SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ GSP

AUSTRALIAN OPEN // Simona Halep "cea nouă" și 3 întrebări fundamentale înainte de încleștarea cu Naomi Osaka: câtă încredere a prins?

foto: Guliver/GettyImages
foto: Guliver/GettyImages

Articol de , - Publicat duminica, 21 ianuarie 2018 09:00

Simona Halep și-a câștigat locul între primele 16 jucătoare de la Melbourne, după un meci brutal, învingând-o pe Lauren Davis cu 4-6, 6-4, 15-13. Dincolo de reușită - multe necunoscute.

  • Halep va juca împotriva japonezei Naomi Osaka luni dimineață, la ora României 08:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct pe Eurosport.

"Nu mai pot! Nu mai pot!", spunea Simona în ultimele momente ale confruntării din turul al treilea cu Lauren Davis. Însă a rezistat! A răspuns fiecărei provocări și au fost destule în cele trei ore și 44 de minute.

Mai întâi a pierdut primul set. A revenit și l-a câștigat pe al doilea. A condus în decisiv cu 3-1, dar adversara sa a egalat la 3-3. A fost de trei ori în postura de a servi pentru meci, însă americanca în vârstă de 24 de ani, care a găsit cel mai inspirat tenis fix la momentul duelului cu liderul mondial, a reușit să anuleze acest avantaj. Apoi lucrurile au devenit și mai fierbinți. Fiecare țipăt, fiecare schimb de mingi, fiecare greșeală durea. Simona Halep a fost la un pas de a fi eliminată din turneu, când Davis a avut trei mingi de meci la 11-10 în decisiv. Și atunci a dat drumul la braț, s-a scuturat de încordare, de oboseală, și le-a salvat pe toate. Doar cei puternici reușesc astfel de lucruri. Iar Simona este în optimi de finală după un duel imens.

Meciul face acum parte din istoria Australian Open, în timp ce pentru Simona urmează o nouă provocare. Egalarea celui mai bun rezultat de la Melbourne, sferturi de finală. Însă pentru a ajunge acolo trebuie să treacă luni de Naomi Osaka, iar asupra acestui meci planează câteva întrebări.

1. Câtă energie va mai avea Simona Halep pentru întâlnirea cu Naomi Osaka?

Liderul mondial a consumat în confruntarea cu Lauren Davis 1720 de kilocalorii, echivalentul a 18 banane. Numai privind cele 3 ore și 44 de minute de meci te simți epuizat, închipuiți-vă cum e să fi fost acolo, jucând. La finalul partidei, Simona abia mai putea merge, iar pantofii parcă erau o greutate în plus. În timpul interviului de pe teren, românca a scos de mai multe ori picioarele din ei. Părea prăbușită, însă la conferința de presă, Simona a fost mai veselă ca la precedentele.

"Sunt în regulă, am fost pe la masaj, sunt obosită, desigur, dar sunt pozitivă pentru că am câștigat acest meci. Dacă nu ar fi fost acesta rezultatul, probabil aș fi fost foarte tristă, dar acum am energie și gânduri bune", a spus zâmbind Simona Halep. Chiar dacă a întârziat la conferința de presă, era clar că românca încă simțea adrenalina meciului și gustul dulce al acestei victorii muncite până la ultima picătură de energie.

Însă adrenalina se va risipi, iar luni, Simona e nevoită să o ia de la capăt împotriva unei jucătoare care lovește extrem de puternic și în fața căreia trebuie să fie și mai alertă pe picioare. De multe ori, e greu, după o astfel de înfruntare titanică să mai aduni aceeași cantitate de energie pentru a face față încă unui meci. Și pe lângă oboseală fizică și mentală, în evoluția româncei mai există o variabilă: glezna stângă. Cea care ne duce la următoarea întrebare.

2. Cum va rezista glezna stângă în timpul celui de-al patrulea meci la Melbourne?

Simona Halep a stat pe teren la această ediție de Australian Open 6 ore și 40 de minute. În majoritatea timpului a fost accidentată la glezna stângă. Problemă care-i afectează deplasarea, unul dintre atuurile ei. Faptul că nu este la potențial maxim a fost evident în partida cu Lauren Davis în primele două seturi, pentru că în decisiv, spre final, ea a aplicat tactica "ori la bal, ori la spital".

