SPORTURI  »  JOCURILE OLIMPICE  »  PARIS

„Transformă israelienii în ținte vii” » O declarație a unui parlamentar extremist din Franța a provocat controverse la Jocurile Olimpice

În întreaga lume, susținătorii Palestinei cer excluderea de la JO a Israelului Foto: Imago Images
În întreaga lume, susținătorii Palestinei cer excluderea de la JO a Israelului Foto: Imago Images

Articol de - Publicat luni, 22 iulie 2024 16:08 / Actualizat luni, 22 iulie 2024 17:16

Thomas Portes, membru al Parlamentului francez și reprezentant al partidului extremist de stânga La France Insoumise, a declarat că sportivii israelieni nu sunt bineveniți la Jocurile Olimpice de la Paris (26 iulie - 11 august) și a instigat la proteste împotriva prezenței acestora în capitala Franței.

După aceste afirmații care au inflamat spiritele, Portes a fost acuzat că îi transformă pe sportivii israelieni în adevărate ținte vii.

Cuvintele dure ale parlamentarului sunt rostite în condițiile în care extrema stânga franceză este foarte sensibilă la cauza populației palestiniene din Fâșia Gaza, acolo unde guvernul israelian duce un război crâncen împotriva teroriștilor Hamas.

„Trebuie să folosim orice pârghie contra prezenței evreilor”

Invocând războiul dintre Israel și Gaza, Thomas Portes a declarat sâmbătă, în cadrul unui miting pro Palestina:

„Câteva zile ne mai despart de marele eveniment internațional care va avea loc în Paris - Jocurile Olimpice de vară. Sunt aici pentru a spune că delegația Israelului nu este binevenită la Paris. Sportivii israelieni nu sunt bineveniți la Jocurile Olimpice din Paris. Trebuie să ne folosim de toate pârghiile pe care le avem la dispoziție ca să ne mobilizăm împotriva prezenței lor la Jocurile Olimpice”, a spus parlamentarul.

Yonathan Arfi, șeful Consiliului Reprezentativ al Instituțiilor Evreiești din Franța, a catalogat aceste comentarii drept „iresponsabile și lipsite de decență”, acuzându-l pe Portes că ațâță opinia publică împotriva sportivilor israelieni.

Arfi a reamintit că unsprezece sportivi ce reprezentau statul Israel au fost uciși de teroriștii palestinieni în timpul Jocurilor Olimpice din 1972, de la Munchen și că, inclusiv la ediția de anul acesta a Olimpiadei, tot cei care provin din această țară „sunt cei care se aflau deja cel mai mult în pericol”.

„Imnul și steagul Israelului trebuie excluse”

Portes a declarat în ziarul Le Parisien că diplomații francezi ar trebui să ceară Comitetului Internațional Olimpic să excludă steagul și imnul Israelului, „așa cum a făcut în cazul Rusiei”.

„E momentul să terminăm cu acest dublu standard”, a subliniat Portes.

Alți politicieni au ținut să-l contrazică pe Portes. Karen Taieb, unul dintre viceprimarii orașului Paris, l-a numit pe Portes „un pericol și o rușine”.

„Ne așteptam de la aleșii noștri să ne unească, nu să propovăduiască dezbinarea. Acești oameni propovăduiesc ura”, a scris Taieb pe contul său de pe platforma X.

Gérald Darmanin, ministrul de interne al Franței, a zis: „Discursul lui Portes e unul evident antisemit”.

La Jocurile Olimpice de la Paris, sportivii israelieni vor primi protecție 24 de ore din 24, a precizat ministrul francez.

Parlamentarul socialist Jérôme Guedj a scris și el, tot pe X: „Evident că sportivii israelieni sunt bineveniți, ca toți sportivii din toată lumea. Nu pentru cine sunt ei, ci pentru ceea ce fac”.

Echipa de fotbal a Israelului va juca miercuri primul meci la JO, împotriva reprezentativei naționale a statului Mali, pe stadionul Parc des Princes, cu două zile înaintea deschiderii oficiale a Jocurilor Olimpice.

Stéphane Séjourné, ministrul francez de externe, prezent la o sesiune de lucru în Bruxelles, alături de omologii săi europeni, a declarat: „În numele întregii Franțe, primim cu brațele deschise delegația israeliană în Paris, la Jocurile Olimpice”.

Israelul a anunțat că președintele Isaac Herzog va participa vineri la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de pe Sena și la o comemorare a sportivilor israelieni uciși la Munchen, în 1972.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Campionate
Rezultat șocant în Liga Națiunilor » Georgia și-a zdrobit adversara, o națională prezentă la Euro 2024: „Fiasco, rușine! Cea mai slabă prestație din istorie”
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Superliga
Bănel Nicoliță, impresionat de mutarea de la FCSB: „Va face furori. M-am interesat și eu”
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească
Special
Secretele alimentare ale fotbaliștilor dezvăluite de nutriționistul vedetelor din Liga 1 + Motivul pentru care oamenilor obișnuiți le este greu să slăbească

„Domnule Ion Țiriac, ați primit pensia recalculată?” » Răspunsul miliardarului pentru GSP: „Mi-e rușine să spun! Scuzați-mă...”

Simona Halep și proaspăta soție a lui Ianis au atras toate privirile la evenimentul de la Academia lui Hagi


Comentarii (2)
valihaita
valihaita  •  22 Iulie 2024, 17:15

LePen e de vina nu Macron ! :))

PeterMichael
PeterMichael  •  22 Iulie 2024, 17:13

pai stati oameni buni, cum adica La France Insoumise partid extremist, ca e partid de stanga, a castigat alegerile + pentru astia ridica mbappe osanale? ia va rog frumos sa schimbati.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează