Articol de Raed Krishan (foto), Remus Dinu - Publicat sambata, 03 august 2024 22:39 / Actualizat duminica, 04 august 2024 00:59
Italia și România au, probabil, două dintre cele mai frumoase imnuri de stat din toată Europa, la polo excelează însă doar peninsularii. Sâmbătă seara, reprezentativa de polo masculin a intrat în bazinul din Saint-Denis pentru cel de-al patrulea meci de la Jocurile Olimpice, precedat de momente de gală pentru ai noștri. La final, italienii s-au impus cu 18-7 și au produs cel mai dur eșec al naționalei noastre de până acum.
„Deșteaptă-te, române!” a răsunat pentru a doua oară astăzi la Paris, după performanța istorică de la prânz a bărcii de 8+1. De data aceasta, imnul le-a fost cântat poloiștilor reveniți la Jocurile Olimpice după o pauză de 12 ani, care urmau să înfrunte vicecampioana mondială Italia.
Tribunele complexului olimpic Aquatics Centre din Saint-Denis s-au umplut în proporție de 95%, chiar dacă atmosfera a fost incomparabil mai liniștită față de „carnavalul” creat aici cu o oră înainte, când țara gazdă Franța a dat piept cu Serbia.
Revenirea „tricolorilor” pe scena olimpică n-a generat cine știe ce interes printre românii din Paris, care le-au fost inferiori numeric italienilor în arenă.
Emoții duble pentru selecționerul României
În tribune au predominat steagurile Italiei, naționala „Il Settebello” a fost încurajată mai zgomotos, lucru sesizabil încă de la imn.
În boxe a răsunat pentru prima oară imnul vicecampioanei mondiale, „Fratelli d'Italia”, acompaniat ritmic de către italienii din tribune. Poloiștii italieni au intonat cu patos și s-au manifestat la fel ca naționala Squadra Azzurra, cu un „SÌ” prelung la final.
Momentul l-a sensibilizat și pe Bogdan Rath, selecționerul cu dublă cetățenie al României, care a înregistrat rezultate remarcabile cu reprezentativa Italiei la începutul anilor 2000. Rath a adoptat o poziție solemnă în timpul intonării imnului italian, pe care l-a aplaudat la final.
Specialistul de pe banca „tricolorilor” a devenit vicecampion mondial alături de italieni în 2003, după ce în 2001 cucerise argintul european. Rath e școlit în poloul din Italia, a evoluat ani în șir în puternicul campionat din „Cizmă”.
Mai mulți italieni în tribune
A urmat imnul nostru, un moment emoționant pentru poloiștii români, toți aflați la prima lor prezență olimpică. Dar răspunsul din tribune a fost mai silențios, doar câțiva zeci de suporteri români, împrăștiați prin toate colțurile arenei - ușor de identificat după tricourile galbene sau steagurile tricolore - făcându-și simțită prezența.
Aquatics Centre i-a găzduit pentru a patra oară pe „tricolori”
Naționala României a disputat ultimul ei meci din faza grupelor în ultramodernul bazin din Saint-Denis. Și asta fiindcă următoarea reprezentație a poloiștilor români va fi în La Défense Arena, împotriva Muntenegrului.
„Tricolorii” au cu ce amintiri să plece acasă, ei evoluând în primele patru meciuri într-un complex spectaculos, la cele mai înalte standarde, un ambient cu care jucătorii din campionatul intern nu sunt nici pe departe familiarizați.
Condițiile din Aquatics Centre sunt la ani-lumină de peisajul din poloul intern, astfel că eșecurile înregistrate la Jocurile Olimpice, în fața unor coloși, n-au de ce să ne surprindă.
Aquatics Centre din Saint-Denis este unul dintre locurile-cheie ale Jocurilor Olimpice de la Paris. Situat în apropiere de Stade de France, bazinul a fost construit special pentru a găzdui competițiile de natație, inclusiv înot, sărituri în apă și polo pe apă. Complexul dispune de o arhitectură impresionantă și a fost inaugurat chiar anul acesta, în aprilie.