Articol de Raed Krishan (foto), Remus Dinu - Publicat sambata, 03 august 2024 23:19 / Actualizat duminica, 04 august 2024 13:08
Naționala de polo masculin a României a pierdut fără drept de apel cel de-al patrulea meci de la Jocurile Olimpice, scor 7-18 în fața vicecampioanei mondiale Italia, într-un meci în care selecționata lui Bogdan Rath n-a găsit deloc răspunsuri. E al patrulea eșec din tot atâtea partide, următoarea noastră apariție din grupe fiind cea cu Muntenegru, de pe 5 august. A fost un meci unidimensional, cu peninsularii la cârmă de la un capăt la celălalt.
Italia - România a fost, probabil, meciul care a scos cel mai tare în evidență lipsa de experiență a poloiștilor români. Vicecampioana mondială, construită din alt aluat și aflată la Paris printre favoritele la medalia de aur, ne-a pus la respect, într-un meci în care realizările naționalei lui Bogdan Rath au fost mai degrabă rodul întâmplării.
Am ținut piept Croației, în urmă cu două zile, dar naționala „Il Settebello” nu ne-a permis în niciun moment să ținem pasul pe tabelă.
Italienii i-au luat tare pe români, iar momentul în care am reușit să egalăm la unu, după reușita lui Matei Luțescu, a fost unicul în care am reușit să dăm o replică în adevăratul sens al cuvântului. Peninsularii au făcut un meci fără fisură încă din prima repriză, iar egalitatea a persistat doar câteva zeci de secunde. Italia s-a distanțat numaidecât la 4-1, iar de acolo a început recitalul.
Nici indicațiile mereu energicului Bogdan Rath, care dăduseră roade în fața croaților, n-au mai avut efect, meciul curgând, practic, într-o singură direcție.
Soarta meciului era periclitată încă de la finalul primei reprize, când italienii conduceau deja cu 6-2. Reușita frumoasă a lui Vlad Georgescu a contat doar pentru statistici, într-o primă parte în care am suferit serios în defensivă.
Italia ne-a luat pe sus!
„Tăvălugul” italian nu s-a oprit. Au urmat momente de joc greu de privit pentru suporterii români din tribune, în care România a tremurat din toate încheieturile la atacurile vicecampionilor mondiali.
Italia a înscris din toate pozițiile și ne-a expus din plin vulnerabilităție, într-o zi în care nici ofensiva n-a funcționat. Timp de două reprize, am reușit să înscriem doar două goluri, astfel că scorul a căpătat proporții. Era 15-4 la finalul celei de-a treia părți, ultima repriză fiind cea care avea să mai îndulcească puțin impresia.
O repriză și atât
Italienii au lăsat-o mai moale la adăpostul avantajului de peste 10 goluri, iar România a putut, în sfârșit, să afișeze o versiune competitivă.
Băieții lui Bogdan Rath au fost egalii italienilor în ultima repriză (încheiată 3-3), una în care Silvian Colodrovschi, cel mai bun jucător al nostru astăzi, a înscris în două rânduri. Degeaba însă, căci la final am bifat cea mai dură înfrângere din faza grupelor: 7-18.
„Tricolorii” au plecat îngândurați la cabine, în timp ce învingătorii au celebrat succesul pe ritmurile „Sarà perché ti amo”.
FINAL » Italia - România 18-7 (6-2, 4-1, 5-1, 3-3)
Repriza 4:
- Final de meci în bazinul din Saint-Denis, cu Italia învingătoare într-o manieră clară, 18-7. Au înscris pentru naționala noastră: Silvian Colodrovschi (3), Vlad Georgescu (2) Levente Vancsik, Matei Luțescu
- Silvian Colodrovschi marchează din nou, e MVP-ul României astăzi, ajungând la hat-trick. 17-7.
- GOOL! Înscriem din nou, prin Vlad Georgescu, din penalty. 17-6.
- GOOOL! Poloiștii noștri construiesc cu răbdare un atac, iar Silvian Colodrovschi își trece numele pe lista marcatorilor pentru a doua oară astăzi. 16-5
- A început ultima repriză! Mai sunt opt minute în care vom încerca să reducem proporțiile scorului.
Repriza 3:
- Finalul celei de-a treia părți. România e fără reacție în fața recitalului ofensiv al italienilor. 15-4, urmează ultimele opt minute ale partidei.
