Articol de Justin Gafiuc, Raed Krishan (foto), Marian Ursescu - Publicat miercuri, 21 iulie 2021 16:46 / Actualizat miercuri, 21 iulie 2021 22:25
LIVE BLOG de la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Jurnaliștii GSP transmit știri de ultimă oră și informații despre delegația României, precum și despre competiția generală de la Tokyo.
- Informații-cheie: Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea festivitatea de deschidere pe 23 iulie, dar întrecerile vor debuta azi, cu fotbal și softball, primele medalii urmând a fi decernate pe 24;
UPDATE 22:22 » Veste bună de la Tokyo: încă un mandat pentru Octavian Morariu
Octavian Morariu (59 de ani), fost președinte al COSR între 2004 și 2014, a fost reales ca membru al Comitetului Internațional Olimpic.
Noul mandat al lui Octavian Morariu va dura opt ani. Decizia a venit miercuri, în urma celei de-a 138-a Sesiuni a forului olimpic, care a avut loc chiar la Tokyo.
UPDATE 20:00 » Raluca Olaru și povestea de la Rio
Raluca Olaru, care va reprezenta România alături de Monica Niculescu în proba de dublu, a istorisit pe Instagram o amintire.
"Atât de recunoscătoare și fericită să fiu la Tokyo! Vreau să împart o poveste cu voi... la Jocurile Olimpice de la Rio din 2016, eu și Andreea MItu am fost destul de norocoase să intrăm pe tablou, nu ne așteptam. Dar s-au retras multe echipe, așa că până la urmă ne-am calificat și am jucat acolo.
Am fost foarte fericită, dar recunosc că am simțit că nu a fost 100% pe merit. Apoi, înainte să plecăm din Satul Olimpic de la Rio, am trecut pe la magazinul de suveniruri și am cumpărat un magnet cu Tokyo 2020.
Pe care l-am pus acasă pe frigider, special ca să îl văd mereu și să mă motiveze să fac tot ce depinde de mine să mă calific la următoarele Jocuri Olimpice. 5 ani mai târziu, iată-mă aici! Și de data asta, simt că merit pe deplin", a scris Raluca.
UPDATE 19:10 » Bine ai venit, Miki!
Mihaela Buzărnescu, singura reprezentantă a României pe tabloul de simplu în proba de tenis, a ajuns astăzi la Tokyo.
„Sunt atât de mândră că reprezint România la JO şi sper să joc bine pentru că în ultima vreme mă simt mai bine. Sper să vină nişte meciuri bune. Aş fi plătit să fiu acolo pentru că îmi doream enorm asta. Mă bucur că s-a realizat”, a declarat Miki
UPDATE 17:05 » Primul caz de dopaj la Jocurile Olimpice
Primul caz de dopaj de la Jocurile Olimpice: călărețul australian Jamie Kermond, în vârstă de 36 de ani, a fost depistat cu cocaină.
„Este posibil ca rezultatul pozitiv să fie cauzat de singura dată când am folosit în scopul recreațional la un eveniment și nu are nicio legătură cu sportul pe care îl practic.
Sunt foarte supărat, îmi pare foarte rău pentru ce s-a întâmplat și accept că sunt unicul responsabil. Regret enorm că am dezamăgit foarte multă lume, inclusiv familia mea și colegii mei. Sper ca într-o zi să mă ierte pentru greșeala mea”, a declarat australianul, conform The Guardian.
UPDATE 17:00 » Larisa Iordache a anunțat că va intra în calificări doar pentru bârnă, nu și la individual compus
Larisa Iordache, 25 de ani, care și-a pierdut mama înainte de a pleca spre Tokyo, a declarat miercuri prin intermediul Federației Române de Gimnastică faptul că nu va face patru aparate în calificări.
„Mă doare foarte rău glezna. Durerile sunt foarte greu de suportat. Am avut antrenament și în sala de competiții, iar bârna pe care vom concura îmi place foarte mult. Sper ca în calificări să am o zi bună, să fiu liniștită când mă voi prezenta în fața arbitrelor!", a spus ea.
Cealaltă reprezentantă a României, Maria Holbură va încerca o calificare la individual compus. Concursul preliminar feminin va avea loc pe 25 iulie.
Miercuri, Marian Drăgulescu a intrat pentru prima oară în impozanta sală Ariake Gymnasium Centre, la antrenamentul pe podium, alături de ceilalți gimnaști care vor concura în prima subdiviziune de calificări pe 24 iulie.
„Am două sărituri încă foarte valoroase în acest moment. Mai am de muncit încă două zile pentru a pune la punct ultimele detalii", a spus el pentru FRG.
UPDATE 16:45 » Prima zi a turneului olimpic de fotbal, prima mare surpriză
Al treilea meci de la turneul olimpic de fotbal feminin a produs o surpriză uriașă. Reprezentativa SUA, campioana mondială, a fost zdrobită de cea a Suediei, scor 0-3!
UPDATE 14:15 » Corespondență din Japonia: Justin Gafiuc, ultimele detalii înaintea duelului România - Honduras
UPDATE 14:00 » Arbitri din Uruguay la Honduras - România
FIFA a delegat brigada de arbitri care va conduce meciul de la turneul olimpic de fotbal dintre România și Honduras. La centru va fi uruguayanul Leodan Gonzalez (38 de ani), iar asistenții vor fi Nicolas Taran și Richard Trinidad. Arbitru de rezervă va fi Ismail Elfath, din SUA.
De notat că selecționerul reprezentativei U23 din Honduras, Miguel Falero (64 de ani), este tot uruguayan, asemenea arbitrilor!
UPDATE 13:25 » Jocurile Olimpice din Tokyo, alimentare pe hidrogen
Japonia a ales încă din 2017 să își dezvolte politica energetică pe producția de hidrogen. Țara din Extremul Orient a dezvoltat o centrală solară de mare putere în prefectura Fukushima, care va alimenta cu hidrogen serviciile vitale de la Jocurile Olimpice 2020. Centrala gigant generează 10.000 de kilowați, care produc 900 de hidrogen anual.
Toyota, partenerul comercial al Jocurilor Olimpice, a livrat 500 de mașini pe hidrogen, precum și mai multe autobuze care consumă același combustibil către parcul olimpic. De altfel, și Satul Olimpic este alimentat cu energie pe hidrogen, un element care nu polueazăm informează Euronews.
UPDATE 12:40 » Alt scandal la Jocurile Olimpice, cu cea mai premiată înotătoare din istorie
Ona Carbonell, 31 de ani, înotătoare iberică și căpitanul echipei de înot sincron a Spaniei, s-a plâns pe rețelele de socializare că organizatorii Jocurilor Olimpice nu îi permit să călătorească cu fiul ei în vârstă de aproape un an. Imaginile video cu ea au devenit virale.
UPDATE 11:45 » La masă cu Marian Drăgulescu, în Tokyo: „Mie îmi plac cârnații, dar ăștia au gust de carton!”
Marian Drăgulescu participă la cea de-a cincea sa ediție a Jocurile Olimpice. E unul dintre cei mai titraţi gimnaşti români, cu un palmares impresionant, dar nu renunţă la competiţie chiar dacă a ajuns la 40 de ani.
Vrea un aur olimpic, singura medalie care-i lipsește dintr-un palmares impresionant. Drăgulescu a făcut astăzi primele antrenamente în sala de gimnastică de la Tokyo, s-a trezit în jurul orei 6 dimineața și într-o postare pe pagina personală de Instagram le-a prezentat urmăritorilor săi ce mănâncă sportivii la micul-dejun și care sunt condițiile din Japonia.
Iar japonezii oferă sute de preparate pe care sportivii le pot încerca în fiecare dimineață.
UPDATE 10:25 » Gianina Beleagă, interviu cu lacrimi în ochi la Tokyo: „Stau cu calmantele lângă mine!”
Gianina Beleagă, dublă campioană mondială la 2 vâsle categorie ușoară alături de Ionela Cozmiuc, a vorbit pentru Gazetă despre problemele ei de sănătate, despre perioada dificilă prin care a trecut. Acum însă, aici, la Tokyo, visează din nou la lucrul pentru care a sacrificat tot.
UPDATE 10:00 » România, în albastru cu Honduras
Echipa națională de fotbal a României va juca primul meci de la Jocurile Olimpice în echipamentul albastru complet. Decizia a fost luată la ședința tehnică oficială de astăzi, desfășurată online, anunță frf.ro. Meciul cu Honduras se va juca joi, 22 iulie, de la ora 14:00, televizat pe TVR și Eurosport.
UPDATE 09:30 » GSP l-a surprins pe Andrei Ciobanu cu un interviu-surpriză
Gazeta i-a pregătit o surpriză lui Andrei Ciobanu (mijlocaș, 23 ani), bombardându-l cu întrebări venite din partea colegilor, rudelor sau ale unor foști mari internaționali.
- Naționala U23 a României debutează la Jocurile Olimpice mâine, de la ora 14:00 cu Honduras. Meciul este transmis de TVR 1;
Piatra, hârtie, foarfecă, cu canotoarele Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă
Canotoarele Ionela Cozmiuc și Gianina Beleagă într-un joc haios înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Ce șanse avem să câștigăm medalii la Jocurile Olimpice? Analiza GSP
- Ce șanse au sportivii români la medalii?
- Care sunt probele la care ne așteptăm că vom urca pe podium?
- Cine vor fi vedetele delegației României la actuala ediție a Jocurilor Olimpice?
Va fi, cu siguranță, o ediție atipică a Jocurilor Olimpice, o competiție cu capitala Japoniei aflată în stare de urgență sanitară. Va fi prima ediție în care niciun spectator nu va asista la întrecerile sportive, ca o măsură de prevenire a răspândirii COVID-19.
Amânate din aceeași cauză timp de un an, Jocurile se vor desfășura acum după multe luni de incertitudine. Simbolul olimpismului, flacăra olimpică, a ajuns săptămâna trecută la Tokyo. Au fost însă ceremonii fără fast și fără spectatori. Continuând doar tradiția începută acum 125 de ani.
La Tokyo vor avea loc 339 de evenimente, în 33 de sporturi diferite, cuprinzând 50 de discipline olimpice. România va fi reprezentată de 104 sportivi, mai mulți decât la ultimele trei ediții olimpice.
Sportul românesc a arătat o curbă descendentă clară la ultimele întreceri, ajungând ca, acum cinci ani, de la Rio de Janeiro să se întoarcă doar cu 4 medalii. România și-a pierdut parcă busola în sporturi pe care le-am dominat și în care am obținut rezultate excepționale de-a lungul timpului.
Gimnastica, atletismul, kaiacul-canoe, boxul sau chiar luptele trăiesc parcă din amintiri. Previziunile nu sunt tocmai bune nici pentru Tokyo 2020, dar speranța trebuie să existe, în sport, la fiecare pas. Citește aici analiza despre Jocurile Olimpice!