SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  ROMÂNIA U23 - NOUA ZEELANDĂ U23

Cronica de Justin Gafiuc România - Noua Zeelandă 0-0 » Visul s-a terminat! „Tricolorii” părăsesc Jocurile Olimpice fără gol marcat

România - Noua Zeelandă 0-0 // foto: Guliver/gettyimages
România - Noua Zeelandă 0-0 // foto: Guliver/gettyimages

Articol de - Publicat miercuri, 28 iulie 2021 08:05 / Actualizat miercuri, 28 iulie 2021 14:21

Echipa națională de fotbal a României a fost eliminată de la Jocurile Olimpice după 0-0 cu Noua Zeelandă în ultimul meci al grupei B.

  • Cronica meciului România - Noua Zeelandă 0-0. Gazeta relatează în direct din Japonia despre tot ce se întâmplă la Jocurile Olimpice. Corespondentul GSP, Justin Gafiuc, e la Tokyo și a fost prezent la meciul disputat de națională.

România n-a reușit să învingă Noua Zeelandă, în fața căreia a scos doar un rezultat nul, insuficient pentru a ne califica în sferturi. Rădoi a încercat să forțeze ofensiva în ultimele minute ale meciului cu trupa de la Antipozi, dar, în ciuda presiunii, golul a refuzat să vină.

În sala extraterestră de la Sapporo, tricolorii olimpici au șansa de a pune orașul nipon pe harta amintirilor frumoase ale fotbalului românesc ori să bifeze participarea României la JO la capitolul "am trecut și noi pe-acolo". Ne-am făcut singuri viața grea prin eșecul lamentabil cu Coreea de Sud, 0-4, trebuie să batem neapărat Noua Zeelandă, iar Rădoi încropește un "11" de start din rămășițele unui lot șchiop.

Titulari în primele două jocuri, Pașcanu, Ciobanu și Ganea sunt doar rezerve, Boboc și Băluță, accidentați, nu apar nici măcar pe foaie, în timp ce Florescu, Chindriș, Grigore și Sîntean sunt aduși pe teren la fluierul de start cu titlu de oameni cu forțe proaspete. Au jucat puțin, sau deloc, vezi Chindriș, e , probabil, la mijloc și un calcul al selecționerului să le dea tuturor șansa de a evolua la Olimpiadă, fiindcă nu se știe dacă vom mai prinde și a patra partidă.

Florescu e cel mai activ

Pentru Kiwis, e suficient, în principiu, și-o remiză, așa că preferă să adopte strategia prudenței. Iese o primă repriză încorsetată, în care Florescu e omul cel mai activ din tabăra tricolorilor. Îl pune la treabă pe Woud cu un șut de la distanță, respins în bară, mai încearcă și o altă finalizare de la distanță, dar sunt singurele operațiuni ofensive ale României.

Pur și simplu, mai mult nu se poate, nu avem un regista, Sîntean nu există în avanposturi, continuând prestațiile palide ale lui Ganea, nimeni nu are calitatea de a căuta acțiuni individuale, de a rupe jocul, de a-și asuma decizii importante. Singura șansă e să funcționeze rețeta de la partida cu Honduras, când întâmplarea unui autogol ne-a dat iluzia unui început curajos și ne-a ținut în cărți până la finalul grupei.

Noua Zeelandă nu riscă nimic

"Negrii" de la Antipozi parcă joacă handbal la Sapporo, mută mingea excesiv pe semicercul imaginar din fața porții lui Aioani, iar faptul că în partida cealaltă a grupei Coreea de Sud s-a desprins repede de Honduras le oferă confortul unei partide în care nu trebuie să riște absolut nimic. Acest 0-0 fad e medicamentul perfect care-i duce în sferturile de finală, iar cuvândul de ordine de pe bancă e să nu-și piardă capul în defensivă.

Iar pe măsură ce cronometrul aleragă spre final, timpul ne strânge tot mai rău și ne obligă să ieșim la joc. Reapare Ganea pe gazon pentru ultima jumătate de oră în locul unui Sîntean anonim, ritmul crește și ocaziile se înfiripează. Marius Marin și Rațiu sunt blocați miraculos de Woud, România caută să preia controlul total pentru a forța golul calificant.

Ciobanu – V. Gheorghe – Deaconu, ultimele gloanțe

Pe margine, Rădoi fierbe și-și pune mâinile la ochi la șutul din 10 m al lui Wood, blocat cu trosnituri de Chindriș. Ultima mutare e aruncarea în foc la pachet a tripletei Ciobanu – V. Gheorghe – Deaconu, în speranța că spiritul lor ofensiv va înclina balanța pe muchie de cuțit. Dică se postează lângă Mirel în colțul suprafeței pentru indicații, ce bun ar fi Nicolae acum în minutele acestea tensionate! Se alege chiar cu un cartonaș galben pentru îndrăzneala sa, dar nu mai contează acum nimic altceva decât să intre în plasa lui Woud blestemata aia rotundă!

Nu se mai întâmplă însă minunea. România își încheie aventura olimpică pe ramura de fotbal, iar speranțele anterioare într-o semifinală sau chiar finală rămân doar relicve de arhivă pentru o echipă strânsă cu chiu, cu vai, dar care măcar a încheiat competiția atacând și căutând să răstoarne toate obstacolele din ultimele săptămâni, de la jucători blocați și o sosire târzie în Japonia până la condițiile stricte întâlnite la Kashima și Sapporo și seria de accidentări ivite pe traseu. 

0-0 rezultat final, iar România încheie grupa B pe locul 3, sub Coreea de Sud - care a învins Honduras cu 6-0 - și Noua Zeelandă. Neozeelandezii au avut un golaveraj mai bun (0 față de -3), care le-a permis accederea în sferturi în defavoarea României.

România la Jocurile Olimpice:

  • 1-0 vs. Honduras (cu autogol)
  • 0-4 cu Coreea de Sud
  • 0-0 cu Noua Zeelandă

Clasamentul în grupa României la Jocurile Olimpice, B:

NAȚIONALĂMECIURIGOLAVERAJPUNCTE 
1. Coreea de Sud310-16 
2. Noua Zeelandă33-34 
3. România31-44 
4. Honduras33-93 

România - Noua Zeelandă 0-0

Final de meci!

  • min. 90: 4 minute de prelungire arătate de la margine. 
  • min. 78: Trei schimbări pentru România. Au intrat Ciobanu, Vali Gheorghe și Ronaldo Deaconu, au ieșit Chindriș, Dobre și Marco Dulca.
  • min. 73: intră Lewis, iese Garbett.
  • min. 71: Woud își salvează echipa din nou, de această dată la lovitura de cap a lui Andrei Rațiu.
  • min. 60: cea mai mare ocazie a României! Marius Marin reia cu capul o centrare, iar portarul Woud respinge de pe linia porții. 
  • min. 59: prima schimbare efectuată de Mirel Rădoi: iese Sîntean, intră George Ganea.
  • min. 46: dublă-schimbare la Noua Zeelandă la pauză. Au intrat McCowatt și Ingham, au ieșit Elliot și Champness.

A început a doua repriză!

Pauză la Sapporo.

  • min. 42: Elliot primește al doilea cartonaș galben pentru Noua Zeelandă după ce l-a faultat pe Florin Ștefan.
  • min. 37: Aioani își salvează echipa la lovitura de cap a lui Chris Wood.
  • min. 31: șutul din lovitură liberă a lui Wood este deviat în fara spațiului porții de către Aioani, dar arbitrii dictează aut de poartă.
  • min. 30: și Marco Dulca vede cartonașul galben, după ce l-a lovit cu genunchiul pe Joe Bell.
  • min. 28: cartonaș galben pentru Andrei Chindriș, după o intervenție întârziată asupra lui Stamenic.
  • min. 15: Virgil Ghiță respinge in extremis, din fața porții, o centrare periculoasă a lui Champness.
  • min. 11: prima ocazie a României. Eduard Florescu șutează în bară după ce a evitat elegant un adversar.

A început meciul!

JOCURILE OLIMPICE. România - Noua Zeelandă: echipe de start

România: Aioani - Chindriș, Ghiță, R. Grigore - Rațiu, M. Marin, Dulca, Fl. Ștefan - Florescu, Sîntean, Dobre
Rezerve: Popa, Pașcanu, Ganea, Ciobanu, V. Gheorghe, Deaconu, Sefer
Antrenor: Mirel Rădoi 

Noua Zeelandă: Woud - Bell, Cacace, Champness, Elliot, Garbett, Just, Pijnaker, Stamenic, Stensness, Wood 
Rezerve: Searle, Ingham, Lewis, McCowatt, Stangeer, Sutton, Waine
Antrenor: Danny Hay 

Arbitru: Kevin Orteg
Asistenți: Michael Orue, Jesus Sanchez (toți din Peru) 
Stadion: Sapporo Dome 
Capacitate: 40.728 locuri

Cum arată ordinea criteriilor de departajare la JO:

  • golaverajul general
  • numărul superior de goluri marcate
  • rezultatele directe
  • golaverajul în meciurile directe
  • numărul superior de goluri marcate în meciurile directe
  • cartonașele primite în grupă
  • tragere la sorți.

Citește mai multe știri despre Jocurile Olimpice:

„Mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă" » 5 lucruri inedite despre puștiul-fenomen David Popovici: de ce i se spune „Micul Google”

Marian Aioani, mesaj pentru contestatarii naționalei olimpice: „Nu trebuie să mulțumim pe toată lumea”+ Căpitanul Noii Zeelande s-a accidentat

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (193)
883758598355956
Adrian Fulgos  •  28 Iulie 2021, 17:13
Postat de Daniel Stoica pe 28 Iulie 2021, 16:30

Nu ca ii iau partea lui Ra2, ca e clar - locul lui este la tras glet prin Spania sau la vandut cartofi en-gross in targ la Pucheni in Bucuresti. Insa, in ultimii 10-12 ani ati vazut voi vreun purtator de balon roman, fie ca joaca afara la vreo echipa obscura sau in haznaua noastra interna care sa stie sa alerge pe teren, nu mai zic de dat cu piciorul in minge? Chiar nu inteleg de ce mai acordam vreun pic de atentie fenomenului fotbal, la noi intern. Ne uitam ca prostii la Ilie si Narcis cum comenteaza pe Digi niste meciuri de tot rasul sau ne uitam la niste arogante/caterinci facute de niste *** (antrenori, patroni sau impresari). Nu mai bine nu ne mai uitam deloc la ei si la randul lor nici ei nu mai incaseaza mare lucru de la tantalaii de Digi si apoi trec de la BMW-ul de 70K la Loganul de 5K second hand? Doar zic...

Bine zici. Dar din pacate atita timp cit deschidem televizorul sa privim grotescul fotbal românesc, sau comentam aici, lucrurile vor merge din rău ín şi mai rău. Asta este.

deusdat
deusdat  •  28 Iulie 2021, 16:51

Adio dragă Nelo, plec și mă duc departe!

digei
digei  •  28 Iulie 2021, 16:40

Care vis? A fost vis doar in momentul calificarii. Farul lui Hagi si-a sacrificat debutul in campionat ca sa dea nationalei olimpice ce avea mai bun. Marele patriot, din gura, s-a ascuns in spatele unei competitii de 2 lei, asazisa europeana, ca sa nu participe.

Vezi toate comentariile (193)
Comentează