Articol de Marian Ursescu - Publicat vineri, 08 iunie 2018 17:45
Pe 9 octombrie 2017, Simona Halep a detronat-o pe Garbine Muguruza și a devenit cel de-al 25-lea lider WTA în cei 42 de ani de când s-a adoptat ierarhia computerizată. E prima româncă.
- Simona Halep joacă sâmbătă, de la ora 16:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la PRO TV și Eurosport, cea de-a patra finală de Mare Șlem a carierei. Liderul WTA o întâlnește pe Sloane Stephens.
A avut trei tentative de a ajunge în vârf, dar abia la a patra s-a întâmplat cu adevărat. A învins-o pe Ostapenko la Beijing și a primit din partea organizatorilor un număr 1 uriaș, făcut din flori. L-a îmbrățișat afectuos de parcă ar fi fost cel mai drag trofeu câștigat.
De la Chris Evert, primul lider în era Open, până la Simona Halep, istoria tenisului s-a scris romanțat cu nume mari, unele uriașe. 24 de femei care au deținut poziția de vârf a clasamentului mondial din 1975 până acum.
Unele jucătoare au stat acolo, pe locul întâi, cu anii, sute de săptămâni, unitatea de măsură în WTA! E cazul germancei Steffi Graf, al americancelor Serena Williams, Martina Navratilova și Chris Evert sau al elvețiencei Martina Hingis, ca să le socotim doar pe primele 5. Altele au câștigat multe titluri de Mare Șlem, dar au fost prezențe meteorice în vârful ierarhiei mondiale.
Constanța o caracterizează
S-au creat o grămadă de discuții și dezbateri asupra felului în care e întocmit clasamentul în tenis. Un lucru e cert. Ca să ajungi numărul 1, trebuie să ai rezultate, dar și constanță. Iar Simona Halep tocmai asta a arătat. E constantă, e o prezență firească în fazele superioare ale turneelor importante.
Nu a câștigat până acum un Mare Șlem, deși azi joacă a patra finală. E o bornă pe care românca vrea să o bifeze cât mai rapid. Pentru a-și demonstra ei că nu degeaba e pe primul loc în lume.
Simona nu e singurul lider mondial care s-a cocoțat acolo, în vârf, fără să fi câștigat un turneu de Mare Șlem. Înaintea ei au fost Kim Clijsters, Amelie Mauresmo, Jelena Jankovici, Dinara Safina, Caroline Wozniacki, Karolina Pliskova. Ulterior, Clijsters, Mauresmo și Wozniacki au câștigat Grand Slam-uri, daneza chiar anul acesta, după o finală cu Halep.
Două perioade
Halep a adunat între timp 32 de săptămâni pe locul 1 și e pe locul 13 într-un top all-time, între cele 25 de nume. Cele 32 de săptămâni nu au fost însă consecutive, românca bifând 16 săptămâni inițial, până când Wozniacki i-a "furat" locul pentru doar o lună.
A revenit pe 26 februarie anul acesta și nu a mai cedat. În plus, finala de la Roland Garros îi dă siguranța că până după Wimbledon, nimeni nu va putea atenta la coroana de regină. Și va mai aduna alte cinci săptămâni, totalizând 36 în total.
Cele mai multe săptămâni pe locul 1
1. Steffi Graf (Germania) 377
2. Martina Navratilova (SUA) 332
3. Serena Williams (SUA) 319
4. Chris Evert (SUA) 260
5. Martina Hingis (Elveția) 209
6. Monica Seles (Iugoslavia/SUA) 178
7. Justine Henin (Belgia) 117
8. Lindsay Davenport (SUA) 98
9. Caroline Wozniacki (Danemarca) 71
10. Victoria Azarenka (Belarus) 51
186 de săptămâniconsecutive au fost pe locul 1 WTA Steffi Graf și Serena Williams. Cele două conduc detașat în acest top