"M-a durut tot meciul, dar nu am renunțat. Nu sunt recuperată, e imposibil să fiu bine atât de repede, mai ales după un astfel de meci, și cred că duminică va fi și mai rău, dar n-am avut altă soluție decât să trag de mine și vom vedea ce se întâmplă mai departe", a explicat Simona.

O accidentare prezintă mereu riscuri de agravare. Va putea intra ea pe teren luni? "Cu siguranță, dar nu știu cum va fi, doctorii mi-au spus că există tot felul de riscuri, însă sper că va fi bine", a spus optimistă Halep. Australian Open 2018 nu este un turneu obișnuit pentru ea. Din cauza gleznei, nu s-a putut antrena așa cum ar proceda de obicei și mai mult face tratament. E greu de gestionat o astfel de situație, dar Simona a dovedit că știe să abordeze matur lucrurile și că mentalul său a atins un alt vârf. Și astfel ajungem și la a treia întrebare.

3. Cât de mult poate hrăni încrederea unui jucător un meci atât de lung și de istovitor?

După partida cu Lauren Davis, Simona a fost întrebată direct dacă ea crede că în urmă cu doi ani ar fi reușit să dea dovadă de o astfel de tărie mentală.

"Nu, cred că acum sunt mai puternică din acest punct de vedere. Sigur, am fost vocală de mai multe ori în meci și, da, am simțit și frustrare din cauza problemei la picior, dar nu am cedat și poate acesta este unul dintre câștigurile acestui meci. Nu cred că în trecut aș fi luptat atât de mult. Poate atunci când ea a avut cele trei mingi de meci, aș fi cedat".

Mai mult, românca a vorbit despre Simona cea nouă: "Încerc să mă schimb, să nu mă gândesc prea mult la puncte. E mai greu, când te confrunți cu mingi de meci, să te gândești la tactică, la felul în care să joci în următorul punct, lovești fără să procesezi. Nu m-am gândit prea mult, doar am lovit, iar ea a fost puțin obosită, iar eu am fost mai puternică", a explicat românca. Pare că a depășit anumite bariere, iar victoria din meciul cu Lauren Davis ar putea să deblocheze alte pătrățele din mintea și jocul Simonei. 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (22)
149320382454530
Vasile Ion  •  22 Ianuarie 2018, 02:49
Postat de bodrin pe 21 Ianuarie 2018, 22:56

De ce intamplator? Ne place sau nu ne place Halep, punctele care au dus-o pe locul I le-a adunat transpirand pe teren, nu i le-a dat guvernul! Si apoi, doar noi si GSP urmareste clasamentul WTA, fetele joaca pe bani! Asta pentru ca sunt mai destepte decat noi si, evident, pentru ca au ales sa traiasca pe seama tenisului. Altii dau tunuri in afaceri cu guvernul/guvernele...

Când stai 4 ani în top 5 fără să cobori, înseamnă că nu e o întâmplare. Doar un ignorant ar crede asta. Locul 1 a venit firesc, muncit, meritat. Mai meritat decât orice o să faci tu în viața ta amărâtă...pentru că astfel de comentarii le dau cei care nu au realizat nimic în viața lor, nu-i satisface nimic, sunt ratații societății care caută refugiu în comentarii de gen pe internet.

mplttev
mplttev  •  21 Ianuarie 2018, 23:46

După părerea mea nu are cum să participe la turneul de la Sankt Petersburg. Nici la Doha nu cred că va fi prezentă.

bodrin
bodrin  •  21 Ianuarie 2018, 23:00
Postat de baruch pe 21 Ianuarie 2018, 22:59

inferioritatea ei fizica egaleaza decalajul de valoare. practic toate cele care vor juca impotriva ei sunt favorite... nu stiu, nu ma pricep la tenis ca altii pe aici, dar imi vine in minte nationala italiei in 1994, cand a ajuns in finala dupa meciuri agonizante (toate cu prelungiri, accidentari, eliminari)...

Bine zis, dar aici se joaca unu la unu...

Vezi toate comentariile (22)
Comentează