SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ÎNOT

„Mi se pare ciudat". Primul răspuns, după acuzațiile lui Pan Zhanle la adresa unui mare rival de la 100 de metri

Kyle Chalmers (Australia, argint), Pan Zhanle (China, aur) și David Popovici (bronz) - podiumul probei 100 m liber de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images
Kyle Chalmers (Australia, argint), Pan Zhanle (China, aur) și David Popovici (bronz) - podiumul probei 100 m liber de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 Foto: Getty Images

Articol de - Publicat sambata, 03 august 2024 12:33 / Actualizat sambata, 03 august 2024 14:10

Între lotul de înot al Australiei și cel al Chinei s-a stârnit un adevărat război al replicilor acide, după ce Kyle Chalmers, medaliatul cu argint la 100 m liber a catalogat drept ciudată acuzația lui Pan Zhanle, campionul olimpic al probei, care a susținut că sportivul de la Antipozi nu i-a răspuns la salut după cursă.

Miercuri, chinezul Pan a doborât recordul mondial la 100 m liber, urmat pe podium de Chalmers, campionul Olimpic de la Rio de Janeiro 2016, și românul David Popovici.

Reușita lui Pan a însemnat primul record mondial stabilitla Jocurile Olimpice de la Paris, în ciuda plângerilor din partea sportivilor, care au afirmat că apa este prea „lentă”.

Pan Zhanle - acuzații la adresa delegațiilor din Australia și SUA

Într-un interviu acordat televiziunii naționale chineze, chiar după cursă, Pan Zhanle (19 ani) a declarat că australianul l-a ignorat total, nerăspunzându-i la salut în prima seară a întrecerilor de înot.

„Când am terminat cursa de ștafetă 4x100m liber, i-am spus «Salut!» lui Chalmers, dar el nu m-a băgat deloc în seamă”, a spus Pan.

Chinezul a venit cu acuzații de comportament deplasat și la adresa unui înotător american, Jack Alexy, care l-ar fi stropit cu apă din bazin pe unul dintre antrenorii lotului asiatic.

„Am simțit că nu ne respectă”, a spus campionul olimpic la 100 m liber.

Într-o declarație transmisă de Comitetul Olimpic Australian, Kyle Chalmers a răspuns însă că nu-i poartă lui Pan altceva decât un imens respect.

„Mi se pare puțin ciudat. Am bătut pumnul cu el înainte de ștafete, apoi m-am concentrat la evoluția colegilor mei și la propria mea cursă”, s-a apărat Kyle Chalmers.

„Am glumit împreună și am râs și după cursă, din partea mea nu există niciun fel de resentiment”, a completat australianul în vârstă de 26 de ani.

Acuzația este cu atât mai neobișnuită, având în vedere declarația pe care Chalmers o făcuse marți, cu o zi înaintea finalei de la 100 metri liber.

Întrebat despre mai tinerii săi adversari, australianul a spus: „Anul trecut, înaintea Campionatelor Mondiale, mi s-a părut o nebunie ca britanicul Matt Richards să vină la mine și să-mi spună: «E o onoare să concurez împotriva ta, am crescut privindu-ți cursele, ai fost unul dintre idolii copilăriei mele».

Chiar și Pan, puștiul chinez, mi-a zis: «Ahh, tu ești idolul, a fost mereu o mare încântare să te urmăresc înotând»”.

„Mi s-a părut o demență - probabil s-au uitat pentru prima dată la niște Jocuri Olimpice când am cucerit eu aurul la Rio de Janeiro”, a adăugat sportivul australian.

„Așa că mi se pare superb că am inspirat înotătorii din noua generație și că mă pot măsura cu ei în bazin”.

China a afirmat că produsele din carne provenite din Australia erau contaminate cu o substanță dopantă

Conflictul de pe marginea bazinului vine în urma dezvăluirilor conform cărora autoritățile chineze au suspectat faptul că un lot de carne de proveniență australiană a fost contaminată și de aceea înotătorii chinezi au ieșit pozitiv la o testare doping.

Doi înotători asiatici au fost depistați pozitiv la o substanță interzisă în luna octombrie 2022, dar nu au fost suspendați, pentru că au susținut că au consumat carne contaminată.

După acea testare, oficialii sportivi din China au susținut că au testat carnea de vită ce provenea din Australia, având convingerea că aceasta ar fi fost contaminată cu respectiva substanță.

Contaminarea produselor din carne este o problemă recunoscută în domeniul dopingului, deși Meat and Livestock Australia, organismul care reglementează calitatea cărnii în Australia, a transmis miercuri că substanța interzisă despre care era vorba, metandienona, „nu este folosită la producerea cărnii din Australia și nici în medicamentele veterinare”.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Nationala
Mircea Lucescu, întrebat care este cel mai bun fotbalist din toate timpurile » Selecționerul României a rostit 3 nume
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Tenis
Ce pensie are Ilie Năstase, după recalculare: „Nici mai mult, nici mai puțin!”
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă
Superliga
Dinamo încearcă să dea lovitura cu doi internaționali români » Unul e format de Hagi, altul a debutat și la prima reprezentativă

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (1)
OlteanuMarian
OlteanuMarian  •  03 August 2024, 15:27

...timpul este departarea dintre lege si eroare...

Vezi toate comentariile (1)
Comentează