SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

VIDEO EXCLUSIV Florin Lehaci și Florin Arteni, tineri, înalți, ambițioși, abia așteaptă să concureze la Paris la dublu rame: „Ni s-a confirmat valoarea internațională după ce i-am învins pe campionii mondiali”

Florin Arteni și Florin Lehaci în acțiune la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan +12   FOTO
Florin Arteni și Florin Lehaci în acțiune la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan

Articol de , - Publicat sambata, 13 iulie 2024 14:21 / Actualizat miercuri, 17 iulie 2024 14:12

Florin Lehaci (25 de ani) și Florin Arteni (23 de ani), vicecampioni europeni la dublu rame anul acesta la Szeged, au încredere într-o evoluție valoroasă la Jocurile Olimpice de la Paris. La Tokyo 2020, în proba lor, Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă cucereau medalia de argint.

„Față de ceilalți colegi de clasă eram destul de înalt”, își amintește Florin Arteni. „Cât ai, 2,08 metri?”, îl întreabă colegul lui de barcă, Florin Lehaci. „Nu, 2,10”, rectifică Arteni. „Eu sunt mai normal. Am 1,96”, spune zâmbind Lehaci. „Cred că suntem unul dintre cele mai cele mai înalte echipaje. Dacă am face o medie, scoate el foarte mult”, continuă, apoi adaugă repede: „Dar așa este în echipă”.

Nu sunt doar cei mai înalți, ci și printre cei mai tineri. Au ajuns la canotaj pe căi puțin diferite. „Eu am venit inspirat de sora-mea, pentru că o vedeam că aduce foarte multe medalii acasă și am zis că vreau și eu”, spune Lehaci zâmbind și aducând-o în discuție pe Ionela Lehaci-Cozmiuc, multiplă campioană mondială și europeană în probele de categorie ușoară.

„Eu am început să practic canotaj în urma unei selecții făcute de domnul Despa Ioan, antrenorul meu de la club la CSM Suceava. El a venit în selecție în școală, și pe baza pe parametrilor, aceasta este baza noastră de selecție, am fost ales să practic canotaj, am început ușor, ușor. Peste ani am ajuns la lotul olimpic, la Snagov”, spune și Arteni.

Primul concurs împreună, prima medalie: argint

Cei doi Florini au avut primul concurs împreună anul acesta, la Campionatele Europene de la Szeged, acolo unde au și reușit să urce pe podium, cucerind medalia de argint. Un echipaj care poate a părut surprinzător pentru unii atunci când a fost trecut pe lista oficială a înscrierilor, dar care se închegase de ceva timp, pe parcursul lunilor de pregătire.

„Echipa s-a format în urma selecției la care am participat toți componenții lotului olimpic și din care noi am reieșit prima stângă și respectiv, prima dreaptă. Am avut o chimie de la început, ne-am potrivit foarte bine pe lovitură și am reușit să facem o barcă foarte competitivă”, spune Florin Lehaci.

„În ceea ce privește Campionatele Europene, pentru noi a fost o performanță foarte importantă și un rezultat foarte bun, deoarece ne-a confirmat valoarea internațională, fiind primul nostru concurs și având în vedere că am reușit să învingem campionii mondiali de anul trecut. A fost o altă confirmare a potențialului bărcii”, adaugă el.

Este o barcă foarte promițătoare pentru Paris”, e de părere și Florin Arteni. „Am avut rezultatul acesta foarte bun european, am fost în fața campionilor mondiali și în fața celorlalți campioni mondiali din anii precedenți, am avut un mic dezavantaj acolo de culoar, a fost o problemă, dar cred că la Paris vom avea noi avantajul”, subliniază el.

La Campionatele Mondiale de la Belgrad din 2023, criteriul principal pentru participare la Jocurile Olimpice din 2024, Arteni a calificat alături de Ciprian Tudosă la Paris barca de dublu vâsle. Componența se putea schimba însă la JO. Ei au câștigat finala B cu peste o secundă în fața bărcii daneze.

„Eram amândoi veniți de pe rame, și acolo a fost tot așa, ceva spontan. Am ieșit în dublu într-o zi și dintr-o dată s-a născut acest echipaj. Am avut concursuri bune în dublu vâsle, nu pot să mint, dar este o probă extrem de grea și acum avem echipajul acesta nou, care este foarte promițător și sper să le meargă și lor bine”, a explicat Florin, referindu-se la campionii europeni din aceast an de la Szeged, Florin Enache și Andrei Cornea.

Florin Lehaci și Florin Arteni, amintiri olimpice de la Tokyo 2020

Deși sunt foarte tineri, cei doi Florini au deja o ediție a Jocurilor Olimpice în CV, cea de la Tokyo 2020. „Eu cred că aveam 22 de ani”, spune Lehaci, „și Florinel avea nouăsprezece”. „20”, intervine Arteni. Au fost atunci în echipajul de 8 plus 1, însă nu au prins finala.

„De la Tokyo, avem și amintiri plăcute, și amintiri neplăcute, cea plăcută fiind că am reușit în premieră să calificăm optul la Jocuri după 20 de ani, ceea ce a fost o performanță pentru noi și o realizare”, spune Lehaci.

Bineînțeles că locul obținut acolo nu ne-a satisfăcut orgoliile sportive, dar consider că pentru noi a fost un catalizator și o motivație foarte puternică pentru ce încercăm să realizăm acum”, completează el.

Arteni aduce discuția spre condițiile atipice, JO de la Tokyo desfășurându-se în plină pandemie de coronavirus. „A fost o strictețe... foarte, foarte riguroasă treaba pe acolo, nu prea am simțit spiritul olimpic. Închiși nu prea a fost OK, dar ca experiență este până la urmă un concurs mare. A fost bine pentru noi, fiind tineri, și cred că acum o să avem un plus în spate”, a explicat el.

Florin Lehaci: „Trebuie în primul rând să ne vedem interesul”

La Jocurile de la Paris, canotajul, dar și cei de la kaiac-canoe nu vor sta în Satul Olimpic, ci într-o abație, un loc mai apropiat de baza olimpică de la Vaires-sur-Marne.

„Trebuie în primul rând să ne vedem interesul, așa că doamna Lipă a luat decizia de a ne muta mult mai aproape de pistă și prin acest lucru ne-a oferit avantajul de a avea mai mult timp de refacere, mai mult timp de odihnă și de a ne focusa foarte mult pe ceea ce avem de făcut acolo, pe obținerea unui rezultat cât mai bun”, spune Lehaci.

Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
Florin Arteni și Florin Lehaci Foto: Cristi Preda
Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
+7 FOTO

De-a lungul timpului, au fost situații în care canotorii au „dublat”, cum spun în limbajul lor specific, adică au participat în două probe la aceeași competiție. Cum își dozează efortul? „Antrenamentul este cheia, pentru că fără un antrenament riguros în spate, fără o pregătire foarte bună, fără refacere, fără partea medicală, e foarte greu să faci acest lucru.

Noi considerăm că suntem doar o mică parte din această performanță, este o muncă a întregii echipe, a întregului staff, a întregii Team Romania”, subliniază Florin Lehaci.

Florin Arteni scoate în evidență că la Jocurile Olimpice competiția de canotaj ține un pic mai mult decât la Campionatele Mondiale sau Europene. „De-a lungul zilelor avem timp să ne refacem pentru cursele care urmează. Nu o să avem zilnic câte două, câteodată se pot nimeri și trei”.

Creșterea canotajului: „Procesul a fost lung și foarte anevoios”

Cei doi tineri așteaptă Parisul cu încredere. Încrederea pe care o dă un lucru făcut temeinic, în timp, cu răbdare, așa cum s-a întâmplat în cazul canotajului de când Elisabeta Lipă a devenit președinta federației.

„Cred că am putea fi dați exemplu, nu neapărat noi, cât structura pe care am creat-o, ceea ce reușim să facem. Am pornit și noi de la puțin la lotul de băieți, cu zero medalii, zero finale”, descrie Florin Lehaci situația de acum peste un deceniu.

Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
Florin Arteni și Florin Lehaci Foto: Cristi Preda
Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
Florin Arteni și Florin Lehaci la Campionatele Europene 2024 Foto: Raed Krishan
+7 FOTO

„De la o finală în opt în 2017, s-a ajuns în următorul an la mai multe finale, chiar și o medalie la Europene. Și am crescut treptat. Nu a fost o creștere anormală. Acum, poate pentru unii, fiind un pic mai mediatizați, am început să apărem practic dintr-o dată, dar nu este așa”, continuă el.

„Procesul a fost lung și foarte anevoios. La fel, consider că acestea sunt etapele corecte, fiecare pas trebuie făcut la timpul lui. O generație se crește în timp, nu în luni, ci în ani”, conchide Lehaci.

Ne susținem foarte mult unii pe alții și încercăm prin noi să dăm un exemplu și celorlalți, nu neapărat colegi, cât și celor mai mici, că se poate să faci sport la cel mai înalt nivel – Florin Lehaci

O familie de canotori

Florin Lehaci este căsătorit din 2023 cu Maria Tivodariu, una dintre componentele bărcilor laureate de 4 rame și 8 plus 1 rame, dar sunt împreună de mai mult timp, după ce au ajuns în cantonamentul olimpic de la Izvorani. Sora lui, Ionela, formează o familie cu Marius Cozmiuc, vicecampion olimpic la Tokyo, campion mondial și european la dublu rame.

Florin Lehaci și Florin Arteni, tineri, înalți, ambițioși, abia așteaptă să concureze la Paris la dublu rame: „Ni s-a confirmat valoarea internațională după ce i-am învins pe campionii mondiali”
Florin Lehaci și Maria Tivodariu-Lehaci Foto: Instagram

Pentru noi, ultimii ani au fost mult mai ușori decât pentru colegii noștri, chiar și în pandemie noi am fost aici împreună, atât eu, cât și sora mea, soția mea, cumnatul meu. Pentru noi a trecut această pandemie mult mai ușor decât pentru ceilalți”, povestește el.

„Este ceva foarte frumos, nu știu dacă este unic în lume, dar cred că sunt foarte puține familiile care reușesc să facă sport de performanță la acest nivel. Suntem foarte mândri, suntem foarte bucuroși și de fiecare dată încercăm să dăm tot ce avem mai bun pentru noi și pentru România”, încheie el.

CV Florin Arteni

  • Născut pe 6 martie 2001 la Suceava
  • Campionate Europene: argint la 8 plus 1 2020, 2021, 2023, la dublu rame 2024, bronz la 8 plus 1 2024
  • Campionate Mondiale de juniori: aur la dublu rame 2018, 2019
  • Jocuri Olimpice de tineret: argint la dublu rame 2018
  • Campionate Europene de juniori: argint la dublu rame 2018

CV Florin Lehaci

  • Născut pe 26 martie 1999 la Plutonița
  • Campionate Europene: argint la 8 plus 1 2020, 2021, 2023, la dublu rame 2024, bronz la 4 rame 2022, la 8 plus 1 2024
  • Campionate Mondiale de tineret: aur la dublu rame 2019, argint la dublu rame 2018
  • Campionate Mondiale de juniori: aur la dublu rame 2017

Rezultate România la Jocurile Olimpice în proba de dublu rame: 1 medalie de aur, 2 medalii de argint

  • Tokyo 2020 » argint (Marius Cozmiuc, Ciprian Tudosă)
  • Rio de Janeiro 2016 » locul 6 în finala B (Cristi Pârghie, George Pălămariu)
  • Atlanta 1996 » locul 1 în finala C (Attila Racz, Nicolae Spircu)
  • Barcelona 1992 » eliminare în recalificări (Dragoș Neagu, Vasile Tomoiagă)
  • Seul 1988 » argint (Dănuț Dobre, Dragoș Neagu)
  • Los Angeles 1984 » aur (Petru Iosub, Valer Toma)
  • Moscova 1980 » locul 4 (Constantin Postoiu, Valer Toma)
  • Munchen 1972 » locul 6 (Ilie Oanță, Dumitru Grumezescu)
  • Roma 1960 » eliminare în recalificări (Ștefan Kurecska, Gheorghe Riffelt)

(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (1)
doublem
doublem  •  13 Iulie 2024, 18:27

Florin Arteni + Nicu Chelaru apare ca echipaj la 2 rame pentru JO în lista World Rowing. Ori e greșit acolo ori aici în articol. Dacă e greșită lista oficială nu știu cum și-ar permite un for internațional să aranjeze echipajele după bunul plac. Probabil lista a fost trimisă greșit de vreun "Dorel" de 5 anișori pe prin FR Canotaj sau COSR. Luați-o ca o glumă dar e cea mai plauzibilă situație. Sau lista e corectă și e mai grav pentru că luați interviu unor sportivi care la ora asta n-au aflat în ce probă concurează la JO. Per total situația e penibilă, un anunț oficial de la FR Canotaj cu echipajele n-ar fi greu de postat.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează