Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 05 august 2021 11:43 / Actualizat joi, 05 august 2021 11:45
SUA defilează la baschet cu trupa din NBA, care, ca de obicei, e una dintre atracțiile majore la Olimpiadă. Chiar dacă s-a clătinat la începutul semifinalei cu Australia, echipa condusă de veteranul Kevin Durant s-a distrat în jumătatea secundă a disputei cu băieții de la Antipozi, 97-78. Duminică vizează al patrulea titlu consecutiv, al 16-lea din istorie.
Nu va mai exista prea curând la Olimpiadă o echipă extraterestră precum a fost cea de baschet a SUA la Barcelona 1992, cu Magic Johnson, Jordan, Pippen, Barkley, Pat Ewing sau Bird, dar starurile din NBA nu încetează să aducă altă galaxie la Jocuri.
În Japonia, veteranul Kevin Durant, ingeniosul Devin Booker de la Phoenix Suns și campionii-miracol 2021 cu Milwaukee Bucks, Jrue Holiday și Khris Middleton, devastează totul în jur, iar mașinăria NBA defilează către titlul cu numărul 16, al patrulea consecutiv.
E însă cu două fețe această echipă condusă de pe margine de Coach Pop, Gregg Popovich, provenit dintr-un tată sârb și o mamă croată, omul cel mai longeviv dintre tehnicienii tuturor ligilor americane profesioniste: conduce San Antonio Spurs din 1996, iar de atunci până în prezent a adus cinci titluri în Texas, cu jucători legendari, precum David Robinson, Tim Duncan, Manu Ginobili sau Tony Parker.
Kevin Durant a trezit balaurul SUA
La Tokyo, a călcat strâmb la debutul cu Franța, 76-83, iar semifinala cu Australia a început-o amețitor. Au fost conduși permanent în primele două sferturi, inclusiv la 15 lungimi diferență, iar aruncările de trei puncte au însemnat un coșmar: 6 încercări, 6 ratări, 3 în dreptul lui KD.
Un dezastru se profila în fața unui adversar cu care palmaresul olimpic e distrugător: 8-0. Iar Patty Mills, viitorul coleg al lui Durant la Brooklyn Nets, a zburat miraculos prin giganții americani, împingând pe Aussie către marele șoc olimpic.
Dar balaurul s-a trezit în sfertul trei, o simfonie a baschetului spectacol. Durant a dat drumul la pătrunderile în forță și la aruncările ghidonate din telecomandă, Jrue Holiday a recuperat ca o caracatiță cu zeci de brațe, ce jucător incredibil!, și a marcat din toate pozițiile, Zach LaVine a completat cu slum-dunk-urile gata să smulgă inelul. O magie pusă în scenă la Saitama Arena, o producție ruptă din David Copperfield.
SUA, în luptă cu recordurile
Un 32-10 într-un sfert de ceas e ca și cum adversarul s-a așezat pe podea și s-a uitat la o demonstrație Harlem Globetrotters. Americanii s-au distrat, iar Durant e la Tokyo în cursă pentru noi recorduri.
În grupe, a devenit cel mai bun marcator al americanilor din istoria olimpică, depășindu-l pe Carmelo Anthony (336 puncte), iar în finala de duminică o altă barieră stă să cadă. L-ar egala pe același Carmelo Anthony la numărul de titluri olimpice cucerite, 3, nivel neatins de niciun alt baschetbalist all-time, în afara fostului star de la Nuggets și Knicks. Durant a fost pe teren la Londra 2012, alături de LeBron James și Kobe Bryant, la Rio 2016, cu DeMarcus Cousins sau Kyrie Irving, iar acum, la Tokyo, e gata să intre direct în legendă. Z
4e numărul echipelor, altele decât SUA, care au reușit în istoria olimpică a baschetului să cucerească titlul: URSS (1972, 1988), Iugoslavia (1980, SUA nu a participat) și Argentina (2004)
M-am simțit ca și cum toate astrele s-au aliniat în favoarea noastră în jumătatea secundă. Toți adversarii încearcă să ne îngenuncheze la început, crezând că vom intra în panică. Nu se va întâmpla niciodată. Suntem foarte putrenici, avem o energie incredibilă
- Kevin Durant
Galerie de ocazie pentru Aussie
Fără spectatori, Saitama Arena n-a putut vui cum s-ar fi întâmplat la orice meci al americanilor. În schimb, australienii au avut parte de un contingent mic de oficiali care i-au susținut pe „canguri" folosind tobe și tamburine.