Articol de Marian Ursescu, Raed Krishan (foto) - Publicat marti, 27 iulie 2021 06:29 / Actualizat marti, 27 iulie 2021 13:52
David Popovici a fost aproape de bronzul olimpic la Tokyo Aquatics Center. Puștiul-fenomen, a terminat primul sub linia podiumului la 200 de metri liber, deși nu are decât 16 ani și 10 luni!
S-a schimbat vremea la Tokyo. Taifunul Nepartak, ale cărui rafale pot atinge 90 km pe oră, anunțat în nordul Japoniei, a adus ploaie și în restul insulei. Plouă mocănește. așa ca toamna, dar e în continuare cald. Japonezii nu folosesc umbrele, sunt mai mulți cu umbrele când e soare, ca să se apere de căldura sufocantă.
Traficul e în continuare sufocant, se merge bară la bară, ca la București. Suntem obișnuiți și așteptăm cuminți în autobuzul care duce spre bazinul de înot. Acolo avem două finale: 100 de metri liber cu David Popovici și 100 m spate, cu Robert Glință. Ne încălzim însă, înainte cu semifinalele de la 200 metri liber feminin.
Un moment ciudat înainte de finala lui David Popovici: s-a dat drumul la spectatori?
În Tokyo Aquatics Center, o arenă de 12.000 de locuri, sunt însă aproape 2.000 de oameni? Ce s-o fi întâmplat, s-a dat drumul la spectatori? Nu, nu.
Sunt doar membrii delegațiilor oficiale, sportivii care au venit să-și încurajeze compatrioții. Sud-africanii sunt cei mai mulți. Au steaguri, trompete, fluiere. Au venit pentru Tatjana Schoenmaker, specialista de la 100 metri bras, dar mai ales pentru vedeta Chad Le Clos, la 200 metri fluture.
Americanii sunt și ei mulți, nemții la fel, britanicii. Dintre români, nu zărim decât la oficială, pe Mihai Covaliu, George Boroi. E și Octavian Morariu. Plus Camelia Potec, bineînțeles, președintele federației. Covaliu, șeful COSR, a întins un steag tricolor pe scaunele din fața sa.
Intră în arenă competitorii. Finaliștii de la 200 metri liber, finala care deschide sesiunea curselor de medalii. „Line one, David Po-po-vi-ciu!", anunță anouncerul. Puștiul e singurul care e în pantaloni scurți, în tricou.
Se dezbracă imediat și-și izbește cu putere pieptul, cu palmele. Se stropește apoi cu apă pe tot corpul. Așează block-startul și face câteva rotiri de brațe. Se mai stropește o dată și înainte de start, îi mai dă un pumn block-startului, să-l fixeze bine.
Cursa lui David Popivici e fabuloasă! Unde a pierdut medalia?
Start. 0,68 secunde timp de reacție. Pe acolo sunt toți, între 0,58 și 0,71. Prima lungime de bazin. David e al treilea, după sud-coreeanul Sunwoo Hwang, port-drapelul țării sale la Tokyo. Asiaticul a pornit extrem de tare. Pe doi e britanicul Tom Dean, bronz european și campion european cu ștafeta.
Noi suntem cu ochii pe David. Pe culoarul 1, înoată tare. Cu brațele sale lungi, lovește apa cu putere. A mai căzut un loc la jumătatea distanței. E pe 4. Brazilianul Fernardo Scheffer de pe 8 a venit tare. E pe doi după coreean.
Între 100 și 150 de metri a pierdut cel mai mult. A scos 27.24 pe cei 50 de metri intermediari. Cel mai slab timp dintre cei 8. Vine însă ultima lungime. Cursa e strânsă. Coreeanul „s-a înecat" pe culoarul 7. A pierdut mult teren. Vin tare britanicii, Dean și Duncan Scott. David Popovici nu se lasă. Ultimele resurse de energie.
David Popovici setează noul record național al României
Tabela. Off, pe 4. La două sutime de secunde de brazilian! Nebăgat în seamă, Scheffer, cel care a avut ultimul timp calificant, s-a cățărat pe 3. Marea Britanie a luat potul cel mare. Locul 1 și 2. David își dă jos ochelarii, se uită la tabelă. Ce o fi în mintea unui puști de 16 ani, când a văzut că a pierdut medalia pentru două sutimi de secundă? Vom afla mai târziu.
Timpul, timpul. 1:44,68. Nou record național, record personal și record european la juniori! Puștiul ăsta e chiar un fenomen. Doboară record după record, juniori, seniori. Păcat că nu e și medalie. Mai are o posibilitate însă.
Urmează cursa de 100 de metri liber, cursa lui favorită. El a venit aici să se distreze, nu pune presiune pe el. Și sigur distracția va continua!