SPORTURI  »  TENIS  »  INTERVIU

EXCLUSIV VIDEO Alexandra Dulgheru, nouă ipostază după pauza pusă carierei: „Cel mai greu a fost să comentez două românce una contra celeilalte”

Alexandra Dulgheru la primul comentariu pentru WTA TV Foto Instagram
Alexandra Dulgheru la primul comentariu pentru WTA TV Foto Instagram

Articol de , - Publicat luni, 21 august 2023 14:10 / Actualizat marti, 22 august 2023 14:12

Fost număr 26 WTA și câștigătoare a două turnee WTA 1000, Alexandra Dulgheru, 34 de ani, a intrat într-o etapă diferită din punct de vedere profesional. De anul trecut este comentator pentru feed-ul internațional WTA, folosindu-și experiența din tenis, dar și cunoștințele superioare de limba engleză.

Veselă, surâzătoare, chiar dacă vine după câteva ore bune de comentariu tv, Alexandra Dulgheru e gata să-și împărtășească pentru Gazetă experiența inedită începută anul trecut. De ceva timp ea a intrat în zona comentariului sportiv, la Digi și scurt timp la Eurosport, însă în 2022 a făcut un pas important.

În timp ce Simona Halep e în vacanță în Capri, WTA a confirmat o cădere abisală în clasament! Și veștile proaste nu se vor opri aici
HALEP, SUSPENDATĂ
În timp ce Simona Halep e în vacanță în Capri, WTA a confirmat o cădere abisală în clasament! Și veștile proaste nu se vor opri aici

După o perioadă ce părea descurajantă de tatonări, a fost aleasă să comenteze în engleză pentru feed-ul internațional WTA, alături de voci importante care se aud de ani de zile pe canalele cele mai cunoscute.

Alexandra Dulgheru: „Aș vrea să revin măcar pentru scurt timp”

Alexandra nu a mai jucat un meci oficial din august 2021. „Din cauză că am avut probleme de sănătate. Tot ce a ținut de mine am făcut. Nu pot să cer mai mult de la corp, am cerut mai mult în ultimul timp și am mai avut nu știu câte operații”, explică ea.

„Doar am nevoie de timp să accept că este ceva ce nu ține de mine”, continuă, adăugând că se află într-un alt rol, într-o nouă etapă. Nu a renunțat la ideea de a mai juca, ”aș vrea să revin măcar pentru scurt timp înainte de a pune racheta în cui”, însă până atunci dedică timp activității de comentator tv. În română și într-o engleză sofisticată și savuroasă.

VIDEO. Alexandra Dulgheru: „Am stat o bună perioadă acasă și mi-am dat seama că nu pot să stau locului”

- Alexandra, călătorești destul de mult în ultima vreme, aproape la fel de mult că atunci când jucai și ai o destinație nouă pe harta ta, Leeds. Cum ai ajuns să comentezi pentru feed-ul internațional WTA?
- Mi-era dor să călătoresc. Bun, a fost pandemia, după aia am început iar să joc, am jucat bine dar m-am accidentat, a trebuit să mă opresc iar și am stat o perioadă bună acasă și mi-am dat seama că nu pot să rămân locului pentru că am în sânge microbul de a călători mult. Stau o perioadă, dar după aceea trebuie să fug. Am avut două momente mai lungi, am plecat în America și am stat la sora-mea, ea trăiește acolo de foarte mult timp, după liceu a plecat în State. A fost foarte frumos să mă revăd cu ea pentru că în ultimii 12-15 ani cred că am văzut-o câte o săptămână la câțiva ani, deci foarte puțin.

- Nu te-ai revăzut doar cu sora, ci și cu Benji, nepotul tău...
- A fost o plăcere pentru mine, am avut rol de mătușică, să am grijă de nepoțel, să-l duc la școală, să-l iau de la polo, să gătesc eu care nu găteam, am învățat rețete noi! Mi-a plăcut să fiu în deplasare, practic, să simt că trăiesc cumva viața în continuare și în tot acest timp așteptam un răspuns de la WTA TV. La penultima operație am început deja să mă gândesc mai serios la faptul că trebuie să găsesc ceva și după tenis, după cariera profesionistă și am început să fiu mai activă.

- Ce ai făcut, mai exact?
- Am comentat la Digi. După ce am prins un pic de experiență, am vorbit cu cei de la WTA și le-am spus: „Uitați, sunt interesată și aș vrea să încerc să comentez pentru WTA TV, pentru că este o primă platformă foarte bună unde poți comenta în engleză toate meciurile world feed și știu jucătoare care au făcut aceiași pași după ce s-au lăsat, au ajuns să comenteze pentru ei”.

Alexandra Dulgheru, nouă ipostază după pauza pusă carierei: „Cel mai greu a fost să comentez două românce una contra celeilalte”
Alexandra Dulgheru într-un meci din 2021 Foto Imago

- Aveai un reper?
- Printre primele a fost Olga Savchuk, pe care o și auzeam câteodată în căști. A fost un proces destul de lung. Trebuie să recunosc că noi jucători, jucătoare, care am făcut ceva pe terenul nostru, pe tărâmul nostru și am ajuns la un anumit nivel, câteodată ni se pare normal și natural ca multe lucruri să cadă de la sine, dar câteodată nu e chiar așa, nu.

- La ce te referi?
- Am fost surprinsă de niște lucruri care s-au întâmplat, mai bine spus, care nu s-au întâmplat sau se petreceau foarte greu și la început am fost un pic dezamăgită de procesul în sine. Parcă cumva te uită lumea sau parcă nu mai dau la fel de mare importanță ca atunci când ești pe teren. Și atunci am primit niște sfaturi bune tot de la foști jucători, care mi-au spus: „Alex, să nu te simți prost sau să nu crezi că au ceva cu tine”.

VIDEO. Alexandra Dulgheru: „Dacă ești superstar intri direct”

- Despre ce era vorba?
- Fac o greșeală jucătorii care cred că imediat după ce termină cariera pot să intre direct să comenteze pentru ESPN, Tennis Channel, meciurile mari. Nu, este un alt proces, se ia un pic de la zero. OK, doar dacă ai fost un superstar, atunci e mai ușor să intri direct în anumite meciuri mari sau emisiuni, dar altfel e o competiție și acolo, e o procedură și trebuie să muncești. Și după ce am înțeles cum funcționează, m-am mai liniștit.

- Când ți-au dat primul semn?
- Am primit un răspuns abia la un an după ce i-am contactat prima oară. I-am întâlnit la Wimbledon în 2019, am vorbit cu ei, m-au întrebat dacă voi continua să joc și am zis că da. Și am zis OK, revenim sau hai să vorbim după ce te decizi să joci mai puțin și să faci o tranziție. Și după ce am avut ultima operație am zis ok, vedem, nu știu dacă mai revin sau nu, dar este un moment bun să vorbesc cu ei, să încerc și să vedem ce se întâmplă. Și un an de zile a durat.

- Ți-a fost ușor să comentezi în engleză?
- Prima oară a fost o experiență wow! Nu că mi-e teamă dar niciodată n-am vorbit atât de mult în engleză despre un meci de tenis. Am exersat un pic ca să zic păi și ce fac? Anumite expresii sunt tipice în engleză și dacă nu știu cum să zic anumite lucruri...

Primul comentariu și drama din spate

- Ai avut emoții?
- Da, am avut un pic de emoții tocmai pentru că îmi era teamă că la un moment dat n-o să știu să spun anumite expresii. Și a fost și o perioadă ciudată, pentru că anul trecut am comentat turneu de la San Jose și a fost un moment delicat în viața mea pentru că am plecat imediat după ce a murit bunicul. Complicații după COVID, după ce m-am întors de la comentarii, a murit și bunica, tot complicații după COVID. Și a fost așa, o paranteză foarte ciudată și am avut o stare...

- Ai reușit totuși să te concentrezi.
- Comentam, dar după aceea seara eram tristă, mai plângeam, dar și am am reușit până la urmă să fiu profi, să-mi fac treaba, dar n-a fost un moment ușor.

Pentru mine cometariul în engleză a fost o experiență unică și îmi place foarte mult pentru că e o platformă pe care pot să mă dezvolt 
- Alexandra Dulgheru

- Cei de acolo cum te-au primit?
- În primul rând mi-a plăcut foarte mult echipa, sunt foarte profesioniști, foarte interesați și pasionați de tens, adică o conversație, așa cum vorbesc cu tine, la un moment dat și uitam că sunt la televizor. Un dialog foarte ușor. Am avut alături pe cineva cu multă experiență, știa foarte bine cum să facă tranziția tot timpul în în meci și să vorbim despre ce voia el să vorbim.

- Este formula clasică, de comentator, respectiv expert.
- Noi, jucători sau foști jucători, suntem numiți color commentators și ai un lead commentator, cel care spune statistici, vorbește la început și după aceea te introduce în conversație. A fost super OK, mai bine decât mă așteptam. Legat de expresii, mi-a spus: «Nu te stresa că nu trebuie să fie perfect English. Lumea te înțelege, te știe de pe circuit, tu vorbești în engleza ta care e foarte ok și se înțeleg lucrurile pe care vrei să le spui».

Alexandra Dulgheru, alături de jurnaliști consacrați

- Cu cine ai comentat primul meci?
- Cu Pete Odgers. Anul acesta am comentat întâi cu Ravi Ubha, apoi cu Sue Thearle. De multe ori mă simțeam mai comodă sau mai bine să vorbesc în engleză pentru că sunt și anumite expresii mult mai naturale. Gândește-te că zici: Oh, my God, what a shot! față de cum e în română: Ce lovitură! Câteodată folosim mai puține cuvinte în engleză, spunând foarte multe lucruri.

- Cât de mult a contat faptul că te descurci atât de bine în engleză?
- Contează mult, evident, pentru că ei vor persoane care să aibă o engleză inteligibilă și cu care să poți să ai cu ușurință un o conversație. Și ei înainte, normal, fac teste. Mi-au cerut să le trimit un footage de test, sunt convinsă că au verificat înainte cum vorbesc și plus că mai sunt și review-urile de la WTA.

Alexandra Dulgheru, nouă ipostază după pauza pusă carierei: „Cel mai greu a fost să comentez două românce una contra celeilalte”
Alexandra Dulgheru și Sue Thearle Foto Instagram

- Cam care e programul într-un sezon?
- Nu este un full-time job. Mi-ar plăcea să comenteze mai des, însă ei cheamă jucători doar la turneele Premier. La turnele de categorie 250 apar doar comentatorii sportivi și atât. Și sunt cam 5 săptămâni pe an, plus minus. Anul acesta, de exemplu o să apară Asia la mine în septembrie.

VIDEO. Alexandra: „Mă încurajau să spun mai multe”

- Ai comentat și meciuri ale româncelor. Cum este să să fi postura asta? mai ales să le cunoști, pe de o parte un avantaj pentru că știi cum sunt, pe de altă parte cred că sunt niște emoții diferite.
- Da, mi-e mai ușor, pe de o parte pentru că le cunosc mai în detaliu și din punct de vedere psihologic și atunci poți să zic niște lucruri din casă, vorba vine. Chiar în în Anglia, mă încurajau foarte mult să să spun cât mai multe lucruri despre ele. Am prins-o pe Sorana la Miami, acolo am prins pentru prima oară o româncă și ea jucând foarte bine. Chiar am făcut meciul, un meci foarte mare al ei contra Arinei Sabalenka, și a fost un meci important și pentru ei și atunci inside-urile pe care le-am adus au fost foarte bune.

- Dar...
- Pe altă parte, da, poate să fie un pic dificil, că se pot interpreta anumite lucruri. Normal, și la Digi și peste tot unde vorbesc despre compatrioatele mele trebuie să existe o doză de pozitivitate, cam asta este nota generală și mi se pare normal, însă trebuie să spui și lucrurilor pe nume dacă ceva nu merge sau ceva nu e OK pe teren. N-am avut probleme, chiar s-a bucurat fetele când le-am comentat.

- Uneori poți vorbi cu ele, ca să ai informații cât mai noi?
- Da, le întrebam de multe ori, poate ai avut o problemă fizică de care nu se știe și lumea nu înțelege de ce n-ai performat la nivelul tău normal, spre exemplu. Și alt aspect, din punctul meu de vedere. Înțeleg foarte bine cât de greu să fii acolo și am încercat să spun de multe ori pe post: «Stați, că lucrurile nu sunt chiar așa». E foarte ușor de judecat când vezi pe cineva nu joacă bine, dar sunt atâția factori care influențează meciul și nu știi ce prin ce trece acea jucătoare. Încerc să fiu foarte înțelegătoare și să transmit foarte mult cum ne simțim noi emoțional în acele momente.

Alexandra Dulgheru: „Pe multe le-am învins”

- S-a întâmplat să ai și meciuri în care s-au înfruntat două românce.
- Mi-a fost greu când am avut două românce una contra celeilalte, acolo a fost cel mai greu, că la un moment dat poate pare că țin partea cuiva. Dar nu e adevărat și trebuie să vorbești în egală măsură despre amândouă.

Ceea ce mă ajută să mă adaptez ușor-ușor la la această tranziție este faptul că știu că am dat tot ce a ținut de mine pentru prima parte a a vieții și a carierei 
- Alexandra Dulgheru

- Cum e pentru tine însă știind că pe multe dintre cele pe care le comentezi le-ai întâlnit efectiv pe teren?
- Pentru mine este un pic ciudat sau a fost un pic ciudat la început. Văd o grămadă de jucătoare cu care am m-am tot bătut pe circuit. Pe multe dintre ele le-am învins și atunci să stau în spatele televizoarelor și să vorbesc despre ele când ar trebui să fiu și eu acolo să joc... Puțină lume s-a gândit să mă întrebe cum te simți tu în postura asta, având în vedere nu știu că ai jucat cu Putintseva, am bătut-o de fiecare dată. Cum te simți, să o comentezi acum? Dar este face parte din viață.

- Cum îți faci documentarea?
- Și ceilalți comentatori, așa, ca mine, vin maximum cu jumătate de oră înainte și-și deschid laptopul, își așază paginile și oricum pentru că au comentat mult, sunt și pasionați, au deja mult informații în cap și totul merge repede. Comentatorii precum Sue sau Ravi sunt și mai tipicari, ei se duc cu o oră jumate înainte. Au foarte multe foi trase la printer. Mulți au și caiete, carnețele, caiete pe care au o grămadă de lucruri scrise, subliniate, deci e totul, cum să zic, la detaliu. Nu mi-a venit să cred.

Două meciuri pe zi

- Câte meciuri faci într-o zi? Presupun că există totuși o pauză și o anumită durată.
- N-am făcut mai mult de două meciuri, dar câteodată dacă ai noroc poți să faci un meci unul după altul, alteori, cum a fost la Miami, aveam primul și ultimul meci. Și s-a întâmplat să plouă și am dormit acolo pe canapele că n-aveam ce să facem (râde). Mai jucam un ping-pong, când m-am trezit dormeam așa, câș pe o canapea mică.

- Vă mai ajutați, mai faceți schimburi la nevoie?
- Da, am avut noroc că seara a fost un meci extraordinar și am avut o e o perioadă lungă de stat și m-a înlocuit cineva pentru că aveam de comentat iar peste vreo 6 ore. Mi-a zis: «Du-te, culcă-te, fac eu meciul ăsta, ca să fii fresh la următorul».

- Și orașul cum e?
- Orașul este foarte drăguț, foarte tehnologizat, investesc mult în el. Cochet, curat. Vremea câteodată e mai puțin bună, pentru că e mai în nord și tot timpul mai răcoare. Un centru vechi frumușel.

Alexandra Dulgheru, nouă ipostază după pauza pusă carierei: „Cel mai greu a fost să comentez două românce una contra celeilalte”
Leeds, imagine cu piața din centrul orașului Foto Flickr

CV Alexandra Dulgheru

  • Născută pe 30 mai 1989 la București
  • Are 1,72 m
  • Cel mai bun loc al carierei: 26 (11 aprilie 2011)
  • 2 titluri WTA în carieră: Varșova 2009, 2010, o finală WTA: Kuala Lumpur 2015
  • 2 finale WTA la dublu: Tașkent 2010, Bastad 2013
  • Total premii din tenis: 2,3 milioane de dolari

Cine sunt colegii de comentariu de la WTA TV

  • Sue Thearle – comentator pentru WTA, ATP, Amazon. A lucrat pentru BBC, ITV, Sky, Channel 5 și BT Sport
  • Pete Odgers – comentator pentru Eurosport UK, BBC, World Feed WTA, World Feed ATP (experiență de peste 13 ani)
  • Ravi Ubha – comentator freelance, de 11 ani lucrează pentru WTA, ATP, ITF, colaborează la CNN, fost jurnalist la ESPN, Bloomberg și AP

Citește și alte știri din tenis:

Nemuritor! Novak Djokovic a câștigat o finala EPICĂ împotriva lui Alcaraz » Aproape 4 ore de thriller la Cincinnati
ATP Cincinnati
Nemuritor! Novak Djokovic a câștigat o finala EPICĂ împotriva lui Alcaraz » Aproape 4 ore de thriller la Cincinnati
Coco Gauff a câștigat turneul de la Cincinnati
WTA CINCINNATI
Coco Gauff a câștigat turneul de la Cincinnati
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (11)
Surmen26
Surmen26  •  03 Octombrie 2023, 13:21

Mai bine decât Gabriel Morariu, care țipă,vorbește mult și fără rost . Succes!

267890
267890  •  22 August 2023, 09:11

Imi place cum comentează.

vali56
vali56  •  22 August 2023, 01:13
Postat de wheelwright pe 21 August 2023, 22:17

Vedeti ca ati gresit la primele cuvinte, a castigat doua turnee WTA, dar nu erau de 1000, ci 250, care culmea la fete iti aduce 280 puncte, ciudatenii de-ale lor. Imi place cum comenteaza Dulgheru, are un vocabulat bogat, fluenta si evident ca stie si game-ul. Ce am observat la ea si la Olaru, care comenteaza si ea zilele astea la TV, ca si foste jucatoare, e ca nu prea critica jucatorii cand gresesc, arata doar partea pozitiva, de obicei jurnalistii clasici de tenis pot fi mai critici cu greselile, ca sunt cu duiumul in tenis.

Varsovia era de categorie Premier in 2009 si 2010, adica de 500 de puncte. sau ma rog, parca 470, ca sa continuu trendul tau.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează