SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  GIMNASTICĂ ARTISTICĂ

Sunisa Lee, campioana care suferă de două maladii renale incurabile

Sunisa Lee, în concursul pe echipe de la JO de la Paris 2024 Foto: Imagi Images
Sunisa Lee, în concursul pe echipe de la JO de la Paris 2024 Foto: Imagi Images

Articol de - Publicat miercuri, 31 iulie 2024 12:22 / Actualizat miercuri, 31 iulie 2024 13:29

Americanca Sunisa Lee, campioană olimpică la individual compus la Jocurile Olimpice de la Tokyo 2021 și cu echipa SUA marți seară, la Paris 2024, a fost diagnosticată anul trecut cu o boală incurabilă de rinichi.

Prezența la Jocurile Olimpice de la Paris părea compromisă pentru Suni Lee (21 de ani), după vestea ce căzuse ca un fulger.

Maladia renală cu care americanca va trăi toată viața a făcut-o să ia peste 20 de kilograme în greutate.

Cu toate acestea, Lee și-a planificat revenirea în competițiile majore de gimnastică, fiind selectată în lotul Statelor Unite ale Americii și pentru Paris 2024.

La competiția pe echipe de la actuala ediție a Jocurilor Olimpice, Sunisa Lee și-a reprezentat țara la paralele, bârnă și sol și va concura diin nou și la concursul individual compus.

De fapt, Sunisa nu a avut de luptat cu una, ci cu două feluri de boli ale rinichilor. De aceea declara, înainte de Jocurile Olimpice de la Paris, că i se pare „o adevărată nebunie” faptul că a ajuns în echipa de gimnaste pentru JO de la Paris.

„De nenumărate ori m-am gândit că ar fi cazul să mă retrag. Mă simțeam foarte rău și-mi era foarte greu să-mi păstrez motivația.

Mă uitam în jurul meu și vedeam cum toate fetele progresează, iar eu nici nu mă puteam întoarce în sala de antrenamente. Ajunsesem să mă îndoiesc în fiecare zi de talentul meu, de calitățile mele”, spunea sportiva.

„Dar am avut în jurul meu oameni care m-au susținut și m-au ajutat. M-au asigurat că încă valorez ceva. Atunci mi-am dat seama că îmi doresc mai mult decât orice să revin în gimnastică”, a adăugat Lee.

Când Sunisa Lee a făcut anunțul despre boala sa, fanii și lumea sportului au rămas în stare de șoc.

Atunci, gimnasta spunea: „Mă retrag din competițiile universitare din cauza unei probleme de sănătate care nu are legătură cu sportul.

Am o boală renală și, din motive medicale, doctorii mi-au interzis să mă antrenez și să concurez”, scria ea pe Twitter.

„Sunt binecuvântată și recunoscătoare că muncesc cu cea mai bună echipă medicală care mă ajută să-mi tratez maladia. Cel mai important acum e să mă fac bine”.

Cum a debutat boala Sunisei Lee?

La început, Sunisa a observat mai multe umflături pe tot corpul - în zona gleznelor, a feței, a mâinilor și a picioarelor.

În primă instanță, medicii au exclus o reacție alergică, mai ales pentru că edemele nu s-au retras timp de două săptămâni.

„Mă umflam la nesfârșit. Cred că atunci m-am îngrășat 20 de kilograme”, a povestit campioana olimpică.

După mai multe analize, medicii au descoperit că Lee suferă de două boli renale, nu de una singură.

Pentru că simptoamele se agravau și se multiplicau, Lee a renunțat la facultate ca să-și îndrepte toată atenția asupra stării sale de sănătate.

„Perioada de pauză m-a slăbit și mai tare”, a spus Sunisa Lee, care respira și trăia prin exercițiile din sala de gimnastică.

Când a reînceput să se antreneze, Sunisa a fost nevoită să-și adapteze gradul de dificultate a exercițiilor și să meargă la fizioterapie.

„Antrenorii mei nu mai avuseseră niciodată de-a face cu o elevă dublu bolnavă de rinichi”, a povestit, în primăvară, Lee.

„Nici eu nu mai cunosc vreo sportivă care să fie dublu bolnavă de rinichi. Așa că învățăm cu toții, unii de la alții, câte puțin în fiecare zi”.

Telefonul care a adus speranța

În ianuarie 2024, Sunisa Lee a primit un apel telefonic care a schimbat totul. Era doctorița ei care spunea: „Cred că o s-o scoatem, într-un fel sau altul, la capăt”.

„Mă simțeam deja mai bine. Iar medicul meu curant tocmai mă sunase și-mi spusese că-mi va scoate câteva medicamente din regimul zilnic”, spunea Lee.

„Așa că mi-am dorit din tot sufletul să încerc să revin la pregătire”.

Acum, boala ei este în remisie

În aprilie 2024, Sunisa Lee anunța că maladia a mai slăbit-o și că aproape s-a întors la programul ei normal de antrenamente.

„În acest moment, exercițiile mele sunt încă puțin modificate”, povestea gimnasta. „Sunt însă mulțumită, nu vreau să-mi ating prea devreme forma maximă. Am un ritm bun, îmi reiau vechile exercițiile și le aprofundez”.

Treptat, Sunisa Lee și-a upgradat exercițiile și a obținut biletul pentru Paris 2024. „Medicii îmi spuneau că nu cred că voi mai putea vreodată să fac gimnastică. Deci asta e o realizare în sine. Sunt supermândră de mine”, spunea americanca.

Aurul pe echipe a revenit fetelor din Team USA, iar contribuția Sunisei Lee nu a fost deloc de neglijat.

„Mă bucur că, deocamdată, starea sănătății îmi permite să concurez la cel mai înalt nivel. Sper să rămân așa pentru cât mai multă vreme”, conchide Sunisa Lee.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Fostul internațional român se retrage la 26 de ani, dar pe plan personal lucrurile stau excelent » Iubita sa i-a spus „DA!”
Liga 2
Fostul internațional român se retrage la 26 de ani, dar pe plan personal lucrurile stau excelent » Iubita sa i-a spus „DA!”
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Superliga
Fotbalistul care a zis despre Gigi Becali că e „bolnav de Alzheimer” și-a anunțat retragerea, la 9 zile după transfer! „Am încercat să mă ridic, dar fără succes”
Gigi Becali face echipa cu 3 fundași centrali și mărește durata antrenamentului: „Folosesc inteligența artificială, îi spulberăm!”
Superliga
Gigi Becali face echipa cu 3 fundași centrali și mărește durata antrenamentului: „Folosesc inteligența artificială, îi spulberăm!”

Real Madrid - Stuttgart, prima etapă din Liga Campionilor » Cum arată echipele probabile și cotele

Cum a apărut fiica lui Șumudică pe Giulești: „Mi se pare mie sau duduia o copiază pe Teodora Stoica?”


Comentarii (4)
MaxiP
MaxiP  •  31 Iulie 2024, 18:26
Postat de Ubi_Mortus pe 31 Iulie 2024, 16:29

Se stie ca daca iei anumite medicamente cu substante interzise "pentru sanatate", atunci WADA nici nu se uita la tine. Vezi cazul Serena, care lua medicamente "de inima" care contineau substante dopante.

E si normal, totusi sa ai 75% din sportivi bolnavi cronic, cu unele boli ce chiar nu se pupa deloc cu practicarea sportului de performanta, asta nu mai e normal. Ar merge o ancheta si cu privire la acele diagnostice, pentru ca multe nu stiu cat sunt de reale.

radumatei
radumatei  •  31 Iulie 2024, 17:25

Sportivii americani se „îmbolnăvesc” incurabil preventiv, să aibă o explicație atunci când sunt prinși dopați. „Nu e doping, e tratament pentru cancer, astm, ciumă bubonică, boală secretă dar incurabilă de rinichi etc.”.

Ubi_Mortus
Ubi_Mortus  •  31 Iulie 2024, 16:29
Postat de MaxiP pe 31 Iulie 2024, 13:49

Aha! Articol copiat din presa americana, nicaieri nu se specifica despre ce boala incurabila este vorba. Ok, daca nu faci public diagnosticul (ceea ce tu ai tot dreptul), atunci taci. Ca suferi de o boala, da' nu zici tu care... incurabil nu inseamna grav, ca povestea ei e asa lacrimogena, numai ca nu ne spune ce are. Apropo, chiar toate gimnastele americane sunt diagnosticate cu afectiuni cronice? Nu au si gimnaste sanatoase in tara? Nu de alta, dar se mediatizeaza mult stirea cu delegatia de inot a Chinei legata de contaminarea de acum 3 ani. Draessel n-are nimic de zis si de acest subiect?

Se stie ca daca iei anumite medicamente cu substante interzise "pentru sanatate", atunci WADA nici nu se uita la tine. Vezi cazul Serena, care lua medicamente "de inima" care contineau substante dopante.

Vezi toate comentariile (4)
Comentează