Articol de Roxana Fleşeru - Publicat luni, 12 iulie 2021 13:36 / Actualizat luni, 12 iulie 2021 15:11
Debutul literar al Andrei Petkovic a fost tradus în România de editura Pilot Books și este o incursiune interesantă în culisele unui sport extrem de solicitant.
Andrea Petkovic, 33 de ani, este unul dintre personajele interesante ale circuitului feminin. Fost număr 9 mondial, germanca născută la Tuzla (Bosnia) a fost de multe ori privită drept intelectuala tenisului feminin pentru că nu a ezitat niciodată să vorbească despre preocupările sale literare. Mai mult, în pandemie a înființat pe Instagram un club virtual de carte.
A spus de multe ori că e fascinată de scris și că-și dorește să publice o carte. Dorința ei a devenit realitate în 2020, când a ieșit de sub tipar în limba germană „Între faimă și onoare se așterne întunericul”. Volumul a fost tradus în limba română și a apărut la editura PIlot Books.
De la copilărie la faimă
E o carte autobiografică, dar nu dintre cele clasice. Andrea și-a încercat pixul inspirată de autorii săi favoriți: Fiodor Dostoievski, Philip Roth și David Foster Wallace.
În 18 povestiri, Andrea își narează viața prin intermediul oamenilor care au marcat-o. Este o carte și despre tenis, dar mai puțin despre performanță, cât despre zbaterile până a ajunge la ea, despre lacrimile din vestiar și despre singurătatea acestui sport.
Andrea povestește despre cum e să fii copilul unor emigranți în Germania în anii '90 în orașul Darmstadt, ce obstacole a avut de depășit și cum până la urmă a reușit să-și facă prieteni, chiar dacă la început erau emigranți la fel ca ea, apoi cetățeni germani.
Tenisul a fost firul roșu din viața ei, de la verile în clubul local al orașului unde se stabiliseră ai ei până la primele turnee, apoi străbătând drumul performanței. Unul care necesită multe sacrificii și care a trecut în cazul său prin hoteluri mici și murdare, departe de părinți și întâlnind persoane care acum sunt personaje în cartea ei.
Andrea nu face prea mult caz în carte de cariera sa în care a reușit să strângă șase trofee WTA, să atingă locul 9 în ierarhia mondială și să bifeze semifinalele unui turneu de Mare Șlem, în 2014, la Roland Garros, când a fost învinsă de Simona Halep.
Descrieri pentru fiecare turneu de Mare Șlem
Pentru cei care nu sunt atât de familiarizați cu turneele de Grand Slam, germanca reușește descrieri în care surprinde perfect esența celor patru competiții, cu umor, profunzime și un praf de experiențe personale.
Cu ocazia acestor descrieri ajungem și la momentele cele mai dramatice din cariera ei: accidentările. Petkovic a avut multe în carieră: la spate, la gleznă și la genunchi, toate în 2012.
Ea povestește întregul său parcurs și stările prin care a trecut în acele momente, cât de mult a muncit pentru a reveni în Top 10, după ce acestea au ținut-o departe de teren și au făcut-o să alunece în clasament dincolo de locul 200.
După ce și-a atins țelul, Andrea a avut parte de un episod complicat, atunci când s-a trezit plângând într-un vestiar din Asia pentru că nu mai avea pentru ce să lupte.
Andrea atinge subiecte delicate: rivalitatea din circuit, bullying-ul din online sau viața sa privată. Cartea ei e până la urmă o experiență și o privire dincolo de scor, statistici și lovituri.
Jucătorii de tenis ajung singuri pe teren, fapt ce ascunde nenumărate posibilități şi capcane. Sentimentul pe care îl trăiesc când mă aflu pe teren este probabil cel mai paradoxal lucru pe care îl cunosc: mă simt în aceeași măsură părăsită şi puternică.
- Andrea Petkovic
Pentru mine, cea mai minunată dintre toate rivalităţile din tenis este cea dintre Rafael Nadal şi Roger Federer. Pe de o parte, maestrul elveţian care pare să nu transpire niciodată, chiar în momentele cele mai solicitante fizic se mişcă imponderabil şi elegant, o sursă infinită de talent şi simplitate artistică.
Pe de altă parte, taurul spaniol, Rafael Nadal, care până şi cea mai simplă lovitură o face să arate ceea ce este cu adevărat – rezultatul unui proces de muncă asiduă. Zi după zi, an după an de pregătire disciplinată. Acolo, pe teren, pare că luptă de fiecare dată pentru viaţa lui, fiecare punct e un ultimatum.
- Andrea Petkovic
Şi uite aşa, nu luptăm doar pentru acceptarea femeilor în sport pe terenurile de tenis din această lume. Nu doar pentru acelaşi premiu în bani pentru toată lumea. Nu doar pentru independenţa financiară şi democraţia radicală, în care toată lumea, indiferent de culoarea pielii, sexualitate sau naţiune, are o şansă.
Mai presus de toate, luptăm pentru dreptul de a fi urâte. Să ni se permită să fim urâte, în toate variantele glorioase ale urâţeniei. Cu sudoare la subsuori şi păr pe picioare. Cu murdărie pe faţă şi sânge pe genunchi. Cu coafurile destrămate, machiajul scurs şi haine care stau strâmb.
- Andrea Petkovic
Între faimă și onoare se așterne întunericul
- Povestiri autobiografice, Andrea Petkovic
- Editura: Pilot Books
- Număr pagini: 239
- Preț: 49 de lei
8,1 milioane de dolaria aduant Andrea Petkovic din premii în cariera sa profesionistă