Articol de Marian Ursescu, Mirela Neag - Publicat miercuri, 07 septembrie 2016 00:00
Curtea de Conturi a cerut recent Ministerului Tineretului și Sportului să suspende plata rentelor olimpice către sportivii ce proveneau din rugby, pe motiv că dosarul acestora nu e complet.
"Am primit din partea MTS o adresă prin care ni se cerea să demonstrăm că FIRA-AER Trophy este echivalentul Campionatului European de rugby", a declarat secretarul general al FRR, Florin Matei.
"Noi trimiseserăm această adresă și în 2005, dar probabil că nu a mai fost de găsit", a adăugat oficialul Federației Române de Rugby.
De asemenea, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a trimis la MTS o adresă prin care certifică rugbyul ca fiind sport olimpic, România participând la ediția din 1924 cu echipa care avea să câștige medaliile de bronz.
"Încă de vinerea trecută am trimis documentele prin poștă electronică, luni le-am depus și la registratura ministerului. Acum sper ca totul să intre în făgașul normal și sportivii să-și primească banii", a adăugat și Hari Dumitraș, președintele FRR.
"Am muncit pentru acești bani!"
Marin Ionescu, fost mare internațional, acum președintele Asociației foștilor internaționali din rugby, spune că ministerul nu avea nicio bază legală prin care să suspende plata rentelor. "Noi am făcut performanță, am luptat pentru România. Sunt oameni care trăiesc din aceste rente, viața lor depinde de acești bani. Puteau fi rezolvate lucrurile și fără a se fi oprit plata rentelor", a declarat Ionescu.
2.996 leie suma pe care o primesc 34 de foști rugbyști care au câștigat o singură dată FIRA Trophy
4.493 leiprimesc rentă olimpică 18 foști rugbyști care au cucerit de două sau mai multe ori FIRA Trophy, o competiție în care au învins, între altele, Franța și Italia
Elisabeta Lipă: "Din dosarele rugbyștilor lipsește aprobarea COSR"
Elisabeta Lipă, ministrul tineretului și sportului, explică de ce au fost oprite de la plată rentele pentru foștii rugbyști.
- Doamnă ministru, Curtea de Conturi a făcut, după ultimul control, unele recomandări în legătură cu rentele plătite foștilor rugbyști. Despre ce e vorba?
- Curtea de Conturi nu face recomandări. Cerințele acestei instituții au caracter de punere imediată în aplicare.
- Și ce a cerut Curtea de Conturi?
- Inspectorii au constatat că în cazul acestor rente nu există la dosar toate documentele. Mai exact, atunci când un sportiv dorește să primească renta depune o solicitare în acest sens la federația de care aparține. Aceasta trimite cererea la minister, care verifică dacă solicitantul întrunește condițiile de rentier. Aprobarea finală o dă Comitetul Olimpic și Sportiv Român. În cazul rentelor pentru rugbyști, la dosare nu există această aprobare.
- De aceea au fost oprite de la plată aceste rente?
- Da. Am solicitat federației de rugby să rezolve această problemă. Până atunci, ca să nu blocăm toate rentele, împreună cu secretarul de stat Narcisa Lecușanu am decis să le oprim de la plată doar pe acestea.
- De când au fost blocate rentele?
- Plata se face în fiecare zi de 16 a lunii. Pe 16 iulie, pe statul de plată al rentelor, rugbyștii nu se mai regăsesc.
Cum au devenit rugbyștii rentieri!
"Stejarii" au putut să ceară pensie abia din 2004, an în care sportul românesc era condus de Octavian Morariu.
Gazeta a descris încă din martie 2014 modalitatea prin care rugbyștii au putut intra în rândul campionilor care pot solicita pensie viageră. Printre cei 52 de jucători cu mingea ovală care primesc în prezent rentă nu se regăsesc medaliaţii cu bronz la Jocurile Olimpice, din 1924, de la Paris, dintre "stejarii" de atunci nemaifiind în viaţă niciunul.
Cei 52 sunt componenţii echipelor naţionale care au câştigat Cupa Europeană FIRA-AER în 1969, 1975, 1977, 1981 şi 1983. În 2004, când sportul românesc era gestionat la vârf de Octavian Morariu, fost preşedinte al FR Rugby, a fost modificată Legea Sportului astfel încât să beneficieze de pensie viageră şi sportivii care au obţinut o medalie de aur la campionatele europene într-o probă ce a fost inclusă cel puţin o dată în programul Jocurilor Olimpice.
La acel moment, Federaţia Internaţională de Rugby a trimis la Agenţia Naţională pentru Sport o recomandare prin care susţine că echivalentul Campionatului European este Cupa Europeană FIRA-AER, deși echipele engleze nu participau la competiție, ci în Turneul celor 5 Națiuni.