SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  CANOTAJ

VIDEO EXCLUSIV Mădălina și Amalia Bereș își continuă drumul olimpic la Paris: „Anul acesta va fi cea mai frumoasă experiență cu toată echipa României”

Mădălina și Amalia Bereș Foto: Cristi Preda
Mădălina și Amalia Bereș Foto: Cristi Preda

Articol de , - Publicat duminica, 14 iulie 2024 13:17 / Actualizat duminica, 14 iulie 2024 13:22

Mădălina Bereș (31 de ani) și Amalia Bereș (27 de ani) vor fi prezente împreună la a doua ediție consecutivă a Jocurilor Olimpice, cea de la Paris, dar sora mai mare a fost și la Rio 2016, la bronzul de la 8 plus 1 care a fost începutul uneie reveniri muncite a canotajului tricolor.

Surorile Bereș numără zilele până la o nouă ediție a Jocurilor Olimpice, cea de la Paris, care va începe în curând și pentru care s-au pregătit serios practic de când s-a terminat cea precedentă, Tokyo 2020.

În cazul Mădălinei (31 de ani) va fi a treia, în cel al Amaliei (27) – a doua. Pentru ele canotajul a început grație fetei mai mari a familiei, care a părăsit localitatea natală, Mogoșești, când nici măcar nu avea 14 ani.

„În toamna anului 2007, doamna antrenoare Mariana Maliș a venit la școală, la noi. Nu știam ce e ăla canotaj. M-a văzut înaltă și mi-a dat o carte de vizită, pe care să o dau părinților. Am pus-o în manualul de matematică și am găsit-o acolo după o lună", povestea Mădălina pentru GSP în 2020.

Mama a sunat până la urmă la numărul de telefon de pe dreptunghiul de carton, însă tatăl ca fost cel care a insistat ca Mădălina să meargă la Orșova. „«Să se ducă, poate reușește! Dacă nu îi place, se întoarce acasă!»”, rememora ea.

Exemplul surorii mai mari pentru Amalia Bereș

Amalia, cu patru ani mai mică, a devenit interesată de sportul cu bărci care alunecau pe apă de când a început să vină în vizită la Orșova împreună cu mama, să-și vadă sora. Când a fost întrebată de aceeași antrenoare dacă nu vrea să încerce și ea, a răspuns că da și peste o lună era deja pe malul Dunării.

Vă dați seama că a contat în principal pentru că prima oară ea a fost selecționată și eu am mers la canotaj datorită ei”, spunea Amalia anul acesta în iunie, în cantonamentul de la Snagov, despre influența surorii. „Așa am descoperit și normal că este un ajutor, tot timpul a fost, și un bun sfătuitor pentru mine”, a adăugat ea.

Mădălina și Amalia Bereș își continuă drumul olimpic la Paris: „Anul acesta va fi cea mai frumoasă experiență cu toată echipa României”
Amalia și Mădălina Bereș Foto: Instagram

Revenind la Jocurile Olimpice, Mădălina este singura canotoare activă din barca de 8 plus 1 care reînnoda la Rio de Janeiro șirul medaliilor, întrerupt la Londra, cucerind bronzul. „Până în prezent este cea mai plăcută experiență de la Jocuri”, mărturisește una dintre cele mai medaliate canotoare române ale ultimilor ani.

Finala nebună de bronz de la Rio de Janeiro

Cursa din Brazilia a fost absolut nebună și aproape nimeni nu miza pe echipajul României pentru o prezență de podium. La primii 500 de metri era pe 5, la fel la jumătate, iar la borna 1.500 ultimul, pe 6. Acolo a pornit o șarjă fantastică, „tricolorele” înghițind distanța care le separa de cele aflate în față.

Nu doar au urcat pe locul 3, dar au fost foarte aproape de argintul cucerit de Marea Britanie, la numai 12 sutimi! „La 22 de ani îmi realizasem visul de a urca pe podiumul olimpic. Nu aveam încredere, dar o făcusem”, mărturisea Mădălina în 2021.

Mădălina și Amalia Bereș își continuă drumul olimpic la Paris: „Anul acesta va fi cea mai frumoasă experiență cu toată echipa României”
Mădălina Bereș (stânga) și Laura Oprea, colegă din barca de 8 plus 1 la JO din 2016 Foto: Cristi Preda

„Apoi a fost cea de la Tokyo”, spune ea acum, „la care am venit cu echipa pe locul șase și am obținut un record olimpic și mondial. Cred că anul acesta va fi cea mai frumoasă experiență cu toată echipa României, pentru că suntem cu toții foarte bine pregătiți în toate probele, cred că o să fie ediție foarte bună”, transmite Mădălina Bereș.

Pentru Amalia, Tokyo a însemnat botezul olimpic. „La Jocuri a fost o experiență frumoasă și dură în același timp, fiindcă a trebuit să învățăm o lecție acolo, dar cred că ne-a făcut mai puternici și am conștientizat mai bine ce avem de făcut și acum suntem pregătite”, subliniază ea.

În timp au adunat multe medalii la Campionate Mondiale și Europene, la dublu rame, patru rame și 8 plus 1. „Medaliile nu sunt grele, sunt foarte ușoare, dar munca pe care am depus-o până acum a fost destul de grea", spunea Amalia anul trecut, la Mondialele de la Belgrad, unde surorile cuceriseră aur la 8 plus 1 și argint la 4 rame. „Ne bucurăm foarte mult pentru medalii. Nu sunt grele, sunt exact cum trebuie să fie", completa Mădălina.

Mădălina și Amalia Bereș își continuă drumul olimpic la Paris: „Anul acesta va fi cea mai frumoasă experiență cu toată echipa României”
Mădălina și Amalia Bereș (a cincea și a șasea de la stânga la dreapta) pe podiumul Campionatelor Europene 2024 Foto: Raed Krishan

Surorile Bereș: „Înainte de curse îi sunăm pe ai noștri împreună”

Ce este cel mai important pentru ca barca să meargă bine? „În prezent, cred că antrenamentele pe care le facem aduc un plus foarte mare, apoi încrederea în echipă și seriozitate. Cred că fiecare individual să se antreneze cât de bine poate pentru a aduce un plus în echipă”, e de părere sora mai mare.

„Și eu consider că unitatea echipei contează și, într-adevăr, munca”, adaugă mezina.

Ce fac înaintea unei probe importante pentru a-și asigura un confort emoțional? „Mie îi place să vizualizez cursele înainte și să mă gândesc la un loc cât mai bun și la o cursă cât mai reușită”, spune Mădălina. „Ritual nu am”, adaugă, „doar că înainte de curse îi sunăm pe ai noștri împreună”. ”Și încercăm să le mai dăm puțin din emoțiile noastre”, intervine Amalia zâmbind.

La finalul lunii, părinții vor aștepta apelul venit din Vaires-sur-Marne pentru a prelua din emoțiile fiicelor. Ca să fie totul bine.

CV Amalia Bereș

  • Născută pe 18 iunie 1997 la Mogoșești
  • Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 2022, 2023, argint la 4 rame 2023
  • Campionate Europene: aur la 8 plus 1 2019, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, la 4 rame 2023, argint la 4 rame 2024, bronz la 4 rame 2022
  • Campionate Mondiale: de tineret argint la 4 rame 2018

CV Mădălina Bereș

  • Născută pe 3 iulie 1993 la Mogoșești
  • Jocuri Olimpice: bronz la 8 plus 1 2016
  • Campionate Mondiale: aur la 8 plus 1 2017, 2022, 2023, argint la 4 rame 2023
  • Campionate Europene: aur la 8 plus 1 2017, 2018, 2020, 2021, 2022, 2023, 2024, la dublu rame 2017, 2018, la 4 rame 2023, argint la 4 rame 2019, 2024, bronz la 8 plus 1 2015, la dublu rame 2016, la 4 rame 2022
  • Campionate Mondiale de tineret: aur la dublu rame 2013

Rezultate România în proba de 8 plus 1 rame: 3 medalii de aur, 2 medalii de argint, 3 medalii de bronz

  • Tokyo 2020 » locul 6 (Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Lehaci, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereș, Mădălina Bereș, Denisa Tîlvescu, Daniela Druncea)
  • Rio de Janeiro 2016 » bronz (Roxana Cogianu, Ioana Strungaru, Mihaela Petrilă, Iuliana Popa, Mădălina Bereș, Laura Oprea, Adelina Boguș, Andreea Boghian, Daniela Druncea)
  • Londra 2012 » locul 4 (Roxana Cogianu, Nicoleta Albu, Cristina Grigoraș, Irina Dorneanu, Camelia Lupașcu, Eniko Mironcic, Adelina Boguș, Ioana Rotaru, Teodora Gîdoiu)
  • Beijing 2008 » bronz (Constanța Burcică, Viorica Susanu, Rodica Șerban, Eniko Mironcic, Simona Mușat, Ioana Rotaru, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu)
  • Atena 2004 » aur (Rodica Florea, Viorica Susanu, Aurica Bărăscu, Ioana Rotaru, Liliana Gafencu, Elisabeta Lipă, Georgeta Andrunache, Doina Ignat, Elena Georgescu)
  • Sydney 2000 » aur (Veronica Cochela, Georgeta Andrunache, Magdalena Dumitrache, Liliana Gafencu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Viorica Susanu, Elena Georgescu)
  • Atlanta 1996 » aur (Veronica Cochela, Liliana Gafencu, Anca Tănase, Doina Spîrcu, Marioara Popescu, Doina Ignat, Elisabeta Lipă, Ioana Olteanu, Elena Georgescu)
  • Barcelona 1992 » argint (Viorica Neculai, Adriana Bazon, Maria Păduraru, Iulia Bulie, Doina Robu, Victoria Lepădatu, Doina Șnep, Ioana Olteanu, Elena Georgescu)
  • Seul 1988 » argint (Doina Șnep, Veronica Necula, Herta Anitaș, Marioara Trașcă, Adriana Bazon, Mihaela Armășescu, Rodica Arba, Olga Homeghi, Ecaterina Oancia)
  • Los Angeles 1984 » argint (Marioara Trașcă, Lucia Toader, Doina Șnep, Aneta Mihaly, Aurora Pleșca, Camelia Diaconescu, Mihaela Armășescu, Adriana Bazon, Viorica Ioja)
  • Moscova 1980 » bronz (Angelica Aposteanu, Elena Bondar, Florica Bucur, Maria Constantinescu, Rodica Frîntu, Ana Iliuță, Rodica Arba, Marlena Zagoni, Elena Dobrițoiu)
  • Montreal 1976 » locul 6 (Elena Avram, Marioara Constantin, Aurelia Marinescu, Georgeta Mașca, Iuliana Munteanu, Elena Oprea, Florica Dospinescu, Filigonia Tol, Aneta Matei)
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează