SPORTURI  »  OLIMPIADA 2008  »  8 ZILE MAI SÎNT PÎNĂ LA OLIMPIADĂ

Cum se cîştigă aurul?

Articol de , , - Publicat joi, 31 iulie 2008 00:00

Gazeta vă prezintă o zi din antrenamentele celei mai poleite bărci a României, echipajul feminin de 8 plus 1

Măresc strocul, trag de vîsle cît le ţin puterile, deşi simt durerile băşicilor din palme pînă în măduva oaselor. Ascultă fără să scrîşnească sfaturile cîrmăciţei Nuţi Georgescu, cea care are imaginea de ansamblu a bărcii şi vede şi faptul că americancele, australiencele sau germancele vin tare din urmă. La finiş însă, România trece prima linia de sosire. Pe scurt, aşa au stat lucrurile la Atlanta în 1996, la Sydney în 2000 şi la Atena în 2004. "Tricolorele" sînt reginele canotajului mondial în cea mai spectaculoasă probă, 8 plus 1. Pentru aur au venit şi la Beijing. "Dacă o secundă ne-am fi gîndit că nu avem şanse la aur, ne-am fi retras de mult", spun într-un glas Doina Ignat, Geta Andrunache şi Viorica Susanu.

Gazeta a asistat ieri la unul dintre sutele de antrenamente de pregătire pe care canotoarele românce le-au făcut înainte de Beijing. E mult diferit de un "cinci plus doi" la fotbal! Şi parcă mult mai greu!

De la Satul Olimpic, unde sînt găzduiţi cei peste 16.000 de sportivi care vor participa la Jocuri, şi pînă la Shunyi Park, acolo unde au loc întrecerile de canotaj, kaiac şi canoe, sînt aproximativ 50 de kilometri. Autocarul îi parcurge în 55 de minute, deşi merge pe pista olimpică, pe acolo pe unde nu circulă decît maşinile oficiale. Antrenamentul începe la ora 10:00, ora Chinei. Acasă e 5 dimineaţa, dar nu mai sînt probleme cu adaptarea la fusul orar. Fetele vin direct îmbrăcate, îşi lasă sacii cu echipament în vestiar şi îşi iau în primire barca. Doina Ignat şi Simona Muşat duc mai întîi ramele. Apoi toate canotoarele se aliniază de-o parte şi de alta a ambarcaţiunii lungă de 18 metri şi care cîntăreşte 91 de kilograme. Ascultă sfatul cîrmăciţei, care coordonează totul. "Ridicaaaţi, coapsa sub barcă, pe umăr!", strigă Nuţi Georgescu. La fel şi cînd o lasă în apă.

O adevărată avere
Barca de 8 plus 1 costă aproximativ 40.000 de euro. "Îţi iei o maşină bună cu banii ăştia. Odată, ni s-a spart una aproape nouă la Snagov! Asta însă a rezistat. E cea cu care am luat aurul şi la Atena!", spune antrenorul Mircea Roman. Fetele s-au aşezat cuminţi în barcă, în ordinea bine ştiută: Constanţa Burcică, Ana Apachiţei, Rodica Florea, Eniko Barabaş, Camelia Lupaşcu, Ioana Papuc, Simona Muşat, Doina Ignat şi cîrmăciţa. Apachiţei şi Lupaşcu sînt însă rezerve, în cursă locul lor va fi luat de Viorica Susanu şi Georgeta Andrunache.

Cînd antrenorul dă startul, canotoarele ridică toate cele 8 rame şi pornesc pregătirea. Au de parcurs 8.000 de metri, de patru ori lungimea unei curse obişnuite.

Cu bicicleta pe margine
Antrenorul Mircea Roman şi ajutorul său, Marilena Zagoni, medaliată cu bronz la JO de la Moscova, în 1980, le urmăresc de pe margine cu bicicleta. "Am închiriat biciclete pentru că trebuie să le urmăm. Aici nu putem să folosim portavocea, ca la Snagov, dar ne descurcăm şi aşa. De aia mi-am pierdut vocea", spune Zagoni. În faţa româncelor, la 500 de metri, sînt americancele, marile rivale. "Ne-au bătut de două ori anul acesta, dar să vedem ce va fi aici, la Beijing", spune Mircea Roman. Fetele îşi văd de treabă. Măresc şi micşorează strocul, cum li se cere. Importantă e coordonarea.

Rămîn la bază
După cei 8.000 de metri parcurşi, "tricolorele" pun barca la loc şi trec la o repriză de alergare. "Hai să dăm ocol bazei că şi aşa e cea mai frumoasă din lume", spune veterana Doina Ignat. Toate o urmează fără să spună nimic. Apoi sportivele urcă în cameră. Mai au o jumătate de oră de pauză şi apoi merg la somn. "Nu mai plecăm de aici în Sat pentru că pierdem prea mult timp. Patru ore zilnic înseamnă enorm. Dormim noi toate într-o cameră, dar nu are importanţă", spune Constanţa Burcică. Antrenorii îşi fac de lucru pe afară. Le aşteaptă la antrenamentul de după-amiază şi pregătesc porţia de 16.000 de metri de vîslit! Apoi drumul de întoarcere spre Satul Olimpic, cina şi somn de voie. Mîine o iau de la capăt şi numără zilele care au mai rămas pînă la marea finală! 8, 7, 6....

Milimetrul care contează
Antrenorul Mircea Roman vine în fiecare dimineaţă cu cel puţin o oră înaintea fetelor. Împreună cu Marilena Zagoni, cei doi pregătesc bărcile pentru concurs. Sînt atenţi la fiecare detaliu. Jocul în porţiunea unde se prind cele 16 rame trebuie să fie egal, iar părţile bărcii sînt fixate la acelaşi nivel cu ajutorul unui boloboc. Foloseşte chei, şurubelniţe, măsoară de trei ori şi strînge şuruburile o dată. "La noi fiecare milimetru contează. Totul trebuie să fie perfect ca să le ajutăm pe fete", spune tehnicianul.

Imediat la control doping
"Credeaţi că lumea nu ne bagă în seamă? Sîntem foarte căutate! Imediat cum am ajuns în China, ne-au şi luat la controlul doping", a mărturisind rîzînd Doina Ignat. Apoi tot ea a adăugat. "Degeaba ne caută. Performanţele noastre le-am făcut prin muncă, prin mari sacrificii. Din douăzeci şi doi de ani de canotaj, nu ştiu dacă adun vreo doi pe acasă. Restul i-am stat în cantonamente".

Visul lui Burcică

Constanţa Burcică a cucerit de fiecare dată medalia olimpică de aur la ultimele trei ediţii ale Olimpiadei, mereu în barca de dublu vîsle categorie uşoară. "E prima dată cînd România nu are concurente la această probă. Îmi pare rău, dar fiindcă nu am avut parteneră, nu am mai avut tragere de inimă să slăbesc la 57 de kilograme. Pe de altă parte, întotdeauna mi-am dorit să trec în barca de opt plus unu. Sper să le ajut pe fete şi să cucerim aurul", a declarat Tanţa, aşa cum o alintă fetele.

Componenţa bărcii de 8 plus 1
1 - Constanţa Burcică (38 de ani)
2 - Ana Apachiţei (24 de ani) (Viorica Susanu - 33 de ani)
3 - Rodica Şerban (25 de ani)
4 - Eniko Barabaş (22 de ani)
5 - Camelia Lupaşcu (22 de ani) (Georgeta Andrunache - 33 de ani)
6 - Ioana Papuc (24 de ani)
7 - Simona Muşat (26 de ani)
8 - Doina Ignat (39 de ani)
9 - Elena Georgescu (44 de ani) - cîrmaci

* Ana Apachiţei şi Camelia Lupaşcu sînt doar rezerve, fiind înlocuite de Viorica Susanu şi de Georgeta Andrunache după ce acestea vor concura în proba de două rame

Doina Ignat a explicat pentru necunoscători cum se aşază, de obicei, în barcă, canotoarele în proba de 8 plus 1:
1-2 În faţă stau de obicei oamenii mai subţirei, dar care au, în schimb, rapiditate şi tehnică.
3-6 Pe mijloc se aşază canotoarele care au mai multă forţă
7-8 În spate sînt cele care impun ritmul

Cîrmaciul are rolul de a coordona, de a le încuraja tot timpul pe colege în momentele în care simte că acestea se sufocă. "Toate avem momente moarte în barcă. În acele clipe vezi stele verzi, simţi că nu mai ai aer. Strîngi din dinţi şi totul trece după cîteva zeci de metri. Din fericire, acest moment intervine pe rînd, la fiecare dintre noi, nu în acelaşi timp", a dezvăluit Ignat, cvadruplă campioană olimpică la canotaj.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Handbal
România, bătută strașnic de Olanda: diferență rar întâlnită în handbal! Semne rele înaintea Campionatului European » Cele două jucătoare evidențiate
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”
Superliga
Vedeta Rapidului se pregătește de nuntă: „Va fi EPIC! A meritat așteptarea”

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (20)
 •  05 August 2008, 11:51

toata stima si respectul pt aceste doamne minunate si sacrificiul pe care l fac pt a fi cele mai bune, sint un exemplu, dar din pacate putini dintre noi il pot urma ......... bafta fetelor!!!

 •  01 August 2008, 01:43

Acestea sunt niste sportive extraordinare. Imaginati-va Romania castigind campionatul mondial de fotbal de 8 ori la rand si veti realiza cat de exceptionale sunt performantele canotoarelor noastre. Hai Romania, inca un aur si americancele sa-si roada unghiile!

 •  31 Iulie 2008, 12:52

mah..8 rame.. ca nu`i mamaut sa aiba 16 rame

Vezi toate comentariile (20)
Comentează