SPORTURI  »  RUGBY  »  CUPA MONDIALĂ

Totul despre coroana africană la rugby! Africa de Sud, echipa cu un căpitan fără încălțări + povestea zdrobitoare de viață a lui Makazole Mapimpi

Articol de - Publicat duminica, 03 noiembrie 2019 16:01

Naționala de rugby a Africii de Sud a câștigat al treilea titlu mondial, reușind să treacă de Anglia, în finală, 32-12. Este al 8-lea trofeu adjudecat de echipele din emisfera sudică. Europa rămâne cu unul singur. 
 

Ediția a noua a Cupei Mondiale de rugby, desfășurată în premieră în Asia, a adus multe lucruri inedite în prim-plan. Africa de Sud a câștigat pentru a treia oară trofeul, deși a început competiția cu o înfrângere, 13-23 cu Noua Zeelandă. E prima campioană mondială care triumfă după ce începe turneul cu un eșec.  

A părut, de altfel, o dispută în trei, cu Africa de Sud-Noua Zeelandă-Anglia. Campioana ultimelor două ediții (2011, 2015), Noua Zeelandă, a pierdut surprinzător cu Anglia în semifinale, 7-19, pentru ca în final să termine pe locul 3. Statistic, sud-africanii triumfă din 12 în 12 ani. După 1995, au câștigat în 2007 și acum în 2019. Conform acestui algoritm, Springboks ar mai ajunge la Trofeul „Webb Ellis” în 2031. 

Japonia, țara gazdă, a fost prima echipă din Asia care reușește să se califice în sferturile de finală ale competiției. Au mai fost o serie de premiere pentru niponi, care au reușit să învingă pentru prima dată Scoția și Irlanda. Japonezii au obținut astfel calificarea directă și la ediția franceză, de peste patru ani. 
 

Anglia, finalista World Cup 2019, câștigase până în ultimul act toate meciurile, exclusiv în compania unor echipe non-europene: Tonga, SUA, Argentina, Australia, Noua Zeelandă. Meciul cu Franța, din faza grupelor a fost anulat. A fost pentru prima dată la o Cupă Mondială când au fost anulate trei partide. Taifunul Hagibis care a lovit Japonia pe perioada competiției, a făcut ca disputele Anglia - Franța, Noua Zeelandă - Italia și Canada - Namibia să nu se mai dispute. 

Cifrele campionilor 

După Japonia, Africa de Sud a fost echipa favorită a niponilor, deși africanii au învins țara gazdă în „sferturi”. Africa de Sud a fost echipa cu cele mai multe puncte marcate în faza grupelor (185) și a primit un singur cartonaș galben, în meciul cu Japonia (Tendai Mtawarira). Africa de Sud a impresionat la mingile trimise din tușă și a pierdut una singură din cele 63 de care a beneficiat. 

Eddie Jones, antrenorul Angliei, a pierdut a doua finală din carieră. Australianul nu a pierdut însă niciodată cu Anglia în fața țării sale, având un raport de 7-0! Ben Spencer, mijlocașul la grămadă al englezilor, a jucat 5 minute la Cupa Mondială, chiar în finală. L-a înlocuit pe accidentatul Willie Heinz. 

Campionul fără încălțări 

Căpitanul Africii de Sud, Siya Kolisi, primul căpitan de culoare al unei echipe la Cupa Mondială, a avut o copilărie foarte grea. 

Sud-africanul a povestit că finala Cupei Mondiale din 2007, Africa de Sud-Anglia (15-6) a urmărit-o la un bar din Port Elizabeth, orașul său natal, pentru că nu avea televizor acasă.  

„A fost o perioadă în care părinții nu aveau ce să ne pună pe masă și când nu aveam cu ce să mă încalț ca să merg la școală”, a povestit antrenorul Erasmus Rassie, antrenorul Africii de Sud. 

Tehnicianul și-a motivat elevii înainte de finală, spunându-le că nu joacă pentru ei, ci pentru toți sud-africanii de acasă. Kolisi a bifat a 50-a selecție pentru Africa de Sud în finala cu Anglia, reușind 10 tacklinguri perfecte.  
 

Și-a pierdut mama și doi frați 

Makazole Mapimpi a trecut și el printr-o perioadă extrem de grea în viața personală. Mama lui a murit într-un accident de mașină, sora sa a fost foarte bolnavă, decedând și ea după o grea suferință, iar fratele său și-a pierdut un picior, după ce a fost electrocutat. La scurt timp a murit și el. Cu câteva săptămâni înainte de a ajunge la Cupa Mondială, cel mai bun prieten al său a fost ucis la Universitatea din Cape Town.  

285 de eseuris-au marcat în cele 45 de meciuri de la Cupa Mondială din Japonia, o medie de 6,33 per partidă

69 de punctea reușit transformerul sud-african Handre Pollard, 22 dintre ele în finală. El a fost urmat de englezul Owen Farrell cu 58 și neo-zeelandezul Richie Mo'unga cu 54

7 eseuria reușit galezul Josh Adams, cele mai multe dintre toți rugbyștii. Top trei a fost completat de Makazole Mapimpi (Africa de Sud) și Kotaro Matsushima (Japonia)

2.196 de puncteau fost reușite în total, media per meci fiind de 48,8 puncte

1.704.443 de spectatoriau asistat la ediția a 9-a a Cupei Mondiale, cu o medie de 37.877. Dintre aceștia, peste 400.000 au venit din afara Japoniei

Cupa Mondială all time

1987: 1. Noua Zeelandă, 2. Franța, 3. Țara Galilor
1991: 1. Australia, 2. Anglia, 3. Noua Zeelandă
1995: 1. Africa de Sud, 2. Noua Zeelandă, 3. Franța
1999: 1. Australia, 2. Franța, 3. Adrica de Sud
2003: 1. Anglia, 2. Australia, 3. Noua Zeelandă
2007: 1. Africa de Sud, 2. Anglia, 3. Argentina
2011: 1. Noua Zeelandă, 2. Franța, 3. Australia
2015: 1. Noua Zeelandă, 2. Australia, 3. Africa de Sud
2019: 1. Africa de Sud, 2. Anglia, 3. Noua Zeelandă

99,3 %a fost gradul de ocupare al celor 12 arene care au găzduit partidele Cupei Mondiale 2019

1,13 milioanede spectatori au urmărit partidele din Fanzones

54,8 milioanede japonezi au urmărit partida Japonia-Scoția, întâlnirea care a stabilit

437 de miliardede yeni japonezi a fost impactul Cupei Mondiale în economia japoneză, aproximativ 36 milioane de euro

Finalele Cupei Mondiale 2019

Finala mare:  Africa de Sud-Anglia 32-12
Finala mică: Noua Zeelandă-Țara Galilor 40-17
 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (2)
liviuemil
liviuemil  •  03 Noiembrie 2019, 19:11

Ce ma bucur !!!

piet
piet  •  03 Noiembrie 2019, 17:03

Singurul sport adevarat, neintinat,care formeaza caractere cu putere de sacrificiu .Este sport de contact permanent cerand un curaj dus la extrem , inteligenta superioara si spirit de echipa.Rugbyul nu poate fi trucat ,mintit ,mimat ! Aici nu poti motiva ca terenul a fost tare-moale, ca am avut o indispozitie ,ca m-a doare spatele,ca nu m-am antrenat destul.Majoritatea sunt oameni cu studii superioare si minti sclipitoarenu veti vedea niciodata un rugbist ascunzandu-se dupa copac in urma unei infrangeri.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează