SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  SCANDAL

Încă un sportiv DAT JOS de pe podiumul olimpic » A postat în limba română: „Să vă fie rușine, vreau să mi se facă dreptate!”

Moldoveanul Marin Robu a încheiat finala pe locul 4 // foto: Guliver/gettyimages +12   FOTO
Moldoveanul Marin Robu a încheiat finala pe locul 4 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat luni, 12 august 2024 11:00 / Actualizat luni, 12 august 2024 11:22

Moldovenii fac iureș la Jocurile Olimpice, după finala masculină de la haltere, categoria 89 de kilograme, pe care Marin Robu (24 de ani) a încheiat-o pe locul 4. Ei contestă rezultatul și cer ca ultima ridicare a medaliatului cu bronz să fie invalidată!

Republica Moldova a încheiat Jocurile Olimpice cu 4 medalii, una de argint, la lupte, și 3 de bronz, două dintre ele la judo, una la caiac canoe.

Puteau fi 5 medalii, dacă halterofilul Marin Robu nu rata in extremis podiumul la categoria de 89 de kilograme. El a ridicat 175 de kilograme la stilul smuls și a reușit un maximum de 208 kilograme la stilul aruncat, ratând încercarea la 212 kilograme.

Cu un total de 383 de kilograme, Robu ar fi fost pe locul 3, numai că italianul Antonino Pizzolato l-a depășit cu ultima lui încercare la stilul aruncat, ridicând 212 kilograme după ce eșuase la această greutate în precedentele două tentative.

+7 FOTO

Moldovenii fac scandal, după ce halterofilul Marin Robu a fost DAT JOS de pe podiumul olimpic

Moldovenii contestă faptul că ridicarea italianului a fost validată. În momentul ridicării halterei asupra capului, sportivul a flexat cotul stâng, în condițiile în care regulamentul specifică limpede: brațele trebuie să rămână drepte tot timpul, până la semnalul arbitrilor. Pizzolato s-a stabilizat, apoi a aruncat greutatea la podea și a căzut el însuși la sol, părând devastat, simțind că ridicarea nu i-a reușit.

+7 FOTO

Invalidată inițial de arbitri, ridicarea lui Pizzolato a fost validată la intervenția juriului, care a judecat contestația făcută de tabăra italianului. Brusc, Pizzolato a urcat pe podium, obținând bronzul olimpic și coborându-l pe 4 pe moldoveanul Marin Robu.

Desfășurarea finalei i-a scandalizat pe moldoveni. Conform jurnalistului Alex Macovei, Federația Moldoveană de Haltere a depus o contestație în fața comisiei olimpice. Între timp, contestația a fost întărită de un demers similar al Comitetului Olimpic din Republica Moldova. „Se va merge până în pânzele albe și până în ultima instanță, pentru ca Marin să-și revendice medalia”, scrie jurnalistul citat. Inclusiv la Tribunalul de Arbitraj Sportiv!

Încă un sportiv DAT JOS de pe podiumul olimpic » A postat în limba română: „Să vă fie rușine, vreau să mi se facă dreptate!”
Moldovenii contestă poziția brațului stâng al lui Pizzolato, aparent flexat în momentul ridicării

Marin Robu: „Cer să mi se facă dreptate. Să vadă toată lumea că este o încercare nereușită!”

Și sportivul s-a pronunțat pe această speță. Marin Robu a publicat un videoclip pe rețelele sociale, în care a scris „cer să mi se facă dreptate”, prezintă ridicarea italianului și spune în paralel, în limba română:

„În timpul concursului, adversarul meu din Italia, Antonino Pizzolato, a ridicat greșit o greutate de 212 kilograme, încălcând regulamentul.

Arbitrii nu au acordat încercare validă, iar mai târziu aceștia au apelat la juriu, care a acordat o încercare reușită atunci când nu era cazul, văzând foarte clar că s-a încălcat regulamentul. Sperăm să se facă dreptate, să vadă toată lumea că este o încercare nereușită”.

El și-a exprimat indignarea și într-un mesaj în limba engleză: „Asta este o încercare reușită? Rușine celor care au validat-o! O încălcare serioasă a regulamentului este vizibilă limpede. Sper să se facă dreptate”.

Bulgarul Karlos May Nasar, cu un total de 404 kilograme (180 smuls, 224 aruncat) a câștigat aurul la această categorie, stabilind și un record mondial cu greutatea pe care a ridicat-o. Columbianul Yeison Lopez a fost al doilea, 390 de kilograme în total, 180 smuls, 210 aruncat. Mai jos, video cu ridicările lui Nasar.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Superliga
Gheorghe Hagi a vândut iar! „Regele Exporturilor” este noul investitor de la Farul și oferă o sumă importantă: „Nu-mi place fotbalul, dar cred în Hagi!” + Cum arată acum acționariatul
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Stiri extrasport
Helmut Duckadam a fost operat pe cord deschis » Primele informații: rămâne în spital până cel puțin luni!
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!
Superliga
Intră CFR Cluj în insolvență? » Ioan Varga are datorii de peste 60 de milioane de euro pe care trebuia să le achite de 6 ani!

Campionul mondial și european, suspendat pentru că a făcut semnul crucii la Jocurile Olimpice de la Paris: „Dumnezeu mi-a dat totul! Nu voi schimba nimic”

Între timp, în România: bazin semiolimpic inaugurat într-un sat fără canalizare » „Mobilizez babele de prin jurul meu și ne ducem împreună”


Comentarii (4)
cirus11
cirus11  •  12 August 2024, 14:53

TAS nu are treaba cu jurizarea, doar cu procedurile... in cazul asta este mult prea tarziu.

MaxiP
MaxiP  •  12 August 2024, 13:24

Intamplarea face ca am vazut acea finala. Unii compara situatia cu ce s-a intamplat in cazul Loredanei Toma. Numai ca nu e chiar asa. Intr-adevar italianul are o incercare controversata. Initial este data ca ratata de cei 3 oficiali, se intervine cu proba video si este ulterior acordata. Din punctul meu de vedere (clar nu de specialist, urmaresc acest sport, dar nu excesiv), exista circumstante atat de a acorda cat si de a nevalida acea incercare. Intr-adevar, prin acea incercare italianul obtine la final medalia de bronz, Robu termina pe 4, cu mentiunea ca la momentul incercarii italianul devine lider, Robu cade pe 2. Dar da, teoretic rezultatul final e elocvent. Diferenta fata de Loredana Toma este ca la Toma a fost exact invers: ea a ridicat, initial se validase incercarea, se revede video si se anuleaza. Din nou, circumstante de a acorda sau nu inercarea. Din punctul meu de vedere, intotdeauna arbitrajul trebuie sa fie, impropriu spus, "pozitiv", mai bine dai ceva incorect, decat sa anulezi ceva corect. In orice sport. Anularea a ceva corect e inventie. In cazul italianului au procedat corect, au preferat sa nu anuleze o incercare 50-50 decat sa anuleze una corecta. Complet diferit fata de ce au facut la Toma. Acum, mie mi se pare aiurea sa te bazezi pe acuzatii impotriva unei incercari validate altui sportiv, in conditiile in care e clar ca nu fusese nimic complet ratat, el chiar ridicase acea greutate. Inteleg ca Robu si-a dorit mult, dar nu e un motiv.

portardelegenda
portardelegenda  •  12 August 2024, 12:27

Singura soluție pentru a evita corupția in sport este analiza digitală a prestațiilor unde AI va da verdictul. Altfel natura umana va fi mereu coruptă sau subiectivă ( in anumite situații )

Vezi toate comentariile (4)
Comentează