SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Și-a înfiat frații vitregi, într-o copilărie plină de drame » Cine e Siya Kolisi, primul căpitan de culoare al campioanei mondiale Africii de Sud

Articol de - Publicat duminica, 03 noiembrie 2019 16:32

Naționala de rugby a Africii de Sud a câștigat al treilea titlu mondial, reușind să treacă de Anglia, în finală, 32-12. Siya Kolisi, primul căpitan de culoare al Africii de Sud, a avut o copilărie grea, însă rugby-ul l-a salvat.  

„Au fost vremuri grele când eram mic, de multe ori nu aveam ce pune pe masă și mergeam la culcare nemâncat”, își începe povestea Siya Kolisi pentru The Guardian. Căpitanul Africii de Sud s-a născut în 1991, la Zwied, pe când părinții săi, Phakama și Fezakele, erau încă adolescenți. 

Nu au avut cum să-l crească împreună, el rămânând mai mult în grija bunicii din partea tatălui. În unele momente, nu avea unde să doarmă și improviza un pat din perne în mijlocul casei în care bunica sa locuia cu mătușa și unchiul lui Siya.  

„Nu mă rușinez de originile mele, sunt conștient că e o poveste tipică pentru Africa de Sud, dar din acele vremuri îmi trag motivația”, a continuat el. 

Transformare în „Urs” 

Chiar dacă nu a petrecut prea mult timp cu tatăl său, de la el a prins dragostea pentru sportul care avea să-l transforme în simbol. A început rugby-ul la opt ani, iar pe teren își găsea refugiul și uita de lipsurile de acasă. Nu impresiona prin calitățile fizice, însă avea o înțelegere a jocului extraordinară.  

„În anul de la Under 14 era unul dintre cei mai mici jucători, însă acest lucru l-a ajutat mult. A trebuit să gândească pentru a reuși să-i domine pe ceilalți. Citea foarte bine jocul și mereu era în locul potrivit, la timpul potrivit. Printre atuurile sale din acei ani erau abilitatea și deschiderea de a-i face pe coechipieri să arate mai bine decât el pe teren. Din prima zi și-a arătat talentul, venea primul și pleca ultimul de la antrenament", a spus Dean Carelse pentru The Citizen, unul dintre antrenorii săi din acea perioadă.

 Lucrurile s-au schimbat după vacanța de vară în care a crescut mult, atât de mult încât a fost poreclit "Ursul", poreclă care i-a rămas și acum, când măsoară 1,86 m și cântărește 99 de kg. 

Dramele care l-au întărit 

Viața sa de adolescent a fost marcată de două pierderi majore: mama și bunica Nolulamile. Ultima a fost cea care a sacrificat multe pentru el și a avut grijă să învețe și să-și urmeze pasiunea. El i-a fost alături și a ținut-o în brațe când și-a dar ultima suflare. Indiferent de dramă, el spune că a fost o binecuvântare întrucât a fost lângă ea și nu a murit singură. 

Talentul său l-a dus spre o bursă la una dintre cele mai renumite școli de rugby din Africa de Sud, Liceul Grey din Port Elizabeth, unde și-a desăvârșit înțelegerea jocului. 

Și-a înfiat frații vitregi, într-o copilărie plină de drame » Cine e Siya Kolisi, primul căpitan de culoare al campioanei mondiale Africii de Sud

După absolvirea liceului s-a mutat la Cape Town, unde a ajuns la actuala sa echipă, The Stormers, o formație al cărei căpitan a devenit în februarie 2017, la 25 de ani. 

Debutul în echipa Africii de Sud a avut loc într-un meci cu Scoția în iunie 2013, iar din 2018 a devenit căpitanul Springboks, primul de culoare din istoria de 126 de ani a echipei. O reprezentativă care până în 1992 nu primea în rândurile sale jucători de culoare, fiind bastionul regulii minoritare a albilor. Siya Kolisi, 28 de ani, este considerat simbolul Africii de Sud post-apartheid.  

„Să fii sportiv de performanță e greu și de multe ori apar întrebări dacă merită sau nu tot efortul. Apoi mă gândesc de unde am pornit și la oamenii care mă iau drept model. Pentru persoanele care se uită la mine joc în fiecare zi, aceasta este datoria mea. Nu vreau să fiu o inspirație doar pentru cei de culoare, ci pentru toți oamenii din toate rasele!”, a spus Kolisi pentru The Guardian. 

„Când sunt pe teren, văd în tribune oameni de toate culorile și de toate rasele. Noi, ca jucători, reprezentăm toată țara. Nu trebuie să joci ca să fii cel mai bun jucător de culoare sau cel mai bun jucător caucazian pentru a fi reprezentativ pentru comunitate, ci trebuie să fii cel mai bun pentru Africa de Sud! Reprezentăm ceva mai mare decât ne putem imgina”
Siya Kolisi,căpitan Springboks 

Și-a înfiat frații vitregi 

Mama lui Kolisi, Phakama, a mai avut doi copii înainte de a se stinge din viață, la doar 31 de ani. Când acest lucru s-a întâmplat, frații săi vitregi, Liyema și Liphelo, au fost încredințați tatălui lor. După ce și acesta a părăsit această lume, cei mici au fost preluați de serviciile sociale.  

Siya le-a pierdut urma, dar în 2012, cu ajutorul unui verișor, i-a regăsit. I-a luat la el acasă de Crăciun și s-a hotărât să-i țină cât mai aproape de el. După o lungă luptă legală, care a durat 18 luni, Kolisi a reușit să-i înfieze pe cei doi. În 2016 s-a căsătorit cu Rachel Smith, ei fiind părinții a doi copii: Nicholas Siyamthanda și Keziah.

„Când ies pe teren îmi doresc să fiu cel mai bun flanker din lume. Dacă gândești în termeni rasiali, îți limitezi orizonturile” 
Siya Kolisi,căpitan Springboks 

Citește și:

Totul despre coroană africană la rugby! Africa de Sud, echipa cu un căpitan fără încălțări + povestea zdrobitoare de viață a lui Makazole Mapimpi

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează