SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  MARATON

CORESPONDENȚĂ GSP DIN PARIS Delvine Meringor, sportiva născută în Kenya care reprezintă România, a terminat pe locul 7 maratonul de la Jocurile Olimpice: „Am avut lacrimi în ochi”!

Delvine Relin Meringor trecând linia de sosire pe locul 7 în maratonul olimpic d ela Paris Foto: Raed Krishan (Paris) +16   FOTO
Delvine Relin Meringor trecând linia de sosire pe locul 7 în maratonul olimpic d ela Paris Foto: Raed Krishan (Paris)

Articol de , - Publicat duminica, 11 august 2024 11:40 / Actualizat duminica, 11 august 2024 19:04

Maratonistele române Delvine Relin Meringor și Joan Chelimo Melly au tras cortina peste aventura României de la Jocurile Olimpice. Cele două au luat startul în această dimineață în maratonul feminin de la Paris. Delvine Meringor a încheiat în poziția a 7-a, în timp ce Joan Melly a abandonat, după ce a alergat accidentată.

Astăzi, în ultima zi a Jocurilor Olimpice, Delvine Relin Meringor și Joan Chelimo Melly, atlete naturalizate, au reprezentat România în maratonul de pe străzile Parisului. Prima s-a clasat pe un loc excelent, al șaptelea, cea de-a doua a abandonat după ce a parcurs 10 kilometri din traseu.

Delvine Meringor: „Am avut unele stări de rău, dar sunt fericită pentru acest rezultat”

La câteva minute după ce a încheiat maratonul pe poziția a șaptea și vizbil marcată de efort, dar extrem de satisfăcută pentru rezultat, Delvine Meringor, 32 de ani, și-a spus primele impresii într-un interviu acordat reporterului GSP prezent la finișul de la Esplanada Invalizilor:

„Sunt fericită să termin pe locul al șaptelea, nu e ușor. Mă simt bine acum, am avut unele stări de rău, dar am terminat bine cursa. A fost și căldura, nu e ușor. Dar sunt bine, bucuroasă pentru acest rezultat. Le mulțumesc antrenorilor, celor care mi-au oferit sfaturi.

Vreau să fiu în Los Angeles peste patru, am fost acolo în 2022 și am câștigat maratonul (n.r. reprezenta Kenya la acel moment). A fost foarte frumos să concurez la Paris pentru prima oară, am avut lacrimi în ochi, mi-a plăcut să alerg aici, pe aceste străzi”, a mărturisit Delvine.

Delvine Meringor FOTO Raed Krishan
Maratonul olimpic de la Paris a trecut și prin fața muzeului Luvru FOTO Raed Krishan
Maratonul olimpic feminin de la Paris FOTO Raed Krishan
Delvine Meringor FOTO Raed Krishan
Delvine Meringor FOTO Raed Krishan
+11 FOTO

Cum a decurs cursa: Delvine Meringor a fost în față, dar a pierdut contactul cu plutonul fruntaș

UPDATE Locul 7, unul excelent, pentru Delvine Relin Meringor în cursa 2h 24:56, cel mai bun timp al sezonului pentru atleta română de origine kenyană. Ea s-a aflat în față mare parte din întrecere, dar a rămas în urmă când mai era aproximativ 6 kilometri de parcurs.

Finalul întrecerii a fost unul spectaculos. Un sprint de ultimele zeci de metri, câștigat de Sifan Hassan din Țările de Jos în fața etiopiencei Tigst Assefa. Timpul învingătoarei, 2h 22:55, este un nou record olimpic.

UPDATE Delvine Meringor, care s-a aflat de la început în grupul care a condus cursa, a pierdut contactul în jurul kilometrului 36. În față au rămas cinci atlete, apoi 4, când s-a intrat în ultimul kilometru.

UPDATE: Delvine Relin Meringor, atletă de origine kenyană, se afla în plutonul fruntaș, lângă Sifan Hassan, însă a rămas în urmă în ultimele minute.

Cine e Delvine Meringor?

În vârstă de 32 de ani, Delvine Meringor e prima atletă kenyană pe care România a naturalizat-o. Ea are o poveste demnă de film.

„Din primele zile de școală am început să alerg. Casa mea era la peste 5 kilometri, așa că alergam de acasă la școală și înapoi. Era ca un fel de antrenament. Aproape 10 ani am făcut acest traseu. Plus că mă mai trimitea mama și la magazinul din satul nostru, alți kilometri”, a spus sportiva de la CSA Steaua, pentru site-ul clubului.

Ea a povestit și despre familia sa din Kenya. „Tata e bogat, dar doar în neveste. Are 4 neveste și 30 de copii. Deci eu am 29 de frați. Fiecare nevastă stă în alt sat. Cu mama mea, are 8 copii. Suntem șase fete și doi băieți. Pe toți îi iubesc.

Tata are 59 de ani, iar bunica din partea mamei are 49 de ani. I-am promis că o să-i cumpăr un televizor și acum trebuie să mă țin de cuvânt”, a mai declarat Meringor.

Maratonista de la CSA Steaua are o fiică de 6 ani, pe care vrea să o aducă în România din Kenya: „Mi-aș aduce fetița și soțul în România, pentru că părinții mei nu vor să vină. În Kenya viața este nesigură. Sunt multe atacuri din partea triburilor rivale. Noi facem parte din tribul Pogot. Tribul nostru rival este Turkana.

Când ne atacă, fugim de acasă în satul vecin și ne întoarcem a doua zi. Femeile și copiii fug, bărbații rămân să lupte! De obicei suntem atacați noaptea, ziua e liniște. Din tribul meu mai fac parte și alți alergători kenyeni cunoscuți”.

Joan Melly a abandonat

Cealaltă sportivă română care a luat startul Joan Chelimo Melly, a abandonat, ea fiind cotată cu șanse bune la un loc în frunte, după ce a devenit vicecampioană europeană anul acesta, la Roma. A concurat însă accidentată.

Filmul acestor zile dificile e cam așa: Joan a suferit o ruptură fibrilară și un edem la nivelul tendonului, confirmate acum 3 zile de un RMN efectuat la Paris”, a scris managerul sportivei, Daniel Santa, pe rețelele sociale.

„Recomandarea medicilor a fost ca Joan să nu alerge astăzi, însă sportiva a ales să încerce. Au fost zile pline în care echipele medicale (atât cea a României, cât și specialiștii puși la dispoziție de Adidas) au încercat tot posibilul să diminueze durerea (pentru că nu se punea problema recuperării în câteva zile). E o zi pe care o așteptam de mai bine de 7 ani și pentru care în tot acest timp s-a muncit enorm”, a subliniat el.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
„Să nu vă mire!” » A deconspirat planul lui Mircea Lucescu pentru următoarele meciuri
Nationala
„Să nu vă mire!” » A deconspirat planul lui Mircea Lucescu pentru următoarele meciuri
Rezultat șocant în preliminarii! A fost 0-5 la pauză, ce a urmat în repriza secundă
Campionate
Rezultat șocant în preliminarii! A fost 0-5 la pauză, ce a urmat în repriza secundă
Firma care se ocupă de mentenanța stadionului Steaua a rupt tăcerea: „Problemele sunt complexe”
Nationala
Firma care se ocupă de mentenanța stadionului Steaua a rupt tăcerea: „Problemele sunt complexe”

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (41)
demostene1
demostene1  •  12 August 2024, 17:46
Postat de fantoma_lui_BabaNovac pe 12 August 2024, 14:19

Pustiulica, tata ! SPORTUL INSEAMNA EDUCATIE !!! Trezeste-te ! Rolul Federatiei care este platita din banii tai si-ai mei si-ai parintilor tai este si acela de A PROMOVA IN RANDUL MASELOR SPORTUL PE CARE IL REPREZINTA. De a incuraja masele sa faca sport. Ia uita-te la interviurile cu marii campioni olimpici si 80% dintre ei o sa-ti spuna c-au fost recrutati, descoperiti, nu s-au dus ei la antrenori singuri si-au zis : "fa-ma maratonist!". Bineinteles au capatat pasiune ptr. atletism pe parcurs si parintii nu s-au amestecat. Astea sunt sporturi de nisa, nu sunt expuse cum e fotbalul. Uite pe vremea cand eram eu pustan anual se faceau concursuri de maraton (ma rog mult zis maraton) ptr. pitici intre scoli unde-ti veneau 15 profesori de pe la diferite licee sportive, cluburi etc. Iti trebuiau cateva fonduri acolo bineinteles si de cele mai multe ori nu era doar facultativa participarea ci profesorul de sport, invatatoarea numea si ea cine ar fi bine sa participe stiind probabil cine avea talent sau nu. Se mai fac astazi lucrurile astea ?? Nici vorba, fiindca nu prea mai exista profesori de sport si oamenii de la baza care trebuie sa fie platiti dar lasa ca platim regeste atletele altor tari sau federalii numiti politic. Crezi ca locul 7 al lui Meringor, de altfel un loc bun, va inspira tinerele din Romania sa se apuce de atletism? Deja a fost dat uitarii locul asta 7.

iar o alta problema pe langa lipsa infrastructurii e data de cum sunt vazuti astia de fac sport. si stiu ce zic, am jucat fotbal, futsal si handbal la nivel de amatori, am cunoscut destui care faceau lupte si alte sporturi. societatea ii vede pe astia de fac sport ca pe niste pierde vara, niste oameni cu intelect redus. e un stereotip foarte raspandit. ii spui cuiva ca faci un sport si deja se gandeste ca nu te duce capul, ca doar se stie, nu? sportivii sunt inceti tare la minte. multi oameni au stereotipul asta in cap si nu se apuca de nimic. nu vor sa fie vazuti ca niste pierde vara sau sa fie asociati cu niste inceti. nu are ce sa faca nicio federatie aici. sau prin faptul ca oamenii nu au bani. sportul costa. avea gsp o rubrica prin care calculau cat costa fiecare sport la nivel de amatori copii si erau sume mari. romanii care baga 8-9 ore de munca nu au bani sau timp dupa sa mearga la sport daca stau la tara si au de facut treburi pe langa casa. nu au bani sa isi trimita copii la sporturi daca costa multa. federatiile nu au nimic de facut. aici trebuie sa intervina guvernul. cultul ata al sportului nu apare doar dinspre o federatie sau guvern spre popor, trebuie sa fie reciproc, sa vrea si lumea. in orasul in care stau sunt 4 terenuri de fotbal si 2 de tenis, dar abia merge lumea sa joace fotbal sau tenis. de ce?

demostene1
demostene1  •  12 August 2024, 17:38
Postat de fantoma_lui_BabaNovac pe 12 August 2024, 14:19

Pustiulica, tata ! SPORTUL INSEAMNA EDUCATIE !!! Trezeste-te ! Rolul Federatiei care este platita din banii tai si-ai mei si-ai parintilor tai este si acela de A PROMOVA IN RANDUL MASELOR SPORTUL PE CARE IL REPREZINTA. De a incuraja masele sa faca sport. Ia uita-te la interviurile cu marii campioni olimpici si 80% dintre ei o sa-ti spuna c-au fost recrutati, descoperiti, nu s-au dus ei la antrenori singuri si-au zis : "fa-ma maratonist!". Bineinteles au capatat pasiune ptr. atletism pe parcurs si parintii nu s-au amestecat. Astea sunt sporturi de nisa, nu sunt expuse cum e fotbalul. Uite pe vremea cand eram eu pustan anual se faceau concursuri de maraton (ma rog mult zis maraton) ptr. pitici intre scoli unde-ti veneau 15 profesori de pe la diferite licee sportive, cluburi etc. Iti trebuiau cateva fonduri acolo bineinteles si de cele mai multe ori nu era doar facultativa participarea ci profesorul de sport, invatatoarea numea si ea cine ar fi bine sa participe stiind probabil cine avea talent sau nu. Se mai fac astazi lucrurile astea ?? Nici vorba, fiindca nu prea mai exista profesori de sport si oamenii de la baza care trebuie sa fie platiti dar lasa ca platim regeste atletele altor tari sau federalii numiti politic. Crezi ca locul 7 al lui Meringor, de altfel un loc bun, va inspira tinerele din Romania sa se apuce de atletism? Deja a fost dat uitarii locul asta 7.

vezi cum in spania fiecare sat are un teren de fotbal sintetic si de basket, pana si o piscina. din ce am vorbit cu spaniolii, un teren de basket e inchiriat cu 5 euro pe ora. de ce crezi ca spania rupe la sport in ultimul timp? pentru ca din anii 90 au inceput un program de a ridica nivelul de sanatate si sport la nivel national pentru a nu plati mult mai mult pe sistemul de sanatate mai tarziu. de asta spania pana prin anii 90-2000 nu prea faceau mare lucru, iar apoi au inceput sa rupa la toate sporturile. dar problema asta nu e din cauza ca a venit o kenyanca si si-a luat cetatenie invatand romana sa practice atletism in romania ci din cauza legii sportului care permite primarilor sa bage bani in sport, dar nu sportul de masa. cu ce ii ajuta pe cei 300k de ieseni ca au echipa in liga 1? din 300k jumatate sunt femei si nu se uita la nivelul slab de fotbal din liga 1. din 150k de barbati poate jumatate sunt interesati de fotbal, dar nu asa tare. din aia 75k poate 15k merg la stadion o data la 2 luni. deci pentru 15k se tine o echipa cu 2-3 mil pe an cand iasiul nu are bazin olimpic? nu cred sa aiba 2-3 terenuri serioase de basket, nu pe ciment, care sa poate fi inchiriate de cineva de 15 ani fara sa ramana in faliment. de basket, volei si handbal nu vorbesc ca nu exista nimic. terenurile de tenis sunt putine si schimbe. cele de fotbal scumpe, mai ales iarna, si de proasta calitate.

demostene1
demostene1  •  12 August 2024, 17:33
Postat de fantoma_lui_BabaNovac pe 12 August 2024, 14:19

Pustiulica, tata ! SPORTUL INSEAMNA EDUCATIE !!! Trezeste-te ! Rolul Federatiei care este platita din banii tai si-ai mei si-ai parintilor tai este si acela de A PROMOVA IN RANDUL MASELOR SPORTUL PE CARE IL REPREZINTA. De a incuraja masele sa faca sport. Ia uita-te la interviurile cu marii campioni olimpici si 80% dintre ei o sa-ti spuna c-au fost recrutati, descoperiti, nu s-au dus ei la antrenori singuri si-au zis : "fa-ma maratonist!". Bineinteles au capatat pasiune ptr. atletism pe parcurs si parintii nu s-au amestecat. Astea sunt sporturi de nisa, nu sunt expuse cum e fotbalul. Uite pe vremea cand eram eu pustan anual se faceau concursuri de maraton (ma rog mult zis maraton) ptr. pitici intre scoli unde-ti veneau 15 profesori de pe la diferite licee sportive, cluburi etc. Iti trebuiau cateva fonduri acolo bineinteles si de cele mai multe ori nu era doar facultativa participarea ci profesorul de sport, invatatoarea numea si ea cine ar fi bine sa participe stiind probabil cine avea talent sau nu. Se mai fac astazi lucrurile astea ?? Nici vorba, fiindca nu prea mai exista profesori de sport si oamenii de la baza care trebuie sa fie platiti dar lasa ca platim regeste atletele altor tari sau federalii numiti politic. Crezi ca locul 7 al lui Meringor, de altfel un loc bun, va inspira tinerele din Romania sa se apuce de atletism? Deja a fost dat uitarii locul asta 7.

majoritatea celor descoperiti nu stateau in biblioteca sau la scoala si cineva venea sa ii ridice pe sus. poate doar la canotaj cand se cautau oameni inalti avand in vedere ca sportul nu e pentru toata lumea. dar marii sportivi deja faceau sport cand au fost descoperiti. nu erau niste grasi care nu stiau sa alerge, dar un antrenor i-a observat. iar sportul de masa trebuie incurajat in general. tipa din kenya a venit in romania si s-a inscris la un club de atletism, parca la steaua. ce salariu primeste? crezi ca primeste zeci de mii de euro pe luna? crezi ca au platit astia de la atletism suma de transfer? daca ai chef sa comentezi vezi cum consiliile judete si locale din iasi, cluj, bucuresti, voluntari si alte mari orase din romania platesc milioane de euro pentru echipa mediocre de fotbal. acum se pierd banii, nu ca vine una din kenya care chiar s-a chinuit sa invete romana si a luat cetatenie. aia de joaca la poli iasi sau u cluj pe 10k euro si nu fac nimic apoi pleaca ca niste mercenari sunt cei de care sa te iei. sau de primarii de acolo care in loc sa faca 200 de terenuri de fotbal de sala sau de basket sau de tenis sau bazine baga 2-3 milioane pe an intr-o echipa slaba unde abia vin 5k de oameni la meci.

Vezi toate comentariile (41)
Comentează