- Înscriem primul gol al reprizei, prin Levente Vancsik, reușita fiind validată după consultarea arbitrajului video. 13-4
- Galop de sănătate al vicecampioanei mondiale. Italia conduce România cu 12-3.
- Italia beneficiază de un penalty, transformat fără probleme de Andrea Fondelli. 11-3.
- Start în cea de-a treia repriză, în meciul care, deocamdată, curge într-o singură direcție.
Repriza 2:
- Se încheie cea de-a doua repriză, Italia domină autoritar partida, tabela indicând un 10-3 dezarmant.
- Replica României e una palidă astăzi, Italia se distrează cu apărarea noastră. 10-3.
- Time-out solicitat de selecționerul Bogdan Rath, la scorul de 9-3 în favoarea Italiei.
- GOOL România! Silvian Colodrovschi înscrie întâiul nostru gol în această repriză. Pe margine, selecționerul Bogdan Rath stă cu gura pe elevii săi. 8-3.
- Italienii pornesc la fel de hotărâți și repriza secundă, marchează și duc scorul la 7-2.
Repriza 1:
- Se încheie prima repriză, cu Italia având un avantaj liniștitor pe tabelă, 6-2.
- Tot Italia termină pe poziții ofensive repriza, marchează spectaculos, iar tabela arată un 6-2 autoritar cu 15 secunde înainte de finalul primei părți.
- GOOOL România! Reducem din diferență prin Vlad Georgescu, unul dintre vârfurile naționalei noastre, care marchează printr-o execuție plasată. 4-2.
- Momente mai bune pentru Italia, care înscrie trei goluri consecutive și se distanțează la 4-1.
- Egalitatea nu persistă pentru mult timp, italienii desfac apărarea noastră și înscriu grație unei execuții din unghi. 2-1.
- GOOOOL România! Reușim să egalăm repede, după o fază frumoasă a selecționatei noastre. Cel care aduce golul e Matei Luțescu.
- Italienii deschid scorul din penalty, Francesco Condemi transformă fără emoții și aduce primul gol al partidei pentru vicecampioana mondială. 1-0.
- Poloiștii pătrund în bazin, meciul în fața vicecampioanei mondiale e pe cale să înceapă! Hai, România!
- Momente solemne la Paris! Cele două echipe au intonat imnurile naționale, „Deșteaptă-te, române!” și „Fratelli d'Italia”, meciul va începe în scurt timp!
- Ne pregătim de startul meciului! Atmosfera e incomparabilă cu „infernul” creat aici mai devreme, când naționala Franței a întâlnit Serbia. Chiar și așa, tribunele sunt aproape pline.
- Mai puțin de o oră până la startul partidei, cea de-a patra a naționalei noastre la Jocurile Olimpice. Corespondentul GSP va transmite cele mai tari informații din bazinul Aquatics Centre din Saint-Denis.
- 👉 Partida are patru reprize a câte opt minute, 32 de minute timp efectiv de joc.
- Pe cine întâlnim? Italia, vicecampioana mondială de la Doha, de anul acesta, are trei titluri olimpice: în 1948, 1960 și 1992. La ultimele trei ediții a fost pe doi, pe trei, respectiv pe șapte. Dacă România ocupă ultimul loc în grupă, vicecampionii mondiali se află pe locul secund, neînvinși până acum la Paris.
- 2003 e anul în care Bogdan Rath a devenit vicecampion mondial cu naționala Italiei. În 2001, cucerise argintul european, tot alături de italieni.
- Poloiștii români sunt repartizați în grupa A, întâlnind adversari de calibru la Paris: Croația, Italia, Grecia, SUA și Muntenegru.
Poloul românesc e singurul sport de echipă prezent în delegația tricoloră la Jocurile Olimpice. 13 poloiști reprezintă România la Jocurile Olimpice. Numele lor: Marius Țic, Francesco Iudean, Matei Luțescu, Tudor Fulea, Andrei Neamțu, Andrei Prioteasa, Andrei Țepeluș, Nicolae Oanță, Silvian Colodrovschi, Vlad Georgescu, Sebastian Oltean, Levente Vancsik și Eduard Drăgușin.
Programul naționalei masculine de polo la Jocurile Olimpice
- 28 iulie » România-Grecia 7-14
- 30 iulie » SUA-România 14-8
- 1 august » România-Croația 8-11
- 3 august » Italia-România 18-7
- 5 august, ora 22:40 » România-Muntenegru