SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

CORESPONDENȚĂ GSP David Popovici s-a calificat cu primul timp în finala probei de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice! Când are loc cursa

FOTO: Raed Krishan (GSP.ro) +36   FOTO
FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)

Articol de , - Publicat duminica, 28 iulie 2024 22:10 / Actualizat duminica, 28 iulie 2024 22:56

David Popovici (19 ani) a încheiat semifinala probei de 200 de metri liber în 1:44,53. S-a calificat în ultimul act cu cel mai bun timp. Finala este programată luni, 29 iulie, de la ora 21:40.

Toate cele 17.000 de locuri din La Defense Arena au fost ocupate. Spectatorii au admirat o demonstrație de forță din partea lui David Popovici. Înotătorul român a întors primul și nu a cedat avansul până la finalul celor 4 lungimi de bazin.

A încheiat cu cel mai bun timp al semifinalelor, 1:44,53. Luni, în finală, va concura pe culoarul cu numărul 4, cel al favoritului.

David Popovici, semifinală perfectă la 200 m liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
David Popovici, semifinală perfectă la 200 m liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
David Popovici, semifinală perfectă la 200 m liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
David Popovici, semifinală perfectă la 200 m liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
David Popovici, semifinală perfectă la 200 m liber / FOTO: Raed Krishan (GSP.ro)
+17 FOTO

Cum arată finala probei de 200 de metri liber:

David Popovici s-a calificat cu primul timp în finala probei de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice! Când are loc cursa

Britanicul Duncan Scott, vicecampionul olimpic, este singurul care a mai coborât sub 1:45,00.

Hwang Sunwoo, campionul mondial de la Doha, este primul sub linia celor 8 finaliști. Va fi rezervă în ultimul act la 200 metri liber.

UPDATE 21:50 / Clasamentul primei semifinale la 200 de metri liber! Urmează cursa lui David Popovici

Prima semifinală a fost extrem de disputată, aceasta fiind câștigată de americanul Luke Hobson (1:45,19), urmat de Lukas Maertens (1:45,36) și de Danas Rapsys (1:45,48).

David Popovici s-a calificat cu primul timp în finala probei de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice! Când are loc cursa
FOTO: Captură TV @TVR 2

UPDATE 21:40 / Aur și record olimpic pentru Leon Marchand

Leon Marchand s-a impus la 400 de m mixt, stabilind un nou record olimpic, 4:02,95. Sala a erupt când cursa s-a încheiat.

Francezul a luat avans la procedeul bras, când și-a lăsat adversarii la jumătate de bazin în urmă.

+4 FOTO

Recordul olimpic data din 2008 și îi aparținea lui Michael Phelps, 4:03,84. Anul trecut, la Fukuoka, francezul îl deposedase și de recordul mondial pe american. Acesta fiind 4:02,50.

UPDATE 21:00 / David Popovici, încălzire sub ochii lui Michael Phelps

David Popovici s-a antrenat înainte de semifinalele probei de 200 metri liber. În timp ce românul își făcea turele, în sală a apărut Michael Phelps, care a oferit un interviu, el aflându-se la Paris în postura de comentator.

+31 FOTO

După ce David Popovici și Michael Phelps au părăsit arena și luminile s-au stins, francezii au cântat imnul național și i-au strigat prenumele lui Leon Marchand. Din 2012, Franța nu a mai cucerit o medalie de aur la înot la Jocurile Olimpice.

David Popovici s-a calificat cu primul timp în finala probei de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice! Când are loc cursa
La Defense Arena din Paris

Sesiunea de seară, unde David Popovici va înota în semifinalele probei de 200 metri liber de la ora 21:53, se va deschide cu finala de la 400 metri mixt (21:30), una în care Leon Marchand va încerca să aducă prima medalie de aur pentru Franța în probele de înot la această ediție. Poveștile celor doi tineri sunt uneori congruente, dar au și alei separate.

5 medalii mondialeare în palmares Leon Marchand în carieră

Un ziar francez titra că întreaga greutate a unei națiuni stă pe umerii lui Leon Marchand, ceea ce se poate spune și în cazul lui David Popovici.

De când a cucerit primele medalii la seniori, adolescentului i s-au așezat pe umeri toate așteptările românilor.

2 medalii mondialeare în palmares David Popovici în carieră

Ambii se află la a doua ediție de Jocuri Olimpice, francezul în vârstă de 22 de ani calificându-se atunci într-o singură finală din trei probe și ocupând locul al șaselea la 400 m mixt. David, 19 ani, a înotat la Tokyo în trei probe, fiind pe 4 la 200 metri liber și pe 7 la 100 metri liber.

În sesiunea de dimineață, începută cu jocuri de lumini, Popovici și Marchand și-au dominat seriile într-o sală aproape plină, care a explodat atunci când francezul a ajuns la procedeul bras. În liniștea de după seria lui David s-au auzit câteva voci care-l încurajau pe David, steagurile României au fost și ele afișate în La Defense Arena.

Dacă Leon are deja finala, David trebuie să evolueze pentru a ajunge în situația de a lupta pentru o medalie olimpică într-o probă pe care o domină.

Familia, un rol major în viața lui Marchand și Popovici

Unde se intersectează drumurile celor doi? În primul rând, în rolul pe care-l joacă familiile celor doi, care au decis să păstreze un cerc restrâns în jurul lor.

„Părinții mei au fost așa toată viața lor, m-au educat să rămân eu însumi, indiferent de ce urmează să mi se întâmple. M-au învățat că înotul este doar o parte din viața mea, parte ce ține de plăcere. După rezultatele de la Fukuoka, părinții mei au avut grijă să revin la școală, să studiez alături de colegii mei”, a spus francezul într-un interviu pentru L'Equipe, așa cum s-a întâmplat și cu David după rezultatele din 2022.

David Popovici s-a calificat cu primul timp în finala probei de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice! Când are loc cursa
Leon Marchand în acțiune FOTO Imago Images

Părinții lui Leon, Celine și Xavier Marchand, au fost înotători de performanță, în timp ce Georgeta și Mihai Popovici nu au avut treabă cu acest sport, dar într-un fel le-au insuflat aceleași valori copiilor lor.

La fel ca părinții lui David, cei ai lui Marchand evită interviurile și aparițiile în presă, spunându-i că „el este actorul principal”.

„Am format o mică societate, președintele ei este mama mea, tătăl meu se ocupă de relația cu presa, iar o prietenă de familie are grijă de imaginea mea. Treaba mea este să mă ocup de ce se întâmplă în apă”, a povestit Marchand. O abordare pe care o întâlnim și la David Popovici, familia jucând cel mai mare rol în cariera sa.

David povestea într-un interviu din 2021 că părinții lui sunt ultimii care să pună presiune pe el.

Alegeri diferite pentru Leon și David

Unde se despart drumurile celor doi? Deși a avut oferte din SUA, David a ales să rămână în România, în timp ce Marchand a plecat în SUA, să se antreneze cu Bob Bowman, cel care l-a creat și antrenat pe Michael Phelps.

În plus, Leon Marchand recunoaște că mai citește comentariile oamenilor, în timp ce românul se ține departe de toate lucrurile din afara spațiului său familial.

Cei doi vor înota la câteva minute distanță unul de altul, încercând să se bucure de ce li se întâmplă.

Românul a fost repartizat în seria a doua a probei sale alături de britanicul Duncan Scott, vicecampion olimpic al probei, dar și de australienii Giuliani și Neill.

În cealaltă semifinală, se vor lupta cu cronometrul Matt Richards, Hwang Sun-woo și Danas Rapsys. David este favoritul acestei probe, el parcurgând în sesiunea de dimineață cele patru lungimi de bazin în 1:45, 65.

Cu siguranță, timpul din semifinale va fi unul mai bun pentru că acum sunt doar opt locuri disponibile și toată lumea vrea un loc în marea finală.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (13)
constantin_dejanovici
constantin_dejanovici  •  29 Iulie 2024, 16:21
Postat de MaxiP pe 29 Iulie 2024, 15:48

Superioritatea sa nu a fost chiar atat de clara in aceste 2 curse, insa mi s-a parut ca a inotat cu rezerve. Nu cred ca are nevoie de mai mult decat sa coboare sub 1'44'', teoretic o va face. Legat de afirmatia ca nu ai vazut o superioritate atat de clara a vreunui sportiv roman, stai sa vezi barca de 8+1 fete de la canotaj si sper eu si pe dublul Radis/Bodnar de la acelasi sport, care au aratat o superioritate extrem de clara in majoritatea curselor lor din anii precedenti.

Probabil nu m-am exprimat bine. Gândul m-a dus exact la canotaj, la Moscova în 1980. Eram atunci la Iași, urmăream calificările la canotaj la televiziunea moldovenească, care transmitea la ora aceea mai mult în rusește... Nu voi uita niciodată cum comentatorul constata evidența: "kamanda Sanda Toma..." Avea un avans copleșitor, lua cursa pe cont propriu, termina cu 2-3 lungimi avans, și parcă fără să forțeze.

MaxiP
MaxiP  •  29 Iulie 2024, 15:48
Postat de constantin_dejanovici pe 28 Iulie 2024, 22:04

Popovici. la cum a mers, e marele favorit. De mult n-am mai văzut superioritate atât de clară din partea unui sportiv de-al nostru.

Superioritatea sa nu a fost chiar atat de clara in aceste 2 curse, insa mi s-a parut ca a inotat cu rezerve. Nu cred ca are nevoie de mai mult decat sa coboare sub 1'44'', teoretic o va face. Legat de afirmatia ca nu ai vazut o superioritate atat de clara a vreunui sportiv roman, stai sa vezi barca de 8+1 fete de la canotaj si sper eu si pe dublul Radis/Bodnar de la acelasi sport, care au aratat o superioritate extrem de clara in majoritatea curselor lor din anii precedenti.

zb59
zb59  •  29 Iulie 2024, 08:05

Succes, pustiule!

Vezi toate comentariile (13)
Comentează