SPORTURI  »  RUGBY  »  REGULAMENT

România tremură! Naționala de rugby, suspectată că a încălcat iar regulamentele

Naționala de rugby a României ar putea avea din nou de suferit din cauza încălcării regulamentelor / FOTO: Raed Krishan +32   FOTO
Naționala de rugby a României ar putea avea din nou de suferit din cauza încălcării regulamentelor / FOTO: Raed Krishan

Articol de GSP - Publicat luni, 28 martie 2022 09:07 / Actualizat luni, 28 martie 2022 10:08

Naționala de rugby a României ar putea avea din nou de suferit din cauza încălcării regulamentelor. După ce am fost excluși de la Mondialul din Japonia din 2019, riscăm să ratăm și turneul final de anul viitor!

Motivul? În urma unei investigații la scară largă, au început să planeze suspiciuni asupra eligibilității celor doi jucători neozeelandezi folosiți de „stejari” pe durata preliminariilor. Este vorba despre Jason Tomane și Hinckley Vaovasa.

În prealabil, Carlos Amado da Silva, președintele federației de rugby din Portugalia, reclamase dreptul de joc al lui Gabin van der Berg, jucător cu origini sud-africane care evoluează pentru naționala Spaniei. Portugalia și Spania s-au aflat în preliminarii în aceeași grupă cu România, iar apariția acestui caz a deschis o adevărată vânătoare de „vrăjitoare”. Naționala României, cu antecedente de tristă amintire, a fost luată la rândul său în vizor.

Președintele federației portugheze: „Rămâne de văzut dacă vor fi probleme și cu românii”

„Nu vreau să câștigăm nimic printr-o decizie administrativă, dar în fața acestei știri (n.r. - informația oferită de platforma Rugger.info) nu pot să fiu indiferent sau să încetez să ne apăr interesele. Nu am făcut-o până acum, nu căutăm astfel de situații, dar ne vom apăra interesele.

După meciul România-Portugalia, disputat pe 12 februarie și câștigat de stejari cu 37-27, președintele federației române, Alin Petrache, a vorbit cu mine, spunându-mi că acel jucător (n.r. -Gavin van der Berg) nu este eligibil. La momentul respectiv, l-am chestionat pe președintele Rugby Europe Octavian Morariu, care mi-a spus că totul este în ordine.

Adevărul este ca Gavin van der Berg nu a mai jucat niciodată (n.r. - a fost folosit de Spania doar în meciurile contra Olandei) și era în vestiarul spaniol când am fost să-i felicit pentru victoria și calificarea la Cupa Mondială). Rămâne de văzut dacă vor fi și probleme cu românii, și anume cu neozeelandezii Jason Tomane și Hinckley Vaovasa”, a declarat Carlos Amado da Silva pentru O Jogo, citat de Fanatik

Cazul lui Gavin van der Berg a declanșat tot scandalul

Presa din Rusia a fost cea care a scris pentru prima oară despre cazul lui Gavin van der Berg. Se întâmpla înaintea meciului Spania - Rusia, din 12 februarie, jurnaliștii semnalând faptul că van der Berg nu ar îndeplini un criteriu din regulamentul pentru eligibilitate.

În mai 2019, van der Berg a jucat ultimul său meci în campionatul Spaniol, după care a plecat în Africa de Sud, lucru ce poate fi dovedit din postările pe rețelele de socializare. S-a întors în septembrie 2019, după cum se menționează în presa spaniolă. Astfel, rezultă că în 2019, Gavin van der Berg a petrecut maximum opt luni în Spania.

- Rugger.info

Regulamentul de eligibilitate al jucătorilor de rugby

Jucătorul care a împlinit treizeci și șase de luni consecutive de rezidență imediat înainte de momentul de joc este eligibil să joace pentru o echipă națională, alta decât cea a țării de origine. Reședința înseamnă locul sau locația în care un jucător își are domiciliul principal și permanent, iar rezidentul va fi interpretat în consecință. 

Scurtele pauze în reședință, de exemplu, pentru vacanțe, însoțirea familiei/prietenilor din alte țări care ar putea fi bolnave etc, este puțin probabil să schimbe locul/locația locuinței principale și permanente a unui jucător și, prin urmare, este puțin probabil să întrerupă perioada de reședință a unui jucător. 

Cu toate acestea, ca o cerință minimă, pentru că este posibil să apară circumstanțe excepționale, jucătorul trebuie să cumuleze cel puțin 10 luni de prezența fizică reală în țara în cauză pe parcursul oricărui an de calificare.

- Regulamentul de eligibilitate al jucătorilor de rugby

România, la barajul pentru Cupa Mondială din 2023

Clasați pe locul 3 în grupa de calificare, „stejarii” vor participa în noiembrie la un mini-turneu de calificare pentru a ajunge la Cupa Mondială. România va face parte dintr-o grupă cu câte o reprezentantă din America, Africa și Asia. Numai primul loc obține biletul pentru turneul final.

+27 FOTO

„Stejarii”, excluși de la Mondialul din 2019

Totul a pornit de la scandalul iscat în ultima etapă a Rugby Europe Championship, când România avea nevoie de un pas greșit al Spaniei în Belgia pentru a obține calificarea directă la Mondial. Belgia s-a impus cu 18-10, după un meci controversat care a fost arbitrat de un român: Vlad Iordăchescu! Rezultatul a fost menținut de comisii, care au considerat că deciziile arbitrului nu au influențat decisiv rezultatul partidei și „aparențele unui arbitraj părtinitor nu sunt suficiente pentru a întoarce un rezultat”.

Până să analizeze evenimentele petrecute la Belgia - Spania, World Rugby a primit plângeri împotriva a cinci formații din Rugby Europe Championship: Belgia, Spania, România, Rusia și Germania! Singura care nu a fost acuzată a fost Georgia, câștigătoarea competiției. Toate cele cinci formații ar fi folosit mai mulți jucători care nu erau eligibili. Numai trei au fost și sancționate:

  • Sione Faka'osilea nu avea drept de joc pentru România, deoarece jucase deja pentru Tonga în HSBC World Seven's Circuit;
  • CINCI jucători folosiți în Rugby Europe Championship nu aveau drept de joc pentru Belgia;
  • Mathieu Belie și Bastien Fuster nu aveau drept de joc pentru Spania, deoarece evoluaseră deja pentru naționala U20 a Franței.

Citește și alte știri din rugby:

Mai alambicat nu există! Cum arată noul format al primei ligi » Nu retrogradează nimeni!

VIDEO Faza uluitoare prin care Italia a obținut prima victorie din ultimii 6 ani în Six Nations!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (10)
tipsy
tipsy  •  29 Martie 2022, 03:00
Postat de belane pe 28 Martie 2022, 11:19

Prostiile astea cu naturalizarea rapida a sportivilor din alte tari ar trebui sa inceteze, nu creeaza decat probleme, una este sa devii eligibil in a evolua pentru o nationala prin metoda clasica de obtinere a unei cetatenii conform legislatiei statului respectiv (sa locuiesti in tara aia un anumit nr. de ani prevazuti in lege, sa cunosti limba, sa nu ai fapte de infractionalitate in toata aceasta perioada etc.) si alta este cand prin scheme birocratice incerci sa grabesti procesul ca sa-ti parasutezi jucatori pentru a obtine un avantaj, avantaj care se mai dovedeste a fi si foarte insignifiant, macar de-ai fi castigat grupa la pas cu astia 2 MVP.

Sunt de acord cu tine. Cum a fost Johannes Van Heerden, practic s-a mutat aici, a invatat limba de vorbeste mai bine decat romanii, avea si o anumita valoare si a tratat intotdeauna Romania cu maxim respect. Ala da import "pe bune". Totusi, suntem in asemenea hal de slabi pe trei sferturi incat daca nu naturalizam 2-3 insulari acolo, nu mai putem face fata in rugby la nivel de calificare pentru cupa mondiala. Din fericire lucrurile astea le practica toata lumea, asa ca nu ne poate acuza nimeni ca trisam.

1277430112311483
Felix Bulearcă  •  28 Martie 2022, 18:02

Mă așteptam la mai mult profesionalism din partea jurnaliștilor acestei publicații. Chiar dacă sunt specializați numai pe două axe: Jiji și țurcă (că fotbal nu se poate numi, la ce bani se investesc, raportat la rezultatele obținute). Să ieși cu un asemenea articol, evident titlul de gen bombă, fără o minimă documentare despre sportivii respectivi este jenant, sau chiar răutăcios. În loc să vină cu argumente searuncă petarde, și alea expirate. GSP nu se dezminte, reprezintă instrumentul distrugerii sportului românesc.

gago747
gago747  •  28 Martie 2022, 14:13
Postat de Daniel Tanase pe 28 Martie 2022, 11:58

Un articol gen clickbait despre o nonproblema. Ca ar fi zis cineva ca ar stii ceva despre altceva. Vorbe scrise pentru trafic. Zero dovezi! Se spala multa zeama de varza aici! Cei doi (Tomane si Vaovasa) sunt perfect eligibil pentru nationala noastra si sunt foarte importanti in angrenajul echipei. Toate echipele din top 20 , cu exceptia (Argentinei,Georgiei,Uruguayului)au jucatori naturalizati.

Tot a;a s-a zis și despre Sione Fakaosilea ăla care ne-a mîncat calificarea în 2019 ...

Vezi toate comentariile (10)
Comentează