SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  NATAȚIE

David Popovici trage autoritățile de mânecă, după medaliile obținute la Paris: „Avem o grămadă de stadioane, dar bazine, arene, săli pentru sporturi?!”

David Popovici // foto: Raed Krishan (GSP) +30   FOTO
David Popovici // foto: Raed Krishan (GSP)

Articol de , , - Publicat joi, 01 august 2024 01:09 / Actualizat joi, 01 august 2024 01:26

David Popovici, 19 ani, și-a încheiat parcursul la Jocurile Olimpice de la Paris cu o medalie de bronz în proba de 100 de metri liber. La final, a fost autorul unui discurs-manifest, pe tema lipsei de investiții în infrastructura sportivă din țară.

Aur la 200 de metri liber, bronz în proba de 100 de metri liber, una dominată de chinezul Pan Zhanle. Acesta este bilanțul lui David Popovici la Jocurile Olimpice, el aducând singurele medalii ale României de până acum.

După cursa de miercuri seara, David s-a declarat ușurat că a scăpat de presiune și că va putea, în sfârșit, să viziteze capitala Franței. Totodată, s-a arătat mulțumit de aspectele tehnice ale cursei.

David Popovici: „Sunt poate chiar mai fericit decât eram după aur”

„Nu sunt dezamăgit deloc. Sunt mai liniștit, poate chiar un pic mai fericit decât după aur, pentru că acum mă pot relaxa. Mă voi relaxa complet. Chiar dacă am câștigat aurul, eram cu gândul că trebuie să mă odihnesc, să dorm foarte bine, pentru că urma să am încă o probă olimpică. Dar acum am terminat, pot vizita și eu Parisul.

Sunt de atâtea zile aici și nu am văzut nimic, am stat doar baricadat în hotel, pe drumuri și aici. Mă gândesc de luni bune: «Oare ce voi face când voi termina?». Parisul m-a tratat foarte frumos și abia aștept să-l vizitez.

Obiectivul meu cel mai important a fost să-mi iasă cursele așa cum le-am antrenat și cred că m-am apropiat destul de tare. Sunt mulțumit, iar faptul că am și adunat două medalii mă face și mai fericit. Astăzi dat tot ce aveam mai bun, mai mult nu aveam cum să fac. Cred că mi-au ieșit destul de bine elementele tehnice pe care mă concentram”, a comentat dublul medaliat olimpic.

David Popovici, discurs-manifest: „Avem o grămadă de stadioane, dar bazine, arene, săli pentru tot felul de sporturi?”

Ulterior, întrebat ce înseamnă pentru el cele două medalii cucerite la Paris, David a lansat un discurs manifest pe tema lipsei de investiții în sport. GSP.ro a scris deunăzi despre faptul că în România există doar 7 bazine olimpice omologate.

„Medaliile aș vrea să însemne mai multă atenție către sport. Nu doar către înot, dar fără sport nu prea avem cum să evoluăm așa mult. Sigur, avem destul de multe probleme la noi în țară, dar faptul că se investește prea puțin în sport este una dintre ele. Sportul poate fi cel mai bun ambasador al țării. Oamenii care sunt la conducere știu treaba asta. Trebuie să punem cu adevărat presiune.

În timpul iernii, când e frig la Lia Manoliu, se pune un balon în care dacă intri și stai mai mult de 3 minute te sufoci. Noi acolo ne antrenăm! Sunt promisiuni de ani de zile, cum e și cu Patinoarul, cum sunt alte bazine și arene în stadiul de proiect. Avem o grămadă de stadioane, dar bazine, arene, săli pentru tot felul de sporturi... mai greu.

Mi-ar plăcea să avem mai mulți calificați la Jocurile Olimpice, în primul rând. Apoi semifinaliști, finaliști, campioni olimpici. Acum am venit 3 oameni calificați la înot. De ce să mint? Sunt cumva invidios pe delegațiile țărilor care au la fel sau mai puțini locuitori decât noi, dar au trimis aici o tonă de inși. Mi-ar plăcea și mie, ne-ar plăcea tuturor. De ce să nu avem mai mulți olimpici?

Ar trebui investit mai mult în sport și investit cu cap. Nu doar să vorbim despre asta, chiar să facem ceva. Eu îmi voi îndeplini partea. Nu știu acum ce înseamnă asta, dar voi avea tot timpul să mă gândesc.

Asta este o misiune mult mai importantă pentru mine și tot sportul, decât să înot 4 lungimi de bazin, să bag mâna în față și să iau aurul. OK, impresionant, tare, ne-am distrat, bucurat, dar nu despre asta este vorba la sfârșitul zilei, ci despre a face o diferență, iar eu voi face tot posibilul pentru asta”, a spus David Popovici.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (46)
MaxiP
MaxiP  •  02 August 2024, 08:27
Postat de corectorul pe 01 August 2024, 11:11

Frumos discurs, inteligent sportiv! Dar e musai ca si cititorii sa fie inteligenti, altfel, conform comentariilor, vom parea cam prosti. Cititorul inteligent va face diferenta intre investitiile in ramurile sportive si nu vor compara mere cu pere. De pilda, investitiile in sport se fac raportat la interesul real si material al publicului fata de fiecare ramura sportiva. Este indubitabil ca publicul activ, cel care urmareste constant si merge constant la concursurile de inot, gimnastica, canotaj etc. nu reprezinta nici 1 % din publicul interesat si participant activ zilnic la competitiile fotbalistice. Daca nu recunoastem si nu admitem asta, suntem doar ipocriti. E simplu sa ne intrebam cati dintre noi, in afara de a citi o stire si de a ne uita la tv la campionatele continentale, mondiale si olimpice, suntem interesati in mod real si constant, zilnic, de inot? Cati am mers la o competitie interna de inot etc.? Sa fim destepti si sa fim interesati de toate ramurile sportive si sa cerem investitii in toate ramurile sportive proportional cu interesul publicului pt fiecare ramura sportiva, dar sa ne dovedim inteligenta si prin a nu compara sporturile ocazional interesante pt public (precum inotul) cu sportul iubit zilnic de intreg pamantul (fotbalul)!

Am inteles. Si care sunt investitiile in fotbal proportional cu ale altor tari care chiar performeaza in acel sport? Ce fotbalist roman activ este cunoscut in intreaga lume? Fie si mai mult ca Popovici, care ce sa vezi, e probabil mai celebru la ora actuala decat orice jucator roman de fotbal? Dar chiar istoric vorbind, in afara de 3-4 nume, ce fotbalist roman iti va rosti un strain inca chiar priceput la fotbal daca il intrebi? Cati oameni merg pe stadioane in Romania la meciurile de fotbal? Oricum in fotbal se investeste mult peste alte sporturi, adica despre ce vorbim? Cluburile de liga a doua din Romania investesc mai mult decat cluburi care performeaza la nivel european in alte sporturi. Asta pentru performante minime in acel sport. Din contra, as spune ca la nivelul interesului actual pentru fotbal si nivelul rezultatelor actuale, exista o disproportionalitate exagerata intre fotbal si celelalte sporturi, care ar trebui redusa. Desigur, constructiv, nu sa scada investitiile din fotbal, ci sa creasca pentru alte sporturi. Asta daca, vorba ta, vrem sa fim inteligenti.

Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  01 August 2024, 18:51
Postat de Adrian2500 pe 01 August 2024, 14:54

Poate ca noi suntem Brazilia si nu stiu eu !?! Esti intr-o mare eroare. Se vede ca nu ai inteles nimic din ceea ce a spus David Popovici despre sportul românesc în ansamblul lui...Dar cu indivizi care gandesc ca tine se pare ca mai e drum lung până departe. Cei ca tine se pare ca sunteti cei care suntineti incompetenții la putere...votundu-i. Nici macar nu intelegi ca pe zi ce trece cei ca tine veti fi tot mai puțini. Iar cei asemeni lui David Popovici tot mai multi. Felicitări lui David Popovici si părinților lui !!!

Alo, puisor, mai incet cu ***. Ai citit macar ce am scris, dau ai vazit doar primele 4 cuvinte si ti s-a agitat neuronul in panta pe care il posezi (singurul, de altfel). Iar pe partea cu votatul, sa nu va aud ca 'votul tau conteaza' sau 'nu ziceti ca nu conteaza cu cine votam, tot aia e'... pentru ca e adevarat: in politica NIMENI nu e curat. Iar daca, prin ceva miracol, apare cineva curat, sunt doar doua drumuri: ori se murdareste pe parcurs (pe principiul 'nu pot sa schimb nimkc, asa ca macar sa imi mearga bine ca si celorlalti') ori isi pastreaza principiile dar nu are sanse sa treaca la nivel mai inalt decat primar de sat / deputat de fatada / europarlamentar de carton. Vreti sa curatam Romania? Ar trebui evaporata un sfert de populatie: avem 1.3 milioane de bugetari, care fac favoruri la inca macarb milioane de oameni.

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

aeroportul.urziceni
aeroportul.urziceni  •  01 August 2024, 17:38
Postat de Adrian2500 pe 01 August 2024, 14:50

Poate ca noi suntem Brazilia si nu stiu eu !?! Esti intr-o mare eroare. Se vede ca nu ai inteles nimic din ceea ce a spus David Popovici despre sportul românesc în ansamblul lui...Dar cu indivizi care gandesc ca tine se pare ca mai e drum lung până departe. Cei ca tine se pare ca sunteti cei care suntineti incompetenții la putere...votundu-i. Nici macar nu intelegi ca pe zi ce trece cei ca tine veti fi tot mai puțini. Iar cei asemeni lui David Popovici tot mai multi. Felicitări lui David Popovici si părinților lui !!!

Pai sa stii ca n-am inteles pt ca popovici compara mere cu pere. Bazine de inot vs arene de fotbal. Comparatia corecta ar arene de fotbal vs arene de inot sau terenuri de fotbal vs bazine. Avem nevoie de arene de inot? In niciun caz, nimeni nu urmareste sportu asta (sau polo). Avem nevoie de bazine? Clar, inotul e un sport extraordinar de bun pt sanatate dar de unde bani pentru asa ceva? Cum ziceam si in primul comentariu un teren de fotbal e mult mai ieftin: un gazon sintetic, niste garduri si e gata.

Vezi toate comentariile (46)
Comentează