SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ESCALADĂ

„De ce să concurez când oamenii din țara mea mor?” » Drama unei cățărătoare ucrainene care merge la Paris

Jenya Kazbekova, antrenându-se în aer liber
Jenya Kazbekova, antrenându-se în aer liber

Articol de - Publicat miercuri, 17 iulie 2024 11:53 / Actualizat miercuri, 17 iulie 2024 13:23

Jenya Kazbekova își reamintește primele bombe care au căzut deasupra Kievului, la ora cinci dimineața a unei zile de februarie, când a început invazia rusă în Ucraina. Și-a dat seama că viața ei se va schimba dramatic, ajungând să se întrebe ce rost mai are sportul pe care-l practică sau alte aspecte ale vieții sale, așa cum o știa.

  • Jocurile Olimpice din Paris încep pe 26 iulie. Competiția va avea loc până pe 11 august.

„A fost una dintre cele mai oribile experiențe pe care le-am trăit în viața mea”, a spus cățărătoarea într-un material de pe BBC. „M-am uitat la mama, pentru că eram în același dormitor, și nu înțelegeam ce sunt acele zgomote”.

Apoi Jenya a scos telefonul ca să se uite peste știri - erau explozii în întreaga Ucraină. Mâinile i s-au oprit din tremurat de-abia câteva ore mai târziu.

Au trecut doi ani și jumătate de-atunci, iar sportiva se pregătește pentru a participa la proba de escaladă-bloc din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris.

Recunoaște că nu-și imagina că se va mai întâmpla așa ceva, mai ales atunci când, împreună cu familia ei, a fugit din Ucraina ca urmare a invaziei Rusiei lui Vladimir Putin.

Jenya Kazbekova a fugit cu familia sa din calea războiului din Ucraina

„Toată lumea pleca. Fiecare încerca să scape. Nu aveam mâncare, nu aveam de nici unele și nu ne puteam permite să ne oprim”, a rememorat sportiva cele mai cumplite zile ale existenței sale.

Fugită din căminul ei, laolaltă cu sora și părinții ei, Jenya Kazbekova a condus patru zile până în Germania - a trebuit să aștepte două zile să treacă granița cu Polonia, din cauza valului copleșitor de refugiați.

„Trebuia să înaintăm. Nu aveam cum să dormim. Nu ne puteam spăla”, povestește cățărătoarea. „Am ajuns în Germania epuizați, dar tot ne simțeam privilegiați că scăpaserăm dintr-un loc îngrozitor, în care mulți alți oameni rămăseseră blocați”.

Sportiva în vârstă de 27 de ani crede că escalada a salvat-o din șocul războiului și de la nebunie. S-a stabilit în Statele Unite, în orașul Salt Lake City, dar bunicii i-au rămas în Dnipro - nu i-a lăsat inima să-și părăsească țara natală.

„De ce să concurez când oamenii din țara mea mor?” » Drama unei cățărătoare ucrainene care merge la Paris
Jenya Kazbekova, antrenându-se în aer liber, în Utah

Antrenorul libanez a ajutat-o mult, și el fiind refugiat de război

Dar Jenya Kazbekova recunoaște că s-a simțit „pierdută” și că i-a venit foarte greu să-și ducă viața mai departe, știind ororile care se petrec în Ucraina.

Pe antrenorul ei îl cheamă Malik și e și el tot refugiat de război. A fugit din Liban când avea 18 ani și a fost cel care a ajutat-o pe Jenya să priceapă de ce e atât de important să-ți urmezi visele.

„Cunoștea foarte bine lucrurile prin care trec fără să fiu obligată să-i explic ceva din toate astea și a fost persoana care m-a ajutat să ies din bezna în care orbecăiam de câteva luni”, povestește Jenya.

Jenya Kazbekova: „Nu mai vedeam rostul escaladei”

„Nu mai vedeam sensul sportului pe care-l practicam. Mă întrebam cum aș putea eu să particip la competiții de cățărat, în timp ce oamenii din țara mea mor?” a adăugat sportiva care a fost campioana Ucrainei din 2012 până în 2021.

Pentru Kazbekova, escalada e „moștenire de familie”. Și bunicii, și părinții ei au concurat la nivel internațional, aceștia din urmă luând-o pe Jenya, când era copilă, la o mare parte dintre competițiile la care au participat.

„Escalada e lucrul care m-a ajutat să-mi păstrez mințile în primele luni de război. Erau singurele momente când puneam telefonul deoparte și mă concentram asupra mea și a pasiunii mele, nu asupra știrilor”, istorisește Jenya.

Kazbekova a ratat Olimpiada de la Tokyo, din cauza unei accidentări

La Paris, Kazbekova își va face debutul într-un concurs olimpic. A ratat prima apariție a escaladei al Olimpiadă în 2021, la Tokyo, din cauza unei accidentări și apoi de infectarea cu Covid-19, care nu a lăsat-o să participe la ultima competiție de calificare.

„E un vis transsformat în realitate - să ajung la Paris, în echipamentul cu culorile țării mele, ca să arăt lumii întregi cât de rezistenți și bătăișoi pot fi ucrainenii. E lucrul pentru care trăiesc acum și din care îmi iau motivația”, a spus sportiva.

Kazbekova a obținut calificarea la Jocurile Olimpice de la Paris luna trecută, după concursurile de la Shanghai și Budapesta.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Acord! Gigi Becali a anunțat cine transmite FCSB - LASK: „Am oprit toate negocierile și i-am dat lui”
Europa League
Acord! Gigi Becali a anunțat cine transmite FCSB - LASK: „Am oprit toate negocierile și i-am dat lui”
„Se întoarce micul geniu Moruțan! Va semna acordul până în 2028” » GSP a aflat culisele transferului românului și care sunt ultimele detalii de reglat
Campionate
„Se întoarce micul geniu Moruțan! Va semna acordul până în 2028” » GSP a aflat culisele transferului românului și care sunt ultimele detalii de reglat
Plecare de ultimă oră de la Dinamo » Destinație total neașteptată: „Mulțumim”
Superliga
Plecare de ultimă oră de la Dinamo » Destinație total neașteptată: „Mulțumim”

Cea mai nouă arenă din București a fost omologată » Pe 31 august va găzdui primul meci

FOTO Cum s-a urcat îmbrăcată în taxi cea mai sexy vedetă din România: „Am uitat să îmi iau ceva de schimb, dar șoferul a fost fericit”


Comentarii (5)
papora
papora  •  17 Iulie 2024, 21:24
Postat de cirus11 pe 17 Iulie 2024, 13:24

Inca mi se pare incredibil cat de surprinsi au putut sa fie ucrainienii de invazia asta... nu aveau nimic pregatit, bani, provizii de mancare, etc. S-au mintit singuri ca nu se poate intampla desi Putin facuse fix acelasi lucru in 2014, acolo in Donbas a inceput cu omuleti verzi dar spre final trimisese inclusiv divizii de tancuri conduse de Gherasimov.

Sa-u pregătit 8(opt) ani de zile...au fost şi sunt umflaţi pănâ la refuz de armament din toate categoriile ....însă după "dovleacul" tău....au fost surprinşi..

Fcrgoanta
Fcrgoanta  •  17 Iulie 2024, 16:22

Ia uite drama la asta! Prin toate statiunile de fite din Europa,nu ai loc de cei fugiti din calea frontului

ionica007
ionica007  •  17 Iulie 2024, 16:04

Serios?!...:) La fel ca multi altii, a profitat pentru a se stabili in vest. Nu a fugit din calea razboiului, fiindca acesta a inceput in 2014 si se desfasoar in continuare in estul Ucrainei. De ce ''sa concurezi''?! Exact din acelasi motiv pentru care alti ucrainieni se doistreaza si se destrabaleaza peste tot in Europa...

Vezi toate comentariile (5)
Comentează