Articol de Luminiţa Paul, Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 02 martie 2012 00:00 / Actualizat joi, 01 martie 2012 21:12
Rusoaica în vîrstă de 22 de ani a fost diagnosticată anul trecut cu limfomul Hodgkin, o formă de cancer a sistemului limfatic.
"E ziua mea astăzi şi vreau să vă mulţumesc pentru toate mesajele şi urările de bine. Nu e o perioadă foarte uşoară pentru mine. Am fost diagnosticată cu limfomul Hodgkin, o formă de cancer. Mă tratez în Italia şi merge bine, dar e nevoie de multă răbdare şi timp", scria Alisa Kleibanova pe 15 iulie 2011. Un mesaj lucid şi emoţionant în ziua în care Alisa împlinea 22 de ani şi avea cancer. O asociere care lasă un gol în stomac.
Jucătoarea care a fost numărul 20 mondial a avut răbdare, iar timpul a fost de partea ei. În urmă cu cîteva zile, ea anunţa că mai are un singur examen medical de trecut şi se poate întoarce pe terenul de tenis. "Am încheiat tratamentele în decembrie şi apoi am făcut ultimele teste în Italia. Tratamentele au dat rezultate, doctorii sînt mulţumiţi de starea mea de sănătate şi mă simt extraordinar" sînt cuvintele Alisiei care transmit zîmbete.
Ea e atît de sănătoasă încît se poate întoarce pe terenul de tenis. Mesajul de pe site-ul WTA e plin de mulţumiri către doctori, familie, prieteni, antrenori şi către toţi oamenii care i-au stat alături. "Am început să mă antrenez iar şi acum sînt în Florida şi joc din nou!!!", frază care se termină cu trei semne de exclamare. Bucuria ei se simte în fiecare cuvînt. "La început a fost foarte greu fizic, dar atît de emoţionant încît n-am mai vrut să ies de pe teren. E incredibil, lucrez în fiecare zi şi mă bucur de fiecare clipă mai mult decît o făceam înainte". Ea a primit un wild-card la turneul de la Miami, care începe pe 20 martie. Sub soarele Floridei, Alisa priveşte spre viitor.
Supravieţuitorii cancerului din tenis
- Martina Navratilova. Una dintre cele mai mari jucătoare din istoria tenisului, Martina a aflat că are cancer la sîn în februarie 2010, în urma unei mamografii de rutină. În aprilie i s-a îndepărtat tumoarea, următorul pas fiind terapia cu radiaţii. La foarte scurt timp, Navratilova, 55 de ani, cîştigătoare a 18 turnee de Mare Şlem în carieră, a revenit în meciuri demonstrative.
- Félix Mantilla. Spaniolul, 37 de ani, a aflat că are cancer de piele în 2006. A suportat o intervenţie chirurgicală, evitînd radioterapia şi chimioterapia, făcînd însă controale regulate, la fiecare trei luni. A putut să joace din nou tenis în 2007, trecînd de calificări la 3 turnee ATP. Ibericul fusese al 10-lea jucător al lumii în 1998, an în care făcuse semifinale la Roland Garros.
- Corina Morariu. Fosta jucătoare americană de origine română, acum în vîrstă de 34 de ani, a fost diagnosticată în 2001 cu leucemie. A început imediat chimioterapia, dar aceasta a provocat un efect secundar teribil: probleme cu leucocitele, ce au dus la acumularea de cheaguri de sînge în plămîni. Timp de o lună, Corina s-a luptat pentru viaţa ei, reuşind să învingă boala. S-a întors la tenis, adunînd rezultate importante, mai ales la dublu, între care o finală la Australian Open (2005).
- Sandra Klemenschits. Austriaca, acum în vîrstă de 29 de ani, a fost diagnosticată cu o formă rară de cancer abdominal în acelaşi timp ca şi sora ei geamănă, Daniela. Cele două făceau un dublu de succes în circuitul challenger, avînd 20 de titluri, dar şi o finală WTA, Istanbul 2005. Tratamentul costisitor a dat rezultate doar în cazul Sandrei, Daniela încetînd din viaţă în aprilie 2008. Sandra a revenit la tenis, joacă în continuare doar la dublu şi adună titluri.
- Lucas Arnold Ker. În octombrie va împlini 38 de ani. Argentinianul a primit ca pe un şoc vestea că are cancer testicular în august 2006. După intervenţia chirurgicală de extirpare şi şedinţele de chimioterapie, Lucas a reînceput să joace tenis, axîndu-se mai mult pe dublu, acolo unde avusese mai mult succes, atingînd în 2004 poziţia a 21-a ATP.
Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”