Articol de Remus Dinu - Publicat vineri, 02 august 2024 17:20 / Actualizat sambata, 03 august 2024 02:34
Liliana Gafencu, 49 de ani, triplă campioană olimpică la canotaj în proba-regină 8+1, a sintetizat într-un interviu acordat în exclusivitate Gazetei Sporturilor, rezultatele fantastice reușite de România la Jocurile Olimpice de la Paris: am cucerit patru medalii pe apele de la Vaires-sur- Marne, una de aur și trei de argint, canotorii români ridicându-se din plin la înălțimea momentului. Vineri, bărcile noastre și-au adjudecat două distincții de argint, prin echipajele Ioana Vrînceanu - Roxana Anghel (dublu rame feminin) și Ionela Cozmiuc - Gianina van Groningen (dublu vâsle categorie uşoară).
Într-o galerie selectă a sportului românesc, medaliată cu aur la 8+1 în trei ediții consecutive, Atlanta, Sydney și Atena, și posesoare a altor recorduri prestigioase la Mondiale, Liliana Gafencu vorbește într-un interviu-eveniment acordat Gazetei Sporturilor despre performanțele canotajului românesc de la această ediție a Jocurilor.
Fosta mare sportivă comentează din perspectivă proprie eforturile supraomenești ale echipajelor din România, evocă un moment similar celui trăit azi de Ionela Cozmiuc, când stările de rău au doborât-o la Atena, și dojenește goana exacerbată după aur pe care o observă uneori în abordările compatrioților.
Liliana Gafencu: „Și eu am fost pe podium, știu ce au simțit Ancuța și Simona”
„Sunt bucuroasă pentru fete și pentru toți românii care au luat medalii la Paris. Nu pot să spun decât că mă bucur! E, într-adevăr, o altă generație, o generație complet schimbată.
Fetele au muncit foarte mult, s-au ridicat, sunt tinere, sunt frumoase, dornice, ambițioase și mă bucur tare mult pentru ele. Și pentru categoria dublu vâsle, chiar dacă erau favorite... (n.r. Bodnar și Radiș) Și eu am fost pe podium și știu ce au simțit. Aurul e suprem, dar, cum a spus și Ancuța, probabil că numai ele știu prin ce au trecut.
Contează foarte mult rezultatul, la fel cum contează foarte mult și calificarea, să te bucuri de competiția supremă, alta nu mai există. Mai ales să urci pe podium... Sunt niște rezultate frumoase, după atâta muncă și atâția ani de sacrificii.
(...) Poate că erau favorite în finală, dar niciodată nu s-a comparat competiția în sine cu semifinala sau cu recalificările. Niciodată! Finala schimbă tot!”, a spus Liliana Gafencu, în dialog cu reporterul Gazetei.
Liliana Gafencu: „Am văzut-o pe Ionela Cozmiuc și mi-am adus aminte de ce am pățit la Atena, în 2004. M-am prăbușit în barcă”
Imaginile cu Ionela Cozmiuc clătinându-se după argintul cucerit astăzi au sensibilizat-o pe Gafencu, ea aducându-și aminte de un episod similar experimentat la Atena, în 2004. Fosta mare canotoare a vorbit despre sacrificiile depuse într-un sport „al dracului de greu”.
„Sunt atâtea sacrficii, n-avem cum să ne raportăm la viața unei persoane tinere obișnuite. Dar știți cum e...? Ca sportivi, noi ne-am ales asta, o faci de plăcere, îți asumi. Și am avut tot timpul o vorbă, undeva acolo, sus, e și puterea Divină, fiindcă nu oricine poate s-o facă.
Nu toată lumea poate să facă acest sport, canotajul e un sport al dracului de greu! Mai ales că ele trebuie să stea și în kilograme, fiind categorie ușoară (n.r. Cozmiuc și Van Groningen).
Ea, săraca... Am văzut-o la premiere, fața ei spunea că nu se simte bine, și mi-am adus aminte că în 2004, când am participat la Atena cu barca de 8+1, se și vede pe reluări, mie chiar mi-a venit rău, se vede cum mă prăvălesc și mă prăbușesc în barcă, având în vedere că... În ultima cursă, dai tot ce poți!
Sunt bucuroasă, m-am bucurat foarte mult pentru fete, sunt tinere, au muncit, și-au dorit, au altă mentalitate. Dacă eram lângă Ionela, i-aș fi spus: «Capul sus, sunt rezultate extraordinare!»”, a afirmat multipla campioană olimpică și mondială.
„La noi, tot timpul se punea presiunea pe aur. Nu există așa ceva!”
Retrasă de ani buni din activitate, Liliana Gafencu nu înțelege nici astăzi felul în care românii se raportează la culoarea medaliilor:
„Noi, românii, avem o mentalitate... Și văd că asta se moștenește. Poate nu 100%, dar 50% se moștenește. «Aur, atât!» Nu există așa ceva!
Celelalte țări se bucură și dacă se califică în finală, la noi tot timpul se punea presiunea pe aur: «Aur, aur, aur!». Nu, medalia de argint contează, medalia de bronz contează și ea! Și calificarea contează până la urmă. Iar acolo e o muncă titanică, ține și de strategie.
Mă bucur pentru toți românii care au luat medalii, pentru toți românii care au participat, inclusiv pentru David Popovici. Felicitări tuturor celor care au luat medalii, să fie bucuroși de acea medalie, să fie bucuroși pentru rezultatul muncii lor!”, a mai spus Gafencu.
Felicitări băieților și un mesaj manifest: „Canotajul nu cedează!”
Marea campioană a încheiat prin a-i felicita pe Andrei Cornea și Marian Enache, medaliați cu aur joi la dubu vâsle, apoi a transmis un mesaj-moștenire: „Cum să spun... Canotajul nu cedează!”
„Mă bucur foarte mult pentru fete, pentru această generație tânără, pentru băieți! Vă dați seama?!
Sunt niște băieți așa modești, cu caracter frumos, chiar meritau! Iar ei nu au fost favoriți. E fix ceea ce vă spuneam... Totul se schimbă, sunt surprize și surprize în finală, toată lumea își dorește. Meritau, după atâta muncă, sunt tineri, le-am tot urmărit interviurile.
Avem medalii și, cum să spun, canotajul nu cedează!”, a mărturisit Liliana Gafencu, în interviul acordat Gazetei.
3 titluri mondialeare în palmares Liliana Gafencu, medalii cucerite la edițiile din '97, '98 și '99
(P) Petrom este sponsor principal al Federației Române de Canotaj și susține viitoarea generație de campioni prin programul „Energie pentru performanță”
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora