SPORTURI  »  TENIS  »  ANALIZĂ

Ce poate schimba Simona Halep la 30 de ani? Detaliile remarcate de Luminița Paul la noua colaborare, cu Patrick Mouratoglou

Simona Halep și Patrick Mouratoglou la un antrenament de la Madrid, foto: GSP
Simona Halep și Patrick Mouratoglou la un antrenament de la Madrid, foto: GSP

Articol de - Publicat vineri, 06 mai 2022 13:54 / Actualizat vineri, 06 mai 2022 14:19

Proiectul Simona Halep - Patrick Mouratoglou a înregistrat 3 victorii și o înfrângere, abordarea agresivă fiind în mare parte răsplătită. E capabil antrenorul francez să o readucă în top? Exemple faimoase arată că uneori soluțiile sunt chiar în propriul joc, trebuie doar să fii convins să le folosești

Primul turneu al Simonei Halep sub supravegherea lui Patrick Mouratoglou s-a închis cu o înfrângere dură în termeni de scor și transpunere în practică a planului la care au aderat cei doi. 

Planul jocului mai aspru, al poziționării agresive în teren pentru a putea conduce punctul, a lua mingea devreme și a închide în siguranță. 3-6, 2-6 în 68 de minute în fața lui Ons Jabeur, în fața căreia nu mai pierduse până miercuri într-un meci întreg. Ons Jabeur care între timp s-a calificat în finală.

Înapoi la Simona însă. A venit la Madrid cu o stare de spirit bună și un aspect zâmbitor după cele câteva săptămâni petrecute la Academia Mouratoglou de la Biot. Împreună cu Patrick au ajuns la concluzia că poate reveni în tenisul de vârf. Cu o condiție aparent simplă: să adopte o tactică agresivă.

Nu am fost pro academii pentru că nu am crezut că o să pot să fac față unui sistem foarte bine pus la punct, cu o anume oră de trezire, totul riguros, mi-a plăcut mai mult să fiu independentă. 

- Simona Halep

„Acest joc agresiv o va ajuta pe Simona Halep”

În primele trei partide, acest lucru a fost ușor de observat. Cel mai evident în runda secundă, contra Paulei Badosa, numărul 2 mondial, atunci când a reușit 21 de lovituri câștigătoare. Cu Gauff lucrurile au stat un pic altfel pentru că la un moment dat, în startul setului secund, s-a înfruntat cu o agresivitate extremă venită de dincolo de fileu. Atunci a trebuit să ajusteze și a găsit la timp soluția.

Ce poate schimba Simona Halep la 30 de ani? Detaliile remarcate de Luminița Paul la noua colaborare, cu Patrick Mouratoglou
Simona Halep lovind agresiv din interiorul terenului Foto Imago Images

Simona Halep are nevoie de un antrenor pe care să-l respecte

Apoi a venit Jabeur și toate planurile s-au sfărâmat într-o zi în care panica în fața tenisului creativ propus de tunisiancă nu a putut fi înfrântă. Cu siguranță, asemenea zile vor mai apărea. „Noua Simona” nu se va înscrie într-o ascensiune neîntreruptă din banalul motiv că (aproape) nimeni nu o poate face, mai ales în tenisul feminin, în care ea a fost însă între cele mai constante timp de 8 ani.

3 meciurifără set pierdut a avut Simona Halep în turneul de la Madrid, cu Shuai Zhang, Paula Badosa și Coco Gauff

Ceea ce contează acum este să creadă în continuare în proiect și în cel care i l-a desenat. Și așa pare să fie deocamdată, meciul pierdut neinfluențând sâmburele relației profesionale începute recent. În 2014, la începutul colaborării cu Wim Fisette, managerul Simonei, Virginia Ruzici, spune într-un interviu în Gazetă că jucătoarea pe atunci abia intrată în Top 10 „are nevoie de un antrenor pe care să-l respecte”. Acest lucru s-a întâmplat clar și pe termen extins cu Darren Cahill și pare să urmeze același drum cu Patrick Mouratoglou.

Este Patrick Mouratoglou doar un „finisher”?

Cele trei victorii de la Madrid au ținut dubiile externe sub capac. Înfrîngerea a lăsat cratița descoperită. Lumea deja se întreabă cât timp va dura parteneriatul și cu ce o poate ajuta cu adevărat antrenorul francez pe româncă pe termen lung. 

Dacă e vorba și de o intervenție tehnică mai profundă sau doar îi va oferi stabilitatea și confortul psihic al pregătirii la o academie, înconjurată de profesioniști bine cotați.

Ce poate schimba Simona Halep la 30 de ani? Detaliile remarcate de Luminița Paul la noua colaborare, cu Patrick Mouratoglou
Loja Simonei la Madrid, cu fizioterapeutul Candice Gohier, preparatorul fizic Teo Cercel, antrenorul Patrick Mouratoglou și hitting partner-ul Arnaud Restifo Foto Instagram Simona Halep

Experimentatul jurnalist american David Kane, producător editorial la Tennis Channel, spunea într-un interviu pentru treizecizero.ro că „în mod realist, o să fie nevoie de timp înainte ca cineva să poată să declare acest parteneriat drept un succes sau un eșec", iar într-un tweet ulterior nota că „în patinajul artistic sunt numiți antrenori de tip «finisher» cei la care mergi după ce ai învățat toată tehnica de bază și care îți vor gestiona cariera și îi vor adăuga acele înflorituri ale nivelului de elită. Întâi Serena, acum Simona: Patrick este un finisher”.

Loviturile e dificil să le schimbi la 30 de ani, după atâta vreme, însă am progresat un pic la cea de dreapta, m-a corectat și chiar mă simt mult mai bine, și la serviciu un pic, per total, s-au făcut unele mici modificări.

 - Simona Halep

Pare o etichetă mai puțin măgulitoare, însă este o postură în care de-a lungul anilor s-au aflat nume mari de antrenori internaționali. Una este o colaborare care se întinde pe toată sau aproape toată durata carierei, cum este, spre exemplu, cea dintre Andrea Seppi și Massimo Sartori, tehnicianul lucrând cu italianul în vârstă de 38 de ani încă de când acesta avea doar 10. 

El i-a predat loviturile de bază, i-a polizat apoi tehnica, i-a structurat jocul și l-a însoțit pas cu pas pe traseul profesional. Nu este singurul caz.

23 de titluri WTAa adunat constănțeanca până acum, cel mai recent fiind cucerit în ianuarie, la Melbourne Summer Set 2

Lui Roger Federer i-a funcționat

Alta e cu Paul Annacone, să zicem, atunci când la mijlocul lui 2010 era angajat de Roger Federer. 

Elvețianul, pe atunci în vârstă de 29 de ani, cu 16 titluri de Grand Slam în palmares, încheia confuz partea de mijloc a sezonului. A apelat la antrenorul american pentru soluții. Iar acesta le-a descoperit nu modificându-i execuțiile, considerate aproape unanim perfecte, ci ajutându-l să descopere în propriul arsenal bogat soluții mai puțin utilizate.

Ce poate schimba Simona Halep la 30 de ani? Detaliile remarcate de Luminița Paul la noua colaborare, cu Patrick Mouratoglou
Roger Federer returnînd agresiv Foto Imago Images

Ideea lui Annacone a fost îndreptată tot spre un joc mai agresiv, iar un punct cheie, marcă înregistrată a antrenorului american, a fost abordarea la un alt nivel a returului pe serviciul secund al adversarului. În loc de mingi tăiate trimise în mijlocul terenului – lovituri aspre, iuți, decisive, pe mingi luate în urcare. Rezultatele s-au văzut treptat, dar au culminat cu al 17-lea titlu major, Wimbledon 2012. Apoi, Roger s-a redescoperit și alături de Stefan Edberg, respectiv Ivan Ljubicici. Sau Rafael Nadal lângă Carlos Moya.

Dacă un „finisher” servește pentru așa ceva, atunci Patrick Mouratoglou, fii bine-venit! Totul e să existe răbdare, inclusiv din partea Simonei. 

Cea mai importantă e poziționarea în teren. Mi-aș dori să fiu și mai solidă la acest capitol pentru că simt că acolo este un plus de dobândit și aș putea reveni în top jucând așa. 

Cred că am îmbunătățit mult în aceste ultime săptămâni, mai ales la această vârstă, și vreau să cresc și mai mult.

Mă încred sută la sută în ce îmi spune Patrick și mă bucur că pot transpune pe teren pentru că e diferit când execuți la antrenament față de meciul oficial.

- Simona Halep

Durata meciurilor Simonei Halep la Madrid

Tur Scor Adversară Durată
Turul 16-2, 6-3Shuai Zhang1h 09
Turul 2 6-3, 6-1Paula Badosa1h 17
Optimi6-4, 6-4Coco Gauff1h 16
Sferturi3-6, 2-6Ons Jabeur1h 08
Total  4h 50

Citește și alte știri din tenis: 

EXCLUSIV Ion Țiriac, despre sacrificiul arătat pe teren de Rafael Nadal: „Mi-e foarte teamă că o să moară pe teren ăsta!”

„Am făcut abuz de droguri și de alcool, îmi uram viața. Am ajuns la automutilare” » Kyrgios, interviu zguduitor despre cea mai dificilă perioadă trăită

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Nationala
Ce noroc! România, șansă uriașă la tragerea pentru preliminariile CM 2026 » „Tricolorii” pot scăpa de PATRU adversari de foc
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Nationala
Uluitor! Încă o țară merge la TAS împotriva României după victoria la „masa verde”. Anunțul incredibil: „Federația a făcut apel”
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga
Superliga
Ninsori la Botoșani, înainte de meciul cu FCSB » Cum arată terenul cu 9 ore înaintea restanței din Superliga

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (8)
vasileroaita
vasileroaita  •  06 Mai 2022, 21:39

E cam târziu să învețe tenisul la 30 de ani...

doctor_strange
doctor_strange  •  06 Mai 2022, 16:10
Postat de Constantin Mosnegutu pe 06 Mai 2022, 15:33

Sa ne lase si sa se duca dupa iurucu ei! Da ea nu si nu... Vrea mai multi verzisori... As ca totul e sa se inscrie si sa participe si are asigurata suta de euro sau de dolari!!!

Să te lase??! Ai vreun contract cu ea și nu-l respectă? Te deranjează că mai joacă tenis? Din punctul meu de vedere poate să joace și până la 100 de ani! Oricum România nu are altă jucătoare de tenis mai bună. Și nici nu cred că o să aibă prea curând.

2373090662702614
Constantin Mosnegutu  •  06 Mai 2022, 15:33

Sa ne lase si sa se duca dupa iurucu ei! Da ea nu si nu... Vrea mai multi verzisori... As ca totul e sa se inscrie si sa participe si are asigurata suta de euro sau de dolari!!!

Vezi toate comentariile (8)
Comentează