SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  REZULTATE

Mihai Covaliu, analiză neiertătoare după rezultatele României de la Beijing: „Nu e posibil!” + planul pentru redresarea sportului românesc

Mihai Covaliu
Mihai Covaliu

Articol de GSP - Publicat luni, 21 februarie 2022 19:12 / Actualizat luni, 21 februarie 2022 20:31

Mihai Covaliu, președintele COSR, a făcut o analiză dură în urma rezultatelor modeste obținute de România la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing. Cea mai bună performanță a fost locul 9 la proba de ștafetă la sanie.

Omul din fruntea COSR anunță o schimbare masivă a strategiei în următorii ani: „Vom face schimbări şi vom lua decizii astfel încât să reuşim timpi mai buni care să ne apropie de a spera că putem să câştigăm şi medalii”, promite acesta.

„Nu putem fi mulţumiţi, suntem chiar... Au fost probe în care rezultatele au fost dezamăgitoare, asta în condiţiile în care la Jocurile Olimpice te pregăteşti să obţii cea mai bună performanţă a ta.

Au fost performanţe mai slabe ca în calificări, asta înseamnă că cei care s-au ocupat de pregătirea sportivilor nu au pregătit foarte, foarte bine această ediţie a JO”, a spus Covaliu, conform ziare.com.

Vorbim de sutimi de secundă, de zecimi de secundă în lupta pentru medalii, noi am venit la una, două, trei secunde, deja sunt timpi foarte, foarte mari care pot fi recuperaţi foarte greu. Este vorba de foarte multă muncă, în spate sunt lucruri extrem de importante de care trebuie să se ţină seama.
- Mihai Covaliu

A căzut cortina peste Beijing » Norvegia a dominat total la capitolul medalii câștigate. Cum arată top 10 al țărilor cu cele mai multe trofee obținute
BEIJING 2022
A căzut cortina peste Beijing » Norvegia a dominat total la capitolul medalii câștigate. Cum arată top 10 al țărilor cu cele mai multe trofee obținute

Mihai Covaliu: „Trebuie să fim mai atenţi când ne evaluăm şansele pentru a stabili nişte obiective”

Concret, Covaliu le reproșează federațiilor că estimările făcute înainte de startul competiției n-au fost nici pe departe îndeplinite de reprezentanții delegației noastre.

„După aceea, vorbim de selecţie, de obiective. Federaţiile şi-au asumat un obiectiv pentru aceste Jocuri Olimpice de o medalie şi două locuri în Top 10. S-a obţinut doar un loc 9 la sanie pe echipe. Asta iar spune multe. Trebuie să fim mai atenţi când ne evaluăm şansele pentru a stabili nişte obiective, să vedem cu cine facem aceste obiective, cu ce sportivi, cu ce antrenori, tehnicieni. 

Nu e posibil să vii la Jocurile Olimpice şi să spui că ai pregătit ceva şi, de fapt, rezultatele de aici să te surprindă în mod neplăcut. 

La bob şi sanie, au stabilit un obiectiv de medalie, n-au reuşit nici măcar în Top 10 să intre cei de la bob. E clar că pe viitor vom analiza mult mai serios planurile de pregătire, ce strategie au federaţiile, pentru că la ultimele două ediţii cu acelaşi staff tehnic nu am reuşit să ne apropiem de medalii”, a mai spus Covaliu, conform sursei citate. 

Planul lui Mihai Covaliu: „Trebuie să fim mai atenţi când ne evaluăm şansele pentru a stabili nişte obiective”

Deja am vorbit cu colega mea din comitetul executiv de la comitetul olimpic european, cu Berit Kjoll, preşedintele Comitetului Olimpic din Norvegia, am felicitat-o pentru rezultatele excepţionale, să începem o colaborare. Trebuie să învăţăm de la cei mai buni, trebuie să muncim mult mai mult şi să ne evaluăm corect şansele în momentul în care stabilim obiective, mai ales că aici e vorba de sutimi de secundă, de zecimi de secundă.

- Mihai Covaliu, președinte COSR

Mihai Covaliu: „Vom face schimbări şi vom lua decizii”

„Sunt sportivi tineri care au participat la prima ediţie acum, ca Mihaela Hogaş la patinaj viteză, Cacina la sărituri cu schiurile, Ştefănescu, la schi alpin. Sunt sportivi care îşi doresc, sunt tineri, important e cu cine pot face rezultate. Un rol foarte important îl joacă antrenorul şi staff-ul tehnic. Ne vom concentra mult mai mult pe acest segment. Ştim că antrenorul este foarte, foarte important în toată această stategie pentru calificare şi pentru a-ţi îndeplini obiectivul.

Vom face schimbări şi vom lua decizii astfel încât să reuşim timpi mai buni care să ne apropie de a spera că putem să câştigăm şi medalii. Norvegia a câştigat 37 de medalii, dintre care 16 de aur, eu cred că putem învăţa de la schi şi biatlon până la sărituri, sunt multe discipline în care avem ce învăţa de la ei, de la nemţi, care sunt regii de la Sliding Center, au câştigat medalii şi la sanie, şi la bob, şi la masculin, şi la feminin.

Avem relaţii foarte bune cu ei, trebuie să stabilim şi cu federaţiile din România această colaborare. Bobul s-a pregătit în Germania, de aia spun că nu e normal să te pregăteşti cu echipa Germaniei, să ai condiţii bune, să ai acelaşi număr de coborâri, iar la Jocurile Olimpice să vii la nişte timpi pe care nici ei nu îi pot explica”, a încheiat Covaliu. 

Rezultatele românilor la Jocurile Olimpice de Iarnă

  • Biatlon, 15km individual (f): Natalia Ushkina, locul 56, 7,5km sprint (f): Natalia Ushkina, locul 71, 20km individual (m): George Colțea, locul 89, 10km sprint (m): George Colțea, locul 89
  • Bob, monobob (f): Andreea Grecu, locul 12, 2 (m), Mihai Țentea, Nicolae Daroczi, locul 16, 2 (f): Andreea Grecu, Katharina Wick, locul 18, 4 (m): Mihai Țentea, Raul Dobre, Nicolae Daroczi, Cristian Radu, locul 13
  • Patinaj viteză, 500m (f): Mihaela Hogaș, locul 29, 1.000m (f): Mihaela Hogaș, locul 28
  • Sanie, Individual (m): Valentin Crețu, locul 29, dublu (m): Vasile Gîtlan, Darius Șerban, locul 14, ștafetă echipe: România – Raluca Strămăturaru, Valentin Crețu, Marian Gîtlan, Darius Șerban, locul 9
  • Sărituri cu schiurile, Trambulină normală (f): Daniela Haralambie, locul 25, Trambulină normală (m): Daniel Cacina, locul 48, Andrei Feldorean, locul 50
  • Schi alpin, Slalom uriaș (f): Maria Constantin, locul 45, slalom (m): Alexandru Ștefănescu, locul 35, slalom uriaș (m): Alexandru Ștefănescu, locul 32
  • Schi fond, Skiatlon 15km+15km (m): Paul Pepene, locul 28, 10km clasic (f): Timea Lorincz, locul 86, 15km clasic (m): Paul Pepene, locul 30, Raul Popa, locul 64

M-am întors frustrat de faptul că sportivii și copiii noștri nu au aceleași șanse, deși ar putea să aibă aceleași rezultate. Dacă în următorii 4 ani reușim investiții în infrastructură și antrenori, cu siguranță în următorii 10-20 de ani vom avea și rezultate semnificative. 

- ministrul Eduard Novak

Citește și alte știri de actualitate: 

A căzut cortina peste Beijing » Norvegia a dominat total la capitolul medalii câștigate. Cum arată top 10 al țărilor cu cele mai multe trofee obținute

Ministrul Eduard Novak, dezamăgit după Jocurile Olimpice de Iarnă: „M-am întors frustrat de faptul că sportivii și copiii noștri nu au aceleași șanse, deși ar putea să aibă aceleași rezultate”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (7)
doublem
doublem  •  25 Februarie 2022, 21:23
Postat de geogeo pe 22 Februarie 2022, 11:57

Dupa ce ca suntem slabi la sporturi de iarna, nu-i lasam la Olimpiada pe cei care ar fi avut o sansa cat de mica la un loc onorabil (ex. Ania Caill) si dupa aia ne miram. Apropo, ce mai face "domnul" Gaspar de la FRSB? Faceti curat in federatiile implicate, puneti antrenori priceputi nu pe relatii si dati facilitati celor care chiar merita sa reprezinte Romania.

Când la cea mai importantă competiție ai ocazia să trimiți pe cine vrei și nu îi alegi pe cei mai buni înseamnă că îți bați joc de România . Jocurile Olimpice nu sunt un meci amical unde să faci experimente !

doublem
doublem  •  25 Februarie 2022, 21:02

Criticăm bobul deși are cel mai vizibil progres cu medalii la juniori și seniori în ultimul deceniu . Ce spuneți de schi și biatlon , domnule președinte Covaliu ? Caill e lăsată acasă pentru că la 26 de ani e prea bătrână și nu înregistra "progres" . Au trimis o sportivă tânără de "perspectivă" . La biatlon masculin foarte dubios - mă așteptam să aleagă între Buta și Puchianu . Colțea nu era nici a treia opțiune în Cupa Mondială , poate nici a patra . Colțea era de perspectivă ... (Scuză) . În același timp la schi fond feminin e aleasă Timea Lorincz , sportivă de 29 de ani . Greu de crezut că nu se găsea una mai de perspectivă care să reușească măcar rezultatele lui Lorincz . Eu de când o urmăresc n-am sperat niciodată la progres din partea ei nici măcar la un loc 30 . Dar ce au în comun Colțea și Lorincz ? Sunt de la Dinamo , clubul campion la duble legitimări (a se citi luatul cu japca) și care se laudă mereu cu numărul de participanți pe care îi trimite la jocurile olimpice de parcă ar da raportul recoltei la hectar . Lăs jurnaliștii să răspundă dacă cluburile care trimit sportivi la jocuri primesc beneficii materiale . Nu uitați cum a fost lăsat Marian Drăgulescu pe dinafară în 2012 . Și au mai fost și alții.

geogeo
geogeo  •  22 Februarie 2022, 11:57

Dupa ce ca suntem slabi la sporturi de iarna, nu-i lasam la Olimpiada pe cei care ar fi avut o sansa cat de mica la un loc onorabil (ex. Ania Caill) si dupa aia ne miram. Apropo, ce mai face "domnul" Gaspar de la FRSB? Faceti curat in federatiile implicate, puneti antrenori priceputi nu pe relatii si dati facilitati celor care chiar merita sa reprezinte Romania.

Vezi toate comentariile (7)
Comentează