SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  JOCURILE OLIMPICE

Veste mare pentru „naționala” olimpică: căpitanul merge la Tokyo!

FOTO: Raed Krishan
FOTO: Raed Krishan

Articol de , , - Publicat joi, 10 iunie 2021 08:28 / Actualizat vineri, 18 iunie 2021 17:49

Marius Marin (23 de ani) își termină contractul cu Pisa luna viitoare și prima condiție pe care o va solicita, indiferent de echipa cu care va semna, e să poată merge la Jocurile Olimpice, sub comanda lui Mirel Rădoi.

Veste bună pentru naționala olimpică a României. Se va putea baza pe serviciile unui fotbalist care a fost piesă esențială în ultimii 2 ani: căpitanul Marius Marin. GSP a aflat că mijlocașul defensiv i-a anunțat pe cei din FRF și pe selecționerul Mirel Rădoi că va merge 100% la Tokyo, dacă va fi selecționat. 

Cum va putea Marin să dea curs convocării, din moment ce calendarul Olimpiadei nu e pe date FIFA, iar cluburile nu sunt obligate să dea drumul jucătorilor? Marius va termina contractul cu Pisa, formație la care a activat în ultimii 3 ani, iar prima clauză pe care o va solicita în contract cu viitorul său club, indiferent care va fi acesta, e să accepte să-l lase în Japonia. Cum el va fi sigur ales de Rădoi, Marius Marin va ocupa unul dintre cele 18 locuri, atât cât va număra fiecare lot al naționalelor calificate!

Marius Marin e un fotbalist care s-a impus într-un timp-record, atât ca titular la tineret, cât mai ales ca lider. A debutat în octombrie 2019, când selecționer la „tricolorii" mici era Rădoi, după care în perioada noiembrie 2019 - martie 2021 a fost, practic, nelipsit din primul „11". În plus, foarte repede a devenit vocea principală în vestiar și a primit banderola de căpitan, pe care a purtat-o inclusiv la turneul final U21, din martie, de la Budapesta!

Apariția lui Marin în lotul „tricolorilor" e o mare bilă albă pentru modul în care va arăta echipa de bază. Mai ales că majoritatea celorlalți stranieri care sunt pe lista extinsă, în frunte cu Stanciu, Răzvan Marin, Ianis Hagi, Mihăilă și Man, vor fi, foarte probabil, blocați de cluburile de care aparțin. 

Copil fiind, mă uitam la gimnaștii români care câștigau medalii la Olimpiadă. Acum, simt deja o mare responsabilitate fiindcă e în joc prestigiul României. La Tokyo va fi o competiție foarte grea, necunoscând adversarii, iar faptul că Honduras și Coreea de Sud au fost în primele cinci la ultima întrecere olimpică ne motivează mai mult. Mergem cu gândul de a câștiga fiecare meci și de a-i face mândri pe români de rezultatele noastre
 - Marius Marin

Debutul lui Marin a fost horror

Marius Marin își va aminti, sigur, tot restul vieții de momentele pe care le-a bifat la prima lui apariție în echipamentul echipei naționale de tineret. Pe 10 octombrie 2019, a fost trimis pe teren în minutul 84 al meciului România - Ucraina. După mai puțin de un minut a avut o intrare violentă, iar arbitrul i-a arătat cartonaș roșu. A revenit după perioada de suspendare, a jucat 71 de minute în Irlanda de Nord - România 0-0, după care a fost integralist în toate jocurile pe care le-a disputat.

Naționala i-a multiplicat cota lui Marius Marin

 În momentul de față, Marius Marin valorează cel puțin 1 milion de euro, conform transfermarkt. Un salt considerabil a fost făcut abia după ce a apărut în echipa națională de tineret și a început să joace și să aibă rezultate bune. Înainte de a apărea în tricolor, Marin n-a depășit 200.000 de euro. Ulterior, în mai puțin de 2 ani a reușit să-și multiplice de 5 ori cota din vara lui 2015.

Cum i-a urcat cota

DataEchipaCota
dec.17Catanzaro125.000
dec.18Pisa200.000
iun.19Pisa200.000
dec.19Pisa/naționala U21300.000
aug.20Pisa/naționala U21500.000
iun.21Pisa/naționala U211.000.000

Marin i-a atacat frontal pe maghiari la Euro

Marius Marin a fost primul care a luat atitudine împotriva jignirilor pe care el și colegii săi din naționala de tineret le-au avut de suportat în timpul meciului Ungaria - România 1-2, din cadrul CE U21, faza grupelor, care a avut loc în martie. 

„Țiganii ăștia, cum ne strigați voi pe teren, v-au bătut" a fost mesajul pe care Marin l-a postat imediat după joc. Ulterior a și detaliat: „Nu am absolut nimic cu ungurii, la echipa de club am avut și colegi unguri, însă nu credeam vreodată că, în anul 2021, se mai practică astfel de lucruri. Mi s-a părut absurd ca, la fiecare lovitură liberă sau corner, să fim făcuți țigani. Erau doi sau trei jucători adverși care, non-stop, ne-au spus așa". 

FRF anunțase la vremea respectivă că va solicita UEFA să ancheteze cazul, însă forul de la Nyon nu a deschis nicio acțiune disciplinară. 

Am luat-o pas cu pas, fără să grăbesc lucrurile. Am plecat din România de la liga a doua, liga a treia, am ajuns în Italia tot în eșaloanele doi și trei. Am început de jos, fiindcă e mai bine așa, uneori, decât să faci doi pași în locul unuia și să greșești mult
-  Marius Marin

63 de meciuria jucat Marin în Serie B, toate aparițiile fiind în tricoul Bresciei

63 de meciuriBudescu, vedeta lotului la Jocurile Olimpice?

Dintre toți stranierii-vedetă, aflați în afara eligibilității de vârstă pentru turneul olimpic, cele mai mari șanse de a prinde unul dintre cele 3 locuri disponibile le are Constantin Budescu. El a terminat campionatul în Arabia Saudită, unde s-a salvat de la retrogradare cu Al Damac. Atacantul mai are un an de contract cu gruparea din Golf, iar dacă va rămâne acolo, șansele de a merge la Tokyo ar fi foarte mari. 

Campionatul în Arabia va începe cel devreme în septembrie, toate echipele având liber până la începutul lunii august, când se va termina și turneul de fotbal la Olimpiadă. 

Cum ar putea arăta primul „11" la JO:  Aioani - Rațiu, Pașcanu, Nedelcu, Boboc - M. Marin, Dulca - A. Ciobanu, Budescu, Mățan - G. Ganea

Cum arată cel mai bun „11" din lista lărgită întocmită de FRF: I. Radu - Cr. Manea, Nedelcearu*, Pașcanu, Boboc - R. Marin* (Cicâldău), N. Stanciu* - Man, I. Hagi, Mihăilă - Fl. Coman (A. Ivan)

Liga 1 începe înaintea Olimpiadei

Cu mai puțin de o săptămână înaintea debutului turneului de fotbal de la JO va începe campionatul în România. Primele meciuri se vor disputa pe 16 iulie, iar până la data finalei de la Tokyo, 7 august, se vor juca 4 runde. În plus, vor avea loc și tururi preliminare în Champions League și Conference League. CFR, campioana, va intra încă din prima săptămână a lunii iulie în UCL, în timp ce FCSB, Craiova și Sepsi vor debuta în a treia competiție în turul 2, care va avea loc pe 22 și 29 iulie. 

Cum arată grupele la Olimpiadă

GRUPA A

  • Japonia
  • Africa de Sud
  • Mexic
  • Franța

GRUPA B

  • România
  • Coreea de Sud
  • Honduras
  • Noua Zeelandă

GRUPA C

  • Spania
  • Argentina
  • Egipt
  • Australia

GRUPA D

 

  • Brazilia
  • Germania
  • Coasta de Fildeș
  • Arabia Saudită

Programul României în grupă

DataMeciulLocalitatea
22.iulRomânia - HondurasKashima
25.iulRomânia - Coreea de SudKashima 
28.iulRomânia - Noua ZeelandăSapporo 

Transmit TVR și Eurosport

Turneul de fotbal de la Tokyo 2020 va fi disponibil pe două posturi care emit pe teritoriul României. TVR și Eurosport vor transmite meciurile naționalei României, dar și celelalte jocuri. Orele de disputare vor fi, în general, după-amiaza și seara în Japonia, adică dimineața și la prânz în România. 

Ultima dată am fost la JO acum 57 de ani

România se va întoarce la o ediție a Jocurilor Olimpice, cu echipa de fotbal, după o pauză de peste 5 decenii. România Olimpică a participat ultima dată în 1964, când Olimpiada a avut loc tot în Japonia și a fost găzduită de același oraș, Tokyo. Atunci, reprezentativa noastră a fost în grupă alături de Germania, Mexic și Iran. Am câștigat meciul de debut, 3-1 cu Mexic, goluri Creiniceanu, Pârcălab și Ion Ionescu, am remizat cu Germania, gol Pavlovici, iar în ultima confruntare am câștigat cu Iran, 1-0, grație aceluiași Pavlovici. Am terminat grupa la egalitate de puncte cu Germania, care ne-a depășit la golaveraj. 

Ne-am calificat în „sferturi", unde am pierdut în fața Ungariei, 0-2. Maghiarii aveau să câștige acea ediție a JO, 2-1 în finală împotriva Cehoslovaciei. România a mai disputat două meciuri de clasament, 4-2 cu Ghana și 3-0 cu Iugoslavia, grație cărora a terminat la final pe locul 5. Cornel Pavlovici a fost al treilea golgeter al competiției, cu 6 reușite.

VIDEO Marius Marin: „Vreau în Serie A! Am refuzat să mă întorc în România”

Citește mai multe știri despre naționala României:

Ce l-a supărat pe Ilie Dumitrescu după rezultatele României: „Am ajuns să ne bucurăm și când pierdem”

Mirel Rădoi, în pericol să doboare alt record negativ! Naționala României nu a fost niciodată atât de jos

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează