SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TRIATLON

Felix Le Premier » Naturalizat în urmă cu un an, franco-românul Felix Duchampt este primul olimpic din istoria triatlonului tricolor: „Nu mă număr printre favoriții la medalii, dar se poate întâmpla orice”

Francezul naturalizat român anul trecut este nivelul primilor 30 de triatloniști ai lumii
Francezul naturalizat român anul trecut este nivelul primilor 30 de triatloniști ai lumii

Articol de - Publicat vineri, 16 iulie 2021 10:32 / Actualizat vineri, 16 iulie 2021 15:59

 Felix Duchampt povestește cum ajuns să evolueze sub tricolor și care sunt obiectivele sale pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo 

Într-o engleză perfectă, condimentată cu dulcele accent franțuzesc, Felix Duchampt dezvăluie povestea care l-a transformat în primul reprezentant al triatlonului românesc la Jocurile Olimpice. De la distanță, din înălțimile munților din jurul micuței localități Font Romeu, sportivul în vârstă de 31 de ani mărturisește că a fost încântat de proiectul pe termen lung al federației tricolore și că va încerca să aducă un rezultat cât mai bun pentru România la Tokyo. 

Și promite că îl vom auzi cât mai curând vorbind într-o română fluentă: „Vreo două luni, din martie până în mai, am avut tot timpul la mine un manual micuț de învățare a limbii române. Apoi au venit cursele, antrenamentele au fost din ce în ce mai tari și nu am avut timp. Dar vreau să învăț, să devin cât mai român, să pot vorbi cu oamenii".

Îndrăgostit de sport

Născut în cochetul oraș Clermont-Ferrand, Felix a fost pasionat de sport încă din copilărie. Judo, tenis de masă, schi fond, biatlon, fotbal, rugby, mountain bike, le-a încercat pe toate până la vârsta adolescenței. „Și un pic de înot, cât să nu mă înec când mergeam cu familia în vacanță la mare", adaugă cu zâmbetul pe buze. 

Drumul către triatlon a fost însă deschis de experiența din cross country. „În sistemul școlar din Franța există un concurs mare de cross country. Eram destul de bun, câștigam mai mereu pe plan local, fără să mă antrenez special. Pe plan național, terminam în primii 20. Așa am decis să fac triatlon. Știam să înot, știam că mă descurc la alergat și ciclism fără să mă antrenez și am zis să încerc", explică Felix.

Iar prima experiență a fost una specială, în care și-a încrucișat drumurile cu actualul campion mondial Vincent Luis. „Prima mea cursă a fost una regională, un criteriu de calificare pentru Campionatele Naționale, când aveam 16 ani. Am terminat pe 5, însă doar primii patru mergeau mai departe. Inițial, nu am fost selectat, dar reprezentanții regionali au cerut să fiu primit, pentru că reușisem acest rezultat fără să mă antrenez. 

Mi s-a acordat de la federație un fel de wildcard, așa că m-am pregătit toată vara și la Naționale am încheiat pe locul 3, iar câștigător a fost Vincent Luis. A fost momentul în care mi-am dat seama că, dacă mă voi antrena serios, pot să fiu destul de bun".

1,5 kilometri înot,40 kilometri ciclism și 10 kilometri alergare are proba olimpică de triatlon

Salt către performanță

După podiumul de la juniori, și-a continuat ascensiunea și a câștigat în două rânduri titlul național la tineret, fiind prezent mai mereu în loturile naționale ale Franței. Plecat în SUA să studieze sport și comunicare la Universitatea Queens din Charlotte (Carolina de Nord), a cucerit titlul de campion mondial universitar. „Concursul s-a desfășurat în Taiwan, a fost una dintre cele mai nebune curse la care am luat startul. Am câștigat și la individual, dar și titlul mondial universitar pe echipe cu Franța", își amintește Felix.

