SPORTURI  »  TENIS  »  RETRAGERE

FOTO Cariera Ralucăi Olaru în zece imagini inedite » Românca și-a anunțat retragerea din tenis

Raluca Olaru în 2006 când abia îți începea cariera în tenis FOTO Cristi Preda +10   FOTO
Raluca Olaru în 2006 când abia îți începea cariera în tenis FOTO Cristi Preda

Articol de - Publicat vineri, 28 iunie 2024 16:54 / Actualizat vineri, 28 iunie 2024 17:11

Raluca Olaru (35 de ani) a anunțat vineri că își termină cariera în tenis, una începută la simplu și încheiată la dublu. Are în palmares 11 trofee WTA la dublu.

Raluca Olaru a fost pionierul generației sale, din care au făcut parte Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu sau Mihaela Buzărnescu.

A fost prima care a obținut rezultate la simplu după ce tenisul românesc feminin trecuse printr-o secetă după performanțele Irinei Spîrlea și Ruxandrei Dragomir.

„Am fost mereu o fire sportivă și pentru că părinților mei le plăcea foarte mult tenisul, m-au dus la baza Chefalu ca să iau primele lecții. Mi-a plăcut și mie imediat, deși atunci nu mă gândeam că voi face performanță", spunea Raluca în 2006 despre începuturile sale.

2009. Raluca Olaru alături de Sorana Cîrstea, Alexandra Dulgheru și Monica Niculescu, cele patru jucătoare din România care etrau în Top 100
2001. Raluca Olaru la un turneu de tenis pentru copii FOTO Arhiva GSP
2003. Raluca Olaru a fost învinsă în finala ”Les Petits As” de Timea Bacsinszky FOTO Imago
2006. Raluca Olaru după câștigarea titlului la dublu în turneul junioarelor de la US Open alături de Mihaela Buzărnescu FOTO Cristi Preda
2007. Raluca Olaru pe zgura de la Roland Garros în meciul cu Ana Ivanovic FOTO Imago Images
+5 FOTO

Nu a avut idoli în copilărie, admirând-o pe Robertina Marcu, jucătoarea de top din România în vremea aceea. Le-a admirat pe Hingis și pe Clijsters, dar s-a identificat la debut cu Maria Kirilenko.

Raluca Olaru: „Eram foarte tânără și reușisem ceva ce nicio altă româncă nu mai reușise de multă vreme”

Începând cu 2007, rezultatele ei au trezit iar interesul pentru tenisul românesc. Sau pentru tenis în România. Poate că acum nu mai par atât de spectaculoase, dar au fost startul necontestat.

„Amintirile nu mai sunt atât de vii pentru că a trecut ceva vreme de atunci și s-au întâmplat multe. Știu însă că nu-mi venea să cred, era complet wow! pentru mine, eram foarte tânără și reușisem ceva ce nicio altă româncă nu mai reușise de multă vreme. A fost ceva special", a rememorat Raluca Olaru într-un interviu pentru GSP începuturile sale în tenis.

Finala de la Bad Gastein 2009, Roland Garrosul 2007, cu turul 3, unde a fost învinsă de Ana Ivanovic, meciurile cu Venus Williams, totul rămâne acolo, e al ei. La fel și rezultatele sale de la juniori, a fost finalistă la simplu și dublu la Roland Garros 2005, iar în 2006 s-a impus la US Open alături de Mihaela Buzărnescu.

„Când jucam simplu și eram încă destul de tânără, mă afectau înfrângerile și căderile în clasament". și-a amintit ea. Cel mai bun loc ocupat în carieră la simplu a fost 53 WTA pe 27 iulie 2009. Ultimul meci la simplu în circuitul WTA l-a jucat în 2016, la Bol, în Croația.

Când a făcut trecerea la dublu

Însă accidentările, lipsa de susținere financiară au făcut-o să renunțe la cariera de simplu și să se îndrepte spre cea de dublu începând cu anul 2015, regăsindu-și dragostea pentru tenis.

A jucat 24 de finale în circuitul WTA, câștigând unsprezece trofee. În turneele de Mare Șlem cel mai sus ajuns până în sferturi de finală în 2017 la Roland Garros, iar în 2021 a fost rezervă pentru Turneul Campioanelor alături de Nadiia Kichenok.

Cum i-a schimbat perspectiva față de tenis jocul de dublu? „În mod sigur am crescut la partea de fileu, sunt mult mai activă, unghiurile și tactica le văd mult mai bine. Nu că le văd, nu s-a întâmplat peste noapte, am lucrat la ele, am citit și m-am uitat la alți jucători buni și mi-am întărit partea asta. Sunt solidă și greu de dat pe spate și în jocul de pe fundul terenului, mai ales pe partea de dreapta. Cred că e o armă mare și pot să o folosesc în multe feluri, pot să dau agresiv sau lob, sau lung de linie, să folosesc terenul foarte bine, am multe soluții", a explicat ea evoluția sa într-un interviu din 2017.

30 este cel mai bun lococupat de Raluca Olaru la dublu

A fost nominalizată de 11 ori în echipa de Billie Jean King Cup, disputând 14 întâlniri și 17 meciuri dintre care șase victorii și unsprezece înfrângeri.

Ultima partidă pentru Raluca Olaru la dublu a fost cea din cadrul turneului WTA125 de la București, în septembrie 2022, alături de Laura Pigossi din Brazilia.

Chiar dacă știa de ceva timp că nu mai poate juca, Raluca a amânat momentul anunțului oficial pentru că uneori e greu să rostești cuvântul retragere.

„Să te retragi din sport este ca un fel de înmormântare, o neclaritate în slow-motion", după cum spunea plastic Roger Federer într-un interviu pentru El Pais. Pentru Raluca începe însă o nouă viață!

Turneele câștigate de Raluca Olaru

  • 2021 - St. Petersburg, Chicago 250 (amândouă alături de N.Kichenok)
  • 2018 - Rabat (cu Blinkova), Strasbourg (cu Buzărnescu)
  • 2017 - București (cu Begu), Hobart (cu Savchuk)
  • 2016 - Tashkent (cu Soylu)
  • 2014 - Linz (cu Tatishvili)
  • 2013 - Nurnberg (cu Solovyeva);
  • 2011 - Acapulco (cu Koryttseva)
  • 2008 - Tashkent (cu Savchuk).
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Superliga
Ruptură totală la Rapid înaintea derby-ului cu Dinamo » Marius Șumudică a sărit să bată un oficial al clubului
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Campionate
Chestionat de reporterii GSP, celebrul Patrick Vieira a rezumat la un singur cuvânt primul dialog avut cu Dan Șucu
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu
Campionate
Atmosferă de senzație la Genoa - Napoli » Mesaj din centrul fanilor pentru Dan Șucu

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează