Articol de David Marinescu - Publicat joi, 09 mai 2024 11:08 / Actualizat joi, 09 mai 2024 11:51
Pe 9 mai 1945, al Doilea Război Mondial se încheia în Europa, odată cu capitularea Germaniei naziste. Aceasta este povestea senzaționalului atletului american Louis Zamperini, combatant în conflagrație, care pare desprinsă din filme. La doar 19 ani, Louis a ocupat locul opt în cursa de 5.000 de metri la Olimpiada de la Berlin, ulterior s-a înrolat în armata americană, iar în 1943 avionul în care se afla s-a prăbușit în Pacific și a plutit în derivă 47 de zile, fiind în cele din urmă făcut prizonier de japonezi.
„Nu te retrage și nu renunță” a fost motto-ul după fostul atlet s-a ghidat întreaga sa viață. Acesta a murit de pneumonie la vârsta de 97 de ani.
Louis Zamperini s-a născut la 26 ianuarie 1917 în Olean, New York, iar părinții lui erau imigranți italieni din Verona. În 1919 familia sportivului a decis să se mute în Torrens, California, la recomandarea medicilor, după ce Louis Zamperini și fratele său s-au îmbolnăvit grav.
În copilărie, sportivul nu vorbea limba engleză, iar acest lucru i-a adus o serie de probleme la școală. Chiar el povestea cum se bătea aproape zilnic la şcoală, însă tatăl său l-a învăţat să se apere şi a devenit unul dintre cei mai buni bătăuși. Zamperini a început să fumeze de la vârsta de cinci ani și a început să consume alcool de la vârsta de 8 ani.
Membrii familiei erau convinși că Louis Zamperini va ajunge în închisoare sau pe stradă dacă continua pe acest drum, însă lucrurile s-au schimbat când un grup de fete, colege de-ale lui, l-au convins să intre în echipa de sport a școlii.
Încurajat de fratele său mai mare, Louis a devenit în scurt timp unul dintre sportivii de top din sudul Californiei și a obținut un record național de liceu după ce a parcurs o cursă de un kilometru în doar 4 minute și 21 de secunde.
Hitler i-a spus lui Zamperini: „Ah, tu ești băiatul tornadă”
După ce a terminat liceul, Zamperini deși avea doar 19 ani și-a stabilit drept obiectiv participarea la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin.
A terminat pe locul 8 la proba de 5.000 de metri, fiind cel mai tânăr american care s-a calificat pentru acest tip de cursă. Deși a terminat pe locul 8, el și-a încheiat ultima etapă în 56 de secunde, iar acest lucru i-a atras atenția și liderului nazist Adolf Hitler, care a vrut să îl și cunoască.
„Ah, tu ești băiatul tornadă”, i-a spus Hitler în timp ce îi strângea mâna. „Abia după mai mulți ani am privit în urmă și mi-am dat seama că am dat mâna cu cel mai rău tiran pe care l-a cunoscut vreodată”, povestea Zamperini într-un interviu.
Colecționarul de recorduri
Deși a câștigat simpatia liderului german, Zamperini a avut parte de o serie de probleme în timpul Jocurilor Olimpice. Înainte de a părăsi Berlinul, a fost aproape împușcat în timp ce încerca să ia un steag nazist de la Cancelaria Reich ca suvenir.
După Jocurile Olimpice, atletul s-a înscris ca student la Universitatea din California de Sud. La USC, a fost membru al Fraternitatea Kappa Sigma, iar în 1938, Zamperini a stabilit un record național la nivel de colegiu (-1609 metri) de 4 minute 8,3 secunde, în ciuda tăierilor severe la tibie de la concurenții care încercau să-l lovească în timpul cursei.
În urma demonstrației sale puternice la Jocurile Olimpice din 1936, Zamperini a spulberat recordurile colegiale la Universitatea din California de Sud și a devenit unul dintre cei mai celebri sportivi de la Universitate. El a planificat să obțină aurul la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 1940, dar concursul a fost anulat odată cu izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial.
Înrolat în armată, a căzut cu avionul și a stat 47 de zile pe o plută! Apoi, torturi de neimaginat
Astfel, în 1941 Louis Zamperini a intrat în armată, la forțele aeriene americane. A primit gradul de sublocotenent și a fost trimis să slujească în Oceanul Pacific, pe insula Funafuti. El a zburat pe un bombardier B-24.
În anul 1943, în timp ce survola deasupra Oceanului Pacific, avionul lui Louis Zamperini a avut o defecțiune mecanică și s-a prăbușit în ocean. El și alți doi colegi au supraviețuit accidentului aviatic, însă au fost nevoiți să stea timp de 47 de zile pe o plută.
Una dintre cele trei persoane a murit în timp ce Louis Zamperini și celălalt supraviețuitor, pilotul Russell Allen Philips, au ajuns pe țărmul care s-a întâmplat să fie un teritoriu inamic în Japonia. Cei doi au fost luați prizonieri și au fost torturați.
Zamperini a fost ținut prizonier până în 1945 când s-a terminat războiul și a suportat un torturi greu de imaginat. Mai mult, acasă a fost declarat mort, la un an de la dispariția sa. Î
În momentul în care a fost eliberat și s-a întors în SUA starea lui de sănătate era una delicată, era subnutrit și depresiv. Tot atunci fostul mare sportiv a fost declarat „Erou de război”.
La scurt timp după întoarcerea din captivitate, Louis Zamperini a întâlnit-o pe Cynthia Applewright, iar în 1946 s-au căsătorit. Însă, la un moment dat, sportivul a fost la un pas de a-și pierde familia, fiind urmărit multă vreme de experiența pe care a trăit-o cât timp a fost prizonier.
După un timp, coșmarurile sale din perioada de război au dispărut, iar cuplul a trăit împreună până la moartea Cynthiei, în 2001. Pierderea soției sale a fost pentru Zamperini o mare lovitură psihologică și s-a luptat cu sindromul post-traumatic. Cuplul a avut doi copii - un băiat și o fată - care l-au ajutat să depășească pierderea soției.
În ianuarie 1988, când a împlinit 71 de ani, a fost invitat să poarte flacăra olimpică pentru JO de iarnă de la Nagano. Cu această ocazie a încercat să-l contacteze pe Mutsuhiro Watanabe, cel mai brutal dintre torţionarii săi şi unul din cei mai căutaţi 40 de criminali de război japonezi de pe lista generalului Douglas MacArthur.
Acesta a reuşit să scape la sfârşitul războiului, nu a fost judecat pentru crime de război, dar a refuzat să se întâlnească cu Zamperini.
Zamperini a scris și două memorii despre experiențele sale, ambele purtând același titlu, „Diavolul la călcâiele mele”, dar cu coautori și conținut diferiți.
Scriitoarea Laura Hillenbrand a scris o biografie a lui Zamperini intitulată „Unbroken”, care spune povestea atletului.
Mai mult, două filme au fost realizate, după carte. Unul dintre pelicule a fost realizat de Angelina Jolie, iar rolul fostului sportiv a fost jucat de actorul Jack O'Connell, care a acoperit timpul până la revenirea lui Zamperini din război.
Olimpicul Zamperini a participat activ la filmări, însă nu a apucat să vadă rezultatul final. Acesta a murit de pneumonie la vârsta de 97 de ani, în anul 2014.
Mai târziu, o continuare a filmului, „Calea spre răscumpărare”, acoperă recuperarea lui Zamperini după torturarea sa ca prizonier și a fost regizat de Harold Cronk. Filmul a fost lansat în septembrie 2018, cu Samuel Hunt în rolul lui Zamperini