SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS 2024

Ce obiective și-au propus federațiile pentru Jocurile Olimpice de la Paris » Care sunt sportivii cotați cu șanse la medalii

Robert Glință și Simona Radiș au purtat drapelul la festivitatea de deschidere de la Tokyo FOTO Raed Krishan
Robert Glință și Simona Radiș au purtat drapelul la festivitatea de deschidere de la Tokyo FOTO Raed Krishan

Articol de - Publicat miercuri, 22 noiembrie 2023 18:10 / Actualizat miercuri, 22 noiembrie 2023 18:32

Reprezentanții sportului românesc și-au propus ca delegația României să numere 142 de sportivi, iar totalul de medalii să ajungă la 13. Canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș, pugilista Lăcrămioara Perijoc, atleta Alina Rotaru, înotătorul David Popovici,canoistul Cătălin Chirilă sau ciclistul Vlad Dascălu sunt numele de care se leagă prezența pe podiumul olimpic. 

Deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris este la 247 de zile distanță, iar reprezentanții sportului românesc au discutat despre obiective și medalii în cadrul Forumului „Evaluarea potențialului olimpic al României pentru Jocurile celei de-a XXXIII-a Olimpiade Paris 2024".

În cadrul acestei reuniuni, unde au participat oficiali de la 25 de federații naționale, aceștia au estimat că delegația României ar putea ajunge la 142 "tricolori", acum fiind calificați 60, iar palmaresul va fi de 13 medalii.

Mihai Covaliu a criticat optimismul de anul trecut

Rezultatele din acest an nu sunt tocmai încurajatoare, s-au adunat 7 medalii mondiale în probe olimpice, dintre care două de aur, două de argint și trei de bronz. La nivel continental, România a cucerit 14 medalii în probe olimpice, dintre care opt de aur, trei de argint și trei de bronz.

 "Încheiem un an 2023 în care puteam mai mult și mai bine. Urmează un an de foc. Optimismul dumneavoastră de anul trecut, de la Forum, a fost unul supraevaluat, bazat mai mult pe dorințe decât pe realitate. Spunând asta mă bazez pe rezultatele de la Campionatele Mondiale din 2023. 

Nu vreau să vă reamintesc numărul de medalii pe care l-ați estimat anul trecut, au fost federații care s-au protejat sub acele obiective. Acum, sper ca toți cei care în acest ciclu olimpic și-au supraevaluat potențialul să devină mai realiști. Performanța impune responsabilitate, mai multă predictibilitate și mai puțin neprevăzut", a spus Mihai Covaliu.

PALMARES CAMPIONATE MONDIALE 2023

  • PROBE OLIMPICE (7) 
  • AUR (2) 
  • Ancuţa Bodnar, Simona Radiş » canotaj (dublu vâsle)
  • Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Adriana Adam, Iuliana Buhuş, Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Victoria-Ştefania Petreanu » canotaj (8 plus 1)
  • ARGINT (2) 
  • Mădălina Bereş, Maria Tivodariu, Magdalena Rusu şi Amalia Bereş » canotaj (patru rame)
  • Cătălin Chirilă » kaiac-canoe (C1-1000 m)
  • BRONZ (3) 
  • Ioana Vrînceanu, Roxana Anghel » canotaj (dublu rame feminin)
  • Mariana-Laura Dumitru, Ionela Cozmiuc » canotaj (dublu vâsle, categorie ușoară)
  • Alina Rotaru-Kottmann » atletism (săritura în lungime)

În mare măsură, viitorul sportului românesc depinde de modul în care ne implicăm, fiecare dintre noi, în procesul de creare a următoarei generații de campioni, azi înseamnă JO Paris 2024, mâine însă înseamnă JO Los Angeles 2028 și JO Brisbane 2032- Mihai Covaliu, președinte COSR

Iată ce și-au asumat federațiile în cadrul discuțiilor:

  1. FR Atletism – 1 medalie prin Alina Rotaru și cel puțin o clasare pe locurile 4-8. Se speră calificarea a 10 sportivi, dar deocamdată sunt calificați trei - Delvine Relin Meringor (maraton), Andrea Miklós (400 m), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime)
  2.  FR Box – 1 medalie prin Lăcrămioara Perijoc. Calificarea a încă doi-trei sportivi, cotați cu șase reale fiind Claudia Nechita și Loredana Marin, la feminin, și Cosmin Gîrleanu (proaspăt trecut la profesionism, dar cu ambiția de a participa și Paul Arădoaie.
  3. FR Canotaj – 3 medalii, dintre care una de aur – echipajul de dublu vâsle (Simona Radiș și Ancuța Bodnar). În prezent sunt calificate 11 echipe (44 locuri cotă). Echipajele pentru întrecerile olimpice nu sunt definitivate.
  4. FR Ciclism – 1 medalie, prin Vlad Dascălu, la mountain bike
  5. FR Kaiac-canoe – 1 medalie, prin Cătălin Chirilă (C1- 1000 m) și o clasare pe locurile 4-6, prin echipajul Oleg Nuță/Ilie Sprincean (C2 – 500 m)
  6. . FR Haltere - 1 medalie, prin Mihaela Cambei sau Loredana Toma – cele două sportive sunt ca și calificate, confirmarea oficială urmând a fi comunicată în aprilie anul viitor.
  7. FR Lupte –1 medalie. Până în prezent, niciun luptător sau luptătoare nu a obținut biletele, dar calificările se vor încheia în iunie 2024
  8. FR Natație și Pentatlon Modern –1 medalie, prin David Popovici. La înot, alături de Popovici a mai obținut calificarea Vlad Stancu, iar șanse reale de a ajunge la Paris mai au încă doi înotători: Denis Popescu, cu timpi aproape de baremul A de calificare olimpică, și Patrick Dinu. La sărituri în apă, șanse reale de calificare au Angelica Muscalu și Constantin Popovici, cea mai importantă competiție unde pot obține biletele pentru Paris fiind Campionatele Mondiale de la Doha (Qatar) din 2024.
  9. FR Scrimă – 1 medalie prin sabrerul Iulian Teodosiu. Deocamdată niciun scrimer nu este calificat. Nu mai există șanse de calificare la echipe, ci doar la individual. Doi sportivi au șanse reale de calificare pe criteriul clasamentului mondial - Iulian Teodosiu (sabie masculin) și Mălina Călugăreanu (floretă) și unul sau doi sportivi pot încerca să obțină biletele la Turneul de calificare pe Zona Europa.
  10. FR Tenis de masă 1 medalie și un loc 5, cu echipa feminină, la dublu mixt, prin Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, sau la simplu, prin Bernadette Szocs. Deocamdată sunt ca și calificați Elizabeta Samara, Bernadette Szocs și Ovidiu Ionescu, precum și echipa feminină a României. Jucătorii români calificați în turneul olimpic de tenis de masă vor fi anunțați oficial la finalul lui iunie 2024 de forul internațional de specialitate.
  11. FR Tir sportiv – 1 medalie – două sportive aflându-se în cursa calificării olimpice – Laura Ilie (10 m pușcă aer comprimat) și Roxana Sidi (10 m pușcă aer comprimat și pușcă 3 poziții)

Alte federații cu sportivi în curs de calificare la Jocurile Olimpice Paris 2024 sau cu sportivi deja calificați și-au propus clasări cât mai aproape de podium.

  • FR de Alpinism și Escaladă are 2-4 sportivi cu șanse de calificare la Paris 2024
  • FR Baschet speră la calificarea ambelor echipe 3x3 – feminină și masculină, obiectivul fiind o clasare pe locurile 5-8.
  • FR Gimnastică – o clasare pe locurile 7-8 cu echipa, 1-2 clasări pe locurile 7-8 la individual, în finalele pe aparate, și o clasare pe locurile 1-24 la individual compus. Pentru cele cinci locuri din echipa feminină pentru Paris 2024 se află în cursă Sabrina Voinea, Ana Bărbosu, Andreea Preda, Lilia Cosman, Amalia Ghigoarță, Amalia Puflea, Maria Ceplinschi, Ella Oprea, Gabriela Vânoagă și Laura Jurca (25 ani). La masculin, alături de Andrei Muntean, deja calificat, se așteaptă calificarea lui Gabriel Burtănete la Paris 2024. Obiectivul este clasarea lui Burtănete pe locurile 4-6, în întrecerea pe aparate, și un loc în 1-24 la individual compus.
  • FR Gimnastică Ritmică și-a îndeplinit obiectivul de a califica o sportivă - Annaliese Drăgan, iar obiectivul este un loc cât mai aproape de elită.
  • FR Handbal speră ca echipa feminină să obțină biletele olimpice și abia apoi se va gândi la o posibilă clasare în ierarhia de la Paris.
  • FR Judo – cu cinci sportivi cu șanse de calificare, două fete și trei băieți, s-a abținut să comunice vreun obiectiv
  • FR Tenis – are ca obiectiv calificarea a patru jucătoare și o clasare pe locurile 5-8 (sferturi de finală) și o clasare pe locurile 9-16. La masculin, niciun reprezentant al României nu are șanse reale de calificare
  • FR Yachting – sportiva Ebru Bolat se află în cursa de calificare pentru Paris 2024, în prezent pregătindu-se în Argentina.

SPORTIVI ROMÂNI CALIFICAȚI LA JO 2024 (60)

  • ÎNOT (2): David Popovici (100, 200 m liber), Vlad Stancu (800, 1500 m liber)
  • BOX (1): Lăcrămioara Perijoc ( cât. 54 kg)
  • ATLETISM (3): Delvine Relin Meringor (maraton), Alina Rotaru Kottmann (săritura în lungime), Andreea Mikloș (400 m )
  • CANOTAJ (44): 8 plus 1 (feminin și masculin), dublu vâsle (feminin și masculin), patru vâsle ( feminin și masculin), patru rame (feminin și masculin), dublu rame (feminin și masculin), dublu vâsle categorie ușoară (feminin)
  • KAIAC-CANOE (3): Cătălin Chirilă (canoe simplu 1.000 m), Ilie Sprâncean/ Oleg Nuță (canoe dublu, 500 m)
  • GIMNASTICĂ ARTISTICĂ (6): echipa feminină, Andrei Muntean
  • GIMNASTICĂ RITMICĂ (1): Annaliese Drăgan (individual compus)

Palmaresul României la ultimele 10 ediții ale Jocurilor Olimpice

EDIȚIEMEDALII (AUR-ARGINT-BRONZ)CLASAMENT PE MEDALIIDELGAȚIE
20204 (1-3-0)46104
20164 (1-1-2)4796
20127 (2-4-1)29105
20089  (4-1-4)17102
200419 (8-5-6)14108
200026 (11-6-9)11156
199620 (4-7-9)14168
199218 (4-6-8)14179
198824 (7-11-6)862
198453 (20-16-17)2127

Citește și: 

Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
ANALIZĂ
Aurul e pe cale de dispariție! Cum s-au prezentat sportivii români la Campionatele Mondiale în acest an
O probă în care România are trei titluri dispare din programul olimpic începând cu 2028
CANOTAJ
O probă în care România are trei titluri dispare din programul olimpic începând cu 2028
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (4)
MaxiP
MaxiP  •  01 Decembrie 2023, 14:21
Postat de neacaisa pe 01 Decembrie 2023, 14:05

Dascalu, burtanete intr-adevar au sanse, dar e greu sa mergi cu pretentii la podium cand ai o singura proba la care ai sanse, si acelea mici. Pana la urma, la burtanete prioritar e sa se califice, are nevoie sa mearga la toate concursurile si sa fie sanatos, dupa aia putem vorbi de obiective la JO. La ciclism in restul probelor nici nu contam, iar la olimpiada vor veni unii ciclisti de cross-country care de obicei prioritizeaza alte concursuri, cele pe sosea. La tenis de masa mereu aud povestea asta cu sansele, dar la probele de simplu finala e deja acontata de chinezi in proportie mare, iar restul sportivilor (dintre care multi sunt f puternici) se bat pt bronz. La probele pe echipe la fel, si restul echipelor din asia sunt f puternice si mai ai si germania, franta cu care sa te bati din europa. Sanse f mici si acolo. La scrima, in acest moment echipele sunt deja eliminate din cursa pt calificare, iar sistemul de calificare da sanse mai mici calificarilor individuale. Intai sa calificam 1-2 sportivi, si apoi putem vorbi de obiective. Canotajul probabil va aduce mai multe medalii, dar strategia lor mereu a fost sa fie f rezervati in estimari, probabil vor sa nu puna presiuni extra pe sportivi, e bucataria lor pana la urma.

De-acord in ceea ce priveste sansele lui Dascalu, o singura proba, e in mod cert in primii 10 sportivi ai lumii in proba sa la momentul actual, in lupta pentru medalii insa intra cativa ciclisti cu experienta, nu e un favorit la medalie. In schimb, legat de Burtanete, nu as spune ca are sanse neaparat mici, poate ca nu e un favorit cert la podium, dar e in mod sigur unul din cei mai buni saritori ai lumii, intre primii 4-5, marea provocare e calificarea acolo, in rest lupta la medalie e deschisa. Desi e o singura proba, e pana la urma proba lui, singura pe care se axeaza, e in carti. Vorba ta, daca e apt pentru concursuri, n-ar trebui sa aibe probleme nici pentru calificare, cu conditia sa participe la concursuri, marile nume fiind deja calificate, practic ar fi o simpla formalitate sa se claseze primul dintre cei necalificati in etapele de cupa mondiala. Legat de tenisul de masa, sunt de-acord ca totusi obiectivul unei medalii este iluzoriu. Chiar daca poti face un concurs mare, poti bate o jucatoare de top (in cazul lui Szocs), pe mai departe vei prinde tot jucatoare foarte bune, se pune problema sa si legi victoriile. Poate face optimi-sferturi de finala, dar deja pare mult. Pe echipe nu stiu daca Franta ne sperie la fete, teoretic singura rivala serioasa din Europa e Germania, dar care pare peste, apoi vin China, Japonia, Taiwan, Hong Kong, la fel, sfertul de finala pare accesibil, totusi sa te gandesti la o medalie pare iluzoriu.

neacaisa
neacaisa  •  01 Decembrie 2023, 14:05
Postat de MaxiP pe 25 Noiembrie 2023, 09:58

Da, o parte din obiective par din alta lume. Nu zic, nu e imposibil sa vii cu o medalie la tenis de masa, dupa forma recenta a lui Bernadette Szocs sau din proba de dublu mixt, dar pastrand capul pe umeri, ramane la capitolul ”nu imposibil”. La fel federtia de atletism, foarte curajoasa tinand cont ca totusi medalia Alinei Rotaru a fost o placuta surpriza, singura in aproape 15 ani intr-o competitie mondiala majora in aer liber si tinand cont ca a lipsit Mihambo. Deci sanse reale de medalie la atletism, din punctul meu de vedere, nu sunt. E ok si sa-ti propui medalie in sporturile cu cate un sportiv aflat in elita, nu neaparat in top, dar trebuie sa ai rezerve, cum e de pilda Vlad Dascalu, care e favorit cert pentru o clasare in top 10, cu sanse accesibile pentru un top 5, dar nefiind chiar favorit la o clasare pe podium, el neavand de altfel pana acum in palmares vreo medalie mondiala. Sigur, sanse are, nu e favorit. In schimb vin si federatiile care se subestimeaza, evident canotajul surprinzandu-ma cu obiectivul de 3 medalii din care una de aur, in conditiile in care din 11 echipaje, 6 sau 7 intra in lupta pentru medalii, 2 parand favorite la titlu si inca 1-2 cu sanse la titlu. De altfel si gimnastica putea sa-si propuna mai mult (sigur, probabil neincurajata de rezultatele anilor precedenti), insa nu vad de ce un sportiv ca Burtanete, la un pas de podium la toate concursurile majore, ar primi ca obiectiv altceva decat o medalie olimpica, el chiar fiind un gimnast cu sans

Dascalu, burtanete intr-adevar au sanse, dar e greu sa mergi cu pretentii la podium cand ai o singura proba la care ai sanse, si acelea mici. Pana la urma, la burtanete prioritar e sa se califice, are nevoie sa mearga la toate concursurile si sa fie sanatos, dupa aia putem vorbi de obiective la JO. La ciclism in restul probelor nici nu contam, iar la olimpiada vor veni unii ciclisti de cross-country care de obicei prioritizeaza alte concursuri, cele pe sosea. La tenis de masa mereu aud povestea asta cu sansele, dar la probele de simplu finala e deja acontata de chinezi in proportie mare, iar restul sportivilor (dintre care multi sunt f puternici) se bat pt bronz. La probele pe echipe la fel, si restul echipelor din asia sunt f puternice si mai ai si germania, franta cu care sa te bati din europa. Sanse f mici si acolo. La scrima, in acest moment echipele sunt deja eliminate din cursa pt calificare, iar sistemul de calificare da sanse mai mici calificarilor individuale. Intai sa calificam 1-2 sportivi, si apoi putem vorbi de obiective. Canotajul probabil va aduce mai multe medalii, dar strategia lor mereu a fost sa fie f rezervati in estimari, probabil vor sa nu puna presiuni extra pe sportivi, e bucataria lor pana la urma.

MaxiP
MaxiP  •  25 Noiembrie 2023, 09:58
Postat de neacaisa pe 24 Noiembrie 2023, 11:20

La scrima, atletism si tenis de masa nu avem nicio sansa, iar la tir, lupte si ciclism acestea sunt f mici, avand in vedere ca sunt doar 1-2 probe unde avem sportivi cu sanse la medalii si care nu se numara neaparat printre favoriti. Ma mir ca federatia de judo, cu rezultate extrem de slabe in 2023, a reusit sa fie echilibrata si sa nu nominalizeze vreun obiectiv, e un semn bun de realism pe care si ceilalti ar trebui sa il urmeze. Sansele reale vin de la canotaj (unde suntem in lupta in 4-5 probe), canoe, haltere, inot si box.

Da, o parte din obiective par din alta lume. Nu zic, nu e imposibil sa vii cu o medalie la tenis de masa, dupa forma recenta a lui Bernadette Szocs sau din proba de dublu mixt, dar pastrand capul pe umeri, ramane la capitolul ”nu imposibil”. La fel federtia de atletism, foarte curajoasa tinand cont ca totusi medalia Alinei Rotaru a fost o placuta surpriza, singura in aproape 15 ani intr-o competitie mondiala majora in aer liber si tinand cont ca a lipsit Mihambo. Deci sanse reale de medalie la atletism, din punctul meu de vedere, nu sunt. E ok si sa-ti propui medalie in sporturile cu cate un sportiv aflat in elita, nu neaparat in top, dar trebuie sa ai rezerve, cum e de pilda Vlad Dascalu, care e favorit cert pentru o clasare in top 10, cu sanse accesibile pentru un top 5, dar nefiind chiar favorit la o clasare pe podium, el neavand de altfel pana acum in palmares vreo medalie mondiala. Sigur, sanse are, nu e favorit. In schimb vin si federatiile care se subestimeaza, evident canotajul surprinzandu-ma cu obiectivul de 3 medalii din care una de aur, in conditiile in care din 11 echipaje, 6 sau 7 intra in lupta pentru medalii, 2 parand favorite la titlu si inca 1-2 cu sanse la titlu. De altfel si gimnastica putea sa-si propuna mai mult (sigur, probabil neincurajata de rezultatele anilor precedenti), insa nu vad de ce un sportiv ca Burtanete, la un pas de podium la toate concursurile majore, ar primi ca obiectiv altceva decat o medalie olimpica, el chiar fiind un gimnast cu sans

Vezi toate comentariile (4)
Comentează