Articol de GSP - Publicat luni, 08 noiembrie 2021 21:28 / Actualizat luni, 08 noiembrie 2021 21:48
Nicola Adams, dublă campioană olimpică la box, a mărturisit într-un documentar clipele horror prin care a trecut alături de mama sa, care a trecut prin diferite relații abuzive.
În vârstă de 39 de ani, britanica Nicola Adams a obținut medalia de aur în box la Olimpiada din Londra (2012), după care a mers la Rio, în 2016, și a mai obținut una. A fost nevoită să lupte mult de-a lungul carierei pentru a se impune într-un sport în care mulți spuneau că nu e locul unei femei, însă cea mai mare luptă a dus-o în copilărie împotriva mai multor bărbați abuzivi cu mama ei. Povestea e spusă de Guardian și e înfiorătoare.
„Boxul mi-a dat siguranța că, dacă totul s-ar repeta, aș fi sigură că mă pot apăra pe mine și pe familia mea. Boxul nu mi-a dat numai mijloacele de apărare, ci m-a scos și din sărăcie, a fost o rază de speranță”, a explicat Nicola într-un documentar de 90 de minute care intră pe Amazon Prime.
Coșmarul trăit de Nicola Adams în copilărie: „Găsisem soluția, dar unde duceam cadavrul?”
Când avea 5 ani, „mama și tata se băteau și am vrut să intervin și să o protejez pe mama. Am încercat să-l lovesc pe tata cu o sabie mică, de plastic, dar am fost aruncată ușor la o parte. Am fost speriată ani în șir, fiindcă nu puteam povesti nimănui”.
După mai multe momente abuzive, a venit cu o soluție în fața mamei.
„Mă uitam la TV, cred că era Brookside, și era un episod cu o situație similară cu cea prin care treceam eu. Am văzut-o pe mama pe scări plângând și m-am dus și i-am zis: «E ok, fii liniștită, am un plan. Am văzut un serial și știu cum să scăpăm de tata». Singurul lucru cu care nu eram lămurită era unde aveam să-l îngropăm, fiindcă în film era o grădină, dar a noastră era pavată cu ciment.
I-am zis mamei că nu știu cum am scăpa de cadavru, dar ea a izbucnit: «Nu, eu trebuie să fac schimbarea, trebuie să ne mutăm»”.
Întrebat despre dezvăluiri, tatăl Nicolei nu a acceptat un interviu pentru documentar și s-a limitat la a spune că e „o defăimare”.
„Am scos ciocanul de sub pat și i-am zis că îl folosesc, dacă nu pleacă”
Nicola Adams și mamei ei s-au mutat, dar chinurile nu s-au sfârșit aici, fiindcă mama a dat de o altă relație abuzivă. „A mai fost un bărbat foarte agresiv și violent. Ajunsesem să dorm cu un ciocan sub pat, în caz că era nevoie să o ajut pe mama. Nu înțelegeam de ce scenariul se repeta, după toate câte le trăisem cu tatăl meu”.
„Într-o zi, am venit acasă de la școală și acest bărbat ne arunca mobila pe drum. Mama mea țipa. M-am dus, am luat ciocanul de sub pat și i-am zis că dacă nu pleacă, o să-l folosesc. Din fericire, a plecat”, a completat Nicola.
„Nu regret nimic, doar m-aș fi bucurat să mă duc la terapie mai devreme de 2016, când am fost prima dată. A fost o experiență care m-a ajutat să deschid ochii. Și acum mai discut din când în când cu un terapeut și mă ajută”.
Cum a ajuns la box
La 12 ani, a avut primul meci de box. Următorul avea să fie abia peste 4 ani, fiindcă era foarte greu de găsit o adversară, o femeie care să practice box în Marea Britanie. În 2003, când avea 20 de ani, a câștigat primul ei turneu, în Ungaria. A făcut spectacol la Olimpiada de la Londra, în 2012, când boxul feminin a fost pentru prima dată primit ca disciplină.
A dublat medalia de aur la Rio, apoi a trecut la profesioniști. S-a retras în 2019, după un meci în care putea să rămână oarbă, din cauza unui accident în ring: o adversară i-a băgat un deget în ochi și i-a rupt pupila în două locuri. De atunci a renunțat la competiție și militează pentru drepturile femeilor la venituri egale din box, „exact ca în MMA”.