SPORTURI  »  RUGBY  »  JAPONIA-AFRICA DE SUD 34-32

Corespondentul Gazetei, Marian Ursescu, scrie despre cea mai mare surpriză din istoria rugbyului: Africa de Sud - Japonia 32-34

Japonezul Karne Hesketh înscrie cel de-al treilea eseu al echipei sale // Foto: Reuters
Japonezul Karne Hesketh înscrie cel de-al treilea eseu al echipei sale // Foto: Reuters

Articol de - Publicat duminica, 20 septembrie 2015 00:00

Incredibil ce au reuşit japonezii, ieri, la Brighton. Au învins cu 34-32 dubla campioană mondială Africa de Sud, bulversînd lumea rugbyului.

Japonia avea, pînă ieri, o singură victorie la Cupa Mondială în 21 de meciuri! O reuşise la prima ei participare, în 1991, 52-8 cu Zimbabwe. În rest, două egaluri, ambele cu Canada, în 2007 şi 2011, şi 18 înfrîngeri!

Ceea ce au făcut însă niponii, ieri, depăşeşte limita imaginariului. Au învins Africa de Sud în meciul lor de debut la Cupa Mondială din Anglia. Şi nu au făcut-o oricum, ci marcînd nu mai puţin de trei eseuri fostei duble campioane mondiale.

A fost delir pe stadionul din Brighton, unde au asistat 30.750 de spectatori, dar şi în întreaga Anglie. La toate stadioanele, în fan zone-urile amenajate, toţi suporterii, mai puţin sud-africanii, au susţinut Japonia.

Eroul niponilor, care în 2019 vor găzdui a noua ediţie a Cupei Mondiale, a fost fundaşul Ayumu Goromaru. Acesta a reuşit nu mai puţin de 24 de puncte, trecîndu-şi în cont un eseu, două transformări şi cinci lovituri de pedeapsă.

Campionii mondiali din 1995 şi 2007 au trăit cea mai mare ruşine, au acum mari emoţii pentru a mai cîştiga grupa B, în "sferturi" avînd toate şansele să întîlnească prima clasată în prima grupă, care se va decide mai mult ca sigur între Anglia şi Australia.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (7)
altona
altona  •  21 Septembrie 2015, 00:30

Springboks au pierdut "fair and square" aceasta partida. Nu are legatura cu viitoarea editie a RWC. Este adevarat, sud-africanii triseaza in SuperRugby, dar aici nu se pune problema. Japonezii au jucatori naturalizati, dar acesti jucatori stiu ca nu au nici o sansa sa prinda nationala tarii lor de origine. Si romanii au acum jucatorori naturalizati dar Michael Wiringi nici nu putea visa la un tricou All Blacks. Prin urmare, sint jucatori de (maximum) mina a a patra in tarile de origine. Asta nu face diferenta la un turneu final. Poate aduce un plus echipei in care joaca, Dar nu se poate spune ca "neo-zeelandezii au batut Sud-Africa". Nu este adevarat. Rugby este un sport in 15. Pentru neinitiati amintesc ca ca Goromaru a marcat 24 de puncte impotriva Springboks. V-ar place sa-l vedeti pe Florin Vlaicu marcind 24 de puncte impotriva Frantei? Mie, da.

radumatei
radumatei  •  20 Septembrie 2015, 16:18

Vad ca al meu comentariu a stirnit un val de replici, insuficient sustinute de argumente din pacate, asa ca imi permit sa le raspund pe scurt criticilor mei. In primul rind, observatia ca "rugby-ul nu-i ca fotbalul" e corecta - de regula, in rugby onoarea si fair-play-ul sint la loc de cinste. Din pacate, orice regula are si exceptii. Iar cind vorbim de Africa de Sud, aceste exceptii tind sa fie numeroase, fie ca ne referim la comportamentul nesportiv din teren (renumele sud-africanilor in acest domeniu dateaza de vreo 100 si ceva de ani, culminind cu acel celebru "99 call" al Leilor din '74), sau la manevrele de culise ale conducatorilor federatiei din perioada post-apartheid (in '95, aproape toti jucatorii neo-zeelandezi au facut toxiinfectie alimentara inaintea finalei). Sa nu uitam ca federatia sud-africana SARU e doar o unealta politica in mina ANC, partidul unic comunist mostenit de la Nelson Mandela, ai carui lideri sint formati la scoala sovietica si ar recurge la toate trucurile murdare din lume pentru a-si atinge scopurile. In al doilea rind, celor care ridica in slavi Japonia ca monument de corectitudine, le amintesc recentul scandal (2011 daca nu ma insel) care a scos la iveala practica aproape generalizata a meciurilor trucate in sumo, sportul lor national. Singurul argument valid impotriva tezei mele ar fi ca e aproape imposibil sa decizi rezultatul unui meci de rugby printr-un eseu marcat in ultimul minut. De revazut si analizat partida im

caminero
caminero  •  20 Septembrie 2015, 14:50
Postat de kdk.19 pe 20 Septembrie 2015, 13:57

Mai radumatei, Japonia a invins Romania intr-un amical cu vreo 70- la 0..cu rezervele, cu bani investiti in sport se progreseaza enorm-vezi turci la nivel de club si nationala in fotbal-Japonia in rugby..Africii de sud nu -i e indiferent cu cine pica in sferturi-Australia sau Anglia ambele foste campioane mondiale si din primele 4 echipe din LUme...

Prietene, dacă n-ai idee de sportul ăsta, nu te mai băga în seamă. Japonia nu a bătut niciodată România cu 70-0, nebunule!

Vezi toate comentariile (7)
Comentează