Articol de Luminița Paul - Publicat marti, 26 noiembrie 2024 16:44 / Actualizat marti, 26 noiembrie 2024 17:13
Un raport publicat recent de Agenția Internațională de Testare (ITA) scoate la iveală cifre îngrijorătoare: 2.500 de participanți la Jocurile Olimpice de la Paris din totalul de 10.700 nu au fost supuși testelor doping sau nu în conformitate cu reglementările. ♦ Campioana olimpică la handbal feminin, Norvegia, este un exemplu ilustru: 10 din 15 jucătoare nu au avut controale doping în cele 6 luni dinaintea JO.
Unul din zece sportivi olimpici participanți la Jocurile de vară din acest an a călătorit la Paris fără să fi fost supus măcar unui singur test doping. Mai mult de 60 de câștigători de medalii nu au fost testați nici măcar o dată în prealabil – se arată în raportul publicat recent de Agenția Internațională de Testare (ITA), care este responsabilă de gestionarea dopajului în ceea de privește Jocurile Olimpice.
„Încă sunt necesare îmbunătățiri în planificarea testelor”, se arată succint în raport. Față de 10,3% din cei 10.700 de sportivi participanți care „nu au fost testați deloc” în timpul perioadei investigate de șase luni înainte de Jocuri, alți 13,4% „nu au fost testați în conformitate cu recomandările”, a scris ITA, citată de ARD.
În total, este vorba de mai mult de 2.500 de participanți. Un total de 67 de medalii la Paris au mers la sportivi care au putut să se pregătească înainte de Jocuri fără întreruperi sau controale doping.
Criticii interpretează raportul drept o dovadă în plus a unei campanii antidoping defectuoase și incorecte. „Sportivii și-au pierdut orice încredere că pot concura în condiții egale”, a declarat Rob Koehler, directorul general al Global Athlete, mișcarea internațională care reclamă o schimbare pozitivă în sport, pentru echipa editorială de dopaj ARD.
Pentru a evita rapoarte precum cel recent al ITA, care „nu fac decât să sublinieze lacunele și ineficiența sistemului de testare”, și pentru a crește presiunea asupra celor care se dopează din întreaga lume, o măsură este inevitabilă, potrivit lui Koehler: transparența totală. „Datele de testare ale fiecărui sportiv trebuie publicate”, susține el.
Norvegia, aur olimpic cu 10 handbaliste netestate doping
Un caz iese în evidență în mod negativ în raport, deoarece afectează zece dintre cele 15 jucătoare ale echipei naționale de handbal a Norvegiei. Acestea nu au fost testate deloc în lunile premergătoare Jocurilor - nici în perioadele de pregătire, nici în competiții. Selecționata scandinavă a devenit campioană olimpică, după o finală împotriva gazdei Franța.
Prin comparație, toți ceilalți handbaliști sau handbaliste care au câștigat medalii la Paris au fost testați cel puțin o dată înainte de JO. Experții consideră că lunile de pregătire pentru Jocurile Olimpice sunt cele în care este cel mai probabil să fie prinși cei care încalcă regulile anti-doping.
Cifre scăzute și pentru Australia și Noua Zeelandă
Alte națiuni sportive au avut lacune mult mai mari în perioada premergătoare Parisului. În Australia, de exemplu, 60 de sportivi nu au fost testați deloc în timpul perioadei vizate, inclusiv cinci medaliați. Rezultate în mod special negative au fost cele ale Noii Zeelande, care a obținut cel mai bun bilanț din istoria sa olimpică, cu zece medalii de aur și locul unsprezece în clasamentul pe medalii.
Potrivit raportului, doar 50 % din delegația Noii Zeelande a fost testată corespunzător, iar 40 de sportivi nu au fost controlați deloc. Printre aceștia s-au numărat patru medaliați, inclusiv campioanele olimpice la canotaj în proba de dublu vâsle feminin, Brooke Francis și Lucy Spoors, învingătoarele Simonei Radiș și Ancuței Bodnar – într-un sport pe care ITA îl clasifică drept „cu risc de dopaj”.
De asemenea, 15 țări mai mici nu și-au testat deloc sportivii în perioada dinaintea Jocurilor. Cu toate acestea, numărul total reprezintă o îmbunătățire majoră, cel puțin în comparație cu activitățile antidoping din perioada premergătoare Jocurilor de la Tokyo 2020, care au fost reduse semnificativ din cauza COVID. La acel moment, sportivi din 38 de națiuni au sosit netestați în Japonia.
- La Paris, cel puțin o medalie a fost câștigată de sportivi netestați în atletism, ciclism, canotaj, gimnastică, echitație, navigație, baschet, fotbal, handbal, hochei și polo
Peste 40 de teste pozitive înainte de startul Jocurilor Olimpice de la Paris
Cel mai recent raport ITA conține mai multe informații decât edițiile anterioare, dar lipsesc încă multe detalii. De exemplu, nu este clar ce anume a fost căutat în fiecare test. În multe țări, arată cei de la ARD, organizațiile anti-doping nu utilizează întreaga gamă de teste analitice – de cele mai multe ori din motive de costuri.
ITA a dezvăluit că mai mult de 40 de potențiali sportivi olimpici au fost prinși în cele șase luni dinainte de startul Jocurilor și cinci în timpul desfășurării acestora. Toate probele prelevate la Paris au fost înghețate pentru a putea fi retestate ulterior, când tehnicile de analiză se vor îmbunătăți.
În urma Jocurilor din 2012 de la Londra, nu mai puțin de 41 de câștigători de medalii au fost descoperiți drept utilizatori ai dopajului, între ei și doi halterofili români, Roxana Cocoș și Răzvan Martin.
Cel mai recent, Unitatea de Integritate în Atletism a anunțat că descalificarea și interdicția de zece ani a alergătoarei ruse de 1.500 de metri Tatjana Tomasheva au fost ratificate oficial și juridic. Tomashova trecuse inițial de pe locul patru pe poziția de argint, deoarece concurentele din fața ei fuseseră depistate pozitiv. Apoi, s-a constatat că ea însăși a fost a cincea sportivă care a încălcat regulamentul anti-doping dintre cele 13 finaliste ale probei 1 500 de metri.
118medaliați olimpici au fost sancționați ulterior pentru dopaj de la introducerea retestărilor în 2004
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”