SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS De ce e important culoarul 4, pe care evoluează David Popovici? Cât a contat la ultimele ediții în proba de 200 metri liber

David Popovici, în serii, foto: Imago +17   FOTO
David Popovici, în serii, foto: Imago

Articol de , - Publicat luni, 29 iulie 2024 15:53 / Actualizat luni, 29 iulie 2024 18:27

David Popovici va înota pe culoarul 4 în finala de la 200 metri liber, care începe la 21:40, un culoar pe care evoluează întotdeauna cel care a obținut cel mai bun timp în etapa anterioară. Ce influență are acesta asupra rezultatului final? Am analizat ultimele cinci ediții ale Jocurilor Olimpice.

David Popovici va porni în această seară de pe culoarul al patrulea în cursa sa pentru o medalie olimpică.

Este proba sa favorită, unde tactica joacă un rol important. Tânărul înotător a explicat într-un mod foarte plastic care a fost aceasta în finala de la Belgrad de la 200 metri liber, pe care a câștigat-o cu un timp de 1:43,13, al cincilea din istorie.

„Am încercat să plec cât de tare pot, în același timp să mențin și un easy speed, o viteză mare, dar constantă, apoi să accelerez pe al treilea 50, după care pe ultimul să încerc să-l bubui!”, explica el atunci.

La Belgrad, el a plecat de pe culoarul al patrulea, ca la mai toate cursele care s-au încheiat cu medalie pentru român. Ce aduce așa numitul „culoar al favoritului”?

Bob Bowman, antrenorul geniului Michael Phelps, are un alt favorit decât David Popovici în finala de la 200 metri liber: „Dar românul are un cadru mintal bun”
SUA
Bob Bowman, antrenorul geniului Michael Phelps, are un alt favorit decât David Popovici în finala de la 200 metri liber: „Dar românul are un cadru mintal bun”

Vizibilitate, avantaj psihologic și protecție împotriva valurilor

În primul rând vizibilitate, pentru că este în mijlocul bazinului și permite o vedere de asammblu asupra rivalilor de pe ambele părți.

Poate fi și un avantaj psihologic pentru că e clar cine este favoritul și o liniște pentru că sportivul își poate evalua poziția în cursă.

Un alt avantaj important este faptul că înotătorul de pe acest culoar este situat în mijloc și este cel mai protejat de acțiunea valurilor făcute de înotătorii de pe culoarele exterioare.

Cu toate acestea, el nu garantează medalia. Spre exemplu, titlul olimpic de la Tokyo a fost câștigat de Tom Dean de pe culoarul al șaselea, Duncan Scott de pe patru a încheiat al doilea, iar brazilianul Fernando Scheffer a luat bronzul de pe opt.

Restul culoarelor se repartizează, la fel ca al patrulea, în funcție de timp.

O altă poveste care confirmă că poziționarea pe un anumit culoar nu este atât de determinantă este cea a Camelei Potec, care în 2004, a câștigat aurul în proba de 200 metri liber de pe primul culoar.

De ce e important culoarul 4, pe care evoluează David Popovici? Cât a contat la ultimele ediții în proba de 200 metri liber
David Popovici, serii la 200m liber la Jocurile Olimpice/ foto Raed Krishan (GSP)

Podiumurile de la 200 metri liber în concursul olimpic la ultimele 5 ediții

  • 2021Tokyo » Tom Dean (culoarul 6), Duncan Scott (4), Fernando Scheffer (8)
  • 2016 Rio de Janeiro » Sun Yang (4), Chad Le Clos (1), Conor Dwyer (3)
  • 2012 Londra » Yannick Agnel (3), Sun Yang (4), Park Tae-hwan (3)
  • 2008 Beijing » Michael Phelps (6), Park Tae-Hwan (5), Peter Vanderkaay (4)
  • 2004 Atena » Ian Thorpe (5), Pieter van den Hoogenband (4), Michael Phelps (3)

Culoarele în finala de la Paris

  1. Matthew Richards (Marea Britanie), al șaptelea timp
  2. Maximillian Giuliani (Australia), al cincilea timp
  3. Luke Hobson (SUA), al treilea timp
  4. David Popovici (România), primul timp
  5. Scott Duncan (Marea Britanie), al doilea timp
  6. Lukas Maertens (Germania), al patrulea timp
  7. Danas Rapsys (Litunia), al șaselea timp
  8. Matsushiro Matsumoto (Japonia), al optulea timp

În proba de 100 metri liber, lucrurile sunt mai clare, ultimii cinci campioni olimpici, Caeleb Dressel (Tokyo), Kyle Chalmers (Rio), Nathan Adrian (Londra), Alain Bernard (Beijing) și Pieter van den Hoogenband (Atena) au înotat pe culoarul al cincilea.

„Această serie este un fenomen interesant, deși nu este o surpriză faptul că poziționarea este crucială în proba de 100 de liber.

Mai ales în această eră modernă a sportului, înotătorii care participă sunt adesea mai mari și mai musculoși decât coechipierii lor care nu sunt sprinteri.

Acest lucru înseamnă că valul creat este mai mare și mai greu de traversat. La Campionatele Mondiale din 2023, Chalmers a câștigat primul său titlu mondial în această probă de pe culoarul cinci.

Argintul i-a revenit însă lui Jack Alexy de pe culoarul opt și bronzul lui Maxime Grousset de pe culoarul unu, care au avut amândoi un culoar deschis de apă fără valuri pe o parte”, se arată într-o analiză a celor de la SwimSwam.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (8)
iri_
iri_  •  01 August 2024, 16:39
Postat de lefter_popescu pe 30 Iulie 2024, 23:03

...poate este ambidextru și atunci nu mai contează dacă este culoarul 4 sau 5.

Stai ca acum au venit marii "specialisti" de prin presa, sa ne explice cum culoarele 1 si 8 sunt ferite de valurile facute de cei din mijloc, deci un mic avantaj cica... Oricum nu ma pricep, nu ma bag, eram doar curios :)

lefter_popescu
lefter_popescu  •  30 Iulie 2024, 23:06
Postat de mihrp pe 29 Iulie 2024, 20:09

Fiind un nr par de culoare, culoarul 5 e la fel de avantajos ca și 4.

Amice, dacă ești dreptaci e mai bun C4 dacă ești stângaci e mai bun C5. Însă dacă ești ambidextru nu mai contează pe care din cele doua concurezi.

lefter_popescu
lefter_popescu  •  30 Iulie 2024, 23:03
Postat de iri_ pe 29 Iulie 2024, 19:54

Ma gandisem si eu la asta, dar mi s-a parut cam prea mult totusi. Deci daca Popovici e stangaci, culoarul 5 ar fi fost mai potrivit pt el...

...poate este ambidextru și atunci nu mai contează dacă este culoarul 4 sau 5.

Vezi toate comentariile (8)
Comentează