Articol de Cristi Preda (foto), Andrei Petrescu, Valentin David (video), Cezar Titor - Publicat vineri, 16 august 2024 11:08 / Actualizat sambata, 17 august 2024 09:14
În cadrul unui eveniment special, organizat la Țiriac Collection, la Otopeni, Ion Țiriac i-a premiat pe sportivii români medaliați la Jocurile Olimpice de la Paris. Evenimentul a început la ora 11:15 și a durat aproximativ o oră și jumătate.
Ceremonia a început cu un pachet video, pe ecrane derulându-se imagini cu cele mai importante momente ale sportivilor din ultimii ani, inclusiv cele de la Jocurile Olimpice.
GALERIE FOTO. Ceremonia de premiere a sportivilor medaliați la Paris, în imagini
A urmat un discurs al lui Ion Țiriac, care a declarat, printre altele, că „plătim respectul acestor oameni care ne-au dat o rază de soare”.
Apoi, sportivii și-au primit mașinile personalizate, marca Hyunday, în funcție de proba și disciplina la care au obținut medalii. Au fost acordate 22 de mașini. Sportivii cu două medalii au primit două autoturisme electrice.
- AUR - Hyundai Ioniq 5 (52.500 euro)
- ARGINT - Hyundai Kona (25.500 euro)
- BRONZ - Hyundai Bayon (20.000 euro)
Mai multe nume sonore din sportul românesc și nu numai au fost prezente la eveniment: Simona Halep, Sorana Cîrstea, Codin Maticiuc, Bogdan Stelea, Elisabeta Lipă, Ilie Năstase sau Mihai Covaliu.
În finalul evenimentului, sportivii au semnat o mașină Hyundai, care va rămâne în colecția personală a lui Ion Țiriac.
___________________________________
Cronologia evenimentului de azi de la Țiriac Collection:
Update, ora 12:15. Țiriac păstrează și el o mașină
O a 23-a mașină, model Hyundai Ioniq 5, va fi păstrată de Ion Țiriac. Aceasta va fi semnată de toți sportivii participanți la eveniment.
Update, ora 11:50. Țiriac oferă și medalii sportivilor. Acestea sunt din aur de 14 carate
Miliardarul a ținut și un discurs, explicând motivația din spatele premierii sportivilor, punând accent pe importanța sportului în societate. Acesta și-a exprimat și dorința de a reveni pe cele mai înalte culmi: „Poate încet, încet ne recâștigăm ceea ce am avut întotdeauna”.
Suntem aici, nu e nimic oficial. Asta e o treabă aproape de familie. Suntem aici să plătim tributul care-l avem, răsplata și respectul acestor oameni care la Paris, în sfârșit, ne-au dat o rază de soare. Ne-au arătat că poate suntem pe drumul bun.
Că poate încet, încet ne recâștigăm ceea ce am avut întotdeauna, adică nu gena pentru sport, nu asta, dar poate ne recâștigăm înapoi copilul ca să mai lase tableta și să-și facă alte treburi dacă părinții au ceva în cap și să vedem cum facem, poate ajungem din nou acolo unde am fost. Ați făcut foarte mult, ați făcut mult mai mult decât credeam.
Pe de o parte. Pe de altă parte, cine știe?, am avut onoarea, plăcerea să-l văd pe domnul prim-ministru ieri și ne-a promis că ceea ce a scos din gură se face, încep acum și de la infrastructură, să dea bani și pentru sport. Cred că o să o facă. Hai să vedem cum facem noi, ăștia care suntem mai bătrânei pe-aici. Și vreau să vă fac și o surpriză, înainte să trec mai departe: avem pe cel mai în vârstă olimpic care trăiește în ziua de astăzi, domnul Ioniță, care e acolo, 96 de ani, olimpic la Roma, ciclism, în 1960!
Nu e mare lucru ce facem noi pentru dumneavoastră aici, și când spun noi, eu, Țiriac, familia Țiriac sau fundația. Am încercat să facem ceva, îi mulțumesc feciorului meu, pentru că în 10 zile a făcut mai mult decât puteam face eu în 2 luni. S-adune tot ce s-a adunat aici. Mulțumesc Allianz Țiriac, care vă face totuși o surpriză destul de plăcută mai încolo.
Mulțumesc RACEBOX, care a lucrat 24 de ore, 8 zile și 8 nopți, ca să aducă micile cadouri care vi le facem în situația în care sunt astăzi. Sunt niște oameni care au făcut-o voluntar. Și am făcut-o și noi voluntar pentru dumneavoastră, pentru că nu numai că meritați, dar 4 ani de zile - am făcut și eu sport, nu la nivelul dumneavoastră -, dar 4 ani de zile pentru secunda aia, pentru milimetrul ăla, domnul Popovici, pentru tot ce ai dat să-ți faci treaba asta, să muncești ca un rob, este un mare lucru.
Eu vă mulțumesc încă o dată, sper că o să avem un viitor destul de strălucit. Sper că încet, încet ați dat exemplu dumneavoastră. Hai să vedem ce exemple putem să dăm noi și cum putem să mergem mai departe!
- Ion Țiriac
Update, ora 11:35. VIDEO. Mașinile au fost prezentate
Mașinile Hyundai Ioniq 5 sunt personalizate. Numărul de înmatriculare al acestora reprezintă numele sportivilor medaliați, bara față a automobilelor electrice fiind decorată cu un mozaic olimpic.
Pe fiecare mașină, sunt notate proba și disciplina la care medalia a fost obținută, precum și sigla Fundației Țiriac.
Update, ora 11:20. Nadia Comăneci a transmis un mesaj sportivilor, apoi Ion Țiriac a luat cuvântul
Update, ora 11:15. A început festivitatea
În acest moment, pe ecranul amplasat în salon se difuzează momentele importante ale sportivilor români din ultimii ani, cu accent pe performanțele de la ediția din acest an a Jocurilor Olimpice.
Update, ora 11:05. Simona Halep este și ea prezentă la ceremonie. Sorana Cîrstea a venit în cârje
În acest moment, mașinile pe care sportivii urmează să le primească sunt acoperite cu o prelată de culoare aurie.
Simona Halep, dublă câștigătoare de Grand Slam, a venit îmbrăcată lejer la eveniment, într-o rochie albă.
David Popovici și-a petrecut câteva minute bune admirând mașinile din salonul auto de la Otopeni.
Elisabeta Lipă, președinta ANS, Ilie Năstase, Sorana Cîrstea, care a apărut în cârje după operația la genunchi, Mihai Covaliu, președintele COSR, Bogdan Stelea sau Codin Maticiuc sunt prezenți și ei.
Medaliații României la Jocurile Olimpice de la Paris
- AUR » David Popovici (înot, 200 metri liber)
- AUR » Andrei Cornea și Marian Enache (canotaj, dublu vâsle masculin)
- AUR » Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş, Victoria Ştefania Petreanu (canotaj, 8+1 feminin)
- ARGINT » Simona Radiș și Ancuța Bodnar (canotaj, dublu vâsle feminin)
- ARGINT » Ioana Vrînceanu şi Roxana Anghel (canotaj, dublu rame feminin)
- ARGINT » Gianina van Groningen şi Ionela Cozmiuc (canotaj, dublu vâsle categorie ușoară feminin)
- ARGINT » Mihaela Cambei (haltere, categoria 49 kg.)
- BRONZ » David Popovici (înot, 100 metri liber)
- BRONZ » Ana Maria Bărbosu (gimnastică, sol, după decizia TAS)