Revenit în Europa, s-a stabilit în Spania, la Olat, și a trecut pragul la seniori. Au apărut victoriile în etapele de Cupă Europeană, primele la Istanbul, doi ani la rând. Apoi, pasul către cele mai dure întreceri, etapele de Cupă Mondială: „Am fost de patru ori pe podium, de trei ori pe 2 și o dată pe 3. Nu am câștigat niciuna, dar rezultatele mi-au dat încredere", spune Felix, care a revenit de câțiva ani în țara natală.

Performanțele nu i-au adus însă un loc sigur în lotul de seniori al Franței: „La juniori și tineret, am fost printre cei mai buni din țară, am fost prezent la Campionatele Europene, dar, când am trecut la seniori, federația franceză nu m-a luat în calcul, chiar dacă eram destul de bine clasat în ierarhia mondială. Am fost pe 25 în lume, dar nici așa nu mi s-a dat cu adevărat o șansă. M-au chemat cu cinci zile înainte de concursuri, astfel că îmi era destul de dificil să mă pregătesc cum trebuie". 

Drept urmare, au apărut ofertele de a reprezenta alte țări, mai ales că mirajul participării la Jocurile Olimpice era foarte tentant.

Convins de proiectul tricolor

Proiectul prezentat de fostul președinte al Federației Române de Triatlon, regretatul Peter Klosz, a fost cel care l-a făcut să aleagă România. „Reprezentații federațiilor din mai multe țări, care știau despre situația mea, că sunt un sportiv bun, dar se pare că nu îndeajuns de bun pentru federația franceză, m-au contactat. Unul dintre ei a fost Peter, am discutat și totul mi s-a părut perfect. Mi-a plăcut, în primul rând, proiectul federației române, de a trimite un sportiv la Jocurile Olimpice și de a ajuta generațiile tinere", explică el.

Felix Le Premier » Naturalizat în urmă cu un an, franco-românul Felix Duchampt este primul olimpic din istoria triatlonului tricolor: „Nu mă număr printre favoriții la medalii, dar se poate întâmpla orice”
Duchampt în echipamentul tricolor pentru Tokyo FOTO Instagram Felix Duchampt

„Alte țări voiau doar să concurez la Tokyo, aici am posibilitatea de a ajuta federația și triatlonul românesc pe termen lung. Mai ales că-mi doresc să continui cariera cel puțin până la Jocurile Olimpice de la Paris, din 2024. Dar am fost încântat și de felul în care m-au sprijinit, atât din punct de vedere uman, dar și logistic și financiar. Ne-am înțeles și, în 2018, am demarat procesul pentru a obține cetățenia română. Nu mai fusesem până atunci în România, nu aveam alte legături, totul a fost despre sport", spune Felix.

Devenit cetățean român pe 9 martie 2020, sportivul de origine franceză a primit câteva luni mai târziu vestea mult așteptată din partea Comitetului Executiv al CIO. La cererea COSR, i s-a acordat o derogare de la Regula 41 din Charta Olimpică, potrivit căreia putea reprezenta altă țară la JO doar la trei ani distanță de la participarea la competiții sub culorile altei țări.

„Cel mai important, voi putea ajuta generația viitoare să știe cât mai mult despre triatlon și poate că peste câțiva ani triatlonul românesc va avea un sportiv la cel mai înalt nivel"- Felix Duchampt

„Toată lumea are de câștigat!"

Duchampt abia așteaptă întrecerea de la Tokyo, pentru care se pregătește reproducând cât mai fidel posibil condițiile de la fața locului

- Felix, ce înseamnă pentru tine această participare la JO?
- Sunt fericit, este prima oară când merg la Jocurile Olimpice. Am ales să reprezint România grație Federației Române de Triatlon și cred că toată lumea are de câștigat. Încerc să ajut federația, să ajut sportivii tineri și, în curând, România să aibă reprezentanți la competițiile internaționale cel puțin la nivelul la care am ajuns eu. Nu sunt perfect, dar am multă experiență. În ianuarie, un sportiv român, Alex Ion, a mers cu mine în cantonament în Spania și m-am bucurat că am putut să-l învăț multe lucruri. M-am bucurat să am un partener de antrenament, să-i împărtășesc secretele pregătirii, dar și pentru că la întoarcerea în România a putut să le transmită și celorlalți. Sunt convins că voi repeta această experiență.

Felix Le Premier » Naturalizat în urmă cu un an, franco-românul Felix Duchampt este primul olimpic din istoria triatlonului tricolor: „Nu mă număr printre favoriții la medalii, dar se poate întâmpla orice”
Felix (echipament roșu) în timpul celui mai recent concurs al său, cel din Mexic FOTO Instagram Felix Duchampt

- Cum te pregătești?
- Va fi foarte cald și multă umiditate în Tokyo. Am fost două săptămâni în Mexic, ca să mă obișnuiesc cu condițiile, am participat la etapa de Cupă Mondială. M-am întors apoi în Franța, la altitudine, la Font Romeu. Folosesc ceea ce numim o termocameră. Este un cort în care stabilim temperatura și umiditate, astfel încât să reproducem exact condițiile de la Tokyo. În fiecare zi, fac o ședință de pregătire acolo. Este o perioadă foarte dificilă, mai ales că am avut și ceva probleme de sănătate după ce m-am întors din Mexic. Cred că am băut sau mâncat ceva care nu mi-a făcut bine și mi-a dat probleme la stomac.

„Sunt un pic dezamăgit!"

- Va fi o ediție a JO specială, din cauza pandemiei.
- Sunt un pic dezamăgit că nu va fi public, părinții și prietena mea nu vor putea veni la Tokyo. Personal, după cursă, mi-ar fi plăcut să merg ca spectator la alte sporturi, să cunosc alți sportivi. Nu va fi posibil, este destul de trist să mergi în Japonia și să fii nevoit să stai în cameră mai totul timpul. Dar este la fel pentru toată lumea, sunt Jocurile Olimpice și mă voi concentra să concurez cât mai bine. Am mai fost în Japonia de trei ori, am văzut țara, dar mi-ar fi plăcut să trăiesc experiența olimpică în mod obișnuit. Sunt convins că voi avea amintiri frumoase, dar nu vor fi ca acelea trăite de sportivi la edițiile anterioare.

- Îi cunoști pe ceilalți componenți ai delegației României?
- Personal, pe nimeni, dar urmăresc sportul românesc. Sunt foarte încântat de performanțele înotătorilor, Robert Glință și David Popovici, care au șanse la medalii. Cum înotul este una dintre probele mele, îi văd ca pe niște exemple, chiar dacă ei sunt mult mai rapizi. Abia aștept să-i întâlnesc, pe ei și pe ceilalți componenți ai echipei. Pe 16 iulie, voi ajunge în România, voi sta câteva zile la Izvorani, apoi voi pleca spre Japonia, cu Ovidiu Burghelea, secretarul general al federației, antrenorul și cel care mă va ajuta cu organizarea.

„Dacă există o șansă cât de mică, nu o voi rata!"

- Cum crezi că va fi cursa?
- Două ture de înot în portul din Tokyo, nimic deosebit, doar că apa este foarte caldă, mult mai caldă decât într-o piscină. Traseul de la bicicletă este plat, dar destul de tehnic, cu multe curbe. La fel și la alergat, dar căldura și umiditatea vor face să fie o cursă foarte dificilă. Nu sunt încântat de aceste condiții, dar, de obicei, mă descurc foarte bine.

Felix Le Premier » Naturalizat în urmă cu un an, franco-românul Felix Duchampt este primul olimpic din istoria triatlonului tricolor: „Nu mă număr printre favoriții la medalii, dar se poate întâmpla orice”
În plină alergare cu marea pe fundal FOTO Instagram Felix Duchampt

- Care este obiectivul pentru Tokyo?
- Obiectivul meu este să dau totul și să obțin un rezultat cât mai bun. Este clar că nu mă număr printre favoriții la medalii, dar se poate întâmpla orice, ținând cont de condițiile deosebite de concurs. Mulți participanți s-ar putea să nu se adapteze. Nu spun că voi câștiga, dar sigur vor fi surprize. Nu am emoții, nu sunt printre favoriți, nu am nimic de pierdut. Dacă voi obține un rezultat bun, este perfect, dacă voi termina pe 30 este cam în jurul locului meu în ierarhia mondială. Sunt convins însă că voi simți mai multă presiune când voi ajunge în Japonia.

