SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  TRIATLON

Românul care concurează în țara natală » Felix Duchampt: „E un vis împlinit!”

Felix Duchamptla JO de la Tokyo 2021
Felix Duchamptla JO de la Tokyo 2021

Articol de - Publicat luni, 29 iulie 2024 19:05 / Actualizat luni, 29 iulie 2024 19:31

Naturalizat în urmă cu cinci ani, triatlonistul Felix Duchampt reprezintă pentru a doua oară România la Jocurile Olimpice, de această dată în țara în care s-a născut.

La aproape 35 de ani, pe care îi va împlini pe 5 septembrie, Felix Duchampt va lua startul pentru a doua oară la Jocurile Olimpice.

Premiera a fost la Tokyo, în 2021, când a devenit primul reprezentant al României din istorie în proba de triatlon. De dată această, va fi cu totul special, pentru că va concura în țara natală.

Născut în Franța, la Clermont-Ferrand, Felix concurează pentru țara noastră din finalul anului 2019, când a obținut cetățenia română. Vădit emoționat, sportivul mărturisește că se simte român, atât cât este și francez.

Românul care concurează în țara natală » Felix Duchampt: „E un vis împlinit!”
Felix Duchampt reprezintă România lângă Turnul Eiffel Foto: Facebook Felix Duchampt

„Sunt fericit că am ocazia să reprezint România pentru a doua oară la Jocurile Olimpice. Mă simt român cu tot sufletul meu și sunt mândru să dau ce am mai bun pentru țară de fiecare dată când concurez. Sunt nerăbdător să concurez la Paris.

Sigur, Tokyo înseamnă prima mea prezență olimpică și va avea mereu o însemnătate aparte, dar din cauza COVID nu a fost o experiență atât de spectaculoasă, astfel că la Paris va fi mult mai bine din foarte multe puncte de vedere. Este ceva foarte special pentru că aceste Jocurile Olimpice au loc în Franța.

Repet, sunt foarte mândru că sunt român, iar România este țara mea în aceeași măsură în care este și Franța. Dar m-am născut și am crescut în Franța, va fi cu atât mai special”, mărturisește Felix.

Cine îl va susține pe Felix Duchampt la JO de la Paris

Emoțiile vor fi cu atât mai mari cu cât pe traseul cursei va fi încurajat de familie și de prieteni, dar și de simpli francezi și români aflați la fața locului.

“Știu că vor fi foarte mulți oameni care mă vor încuraja în timpul cursei. Va fi și un grup de fani creat de prietena mea, cu francezi și români, dar și oameni din Spania, unde trăiesc, din Germania, din SUA, unde am studiat.

Este ceva extraordinar, nu mi s-a întâmplat niciodată așa ceva. În mod normal, lumea este la muncă sau nu-și poate permite financiar să vină în locuri în care concurez.

Dar acum va fi cu totul diferit. Părinții mei, fratele, sora, care nu m-au mai văzut concurând de când eram foarte tânăr, vor fi și ei aici.

Sper să nu-i dezamăgesc. Sigur, toți știu că pot face o performanță mare, dar sunt conștienți și că există varianta să nu merg atât de bine, așa că nu mă vor judeca indiferent ce se întâmplă.

Cred totuși că va fi o presiune în plus, la care nu vreau să mă gândesc și pe care încerc să o controlez. Voi face ceea fac de obicei, să dau totul în cursă”, dezvăluie Felix.

Traseul din inima Parisului

Startul cursei se va da marți, la ora 9.00, de pe malul Senei, în apropierea maiestuosului pod Alexandru al III-lea, o minune a ingineriei franceze din secolul al 19-lea.

Românul care concurează în țara natală » Felix Duchampt: „E un vis împlinit!”
Sosirea probei de triatlon de la JO 2024

Traseul de bicicletă îi va purta pe sportivi pe celebrul Champs Elysees, până lângă impresionantul Arc de Triumf, iar alergarea le va oferi ocazia de a trece prin renumita Place de la Concorde.

Pe lista de start sunt înscriși 56 de concurenți, Felix urmând să poarte numărul de concurs 54. Cu toții au de parcurs 1,5 kilometri de înot, 40 de kilometri pe bicicletă și 10 kilometri în alergare.

Printre ei se află toți cei trei medaliați de la Tokyo, norvegianul Kristian Blummenfelt, britanicul Alex Yee și neozeelandezul Hayden Wilde, doi campioni mondiali, francezii Leo Bergere și Dorian Coninx, dar și actualii lideri ai Cupei Mondiale, australienii Luke Willian și Matthew Hauser.

În urmă cu trei ani, la Tokyo, românul de origine franceză a încheiat pe locul 36 și speră să-și depășească performanța la Paris.

“Este senzațional că vom concura în inima Parisul. Vom fi pe cele mai spectaculoase străzi, vom trece pe lângă monumente minunate din una dintre cele mai frumoase capitale din lume”

- Felix, cum te-ai pregătit pentru aceste Jocuri Olimpice?
- Am avut două luni bune de pregătire de la finalul lui mai, în care am putut să stau acasă, să mă antrenez bine, să dorm bine, să mănânc bine.

Totul a mers conform planului și cred că sunt într-o formă bună. Aș fi vrut să fac o altfel de pregătire și în iarnă, dar am fost nevoit să merg la multe concursuri deoarece criteriile de calificare la triatlon sunt foarte complicate. Durează doi ani,dar, din păcate, eu am fost o perioadă accidentat și a trebuit să recuperez ulterior.

În plus, majoritatea concursurilor au fost în zone îndepărtate, pentru că aveam nevoie de vreme bună și în Europa nu găseam în această perioadă.

S-a adunat și ceva oboseală, dar important este că m-am calificat. M-am antrenat în fiecare zi, alături de un coleg francez și alți câțiva sportivi, atmosfera a fost bună și nu cred că puteam face mai mult în aceste condiții.

Un vis împlinit pentru Felix Duchampt

- Veți înota în Sena, veți concura pe străzile din Paris, ceea ce este imposibil în mod normal.
- Vom înota în Sena, reprezentativ pentru că este unul dintre cele mai mari râuri din Franța și trece prin centrul Parisului, oferind priveliști minunate. Din păcate, această frumusețe are un cost, iar prețul este calitatea scăzută apei, mai ales atunci când plouă.

Iar la ceremonia de deschidere a plouat destul de mult. Drept urmare, apa nu este foartă curată și din această cauză nu am putut să ne antrenăm în ultimele două zile, pentru că nu am avut voie să intrăm în râu așa cum era programat.

Am fost la piscină, ca toți ceilalți. Prioritatea este să nu mă îmbolnăvesc nici înainte, nici după cursă. Știm cum este să înoți în râu, curenții sunt mult mai puternici în mijloc, astfel că trebuie să abordezi situația cu multă inteligență.

Și restul cursei va fi pe un traseu superb, chiar dacă nu cred că voi putea vedea prea mult ce este în jurul meu. Dar am făcut-o în tura de recunoaștere pe bicicletă și mi s-a părut incredibil.

Nici măcar nu poți visa să mergi cu bicicleta în mod normal în aceste zone pentru că este foarte aglomerat. Sunt foarte mulți turiști veniți din toată lumea pentru a vizita aceste locuri frumoase și riști să dai peste ei.

- Care este obiectivul tău?
- Este greu de spus obiectivul ca poziție în clasament. Ținta mea este să dau totul și să nu am niciun fel de regrete la final. Asta înseamnă să înot cât de bine pot, să merg cu bicicleta cât de puternic pot, să alerg cât de tare pot.

Românul care concurează în țara natală » Felix Duchampt: „E un vis împlinit!”
Felix Duchampt pe bicicletă Foto: Facebook Felix Duchampt

Apoi, vom vedea care va fi rezultatul. Triatlonul este un sport complex, în care se pot întâmpla multe lucruri. Vorbim despre trei sporturi într-unul singur, plus zonele de tranziție, așa că este foarte dificil să prevezi ce se va întâmpla.

Personal, dacă totul va merge bine, cred că pot obține o clasare cu adevărat bună. Contează mult cum va fi startul, dar să nu uităm că voi concura împotriva celor mai buni din lume, care au luptat din greu să se califice la Jocurile Olimpice.

Voi încerca să profit de toate abilitățile mele, să concurez la sută la sută din posibilitățile mele. Dacă voi face acest lucru, voi fi mulțumit indiferent dacă termin pe locul 15, 25 sau 35.

Exemplu pentru tinerii tricolori

Programele de dezvoltare ale Federației Române de Triatlon și prezența lui Felix Duchampt la Jocurile Olimpice au dat un imbold incredibil triatlonului românesc. De altfel, la Paris se află și actualul președinte al federației, Vlad Stoica, a cărui ambiție este să califice pe cel puțin unul dintre tinerii sportivi tricolori la ediția de la Los Angeles.

Iar primul pe listă este constănțeanul Carol Popa, actualul lider al clasamentului european al juniorilor. “Dacă reprezint un exemplu pentru generația tânără din triatlonul românesc sunt foarte bucuros, pentru este unul dintre obiectivele mele. Triatlonul este un sport individual și ne concentrăm de obicei asupra noastră ca persoane.

Românul care concurează în țara natală » Felix Duchampt: „E un vis împlinit!”
Carol Popa

Dar când acceptat să reprezint România și am vorbit cu fostul președinte al federației, Peter Klosz, ținta a fost să mă ajute să merg la Jocurile Olimpice și la concursurile mari, iar eu să ajut federația să se dezvolte. Iar o parte importantă se referă la tinerii sportivi.

Avem o generație promițătoare, iar Carol Popa este evident cel mai bun și sunt convins că va participa pe viitor la Jocurile Olimpice. Dacă nu la Los Angeles, cu siguranță va merge la cele din 2032. Nu este singurul, îl avem și pe Raul Petre, plus alți juniori.

La fel se întâmplă și în cazul fetelor, care sunt foarte talentate. Prevăd un viitor strălucit pentru triatlonul românesc și chiar mi-aș fi dorit să fiu un pic mai tânăr ca să pot concura alături de ei.

Dacă voi putea ajuta pe viitor, o voi face cu cea mai mare bucurie, pentru a-i ajuta pe acești tineri să se califice la Jocurile Olimpice și să realizeze mai mult decât am reușit eu. Cine știe, poate cât de curând să câștige și o medalie”, spune Felix.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Campionate
Prima „victimă” a lui Dan Șucu la Genoa! Anunțul venit din Italia
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Superliga
Unde a dispărut Dan Șucu, în timp ce italienii îl așteptau diseară la Genoa - Napoli
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează