SPORTURI  »  TENIS  »  WTA IASI / ANALIZĂ

Ana Bogdan, radiografia unui succes așteptat: „A învățat să câștige anumite momente importante ale partidelor” + Felicitată de Lindsey Vonn!

Ana Bogdan zâmbitoare cu trofeul de la Iași Foto BCR Iasi Open
Ana Bogdan zâmbitoare cu trofeul de la Iași Foto BCR Iasi Open

Articol de - Publicat luni, 24 iulie 2023 18:50 / Actualizat luni, 24 iulie 2023 19:12

Ana Bogdan și-a atins săptămâna aceasta cel mai bun loc al carierei, intrând în premieră în Top 40, la poziția 39. Ce face ea însă mai bine decât în urmă cu câțiva ani? „A învățat să câștige anumite momente ale partidelor, să le tranșeze în favoarea ei, chiar și atunci când jocul în plan general nu merge”, spune Dragoș Suciu, 31 de ani, fost jucător, coleg de generație cu Ana, acum comentator TV de tenis

Campioană din nou la Iași, în turneul WTA 125 aflat la a doua ediție, după o finală cu Irina Begu, 6-2, 6-3, românca a găsit în perioada recentă propriul drum spre succes. Pas cu pas, victorie cu victorie, a izbutit să pătrundă între primele 40 de jucătoare ale lumii, pe locul 39. 

Predecentul cel mai bun loc era 46. În noiembrie va împlini 31 de ani, însă trăiește cea mai bună bucată a carierei.

Ce s-a schimbat față de acum câteva sezoane, când rezultatele parcă se opreau în fața câte unui obstacol sau când a traversat chiar luni întregi de secetă a victoriilor, care i-au năruit moralul? Apoi accidentările care i-au ridicat alte semne de întrebare.

În turneul moldav, o dată în plus, Bogdan a scos în față, ca pe o platoșă strălucitoare, puterea ei de luptă, căreia i-a dat însă mai nou nuanțe concrete de eficiență. „Iași, ai fost atât de special, cu tot ceea ce ai adus în viața mea", a scris românca pe contul ei de Instagram.

Ana Bogdan, puterea interioară descătușată 

M-ai făcut să îmi dau seama de puterea interioară pe care o am, până acum poate că nu i-am dat voie să «vorbească» așa de des pe cât ar fi trebuit, m-ai făcut să îmi dau seama ce înseamnă să îți dorești ceva cu adevărat, ce înseamnă să lupți cu sufletul, să accepți greul, să iubești viata, oamenii din jur", a explicat ea într-un mod profund emoțional ceea ce a trăit în săptămâna de la Iași.

3 prezențeîn turul 3 la turnee de Mare Șlem are până acum Ana Bogdan - Australian Open 2018, Roland Garros 2021, Wimbledon 2023 - , cele mai bune rezultate ale ei în turnee majore

Transformarea în bine are însă și alte aspecte. „Ceea ce am văzut la Ana Bogdan în ultima perioadă, mai ales în meciurile cu adversare mai slab cotate, e faptul că a învățat să câștige anumite momente ale partidelor, să le tranșeze în favoarea ei, chiar și atunci când jocul în plan general nu merge", a observat Dragoș Suciu, 31 de ani, fost jucător, coleg de generație cu Ana, actualmente comentator TV de tenis.

Cred că până la urmă, atunci când vedem un astfel de progres la o jucătoare, ne gândim că este vorba despre conștiința valorii, despre faptul că Ana Bogdan știe că e o jucătoare mai bună decât Barbora Palicova sau decât Conny Perrin", a subliniat el, referindu-se la adversarele din primele două tururi de la Iași, situate mai jos în ierarhia mondială decât românca.

Tenisul care înflorește vara pentru Ana Bogdan

Ana Bogdan, radiografia unui succes așteptat: „A învățat să câștige anumite momente importante ale partidelor” + Felicitată de Lindsey Vonn!
Ana Bogdan într-un meci de la Iași Foto BCR Iași Open

E un atribut care vine de obicei odată cu experiența, odată cu conștientizarea poziției și a statutului pe care îl ai în circuitul WTA. E foarte important să ai multe sezoane în spate în turneele importante. Am văzut acest progres din vara lui 2022 la Ana Bogdan", spune Suciu. Într-adevăr, anul trecut, în această perioadă, românca atingea prima ei finală WTA la Varșovia, pierdută în fața franțuzoaicei Caroline Garcia, apoi cucerea titlul la Iași. Rezultatul? Un salt de 39 de locuri în două săptămâni!

Spre finalul sezonului a mai pus două semifinale WTA în bilanțul lui 2022, atingând treapta 46 a ierarhiei mondiale, cea mai înaltă de până atunci pentru ea. Ritmul în care intrase a suferit apoi, inclusiv în startul acestui an. A atins însă noi vârfuri în lunile recente.

„Pare că în această bucată a calendarului se simte foarte bine, în iunie, iulie, august", accentuează Dragoș Suciu. Rezultatele, dar și "un tenis mult mai bun. Sigur că experiența te învață și cum să construiești antrenamentele, ce să ceri de la antrenamente și ce trebuie, în general, să îmbunătățești raportat la adversara pe care o întâlnești. Ana Bogdan a crescut treptat în turneu. A jucat din ce în ce mai bine meci după meci", spune el, revenind la performanța de la Iași.

La 31 de ani, aproape nu mai vorbim despre foarte multe variații din punct de vedere tehnic, pentru că tenisul standard e cel din urmă cu 5-6-7 ani și acela va fi întotdeauna calapodul jocului ei. Se pot schimba însă foarte multe aspecte la nivel tactic și mental - Dragoș Suciu, fost jucător

„Să câștige punctele mari în turnee importante"

Totuși, ce face Bogdan în plus față de, să spunem, 2016-2018, atunci când bifa primele semifinale WTA din carieră? „Mi se pare că este mult mai bine pregătită fizic. Am văzut la Ana întotdeauna această tendință de a sta bine în raliurile lungi. O jucătoare foarte bine antrenată, cu un feeling bun pe lovitură, stă bine în schimburile de peste 10-12 lovituri", explică fostul jucător. 

2 titluriambele în turnee WTA 125 și ambele la Iași, are în palmares românca

1 estenumărul finalelor WTA disputate de Bogdan, la Varșovia 2022, pierdută în fața lui Caroline Garcia

"Îmi amintesc de un meci cu Azarenka la Roland Garros", spune el despre duelul din turul 1 de anul trecut, "când la fel, ritmul era unul fantastic și acele momente importante, acele puncte de presiune au fost decise în favoarea bielorusei. Ei bine, Ana Bogdan a învățat acum să le câștige".

În această idee următorul pas ar fi "să-și canalizeze atenția asupra momentelor importante și să câștige acele puncte mari și în meciurile din turneele prestigioase, cele de Grand Slam, WTA 1000 și așa mai departe" e concluzia fostului jucător. Pentru că în tenisul de astăzi, în care jucătoarele și jucătorii își prelungesc vizibil carierele, un rezultat mare poate veni oricând. De ce nu și pentru Ana Bogdan? 

2,6 milioanede dolari este totalul brut al câștigurilor româncei din tenis

Felicitată de Lindsey Vonn!

Ana Bogdan, radiografia unui succes așteptat: „A învățat să câștige anumite momente importante ale partidelor” + Felicitată de Lindsey Vonn!

După succesul de la Iași, Ana a postat câteva fotografii pe rețelele sociale, iar la una dintre ele a primit un mesaj de felicitare din partea unei legende a schiului, americanca Lindsey Vonn (38 de ani), retrasă din activitate în 2019. Jucătoarea română, născută la Sinaia, care a testat schiul încă din copilărie, o consideră un adevărat idol pe dubla campioană olimpică. A fost foarte fericită când a avut prilejul să o întâlnească la Wimbledon

„Extrem de mândră pentru tine!”, a fost mesajul americancei, la care Bogdan a răspuns: „Înseamnă foarte mult pentru mine! Mulțumesc!”,

Citește și: 

Ana Bogdan și-a păstrat titlul la Iași după o finală românească » „Irina, datorită ție am fost mai bună!”
WTA IASI
Ana Bogdan și-a păstrat titlul la Iași după o finală românească » „Irina, datorită ție am fost mai bună!”
Vâslele la putere! » Două medalii de aur la Campionatele Mondialele U23 de canotaj
CANOTAJ
Vâslele la putere! » Două medalii de aur la Campionatele Mondialele U23 de canotaj
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Superliga
Gafa finalului de an » Eroare de curtea școlii în Petrolul - Slobozia
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău
Superliga
Diagnostic CRUNT pentru jucătorul Craiovei » Cât va lipsi după accidentarea horror suferită la Buzău

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează