SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  REPORTAJ

CORESPONDENȚĂ DIN TOKYO Gazeta e la Tokyo » Uitați de medalii! Victoria e să intri în Japonia: 6 reguli draconice + două episoade absurde

Simpla aterizare în Japonia și apoi trecerea tuturor barierelor administrative și medicale a devenit deja jumătate din succesul vizat la JO.
Simpla aterizare în Japonia și apoi trecerea tuturor barierelor administrative și medicale a devenit deja jumătate din succesul vizat la JO.

Articol de - Publicat vineri, 16 iulie 2021 11:27 / Actualizat vineri, 16 iulie 2021 16:01

Jocurile Olimpice încep pe 23 iulie, iar contextul pandemic global și starea de urgență sub care se va desfășura competiția de la Tokyo au transformat deplasarea și intrarea în țară a peste 90.000 de sportivi, oficiali și jurnaliști într-o veritabilă aventură birocratică și sanitară ♦ Simpla aterizare în Japonia și apoi trecerea tuturor barierelor administrative și medicale a devenit deja jumătate din succesul vizat la JO.

Amânată cu un an din motive pandemice, Olimpiada de la Tokyo e gata să pornească în câteva zile, dar condițiile sanitare prefigurează deja un eveniment global absolut special prin rigorile impuse de organizatori pentru a ține sub control siguranța sanitară a 11.500 de sportivi și 79.000 de antrenori, oameni din staff, oficiali sau jurnaliști. 

Japonia se află în stare de urgență din cauza unui nou val de COVID, doar circa 19% dintr-o populație de 126 de milioane de suflete a fost vaccinată, căci niponii au început procedurile pe repede înainte abia de pe la sfârșitul lui mai, iar Jocurile vor fi private de prezența spectatorilor spre a deveni, de fapt, doar o imensă creație pentru televiziuni.

Granițe închise, reguli draconice

Iar în tot acest tablou, e cazul să uitați de tradiționalele calcule pentru medalii făcute înaintea competiției, de atmosfera unică a arenelor olimpice sau de petrecerile sportivilor organizate după victorii. Pentru toată lumea, de la atleți și antrenori până la arbitri, ofițeri anti-doping sau jurnaliști, adevărata provocare înseamnă să reușești să intri în Japonia, ceea ce reprezintă deja o victorie epică.

Țara are închise granițele pentru turiștii străini, iar zecile de mii de participanți la Jocuri, bărbați și femei veniți din cele patru zări, trebuie să respecte cu strictețe reguli medicale draconice, cu nuanțe de absurd. Să vedem cum arată labirintul administrativ și sanitar spre Tokyo și ce-l așteaptă pe fiecare pe durata următoarelor săptămâni! 

6 măsuri draconice impuse de Japonia la Jocurile Olimpice:

1. Formulare, proceduri, constrângeri

Lunile anterioare deplasării spre Tokyo au însemnat un joc al nervilor, cu pachete de formulare, mii de pagini de proceduri și recomandări, un ping-pong interminabil de mailuri, hoteluri oficiale schimbate din rațiuni de restrângere cât mai mare a perimetrului de acoperire din partea oaspeților de peste hotare. 

Fiecărui segment i s-a dedicat un Playbook, cu sute de detalii care trebuie respectate, de la clasica distanțare socială până la felul în care trebuie să mănânci.

2. Carantină 14 zile, mobilitate redusă

Nimeni nu trece de graniță decât dacă are instalate și activate patru aplicații speciale pentru monitorizare sanitară și mobilitate. În primele 14 zile, considerate de carantină, ziariștii, bunăoară, sunt obligați să folosească doar rețeaua de transport olimpic și să se miște exclusiv între hotel, arenă și teren de antrenament, în conformitate cu un Activity Plan aprobat anterior de guvernul nipon, pe baza unei rețele extrem de restrânse de destinații permise.

3. Monitorizare GPS pentru media

Jurnaliștii sunt urmăriți nonstop prin GPS, care trebuie să fie activ în permanență. Au voie să părăsească hotelul doar 15 minute pentru a face o aprovizionare alimentară, trebuie să completeze la recepție un formular dedicat, să anunțe ieșirea inclusiv unui reprezentant Security postat la ușă. 

Orice întârziere e considerată incident sanitar, e raportată organizatorilor, iar o anchetă se declanșează pe marginea episodului. 

Mai mult, autoritățile au încurajat populația să fotografieze orice străin suspect aflat pe stradă, să posteze imaginile pe rețelele sociale, astfel încât fotografiile să reprezinte potențiale dovezi de încălcare a restricțiilor de mișcare impuse "actorilor" olimpici.

4. Să mănânce și să bea singuri în cameră

Sportivii vor fi testați în fiecare zi cu module pe bază de salivă, iar un rezultat pozitiv îl scoate automat pe "vinovat" din competiție, dar și din locul de cazare, urmând o mutare rapidă într-un spital cu locuri rezervate pentru Olimpiadă. 

Sunt încurajați să mănânce singuri în cameră, să evite interacțiunea cu colegii din alte delegații și, oricum, să poarte mască și să mențină o distanță socială de 1,5 metri. Cum alcoolul e permis, el poate fi consumat tot în regim privat, în propria cameră, nu în spațiile publice din interiorul Satului Olimpic.

5. Prezervative-cadou abia la plecare

Împărțite sportivilor începând cu Olimpiada de la Seul din 1988, prezervativele le vor fi livrate la Tokyo la plecarea din Sat, nefiind încurajate contactele intime din cauza regulilor sanitare aspre. 

Vor fi distribuite circa 150.000 de prezervative, dar cu titlu de amintire din Japonia și cu mesajul de a fi folosite ulterior pentru a se proteja în fața pericolelor gen HIV.

6. 48 de ore pentru a părăsi țara

Competiția și antrenamentele sunt singurele momente în care sportivii au permisiunea de a renunța la mască. Orice încălcări ale rigorilor medicale îi poate costa inclusiv scoaterea din concurs și o amendă semnificativă. Toți cei care își termină prezența la JO trebuie să părăsească Japonia în maximum 48 de ore.

Două episoade absurde: în avion-cargo pentru pește...

Deplasarea către Tokyo a însemnat pentru multe delegații o altă provocare specială. Comitetul Olimpic din Fiji, o mică insulă situată în Pacificul de Sud, și-a trimis sportivii în Japonia la începutul lui iulie la bordul unui avion-cargo folosit de obicei pentru transportul de pește și fructe de mare sau în scopuri poștale. 

Asta pentru că țara se confruntă cu un nou val de COVID, se află în zona roșie, iar toate zborurile comerciale au fost suspendate o perioadă. În schimb, americanii i-au trimis cu un zbor privat la Tokyo pe baschetbaliștii Devin Booker, Jrue Holiday și Khris Middleton din cauza conexiunilor complicate și incerte de pe rutele publice.

... și vedeta care a schimbat 3 avioane spre Tokyo

Jamaicanca Shelly Ann Fraser, favorita cursei de 100 de metri în atletism, dublă campioană olimpică, a trebuit, la rândul ei, să se descurce printr-un hățiș de zboruri spre a ajunge la destinație. A plecat de acasă, din Kingston, a trecut prin Miami în SUA, a făcut o oprire la Londra, de unde a putut lua un zbor spre Tokyo. Un drum epuizant!

3 zilea stat în carantină la sosire chiar președintele CIO, Thomas Bach, respectând o regulă impusă de organizatori pentru protecție sanitară

80%dintre sportivii prezenți la JO sunt vaccinați, potrivit informațiilor venite dinspre delegații

339 de medaliisunt în joc la Tokyo, unde se vor desfășura concursuri în 33 de sporturi, cinci aflate în premieră pe lista olimpică: baseball/softball, karate, cățărare, skateboarding și surfing

Mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

Primul grup al olimpicilor români a ajuns la Tokyo » Imagini inedite din avion: cum și-au petrecut fotbaliștii timpul

Felix Le Premier » Naturalizat în urmă cu un an, franco-românul Felix Duchampt este primul olimpic din istoria triatlonului tricolor: „Nu mă număr printre favoriții la medalii, dar se poate întâmpla orice”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gică Hagi, discurs-manifest despre Ianis Hagi! A reacționat după ultimatumul lui Mircea Lucescu: „Mamă, ce noutate!”
Campionate
Gică Hagi, discurs-manifest despre Ianis Hagi! A reacționat după ultimatumul lui Mircea Lucescu: „Mamă, ce noutate!”
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (6)
cornelcc
cornelcc  •  16 Iulie 2021, 15:46

Trebuiau anulate, nu mai exista deloc spiritul competitiei si cu atat mai putin principiul olimpic, important este sa participi! Sa participi la ce? La o mascarada de competitie si la propiu si la figurat? Este adevarat ca sanatatea primeaza, atunci anulezi competitiile sportive cu prezenta masiva din toate colturile lumii si cu asta-basta!

toss
toss  •  16 Iulie 2021, 13:33

Pun pariu ca o sa fie JO cele mai blamate si urate de sportivi. Posibil ca unii sportivi care nu suporta izolarea dictata, sa nu traga la rezultate bune, si astfel in 48h e acasa. Nu inteleg de ce le fac? Se anulau si gata. ...A.....da, toti suporteti care au fost pe arena din Budapesta la euro sunt bolnavi acum...stie cineva?

ciprianbirtea
ciprianbirtea  •  16 Iulie 2021, 13:26

Din cauza acestor reguli au refuzat tenismenele să meargă la jocurile olimpice.

Vezi toate comentariile (6)
Comentează