SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  HALTERE

FOTO Loredana Toma, în afara clasamentului! » A fost pe locul 3 după stilul smuls, însă a ratat tot la aruncat la debutul său la Jocurile Olimpice

Loredana Toma FOTO Raed Krishan +21   FOTO
Loredana Toma FOTO Raed Krishan

Articol de , , - Publicat vineri, 09 august 2024 22:20 / Actualizat vineri, 09 august 2024 22:43

Halterofila Loredana Toma (29 de ani), cea mai titrată româncă în sportul ei, a debutat la Jocurile Olimpice la categoria 71 kg, în South Arena Paris 6. Întrecerea a început cu stilul smuls, cel mai valoros al „tricolorei”, pe care l-a terminat pe locul 3. La ridicat însă, nu a reușit nicio tentativă valabilă și nu va figura în clasamentul final.

UPDATE 22:20 | A început întrecerea la stilul aruncat, cea care decide medaliile. Loredana a ratat cele 3 încercări

A doua tentativă, la 133 de kilograme, nu a fost reușită, iar la ultima șansă pe care o mai avea, Loredana Toma a pus încă un kilogram. 134, a dus bara la piept, a încercat să o îndrepte apoi, însă brațele nu au rezistat. Din păcate, românca, fără să bifeze o încercare validă la acest stil, nu va figura în clasamentul final.

Medalia de aur i-a revenit americancei Olivia Reeves (21 de ani), medaliata cu bronz mondial anul trecut, la Riyadh. Ea a smuls 117 kg și a ridicat 145, ajungând la un total de 262 kg. Au urmat-o două sportive din America de Sud: argint pentru Mari Leivis Sanchez din Columbia (112 + 145, total 257 kg) și bronz pentru Angie Paola Palacios Dahomes din Ecuador (116 + 140, total 256 kg).

Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
+16 FOTO

A început a doua parte a concursului, stilul aruncat. Inițial, Loredana Toma avea în dreptul ei 125, apoi a modificat la 130 kg, rămânând până la urmă la 131. A ratat însă, nereușind să salte bara încărcată în poziție verticală.

UPDATE 21:30 | Loredana Toma a reușit 111 kg din prima, apoi 115 din a doua

La a treia tentativă românca a cerut 117 kilograme și părea o reușită, însă juriul a pus încercarea la revizuire și nu a validat-o, fiindcă a avut flexiuni și extensie a coatelor. Americanca Reeves a bifat 117, nou record olimpic. După stilul smuls, românca e pe locul 3.

Din a doua încercare la stilul smuls, Loredana Toma a izbutit să ridice deasupra capului bara încărcată la 115 kilograme, modificând din nou în ultimele clipe ceea ce ceruse. Olivia Reeves a imitat-o după câteva zeci de secunde. Palacios a mărit însă miza, bifând 116 din ultima oportunitate.

Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
Loredana Toma FOTO Raed Krishan
+39 FOTO

Loredana Toma reușește un start solid de concurs, cu o încercare la 111 kg fără probleme. Imediat după ea, Siuzanna Valodzka o imită, dar din a doua, iar americanca Olivia Reeves ajunge cu succes la 112. La fel columbianca Mari Leivis Sanchez, din a treia. Românca a mutat la 114 pentru tentativa secundă, o greutate reușită de Palacios.

Se urcă la 110kg, s-au adăugat discurile pentru a fi greutatea corectă, Loredana fusese anunțată, însă a modificat din nou, în ultima clipă la 111kg. Medaliata mondială cu bronz de la Bogota 2022, Angie Palacios, a smuls fără probleme din prima 110, franțuzoaica Marie Fegue din a doua.

Concursul olimpic al categoriei 71 kg a început cu stilul smuls, acolo unde Loredana Toma a avut o greutate de intrare de 105 kg, apoi a schimbat la 110. O sportivă a ieșit deja din competiție, Vanessa Sarno din Philipine, după trei ratări consecutive la un nivel scăzut, 100 kg. Altele și-au consumat încercările, privind de pe margine desfășurarea în continuare a întrecerii.

ȘTIREA INIȚIALĂ. Loredana Toma își face debutul la Jocurile Olimpice la cei 29 de ani împliniți pe 10 mai. Nu a putut să participe la Tokyo 2020, când se afla într-un interval foarte bun de formă nu din cauza unor probleme medicale, ci pentru că federația română se afla în stare de suspendare pentru un an, impusă de forul internațional de specialitate, din cauza multiplelor încălcări ale regulilor antidoping începând cu 2012.

Între timp, lucrurile s-au limpezit în România în acest sport care a produs rezultate importante în timp, iar Loredana e prezentă la Paris și pregătită să dea tot ce are, tot ce poate livra acum.

Loredana Toma: „Nu mă refer la magnet de frigider”

Obiectivul meu este să am o prestaţie fără greşeală pe platforma de la Paris. Adică să nu am nicio ratare. Iar dacă nu voi avea nicio ratare, probabil o să mă întorc şi cu un suvenir important de la Paris, şi nu mă refer la magnet de frigider”, declara ea pentru Agerpres înainte de startul Jocurilor Olimpice.

„Toţi ne gândim la o medalie, normal. Pentru că nu ar fi exclus deloc ca noi, la haltere, să ne întoarcem cu două medalii. Şi chiar sper asta”, a anticipat Toma fiindcă Mihaela Cambei, colega ei de la categoria 49 kg, a realizat deja acest lucru, cucerind argintul miercuri seară, pe 7 august, după un concurs electizant.

„Am avut de tras din punct de vedere medical în ultima perioadă. Acum, ce pot să spun, sunt ca la 30 de ani după 18 ani de haltere. Adică uzura îşi spune cuvântul. Problemele mele au fost la bazin. Dar nu pot să mă plâng, pentru că sunt funcţională. Ţinând cont de anii de haltere pe care îi am în spate sunt destul de bine medical acum", a menţionat ea pentru aceeași sursă.

Loredana Toma, în afara clasamentului! » A fost pe locul 3 după stilul smuls, însă a ratat tot la aruncat la debutul său la Jocurile Olimpice
Loredana Toma într-un moment de reflecție în timpul antrenamentului Foto Instagram

Dar aici contează foarte mult ce zi ai atunci, în ce formă eşti. Sigur că încă nu am uitat că nu am putut participa la Tokyo, însă este evident că acum sunt mult mai puternică din punct de vedere mintal", a spus cea mai decorată halterofilă a României.

Loredana are, într-adevăr, un palmares impresionant, de departe cel mai bogat în lumea feminină a acestui sport de la noi. Cinci titluri mondiale, dintre care două la total, în 2019 și 2022, și 17 europene, ea fiind neînvinsă pe plan continental din 2017 încoace la totalul celor două stiluri. Rămâne de văzut dacă le va adăuga și o distincție olimpică.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Campionate
Andrea Compagno, pe picior de plecare din China! Fostul atacant de la FCSB și FCU Craiova, pregătit de revenire
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (33)
Octavianus1923
Octavianus1923  •  10 August 2024, 18:04

Am cautat cateva date In luna februarie, Loredana Toma realiza o performanță de senzație la Campionatul European. Ea a câltigat medalia de aur la total, cu 241 kg, şi la spuls, cu 114 kg. rapidista a ratat medalia la stilul aruncat, clasându-se pe locul 4, cu o performanță de 127 kg, după care a ratat de două ori la 131 Kg. DECI in disperare incepe aruncatul cu 131 kg o mare eroare....si cam asta a fost istoria Jumatate furt jumătate lipsa de strategie Pacat

QED777
QED777  •  10 August 2024, 10:20

Unde ne intalnim cu americanii imediat suntem furați. Dar asta nu este nimic placa de aur cu înscrisuri dacice a fost confiscată de americani topită pe șest la Galați iar lingourile duse peste baltă. Și câte grozavi or mai fi fost dar cine le știe? Ca fură americani cu dopingul fie cu arbitrii astea sunt la și altele. Lucrurile crâncene sunt în alte domenii.

doublem
doublem  •  10 August 2024, 07:31
Postat de MaxiP pe 09 August 2024, 23:22

Credeam ca despre PB vorbesti. Altfel e clar ca era departe. Dar nu e chiar o analiza corecta sa calculam 117+134. Ca mergem pe ideea ca daca reusea la 131 din prima, se putea ajunge sa incerce la cu totul alte greutati. Avand in vedere rezultatul final, parea imposibil si cu 117 sa ridice la aruncat suficient, chiar printr-un PB. Acum, putem discuta. Daca acea ratare a demoralizat-o, sunt motive sa spui ca nu stii cum evolua concursul. Incepea de pe primul loc aruncatul, poate nu rata prima incercare, era alta presiunea aversarelor, probabil incepeau mai jos, riscau mai putin etc, putem vorbi ore in sir. Orice amanunt influenteaza concursul. De fapt si de drept, da, m-a surprins in mod complet negativ acea decizie si excesul de zel al arbitrelor (cred ca e prima incercare din vreo proba de haltere la limita care nu se acorda, s-au acordat altele mult mai controversate), e chiar greu sa nu iti treaca putin idei conspirationiste prin cap (deci ii inteleg pe oameni), insa cum imi era frica, chiar n-a fost in cea mai buna forma. Si desi am crezut la un moment dat ca nici nu are nevoie de forma maxima, se pare ca a fost mai tare concursul decat ne asteptam. La modul in care a concurat, nu a parut ca poate ridica astazi 250 kg. Initial am crezut ca nici nu are nevoie de mult peste 240 pentru un bronz. Avea. Furata sau nu, a fost departe, deja acele 2 kg cantaresc prea putin pentru a ne face iluzii ca scotea mare lucru in plus.

În zeci de ani de când urmăresc halterele n-am mai întâlnit ca juriul B să se sesizeze și să revizuiască o încercare dată în unanimitate (3 becuri albe) de juriul A. Numai deciziile împărțite: 2-1 sau 1-2. Și ce repede au anunțat revizuirea după încercarea a treia la smuls... Cred că Loredana nici nu coborâse de pe podiumul de concurs când au anunțat la stație. Nu poți să nu te gândești că aveau arbitrii o temă de efectuat. În schimb la Reeves pe lângă încercarea a treia de la smuls foarte bâlbâită a mai fost și a doua de la smuls pe care n-a menținut-o deasupra capului nicio secundă (estimat) dar instant la Reeves se aprindeau albe pe linie. O știau mai slabă la smuls și au avansat-o în clasament că la aruncat se descurcă ea. La prima ei încercare la smuls n-am fost atent dar dacă a fost bună și rămânea cu 112 aurul era în pericol.

Vezi toate comentariile (33)
Comentează