Articol de Luminiţa Paul - Publicat miercuri, 25 ianuarie 2017 00:00
Venus Williams și Roger Federer s-au calificat ieri în semifinalele de la Melbourne, forțând recorduri de longevitate.
Va împlini 37 de ani în iunie, dar pare că s-a schimbat foarte puțin față de imaginea ei de la 18, 25 sau 30. Cu atenția fixată pe sora ei mai mică, dar și pe figurile noi ale circuitului, Venus și-a urmat traseul pe tabloul australian cu discreție și perseverență.
Ieri însă, a început ziua trezindu-se târziu, după cum a povestit pentru CNN antrenorul ei, David Witt. Și avea meci de la 11:00, primul pe Arena Rod Laver!
Testată de-a lungul timpului de diverse situații, americanca a depășit momentul matinal de buimăceală, a intrat pe teren și a luptat aprig contra Anastasiei Pavliucenkova, adversara ei cu 11 ani mai tânără.
Luptă și inimă
Nu doar a luptat, ci a învins în minimum de seturi, 6-4, 7-6 (3), devenind prima semifinalistă a acestei ediții. Și cea mai vârstnică din era open, doborând recordul stabilit anul trecut chiar de Serena.
Cine ar mai fi văzut-o pe Venus asaltând fazele superioare ale turneelor atunci când, după ce fusese diagnosticată cu sindromul Sjogren, uneori abia se putea ține pe picioare în timpul meciurilor?
"E o nebunie să realizezi când de mult timp a trecut de când joacă", spune același Witt. "Și continuă s-o facă la cel mai înalt nivel. Mare parte din asta ține de lupta și de credința ei, de ceea ce are în inimă. De câte ori e pe teren, n-o vezi renunțând la un punct, aruncând la gunoi un game-două, iar asta spune mult".
Discreția lui Venus se vede și în unele decizii poate surprinzătoare pe care le ia. Precum aceea de a refuza un vestiar dintre cele repartizate jucătorilor de top. "Asta e ea. Nu e pretențioasă, nu ține nasul sus, n-are nevoie să fie servită. E independentă și sinceră, ce vezi e ceea ce primești", o descrie antrenorul.
Meciuri rapide – cheia de la Melbourne
Cum și-a făcut totuși Williams cea mare loc în semifinale? Există un secret, vreun truc? Poate doar o explicație: faptul că a reușit să încheie meciurile relativ rapid, să nu stea prea mult pe teren. Nu a pierdut niciun set, iar asta i-a prelungit indirect drumul în turneu.
"Am vorbit despre asta de mai multe ori. S-a întâmplat ca, în loc de două seturi, să joace trei, meciuri de trei ore, care produc oboseală sau accidentări. Dar aici nu a fost așa și e parțial motivul pentru care a ajuns atât de departe".
Și motivul pentru care nu se gândește la retragere. "Simt că încă am mult tenis de oferit. Ori de câte ori te simți așa, continui", spune simplu Venus. Să câștige titlul însă, nu e prea îndrăzneț? "De ce nu? Ar trebui să mă uit peste fileu și să cred că persoana de acolo merită mai mult victoria? Asta nu este mentalitate de campion".
De-a lungul anilor, Australian Open n-a fost chiar turneul de Mare Șlem preferat al americancei. A reușit prima semifinală în 2001, iar în 2003 a disputat finala, plus alte 6 sferturi de finală, dar a și absentat de la 4 ediții, iar de 3 ori a pierdut în turul 1. Acum însă, e la fel de competitivă ca în urmă cu 14-15 ani. Și poate se bucură mai mult de tenis, tocmai fiindcă ochii nu sunt fixați pe ea.
Revenirea așteptată
Nu același lucru se poate spune despre Roger Federer, a cărui întoarcere la tenis a fost așteptată cu nerăbdare și curiozitate. De când a pășit pe terenurile de la Perth, pentru Cupa Hopman, după 6 luni de pauză, elvețianul a absorbit toată atenția.
Clasat pe locul 17 în lume, urma să aibă un traseu complicat pe tabloul de la Melbourne, însă a făcut față cu ușurință și strălucire imensei provocări.
Ieri, în sferturile de finală, l-a depășit pe germanul Mischa Zverev cu 6-1, 7-5, 6-2, obținând ceva ce nici el nu credea că e în stare chiar acum: un bilet pentru semifinale. Înainte de turneu, se gândise în mod realist că ar putea ajunge în "sferturi", a făcut deja un pas în plus.
Ce l-a surprins cel mai mult în evoluția de până acum? "Să câștig meciuri consecutive în fața unor jucători grozavi, de calitate. Pentru mine aici era semnul de întrebare, dacă voi reuși acest lucru la puțin timp după revenire", a spus Roger.
"Știam că pot fi periculos pentru adversari, dar poate, cu cât turneul progresa, cine știe? puteam să pierd din energie, ceva de genul acesta... Iar acum, să fiu în semifinale, simțindu-mă atât de bine, jucând atât de bine, aceasta e marea surpriză pentru mine".
"Pauza l-a întinerit"
Fostul antrenor al lui Federer, Paul Annacone, alături de care a cucerit cel mai recent titlul de Mare Șlem al său, Wimbledon 2012, a evaluat pentru ESPN situația actuală. "Cel mai greu lucru pentru jucătorii mari este cât de des pot juca tenis la acest nivel. Geniul nu dispare, cu siguranță, dar cum îl susții?", se întreba Annacone.
Explicația ar putea fi chiar în pauza luată de Roger după operația la genunchi de anul trecut. "Unul dintre cele mai dificile lucruri este la această vârstă este să stai motivat". Vârsta, într-adevăr... A elvețianului – 35 de ani și 5 luni. "Pauza l-a împrospătat, i-a dat timp în plus să respire. Chiar l-a întinerit", a adăugat antrenorul.
Federer explică acest context pozitiv al vârstei cu mai multe nuanțe. "Întotdeauna am crezut că pauzele sunt importante pentru mine. Dacă ne uităm înapoi, am jucat mult, dar mi-am și luat vacanțe lungi, pauze mai mari. Lumea nu știe ce fac eu exact în timpul liber sau când nu mă vedeți între Wimbledon și Cincinnati ori atunci când se termină sezonul. În unii ani, îmi amintesc, n-am lovit mingea câte 4-5 săptămâni la rând. Cred că e un aspect important legat de longevitate", a detaliat el după meciul din "sferturi".
Cât despre o posibilă victorie în Australia, speranțele au crescut mult în ultimele zile. "Multă lume întreabă, de câțiva ani încoace, dacă mai poate câștiga un turneu de Mare Șlem. Ei bine, a disputat două finale mari în 2015, la începutul lui 2016 juca bine. Sunt mulți jucători excelenți rămași în cursă, și situații de presiune, dar nu văd de ce nu ar putea câștiga", a conchis Paul Annacone. Chiar așa, de ce n-ar putea câștiga?
Venus Williams
- 36 de ani
- 7 titluri de Mare Șlem în palmares
- Primul: Wimbledon 2000
- Cel mai recent: Wimbledon 2008
- Cea mai recentă finală: Wimbledon 2009
Roger Federer
- 35 de ani
- 17 titluri de Mare Șlem în palmares
- Primul: Wimbledon 2003
- Cel mai recent: Wimbledon 2012
- Cea mai recentă finală: US Open 2015
Victorie cu schimb de replici
Stan Wawrinka a dominat sfertul de finală cu Jo-Wilfried Tsonga, învingând în trei seturi, 7-6 (), 6-4, 6-3. A existat însă un moment care a eclipsat ceea ce se petrecea pe teren: un dialog în franceză între cei doi, imediat după primul act, cu jucătorii stând pe scaune în pauză.
Francezul bombănea despre faptul că elvețianul se uită la el, iar Stan n-a mai răbdat: "Ce ai spus? Tu ești cel care se uită la mine și vorbește". Tsonga a continuat: "Nu am spus nimic". Wawrinka: "M-am uitat la tine? Când? Nu m-am uitat deloc. E un meci de tenis. Trebuie să te calmezi, relaxeză-te un pic". Tsonga: "Nu-ți fă griji". Cei doi locuiesc în Elveția și erau buni prieteni până acum trei ani, când Wawrinka a cucerit titlul la Australian Open.
Imediat, într-un interviu în l’Equipe, Jo a spus că "dacă Stan a câștigat un Grand Slam, atunci merit și eu unul". Situația s-a tensionat între ei și așa a rămas.
Ieri, după meci, elvețianul a explicat că "mereu poate apărea tensiunea. Toți intrăm pe teren să câștigăm meciuri. Se pot întâmpla lucruri, dar în final nu e nicio problemă".
Tsonga, la rândul său, a catalogat schimbul de replici drept "nimic special", spunând că a fost provocat de testosteron. Wawrinka îl va întâlni în semifinale pe Roger Federer.
Coco, în premieră
O semifinală 100% americană, în care Venus Williams o va întâlni pe Coco Vandeweghe. Aceasta e la o premieră a carierei, reușită în urma victoriei clare, 6-4, 6-0, asupra lui Garbine Muguruza, campioana de la Roland Garros.
Coco a mărturisit că a fost "nervoasă și speriată" la gândul că trebuie s-o înfrunte pe spaniolă. Atât de speriată încât i-a spus antrenorului Craig Kardon că îi e teamă să nu își ude pantalonii.
Totuși, victoria în fața lui Muguruza este a 6-a din ultimele 7 meciuri în fața unei jucătoare de Top 10.