SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TENIS

CORESPONDENȚĂ DIN PARIS Aplauze pentru Jaqueline Cristian, dar Kerber e „nemuritoare"! Jucătoarea noastră părăsește Jocurile Olimpice după o bătălie crâncenă

Jaqueline Cristian / Foto: Raed Krishan (GSP.ro) +23   FOTO
Jaqueline Cristian / Foto: Raed Krishan (GSP.ro)

Articol de , - Publicat luni, 29 iulie 2024 15:32 / Actualizat marti, 30 iulie 2024 02:36

Jaqueline Cristian părăsește turneul olimpic de la Paris după o memorabilă bătălie cu fostul lider mondial Angelique Kerber. Nemțoaica s-a impus în trei seturi, 6-4, 3-6, 6-4, iar aventura româncelor la Jocurile Olimpice, în proba de simplu, ajunge la sfârșit.

Jaq a fost aproape de o nouă revenire de poveste, însă au triumfat dârzenia și experiența nemțoaicei, aflată la ultimul turneu al carierei.

Cronica meciului Jaqueline Cristian - Angelique Kerber, scrisă de Remus Dinu din complexul de la Roland Garros

Jaqueline a schimbat drastic decorul față de rollercoaster-ul de sâmbătă cu Garcia, condițiile de joc schimbându-se simțitor la Paris. Din gălăgia infernală creată sub acoperișul de pe „Lenglen”, în condiții indoor, rapide, coordonatele s-au inversat astăzi, la cea de-a doua ei apariție olimpică din carieră.

Soarele arzător a luat locul ploii mărunte de alaltăieri, iar Terenul 14 din complex, o arenă intimă în care le poți respira în ceafă jucătoarelor, a înlocuit arena impunătoare de 10.000 de locuri. Condiții mai lente - o vor favoriza ele pe Cristian? - dar și ceva motive de îngrijorare pentru jucătoarea noastră, cu un bandaj gros aplicat în zona genunchiului drept.

Jaqueline Cristian - Angelique Kerber / Foto: Raed Krishan
Jaqueline Cristian - Angelique Kerber / Foto: Remus Dinu (GSP.ro)
Jaqueline Cristian - Angelique Kerber / Foto: Getty Images
Jaqueline Cristian - Angelique Kerber / Foto: Getty Images
Jaqueline Cristian - Angelique Kerber / Foto: Getty Images
+18 FOTO

Jaqueline - Kerber, la nivel înalt de la primele schimburi

O parte dintre întrebări și-au găsit curând răspunsul, încă din primele două game-uri de serviciu ale lui Jaqueline.

Eventualele daune fizice nu păreau să macine, deplasarea n-avea de suferit, din contră, românca sprintând fără opreliști de fiecare dată când Kerber încerca să rupă ritmul. Iar Jaq a călcat zgura în lung și-n lat la trasoarele venite de peste fileu, căci nemțoaica n-a slăbit o clipă ritmul, deși retragerea ei e iminentă.

Trei mingi de break salvate în game-ul inaugural anunțau deja o partidă lungă și solicitantă pentru jucătoarea noastră.

„Let’s go’ Angie, let’s go”

Jaqueline a jucat iar „în inferioritate”, tribunele de pe Terenul 14 au fost pline cu nemți veniți s-o urmărească pe Kerber la ultimul turneu al carierei. N-a mai fost “nebunia” din meciul anterior, dar românca a fost și de data aceasta jucătoarea încurajată mai puțin.

Steagurile Germaniei au predominat, la fel și încurajările în germană sau engleză. Asta n-a deraiat-o pe jucătoarea din România, călită cu acest tratament din meciul cu Garcia. Luciditatea a ajutat-o din nou să iasă din situații limită, astfel că meciul a curs liniar pănă la jumătatea primului set.

Kerber, aceeași știință chiar și când retragerea e aproape

Românca a intrat în încurcătură după un game de retur excepțional al nemțoaicei, care și-a pus în bagaj astăzi, împotriva unei adversare mai tinere și mai energice, toată experiența anilor petrecuți în circuit. Kerber și-a dozat bine resursele, a apăsat când trebuie pe accelerație și țesut capcane în care a reușit de multe s-o prindă pe Jaqueline, în special în momente importante.

Primul set s-a tranșat la micile detalii, cu break-ul nemțoaicei suficient pentru a trece în pole position la câștigarea partidei. N-ai zice că Angie se retrage mâine-poimâine, momentele de sclipire sunt încă acolo, iar știința jocului o ajută să compenseze trecerea anilor. Dincolo, Jaqueline n-a făcut un set rău, a simțit foarte bine lovitura de rever și a creat daune cu el cât de des a putut.

Mai e loc de o revenire?

Scenariul pierderii primului set se repeta, așadar, pentru Jaqueline, după ce sâmbăta a trecut prin același fir narativ și în meciul cu Garcia.

Înainte de toate, e ceva ce trebuie remarcat la Jaq, care și-a păstrat stăpânirea de sine în toate momentele dificile pe care le-a întâmpinat în ultimele zile. Progresul înregistrat în plan mental îi aduce un confort interior atât de esențial la acest nivel, iar liniștea cu care a absorbit pierderea primului set e remarcabilă. Jaq se motivează din priviri cu loja sa, acceptă erorile si merge mai departe, nu mai lasă lamentările să-i disturbe zona de confort.

A luat game-ul, dar a rămas „fără picioare”

Românca a început cu 1-0 setul secund, cele două purtând apoi o bătălie crâncenă, de peste 10 minute, în următorul game, cu Jaqueline revenind de la 0-40.

Kerber a luat în cele din urmă game-ul, dar Jaq i-a “luat” puțin din tonus adversarei, după câteva schimburi lungi care au „stors-o” de-a binelea pe nemțoaică. Energia ei a scăzut drastic din acel moment, iar Jaqueline a speculat cum se cuvine momentul.

Cu forehand-ul funcționând din ce în ce mai bine, la fel de constantă cu backhand-ul și inspirată în ceea ce privește registrul general de joc, românca a reușit break-ul, apoi, păstrând tiparul de sâmbăta, nu a clipit cu serviciul, reușind să trimită partida în decisiv.

Un decisiv ce ne-a trecut prin toate stările

Față în față cu, posibil, ultimul ei set din carieră, Kerber a apăsat butonul de panică, realizând că e depașită în intensitate de adversara ei. A apelat în primul rând la o pauză de vestiar, apoi, la reluare, a lovit tot mai la limită, încercând să scurteze punctele, ținând cont că resursele ei erau pe epuizare.

Deși a început cu 1-0 și break, jocul româncei s-a scurtcircuitat în cel mai neașteptat mod posibil. Greșelile neforțate s-au înmulțit si s-au strecurat în meniu, Kerber reinventându-se în mod nesperat.

Vorbeam de mentalul româncei? Nici urmă de disperare, mult calm în abordarea ei și imediat vine și răsplata: două game-uri consecutive care au readus-o în calcule. Meciul căpăta un dramatism palpabil, cu nemții de pe Terenul 14 tot mai vocali. Dar și cu Horia Tecău „binecuvântând” aprobator din boxă fiecare reușită a elevei sale, o alinare pentru liniștea intrinsecă a lui Cristian.

De la 4-4, după un meci atât de echilibrat si impredictibil, era nevoie de o partitură fără fisură, dar și de puțin noroc, pentru ca una dintre ele să fie răsplătită cu victoria eliberatoare.Kerber a fost cea de acum un deceniu în ultimele două game-uri, a acceptat și câteva cadouri ale adversarei și așa s-a tranșat un meci care-i va rămâne mult timp pe retină romăncei.

Deși a salvat magistral două mingi de meci, Jaqueline s-a prăbușit la cea de-a treia, greșind un forehand din apropierea fileului. Kerber a încheiat meciul în lacrimi, povestea ei continuă deocamdată.

Jaqueline Cristian - Angelique Kerber 4-6, 6-3, 4-6

  • Jaqueline Cristian este eliminată de la Jocurile Olimpice dramatic de către Angelique Kerber, care s-a impus în setul decisiv cu scorul de 6-4! Sportiva noastră reușise să salveze două mingi de meci, n-a mai avut ce face la cea de-a treia.
  • Condusă cu 3-4, Jaqueline nu intră în panică și nu-i permite lui Kerber să se desprindă.
  • Ce game remarcabil de serviciu! Jaq deschide bine unghiurile și egalează la 3.
  • Jaqueline nu renunță! Românca e atentă la retur și reușește să-și recupereze break-ul. 3-2.
  • Momentul bun al româncei se prăbușește precum un castel de nisip. Kerber izbutește break-ul și conduce cu 3-1.
  • Game Kerber, nemțoaica e iarăși în avantaj. Jaqueline a reușit un punct splendid, a părut că se află în control, dar cea care preia conducerea pe tabelă e Angie.
  • De nicăieri, Kerber reușește să oprească seria pozitivă a româncei. Re-break, 1-1.
  • Start ideal de set decisiv, o încântare jocul româncei din aceste momente! Break-ul vine firesc, Jaq trece în avantaj, 1-0.
  • Avem set decisiv! Remarcabilă stăpânirea de care românca dă din nou dovadă. Jaq își ține nervii tari și egalează la unu, după un game de serviciu jucat cu mintea și sufletul.
  • Kerber nu cedează! Închide game-ul cu un forehand feroce, ca în vremurile bune, și rămâne în set.
  • Ne îndreptăm spre setul decisiv! Cristian nu are emoții cu serviciul și se distanțează la 5-2. Imediat, Kerber va servi pentru a rămâne în set.
  • Jaqueline evoluează în altă dimensiune în aceste momente! Game perfect cu serviciul și un 4-1 liniștitor pe tabelă.
  • 3-1, Jaqueline reușește break-ul în setul secund! Românca lovește dezinvolt și se impune la zero pe serviciul adversarei. Brusc, se schimbă perspectivele.
  • Start în al doilea set! Ce game extraordinar, de aproape 10 minute. Jaq a avut șansele ei pe serviciul adversarei, dar anii de experiență ai lui Kerber au ieșit la iveală, ajutând-o să survoleze momentele dificile. 1-1.
  • Set Kerber! Jucătoarea din Germania rezistă în faţa presiunii exercitate de Jaqueline, câștigă un game foarte disputat și își adjudecă setul inaugural. 6-4.
  • Kerber își face cu ceva emoții serviciul și se distanțează la 5-3, în ciuda eforturilor remarcabile ale jucătoarei noastre, care a egalat de la 0-40, reușind de fiecare dată puncte aplaudate la scenă deschisă.
  • Game Kerber! Nemțoaica începe să descifreze mai bine jocul, reușește un game solid la serviciu și își consolidează avantajul. 2-4.
  • Kerber în avantaj! Nemțoaica se descurcă excelent la retur și reușește break-ul, după un game în care a lovit mult mai hotărât. Jaqueline a optat pentru o scurtă la 30-40, dar mingea s-a oprit în fileu.
  • Jaqueline dă senzația că dictează ritmul în acest start de meci. A fost un alt game lung pe propriul serviciu, dar încheiat cu bine de jucătoarea noastră, grație unui efort excepțional. Jaq s-a deplasat la o scurtă a nemțoiacei și a finalizat punctul la fileu. 2-1.
  • Kerber răspunde printr-un game impecabil la serviciu. 1-1
  • Prim game extrem de disputat, cu Jaqueline nevoită deja să salveze trei mingi de break. Dar românca a servit excelent, a deschis unghiurile cu backhand-ul și a obligat-o pe Kerber să se deplaseze. 1-0/
  • A început meciul!
  • Număr consistet de nemți în tribune, Kerber e de departe favorita tribunelor.
  • Cele două jucătoare au ajuns la teren, ceea ce îngrijorează fiind bandajul imens pe care Jaqueline îl poartă pe piciorul drept.
  • Horia Tecău, căpitanul nejucător al echipei de Billie Jean King Cup, le-a însoțit pe jucătoarele din România la Jocurile Olimpice și n-avea cum să lipsească nici de la meciul de azi. Medaliatul cu argint de la Rio 2016 a ajuns la teren, își va folosi expertiza din boxa echipei lui Jaqueline.
  • Meciul se joacă pe Terenul 14 din complexul de la Roland Garros, o arenă intimă, cochetă, cu tribunele foarte aproape de teren. Terenurile secundare din spatele "Suzanne-Lenglen" sunt recunoscute pentru atmosfera de carnaval creată de spectatori la meciuri, în special când un francez e implicat.
  • Cu o jumătate de oră înainte ca jucătoarele să-si facă apariția pe teren, arena începe deja să se anime, cu foarte mulți nemți veniți s-o urmărească pe Angie Kerber, în ceea ce ar putea fi ultimul ei "dans". Nu lipsesc nici românii, un fan instalându-și deja tricolorul în tribune.

Informații înainte de meciul Jaqueline Cristian - Angelique Kerber:

Jucătoarea din Germania a produs o mare surpriză în primul tur, victoria ei cu Naomi Osaka fiind puțin scontată de specialiști. Revenită la începutul anului în circuit după ce a devenit mamă, Angie a decis să încheie socotelile cu tenisul după Jocurile Olimpice, o competiție unde nemțoaica a câștigat de-a lungul carierei o medalie, argint la Rio 2016.  Dacă pierde, Kerber se retrage din tenis.

Jaqueline va întâlni, așadar, o jucătoare cu o experiență amplă în circuit, călită pe marile scene și cu unele sclipiri care încă mai amintesc de jucătoarea dominantă de la jumătatea deceniului trecut.

Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
Jaqueline Cristian - Caroline Garcia / FOTO: Raed Krishan (GSP)
+23 FOTO

Cristian, 26 de ani, va încerca să valorifice avantajul tinereții și să repete prestația pozitivă din meciul cu Garcia, când a afișat una dintre cele mai bune versiuni ale ei.

E un duel în premieră între cele două, într-o zi în care Jaqueline schimbă peisajul: nu va mai juca în condiții indoor, cu acoperișul tras, ci va merge pe o arenă secundară din complexul de la Roland Garros, într-o zi ce se anunță călduroasă în capitala Franței.

Pentru mine este mereu o onoare să joc pentru România. Simt o energie suplimentară când îmi reprezint țara și mă simt datoare să dau mereu tot ce am mai bun. Pentru mine, să joc pentru România înseamnă foarte mult - Jaqueline Cristian

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Superliga
Marius Șumudică a intrat în direct și a răbufnit după înfrângerea cu U Cluj: „Nu se poate așa ceva” » Furios și la conferință: „Domnul Șucu le bagă banii la ora 12, cu mine nu e loc de așa ceva”
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Superliga
Ce s-a întâmplat pe gazon imediat după Rapid - U Cluj! Marius Șumudică, împietrit: reacția galeriei la finalul meciului
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”
Superliga
Cristi Săpunaru, după ce Rapid a pierdut cu U Cluj: „Am făcut-o de oaie”

„Din cauza nevestelor, se certau și ei” » Camaradul lui Cornel Dinu povestește un conflict intim de la Dinamo și face dezvăluiri IREALE: „Am condus 4 ani fără permis! Bântuiam prin camere cu sticle de vin, fetele țipau”

A urcat pe scena de la Vocea României și nimeni nu și-a dat seama că e fiul legendei sportului românesc


Comentarii (20)
Riou
Riou  •  29 Iulie 2024, 16:18
Postat de constantin_dejanovici pe 29 Iulie 2024, 16:08

Meci bun făcut de Jaqueline, păcat de final. Am crezut că după revenirea de ieri povestea se va repeta, mai ales că adversara este sub ce joacă Garcia (și la ani lumină de ce era în perioada de glorie). Aici cred că mai e de lucrat, la mental. Altfel, succes fetelor de la dublu! Irina și Monica, dacă trec de primul tur, au mari șanse să lupte pentru o medalie.

Monica si Irina au fost deja eliminate ieri ...

Hitech
Hitech  •  29 Iulie 2024, 16:11
Postat de constantin_dejanovici pe 29 Iulie 2024, 16:08

Meci bun făcut de Jaqueline, păcat de final. Am crezut că după revenirea de ieri povestea se va repeta, mai ales că adversara este sub ce joacă Garcia (și la ani lumină de ce era în perioada de glorie). Aici cred că mai e de lucrat, la mental. Altfel, succes fetelor de la dublu! Irina și Monica, dacă trec de primul tur, au mari șanse să lupte pentru o medalie.

Ai multe pretenții, unii dintre ei sunt pe post de trubaduri, ce treabă au cu sportul?!? Ne informăm de la alții, vai de gazetele de sport.

rva4
rva4  •  29 Iulie 2024, 16:09
Postat de securinamo89 pe 29 Iulie 2024, 13:40

Vezi ca nu e Halep.

:))) Te ai gândit mult? Halep, medalie aur, olimpiadă?!? Poate ne spui și nouă ea când joacă? Eu știam doar de țânțari, Covid, "accidentari", dopaje, suspendări, etc.

Vezi toate comentariile (20)
Comentează