- Ce ar însemna să câștigi o medalie?
- Dacă aș câștiga o medalie aș fi foarte fericit, atât pentru mine și oamenii care mi-au fost mereu alături, cât și pentru România, pentru federație, care a crezut în mine. Ar ajuta triatlonul să fie un sport mai important și mai popular în România. Ca să fiu sincer, este mai mult decât complicat să ajung pe podium. Dar, dacă există o șansă cât de mică, nu o voi rata.

Dornic să viziteze Transilvania

Pe viitor, Felix și-a propus să cunoască și mai bine țara pe care o va reprezenta la Jocurile Olimpice. „Am fost doar în București și Mamaia, două locuri frumoase. Mi-ar plăcea să merg în partea de Nord, spre Transilvania, pentru că îmi plac mai mult munții decât plaja. Abia aștept să vizitez Cluj, Târgu Mureș, acea zonă a țării. Nu știu prea multe despre mâncărurile tradiționale, am încercat mai multe feluri și mi-au plăcut, în special, ciorbele", spune acesta, adăugând că urmărește și sportivii românii: „Am auzit de Hagi, un fost mare fotbalist, și știu că și fiul său joacă și el fotbal. Și normal, de Simona Halep, care a cucerit titluri de Mare Șlem". 

„Sunt o persoană pasionată de sport, îmi place să călătoresc, să descopăr noi perspective, să întâlnesc oameni noi, să-i ajut"- Felix Duchampt

„Am pierdut multe puncte în ultima perioadă, nu am concurat prea mult, pentru că m-am pregătit pentru Jocurile Olimpice. Am coborât în clasamentul mondial, dar în mod normal sunt aproape de Top 30"- Felix Duchampt

Ghinion pentru Manac

România a fost la un pas să fie reprezentată și în competiția feminină. Din păcate, Antonela Manac a ratat calificarea pe ultima sută de metri, după câteva rezultate nescontate la concursurile din ultima săptămână. „Mi-ar fi plăcut să mergem împreună la Tokyo. Călătorim destul de mult amândoi, pentru că este singura reprezentantă a României la competițiile internaționale. Suntem un pic dezamăgiți, mai ales că era calificată cu o săptămână înainte de termenul limită. Dacă va munci în continuare la fel, dacă se va concentra pe triatlon, are șanse de calificare la următoarea ediție, la Paris", explică Felix. 

Adina Dușa, prezentă la Tokyo

Triatlonul românesc va înregistra o altă premieră la JO din capitala Japoniei, urmând să fie reprezentat și la nivel tehnic. Adina Dușa a fost selecționată dintre 400 de candidați pentru rolul de delegat tehnic. Reprezentanta Federației Române de Triatlon se numără printre cei doar 24 de delegați tehnici care vor lua parte la competiția de la Tokyo. 

„În numele federației, vreau să mulțumesc Comitetului Olimpic și Sportiv Român și Ministerului Tineretului și Sportului pentru că au crezut în proiectul nostru încă la început. Sperăm într-o evoluție foarte bună a lui Felix la Tokyo și ne propunem ca peste patru ani, la Paris, să avem și mai mulți reprezentanți", declară Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon. 

CItește mai multe știri despre Jocurile Olimpice: 

Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP, de la gimnastică la canotaj

101 inimi tricolore » Cine sunt sportivii care vor reprezenta România la Jocurile Olimpice

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
ALEGERI SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris, ultimele rezultate LIVE și cele mai tari informații
Diverse
ALEGERI SUA 2024. Donald Trump vs Kamala Harris, ultimele rezultate LIVE și cele mai tari informații
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
Superliga
Lovitură pentru Mario Iorgulescu » Decizia luată azi de judecători
Laurențiu Reghecampf a semnat cu noua echipă! Tehnicianul român schimbă din nou continentul
Campionate
Laurențiu Reghecampf a semnat cu noua echipă! Tehnicianul român schimbă din nou continentul

Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”

Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează