalitatea post-comunistă, exemplele noastre ca sportivi, ca antrenori, la rândul nostru, erau exemplele din trecut.

Cum e văzut Antonio Colamonici de ceilalți antrenori: „Răspunsul are nevoie de o serie întreagă de podcast-uri” + „A venit cu o libertate de exprimare și de înțelegere pe care am adaptat-o, am adoptat-o și suntem ceea ce suntem”
Antonio Colamonici FOTO Raed Krishan

Antonio a venit cu ceva nou, a venit cu o libertate de exprimare și de înțelegere pe care am adaptat-o, am adoptat-o și suntem ceea ce suntem. Și Antonio da, într-adevăr, el singur s-a creat ca un lider între noi și asta contează foarte mult”, explică el.

Cosmin Boguș: „A încurajat sportivii și antrenorii să pună pe primul loc omul și nu sportivul”

Totuși, concret, ce a schimbat Antonio Colamonici? „Este o întrebare la care răspunsul are nevoie de o serie întreagă de podcast-uri”, e replica lui Cosmin Boguș, antrenorul campionilor olimpici din dublu vâsle, Andrei Cornea și Marian Enache.

„Cred că schimbarea principală pe care a făcut-o Antonio este că a încurajat sportivii și antrenorii să pună pe primul loc omul și nu sportivul. Le-a oferit șansa sportivilor să se privească în oglindă și să vadă dincolo de compleu și de bătăturile din palme. Și odată cu asta a venit și libertatea. Brusc, sportivii au devenit mai conștiincioși pentru că fructul interzis nu mai era acolo. Au devenit profesioniști”, detaliază el.

„Cam același lucru a fost aplicat și la noi, la antrenori. Ni s-a dat o libertate să ne exprimăm, să ne punem amprenta și de aici s-au dezvoltat multe. E un cumul de de factori, începând cu doamna președinte, cu conducerea COSR-ului, investiții făcute cum trebuie, la momentul potrivit, bază de selecție lărgită.

Sunt mulți factori, dar Antonio asta reușit să schimbe, să dea libertate sportivului. Și cred că asta a dus în primul rând la încredere. A dat încredere sportivilor, a dat încredere antrenorilor și a cucerit pe toată lumea”, conchide Cosmin Boguș.

Ciprian Atomei: „Totul ține foarte mult de atitudinea lui”

Cum e văzut Antonio Colamonici de ceilalți antrenori: „Răspunsul are nevoie de o serie întreagă de podcast-uri” + „A venit cu o libertate de exprimare și de înțelegere pe care am adaptat-o, am adoptat-o și suntem ceea ce suntem”
Antonio Colamonici relaxat, ca de obicei FOTO Raed Krishan

Totul ține foarte mult de atitudinea lui, cred că ăsta a fost atuul, a reușit să se închege o echipă tânără și prin atitudinea lui a reușit să ne facă să nu simțim greul, să nu vedem sportul ăsta ca pe o corvoadă, să ne bucurăm de el, să fim fericiți că suntem la Snagov, că suntem în această echipă”, este punctul de vedere al lui Ciprian Atomei, antrenorul bărcilor de argint dublu vâsle și dublu vâsle categorie ușoară feminin.

„Felul lui de a fi, tot timpul bine dispus, «Nu sunt probleme, toate lucrurile au o rezolvare», și lucrul ăsta ne-a dat și nouă încredere că facem bine ceea ce facem și probabil de aici și rezultatele bune. Voie bună și liniște!”, subliniază el.

"Da, da, este altă Românie! El a adus o schimbare mare. Munca fusese începută de federație cu ani înainte. Prin venirea lui s-a adus un nou suflu, s-a schimbat aproape complet colectivul tehnic de antrenori", confirma Marius Băcăoanu, cel care a avut în grijă bărcile de 4 rame și 8 plus 1 rame masculin, anul trecut, după Mondialele de la Belgrad.

"Dumnealui și-a dorit să lucreze cu antrenori tineri, chiar dacă mai puțin experimentați, dar dornici să învețe, dornici să facă lucruri mărețe. Și visători până la urmă", spunea el zâmbind. "A format echipa tehnică după modelul lui și dă roade".

Palmares România la canotaj la Jocurile Olimpice de la Paris

  • Aur
  • Dublu vâsle (m) » Andrei Cornea, Marian Enache
  • 8 plus 1 rame (f) » Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Petreanu
  • Argint
  • Dublu vâsle (f) » Ancuța Bodnar, Simona Radiș
  • Dublu rame (f) » Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel
  • Dublu vâsle cat. ușoară (f) » Gianina van Groningen, Ionela Cozmiuc

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
Nationala
Protestul a început din primul minut la România - Lituania » Ce s-a putut auzi în Ghencea, la revenirea „tricolorilor” în fața propriilor fani
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. GOOOOL în minutul 90+2
Nationala
România - Lituania, în al doilea meci din Liga Națiunilor. GOOOOL în minutul 90+2
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani
Superliga
Mihai Rotaru sparge banca! Cât plătește Craiova pentru transferul lui Cicâldău » Mutarea e definitivă, pe 4 ani

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează