Articol de Luminiţa Paul - Publicat marti, 12 martie 2019 15:40
Horia Tecău și Jean-Julien Rojer se duelează miercuri dimineața, de la ora 02:00, cu Novak Djokovic și Fabio Fognini, în sferturile de finală ale probei de dublu de la Indian Wells. De-a lungul carierei, Tecău îi întâlnise pe Federer, Nadal și Murray. Lipsea Djokovic, dar careul se completează la Indian Wells.
Au trecut vremurile în care jucătorii de top mondial jucau simplu și dublu în măsuri egale. De sezoane bune încoace, cei mari se concentrează pe prima probă, lăsând-o pe a doua doar pentru unele ocazii, alese cu zgârcenie, dar și cu un scop clar.
Chiar și așa, Horia Tecău, cel mai galonat jucător de dublu român al ultimilor ani, a avut ocazia să se înfrunte cu trei dintre componenții Big 4 începând cu 2011. Federer, Nadal și Murray, lipsea doar Djokovici petntru ca Horia să aibă careul complet.
La Indian Wells însă, actualul lider mondial s-a înscris alături de Fabio Fognini pe tabloul de dublu, iar Tecău și-a procurat astfel prilejul de a-l înfrunta și pe sârb, în sferturile de finală ale turneului californian.
Toate duelurile cu adversarii de legendă i-au rămas în minte. I-a perceput ca oponenți, observându-le atitudinea pe teren, punctele forte, dar și cele de slăbiciune. Într-un interviu pentru Gazetă, el mărturisea că, atunci când l-a înfruntat pe Federer, idolul său, i-a fost greu să treacă de la pura admirație la dorința de a-l învinge.
De asemenea, spunea că momentul cel mai profund l-a trăit alături de Nadal, după finala olimpică de la Rio. Au avut atunci un meci memorabil despre își amintesc mereu și discută când se întâlnesc. "A fost ceva incredibil și pentru el. Am fost surprins, am simțit asta, dar vorbind apoi cu el la Cincinnati, «ce luptă, ce meci a fost», am realizat cât de important a fost și în cazul lui".
Cum îi vede Tecău pe Roger, Rafa și Andy? Să rememorăm:
Roger Federer – idolul care surprinde
- "Federer e idolul meu, e ceva mai aparte când joc împotriva lui. Înainte îți doreai să câștige toate meciurile pe care le joacă, acum vrei să-l învingi. În primul meci, când am jucat cu el la Brisbane, eram așa, un pic uimit, impresionat... wow, joc cu Federer, mă încălzesc cu el, îi returnez serviciul... Făcea niște execuții și îl admiram, apoi mă gândeam: «Stai, că nu trebuie, eu trebuie să-l bat, nu să-l admir». Adică «Schimbă-ți atitudinea și dorește-ți să câștigi punctul acesta, și meciul...»".
- "Ca jucător... simți talentul în felul în care se mișcă pe teren. Simți și că nu este foarte calibrat pe jocul de dublu, retururile, spre exemplu, nu sunt foarte precise. Sigur, dacă s-ar antrena special, cum a fost pentru Cupa Davis sau Jocurile Olimpice, atunci le dă, sigur, dar așa... îl mai prinzi. Simți că returul de rever nu e atât de precis și că poți să-l ataci acolo"
- "Țin minte ceva de la Dubai: am avut minge de meci, eram la avantaj. Îmi servise foarte variat, și la T, și în afară, dar cu al doilea numai în corp și câteodată kick afară. Repet, era minge de meci pentru noi, a ratat primul serviciu și mi-am zis: «A, cu al doilea n-a dat T tot meciul, doar n-o să dea acum!». M-am așezat să mă trag cu dreapta și... mi-a dat T, linie. Astea sunt niște lucruri pe care jucătorii nu le fac de obicei".
Rafael Nadal – competitorul suprem
- "De la primul meci am observat că e foarte activ la fileu. Și nu te aștepți la asta de la el, e spaniol, joacă mult din spatele terenului. La simplu vine rar la fileu, dar când o face, vine bine și nu greșește niciun voleu. Totuși, nu crezi că poate fi atât de activ, să se miște atât de bine și să facă atâtea intercepții. E un jucător foarte puternic pe retur. Nu riscă, dar trimite înapoi, iar tu trebuie să fii tare pe serviciu și pe voleu ca să te pui în avantaj. Plus că este un competitor foarte bun, nu-ți lasă nimic, niciodată. Se luptă pentru fiecare punct".
- "El joacă din spatele terenului, dar e o minge pe care nu o întâlnești în mod uzual la dublu. E un topspin înalt, departe de jucătorul de la fileu. De exemplu, dacă sunt la fileu și vreau să fac intercepția la el, trebuie să plec foarte devreme. Are și abilitatea să schimbe direcția în ultima secundă, vede sau anticipează că mă mișc. De asemenea, se apără cel mai bine dintre toți, se întinde și dă niște loburi incredibile, aproape de linia de fund, peste jucătorul de la fileu... Asta ne-a făcut și la Rio de nenumărate ori".
Andy Murray – returnează cel mai bine
- "Cu Murray, dar și cu Juls pe teren, ei fiind prieteni foarte buni, a fost un clinci din acela: "Hai să-ți arăt eu cum se joacă dublu!". Pe serviciu, Andy nu este foarte puternic, dar pe retur este incredibil. Cred că reurnează mai bine decât toți. Nu există serviciu pe care să nu-l dea înapoi, iar dacă e un serviciu slăbuț, te atacă foarte bine, mai ales cu reverul. Și poate să schimbe direcția foarte repede și eficient. E greu de jucat împotriva lui când e la retur"
"Jucători ca Nadal, ca Federer, tot timpul au ceva de spus la final. Nu e doar: "Good match, thanks!", ci "Wow, ce experiență" sau "ați jucat foarte bine", "succes la următorul meci, sunteți în formă, meritați să câștigați"
Horia Tecău
Meciurile lui Tecău cu Big 4
1-1 cu Federer
2014 Brisbane: Federer, Mahut-Tecău, Rojer 7-5, 7-6 (5)
2015 Dubai: Tecău, Rojer-Federer, Lammer 6-4, 7-6 (12)
2-1 cu Nadal
2011 Queens: Tecău, Lindstedt-Nadal, M. Lopez 7-6 (3), ab
2015 Basel: Tecău, Rojer-Nadal, M. Lopez 7-5, 7-6 (5)
2016 Rio: Nadal, M. Lopez-Tecău, Mergea 6-2, 3-6, 6-4
1-1 cu Murray
2017 Indian Wells: Tecău, Rojer- Murray, Evans 6-3, 6-4
2015 Indian Wells: Murray, Kokkinakis-Tecău, Rojer 6-3, 7-5